Як вибрати "той самий" смартфон: звертаємо увагу на діагональ, розширення, дисплей, процесор, батарею, оперативку і пам'ять

13/12/2017

Стати експертом у світі мобільного зв'язку просто – достатньо вивчити характеристики сотень телефонів і розуміти, в чому особливості кожної моделі, представленої в каталозі.

А для тих, хто все ж таки хоче завжди і у всьому розбиратися самотужки, пропонуємо вам інформативну інструкцію – на що звертати увагу при виборі нового телефону і які його параметри найважливіші . Отже, почнемо.

ЗМІСТ:

  1. Яку діагональ екрану обрати?
  2. Роздільна здатність та щільність пікселів
  3. Що потрібно знати при виборі дисплея?
  4. Процесори до смартфонів
  5. Скільки перативної пам'яті потрібно для швидкої роботи
  6. Об'єм вбудованої пам'яті та картки пам'яті
  7. Камера. Мегапікселі не головне
  8. Об'єм акумулятора та можливість швидкої зарядки
  9. Стиль та дизайн - справа кожного

Яка діагональ найзручніша?

Дисплей смартфону може бути як мінімальним (4 дюйма), так і запаморочливо великим (6.9 дюймів). У проміжку між цими крайніми точками є моделі з екраном в 5.0, 5.2, 5.3, 5.5 і 5.7 дюймів. Вибрати безумовно є з чого - все залежить лише від того, як ви будете використовувати вашого нового мобільного помічника.

Смартфон з екраном чотири дюйми обирають для діток або ж поціновувачі класики. Як правило, у них вже було щось схоже (майже всі смартфони кілька років тому були чотиридюймовими, включаючи і айфон) або ж вони просто хочуть телефон для роботи – компактний і без зайвих функцій. Якщо ви ставитеся до вибору телефону точно так само – скористайтеся фільтром нашого магазину і придивіться до моделей з екраном до п'яти дюймів.

pexels-photo-226664.jpeg

Найбільш поширеним варіантом екрану в даний момент можна назвати смартфони з екраном 5 дюймів. Цього цілком достатньо, щоб з відносним комфортом дивитися відео і тим більше достатньо для спілкування в месенджерах і соціальних мережах.

Якщо ж ви любите довго сидіти в інтернеті з телефону, часто дивитеся відео на YouTube – вибирайте телефон з екраном 5.5 і не менше. Хоча б тому, що з цією діагоналлю смартфон перетворюється...в фаблет. За  неоднозначним визначенням ховаються особливі телефони – щось середнє між телефоном і планшетом. Саме завдяки появі класу смартфонів з великими діагоналями актуальність планшетів дещо втрачається, адже немає сенсу купувати два пристрої, коли можна легко обійтися одним.

Екрани з великими діагоналями чудово підходять для тих, хто читає з телефону Word, Exel і PDF-документи. В останньому випадку це найбільш важливо, оскільки багато PDF-файлів погано масштабуються і нерідко являють собою скан-копію або фотографію документа. Тому тільки на великому екрані такий текст виглядає добре.

Та не варто забувати, що смартфон повинен бути у першу чергу функціональним та комфортним при використанні.

Вам також буде цікаво:

Кількість пікселів, роздільна здатність і 2К – коли картинка на екрані краща, ніж в глянцевому журналі

Давно пройшли ті часи, коли розширення екрану мобільного телефону становило 64 на  64 або 128 на 128 пікселів. Сучасні пристрої можуть похвалитися великим діапазоном від 480×800 до 2560×1440 (QuadHD або 2K). Чим вище співвідношення пікселів, тим чіткіше виглядає картинка на екрані. Прикладом такого підходу можуть стати смартфони Apple – їх retina-дисплеї забезпечують настільки чітку та насичену картинку настільки, що піксельність зображення тут просто неможлива. Це ж можна сказати і про ледь не усі топові смартфони інших виробників.

pexels-photo-574645.jpeg

З іншого боку, людське око не розрізняє більше, ніж 300 dpi – іншими словами, екрани надвисокого дозволу 2к на практиці мало чим відрізняються від таких же, але fullHD. Якщо тільки ви не збираєтеся використовувати смартфон для контенту віртуальної реальності зі спеціальними шоломами, у цьому випадку дисплеї із надвисокою роздільною здатністю себе повністю виправдовують. Тому при виборі нового смартфона краще орієнтуватися на співвідношення екрану і його розширення. Для того, щоб зображення залишалося комфортним, цілком достатньо 480x800 - 540x960 на смартфонах з екранами діагоналлю 4-4,7 дюймів і 1280x720 - 1920x1080 на пристроях з діагоналлю від 4,7 до 5,5 дюймів. Все, що вище цих значень, вже не буде помітно для людського зору.

В дисплеях надвисокого розширення є два недоліки – якщо щільність точок дуже висока, обробка зображення, відео та ігрових процесів займає більше ресурсів графічних потужностей пристрою. Відтак і потужність заліза повинна бути максимальною, а це зумовлює швидке розряджання пристрою. Отже, для любителів максимально використовувати потужності - рекомендуємо обирати смартфон із високою ємністю акумулятора або ж запастися автономним джерелом живлення.

Який дисплей кращий?

Від типу матриці екрану багато чого залежить  – тут і комфортне відображення інформації у яcкраву сонячну днину, насиченість кольорів, енергоефективність (тривалість роботи від одного заряду).  У більшості сучасних смартфонів ви зустрінете IPS матриці - це тип матриці, який забезпечує максимально природну кольоропередачу. Звісно, IPS матриці у топових смартфонах значно кращі, аніж у бюджетних та середньобюджетних, при цьому навіть в останніх рідко можуть виникнути питання до якості зображення. Сильною стороною IPS матриць є білий колір, проте з чорним не усе так просто: він тут темно-сірий. Це специфіка технології. Звертаємо вашу увагу, що у різних виробників смартфонів IPS може позначатися по-різному: Super LCD, PLS, IGZO.

pexels-photo-404280.jpeg

Альтернативним варіантом слугують AMOLED або Super AMOLED дисплеї. За цими визначеннями ховаються органічні OLED-екрани. Їх відмітні риси – природний чорний колір (оскільки при його відображенні не використовується підсвічування), нижче енергоспоживання, а також насичене і контрасне відображення кольорів. Найчастіше подібні екрани зустрічаються в моделях компанії Samsung, оскільки саме корейський бренд і займається випуском цих дисплеїв. В тому числі і для компанії Apple, в смартфонах яких встановлена одна з різновидів цієї технології.

Вам також буде цікаво:

Який процесор в телефоні кращий або вибираємо апаратну платформу

За необхідності у звичайному комп'ютері ви можете замінити ледь не будь-який комплектуючий елемент – процесор, відеокарту, оперативну пам'ять і жорсткий диск. У мобільному сегменті все по іншому – для економії коштів (і компактного розміщення електронних компонентів в корпусі) усі телефони оснащуються SOC - системою-на-чіпі. Коли в одному чіпі розміщується процесор, графічний прискорювач, пам'ять та різні модулі зв'язку.

Переважна більшість смартфонів оснащуються процесорами від компаній Mediatek і Qualcomm, так як ці компанії спеціалізуються саме на виготовлені систем-на-чіпі. Ці компанії не займаються виготовленням кінцевих смартфонів. На відміну від Samsung, Apple, Huawei. Не так давно до них приєдналися LG та Xiaomi.

pexels-photo-267447.jpeg

І тут є одна цікава… таємниця, про яку не дуже люблять говорити недобросовісні продавці. По великому рахунку, для звичайного користувача, немає ніякої різниці, який саме процесор, встановлений усередині – якщо ми говоримо про телефон відомого бренду, все і так буде працювати добре. Зателефонувати, поспілкуватися в месенджерах, пограти в улюблені мобільні ігри можна й на смартфоні початкового рівня. Відмінність лише в тому, що телефони на платформі Mediatek все ж доступніші, ніж вироби на основі їх головного конкурента Qualcomm.

Є і ще дещо важливе – якщо ви купуєте смартфон з розрахунком на ігри чи роботу на якихось інших “важких” додатках, все ж рекомендуємо зосередитись на флагманських моделях і процесорах з циферками побільше. Іншими словами, Qualcomm Snapdragon 800-ї серії буде майже в два рази швидше, ніж моделі з 200-ої або 400-ой.

І апріорі потужні смартфони просто не можуть бути дешевими.

Що ж до процесорів від конкурентів, то Apple Ax, Huawei Kirin і Samsung Exynos нітрохи не гірше (а місцями – навіть і краще). І тут діє те ж правило – чим більше цифра в маркуванні процесора, тим потужнішим він виявиться на практиці.

Вам також буде цікаво:

Скільки оперативки в телефоні буде достатньо?

Як не дивно, смартфони з кількістю оперативної пам'яті менше 1 Гбайт все ще зустрічаються на просторах українських магазинів. Не можна сказати, що купувати їх категорично не можна – це відмінний вибір для першого розумного телефону маленької дитини або школяра, в якості другого апарату для сімок інших операторів. Та обирати такий телефон в якості основного не рекомендується – додатки в Google Play, як і нові версії ОС в телефоні з кожним днем все більш вимогливі до пам’яті. Тому цей обсяг оперативки забивається майже миттєво і з часом телефон почне відчутно “тупити”.

twitter-facebook-together-exchange-of-information-147413.jpeg

У багатьох моделях початкового рівня встановлений 1 або 2 Гб оперативної пам'яті. В смартфонах середньої ланки (або флагманських пристроях) зустрічаються і пристрої з 3 або 4 Гб оперативки. В продаж незабаром надійде і декілька моделей з 6 і 8Гб – це навіть більше, ніж у багатьох домашніх комп'ютерах.

Правило номер один при виборі смартфона тут просте – чим більше оперативної пам'яті, тим краще: тепер неважливо, скільки додатків ви використовуєте одночасно, всі вони будуть миттєво реагувати на ваші дії.

Вам також буде цікаво:

Скільки пам'яті в телефоні потрібно для комфортної роботи?

Об'єм внутрішньої пам'яті – дуже важливий параметр при виборі нового телефону. Особливо тому, що певний об'єм пам'яті вже зайнято системою – до прикладу: з 4 Гб, зазначених у характеристиках пристрою, для установки додатків буде доступно в кращому випадку два. Проблема занадто малого об'єму частково вирішується установкою карти пам'яті, але все ж краще подумати про це з самого початку вибравши смартфон мінімум з 8 ГБ всередині. Ще краще, якщо там 16 або 32 Гб – цілком ймовірно, що у майбутньому вам не знадобиться купувати ще і MicroSD.

pexels-photo-63690.jpeg

До речі, про неї. Якщо карта пам'яті все ж знадобилася, будьте уважні з тим, як саме облаштовані відповідні слоти в телефоні і обов'язково проконсультуйтеся з експертом магазину (тим більше, що він там саме для цього). Адже в нових моделях все частіше зустрічається, коли один зі слотів під сімку – комбінований. У нього ви можете встановити або карту пам'яті, або другу SIM-карту – і ніяк інакше. Якщо ж дві сімки для вас важливіше більшого обсягу пам'яті для додатків – все в порядку. Якщо ж хочеться всього і побільше, зверніть увагу на моделі смартфонів, де передбачено два слоти під SIM і окремо під карту пам'яті.

Вам також буде цікаво:

Поговоримо про камери – чому кількість мегапікселів не має значення

Цінителі селфі і мобільної фотографії в цілому насамперед дивляться на якість камери в новому телефоні. Виробники готові нам допомогти – навіть смартфони за 100 умовних одиниць сьогодні роблять досить пристойні фото. Як правило, в телефонах початкового рівня буде модуль на 8 або 13 мп, в смартфонах середньої ланки і флагманах зустрічаються моделі з 24 мп і вище.

Ми відкриємо ще одну таємницю – від кількості мегапікселів не залежить нічого. Якість знімків залежить від чотирьох важливих параметрів – світлосила матриці, наявності стабілізації зображення і якості програмної постобробки знімка.

smartphone-face-woman-eyes-122428.jpeg

Оптична стабілізація – теж дуже важлива штука. Вона допомагає уникнути змазаних знімків – навіть якщо ви знімаєте у русі, можете не перейматися - все вийде.

Новий тренд - подвійні камери. Вони потрібні для ефектного розмиття заднього фону. Все, що позаду вас цікавить об'єкта, буде трохи розмито – і це допоможе зосередити всю увагу глядача на важливих деталях знімка. Дуже крута функція, рекомендуємо випробувати!

Вам також буде цікаво:

Час автономної роботи – ємність акумулятора

Попри розповсюджену думку, що чим більша ємність акумулятора, тим довше смартфон проживе від одного заряду батареї, - це не завжди вірно. Дійсно хтось встановлює мегаоб'ємні батареї, а хтось навпаки працює над оптимізацією системи та режимами енергозбереження. І ті й інші можуть мати однакову автономність. Тому тут лише можна надіятися на консультацію експерта та перевірити на власному досвіді. Наприклад, для смартфона з діагоналлю в п'ять дюймів досить АКБ в 2500-3000 маг. Смартфону з дисплеєм 5.5 дюймів знадобиться батарейка потужніший – від 3000 до «чим більше, тим краще». Шестидюймовий фаблетам потрібно не менше, ніж 4000 маг, а краще – від п'яти тисяч і вище. І все це – тільки для того, щоб ваш розумний телефон дожив хоча б до кінця робочого дня (у тому випадку, якщо ви користуєтеся ним дуже інтенсивно).

Цінителям більшої автономності варто звернути увагу на смартфони-довгожителі – де АКБ в середньому вдвічі, а то і втричі вище, ніж в середньому по ринку. Іншими словами, якщо в п'ятидюймовий смартфоні встановлена батарея на 4000 маг, з автономністю все буде набагато краще.

phone-plane-airplane-4g-442419.jpeg

І ще дещо. Вибираючи смартфон з ємності АКБ, придивіться до моделей з можливістю «швидкої зарядки» - особливо, якщо ви купуєте телефон з великою батарейкою. З цією функцією легко подружитися – ваш смартфон буде заряджатися вдвічі швидше, ніж інші, всього за годину добираючи якщо не повний заряд, то мінімум більшу половину.

Вам також буде цікаво:

Стиль, дизайн і все інше

Коли мова йде про дизайн, всі поради краще сміливо ігнорувати – тільки ви можете вирішити, чи подобається вам дизайн вашого майбутнього телефону чи ні. А вже з яких матеріалів він зроблений (метал, скло, пластик, золото і коштовності) лише вам вирішувати.

pexels-photo-618544.jpeg

Ось і все, що потрібно знати при виборі нового телефону. Сподіваємось, це доможе вам обрати щось цікаве в каталозі нашого інтернет-магазину та вдало зробити свій вибір!

Читайте також:

Дата публікації: 13.12.2017

Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?