Критерії вибору камери у смартфоні. Поради КТС

24/11/2017

Важко бути об’єктивним, коли необхідно розповісти про камеру в смартфоні, адже якість фотографій категорія суб'єктивна. Кожен з нас формує думку про камеру, опираючись на власні потреби і особливості використання. Та все ж ми спробуємо детально розповісти, як вибрати камеру на смартфоні. 

Як створюються фотографії на смартфоні?

На жаль, не існує ніяких маленьких милих створінь, які дуже швидко малюють картинки всередині смартфона. Насправді, модуль камери виглядає як тонкий чорний квадрат, прикріплений до плати магією пайки, а у випадку з деякими неякісними китайськими телефонами – магією двостороннього скочу :). Модуль камери з’єднується з іншими елементами шлейфами, а процес отримання зображення взагалі примітивний. Як відбувається процес створення фотографій у смартфоні коротко опишемо нижче: 

  • світло потрапляє в лінзу камери;
  • вмикається оптична стабілізація і зображення стабілізується;
  • стабілізоване зображення фокусується на матриці, яка перетворює його в електричні імпульси та передає процесору,
  • процесор отриману інформацію обробляє та передає для оперативної пам’яті; 
  • оперативка передає отриману інформацію для постійної пам'яті та виводиться на екран.

Процес насправді ще складніший, але головне, що все це відбувається за долі секунди.

1_woman-samsung-alpha-taking-picture-39000.jpeg

Автофокус та спалах

У сучасних смартфонах наявність автофокуса та спалаху само собою зрозуміле.  Для чого вони потрібні?

  • автофокус дозволяє без особливих знань навести різкість об’єктиву на потрібному об’єкті;
  • спалах дозволяє при недостатньому освітленні зробити фото об'єкта, який знаходиться на відстані куди може дістати спалах.

Але більшість користувачів використовують спалах, як ліхтарик, бо скажімо надворі великого позитивного ефекту спалах не дасть.

2_в.jpg

Мегапікселі

Мабуть 99% людей вибирають камеру у смартфоні лише по кількості мегапікселів, але чи правильно це? Мегапікселі відповідають лише за розмір отриманого знімку, але аж ніяк не за якість. Фото, зроблене на 8-мегапіксельну камеру матиме максимальний розмір 3264х2448 пікселів. Якщо порівнювати якість фотографій 8-мегапіксельного iPhone та 20-мегапіксельного представника невідомого бренда – iPhone переможе. На це впливає ряд факторів, про які піде мова далі.

iPhone7Plus-23.768w_derived.jpg

Діафрагма

Важливим є значення світлосили, яка позначається літерою «f» та цифрами біля неї, і чим цифра менша, тим краще, бо більше світла потрапляє у об'єктив. Хоча у малої діафрагми теж є свої підводні камені.

Оптична стабілізація

Ми фотографуємо найчастіше з руки, а відповідно часто знімки виходять розмитими через мимовільне тремтіння рук. Найкраще коли смартфон має оптичну стабілізацію зображення. Цифрова стабілізація теж непогано, але в програмістів рідко виходить написати правильний алгоритм такої стабілізації, а якщо бути точнішим – ніколи. Це ж стосується і фронтальних камер, адже з кожним днем мережа насичується новими селфі. Найновіші моделі смартфонів оснащуються 4-осевою оптичною стабілізацією, яка дозволяє робити чіткі знімки навіть під час руху. Також це суттєво впливає на якість відзнятого відео.

GalaxyS8-iPhone7Plus-Camera-Test-3-1.jpg

Виробник оптики

Найкращим виходом буде обрати смартфон з оптикою від Sony, Samsung або Carll Zeiss. Останні 2 рідко зустрінеш на неякісних телефонах. Рекомендуємо вибирати смартфони відомих виробників, які після випуску смартфону будуть випускати багато програмних оновлень, які покращуватимуть якість знімків. Звичайно, можна купити дешевий смартфон і завантажити іншу програму для фотографування, або використовувати фільтри з Instagram, щоб приховати погану якість фото, але це далеко не найкращий вихід.

7.jpg

Інтерполяція

Інтергопяція – це можливість, використовуючи спеціальні алгоритми збільшуючи зображення. Часто пишуть, що потужність камери приміром 8 мегапікселів з можливістю інтерполяції до 13 мегапікселів. Інтерполяція працює як збільшувальне скло, але у випадку смартфонів це робиться за допомогою програмного забезпечення, при цьому зображення більш якісним не стає. 

Запис відео

Деякі з нас не лише роблять селфі і фотографують котів, а й знімають прикольні відео або використовують смартфон як відеореєстратор. Тут важлива не стільки камера, скільки процесор, адже 4К відео можна зняти і на 8-мегапіксельній камері, але чи справиться з такою роботою процесор - не відомо. Потрібно довіряти відомим виробникам та перевіряти якість зйомки в магазині.

pexels-photo-238343.jpeg

Тепер, коли ви орієнтуєтесь, на що потрібно звертати увагу при виборі камери, можете переходити в каталог та обирати той смартфон, який найкраще підійде вам і по характеристиках камери, і по вартості.

Читайте також:

Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?