Оптимізатори пам'яті не потрібні: позбавляємо від зайвого смартфон на Android

17/11/2017

Якщо  зазирнути в ТОП додатків Google Play, там неодмінно зустрінеться декілька оптимізаторів пам'яті. Їх розробники обіцяють прискорення роботи телефону вже зараз – тільки натисніть на кнопку старт і насолоджуйтеся результатом! На жаль, такі програми не приносять ніякої користі, а в багатьох випадках навіть шкідливі. Чому так відбувається і чи потрібні оптимізатори андроїд-телефонам насправді?

Android працює інакше, ніж Windows

Почнемо з того, що операційна система Android працює з пам'яттю зовсім не так, як це робить Windows. У «настільній» операційній системі додатки вимагають більше оперативки і залишаються в ній, поки ви використовуєте додаток. Варто його закрити і незабаром програма зникне з диспетчеру задач. Тому чим менше процесів ви використовуєте одночасно, тим більше вільної пам'яті дістається іншим. Якщо ж оперативки не вистачає, то ОС звертається до файлу підкачки на жорсткому диску.

В ОС Android все облаштовано трішки інакше. Класичний файл підкачки тут не використовується, для прискорення роботи всі важливі дані постійно тримаються в оперативці. Всі вони мають власний пріоритет – чим частіше ви запускаєте додаток, чим активніше ним користуєтеся, тим більше ресурсів віддається саме йому. Тут і зараз і тільки тоді, коли це потрібно.

Samsung-Galaxy-Note-8-4.jpg

Однак варто закрити програму або ж згорнути її до кращих часів, як ситуація змінюється: пріоритет миттєво буде знижений, а додаток відправлено до «холодильника». Це не страшно – як тільки програма знадобиться вам знову, Android швиденько відновить її попередній стан.

Багато програм продовжують роботу і після того, як ви їх закрили. Повідомлення з меседжерів та соціальних мереж, нові листи на пошті – все це з'являється на екрані мобільного лише після того, як програма запитає віддалений сервер – ну як там, є що-небудь новеньке?

Оптимізатор пам'яті в Android вже є

У нових версіях Android є власний, вбудований автоматичний оптимізатор. Працює він приблизно так: усе непотрібне в даний момент тимчасово «заморожується», а надмірно активні або намертво завислі процеси видаляються з пам'яті. Таким чином ОС допомагає телефону протриматися в режимі «від зарядки до зарядки» довше, не завантажуючи «залізо» зайвими завданнями. Крім того, коли телефон не використовується, екран гасне, а частота процесора знижується.

Тому оперативна пам'ять мобільного телефону або планшета більшу частину часу тільки виглядає переповненою – все зайве заморожено, активним залишається тільки найважливіше. А коли знадобиться щось ще, розумна система сама поверне необхідні процеси на місце. Скориставшись для цього маленьким шматочком інформації, що зберігається в оперативній пам'яті.

Другий диригент не потрібен

Додаткова програма-оптимізатор, встановлена з Google Play, миттєво змішує вже зібраний пазл, порушуючи струнку симфонію роботи системи. Іноді повідомлення приходять із запізненням або не приходять зовсім, іноді губляться по дорозі. На додачу, заморожені програми не можуть нормально відновитися і запускаються «з нуля» – бо ж «оптимізатор» хвацько видаляє, що потрапило на очі, нібито звільняючи оперативну пам'ять.

DU_Speedbooster_featuredimage.jpg

У цей момент телефон намагається повернути втрачене на свої місця – відновити втрачені сервіси, запустити заморожений додаток. В той же час оптимізатор наводить свої порядки і ця боротьба лише виснажує акумулятор та піднімає навантаження на процесор. Про економію енергії та прискорення роботи пристрою годі й згадувати. Ще й сам «оптимізатор» займає місце в оперативці та не дає процесору телефону повноцінно заснути. Це схоже на роботу двох диригентів, які керують одним і тим самим оркестром одночасно!

Видаливши абсолютно зайвий оптимізатор системи, ви нічого не втрачаєте. Навпаки, програми починають працювати так, як належить, а телефон розряджається повільніше. Отож, легко зробити висновок, сторонні оптимізатори для Андроїд просто не потрібні.

Чому смартфон гальмує: основні причини

Навіть найсучасніший і потужний смартфон іноді може замислюватися над поставленим завданням. Що вже говорити про його колег з характеристиками трохи простіше. Якщо запустити безліч додатків одночасно або полюбити гру з дуже ємними системними вимогами, можна побачити легкі пригальмовування інтерфейсу та уповільнення роботи гри.

Разом з тим, довготривала задума телефону може бути пов'язана не тільки з оперативкою. Серед безлічі причин, чому так відбувається, варто виділити основні сім.

  • Недолік внутрішньої пам'яті. Коли на внутрішній пам'яті телефону закінчується місце, системі ніде зберігати важливі для своєї роботи дані. Якщо в розділі "Налаштування-пам'ять" вашого смартфона видно, що пам'ять для установки додатків вже закінчується, варто видалити зайве, щоб звільнити місце і смартфон знову оживе.
  • В пам'яті пристрою постійно висить кілька "важких" додатків. Коли в пам'яті смартфона надовго затримуються різного роду оптимізатори і очисники, зависання цілком можливі. Щоб видалити зайве з автозавантаження, варто заборонити таким програмам постійно займати оперативну пам'ять. Наприклад, встановивши великий проміжок між повідомленнями з налаштувань програми або ж заглянувши в розділ "Безпека-Дозволи" (для телефонів Xiaomi)
  • У вашому телефоні встановлений стандартний клієнт Facebook. Як відзначають сотні тисяч користувачів по всьому світу, цей додаток споживає занадто багато ресурсів телефону. Проблему визнала і компанія, випустивши гідну альтернативу - додаток Facebook Lite. Він значно економніше використовує акумулятор вашого смартфона і не віднімає великий обсяг оперативної пам'яті.
  • В телефоні таємно працює вірус. Часто пригальмовування інтерфейсу і зависання телефону пов'язані з вірусною активністю. Перевірте, чи так це, запустивши один з безкоштовних антивірусів з Google Play. Якщо один з антивірусів нічого не виявив, спробуйте інший, швидше за все, щось цікаве обов'язково виявиться.
  • Поновіть офіційну прошивку. Іноді зависання - наслідок програмної помилки. Це означає, що прийшов час оновитися, в розділі "Налаштування-Про телефон" вашого андроїд-смартфона зазвичай знайдеться і пункт "оновлення ПЗ" (він може бути і в інших розділах налаштувань, в залежності від моделі пристрою). Нова прошивка виправляє старі баги і допоможе впоратися з зависаннями. Втім, позбавляючи від старих, нова прошивка часто додає і нові, тому оновлення рятує становище далеко не завжди:)
  • Зависання, викликані апаратними проблемами. Якщо проблема зовсім не в прошивці або заповненої пам'яті, потрібно звернутися в сервісний центр і перевірити сам смартфон на "залізні" помилки. Така перевірка не займе багато часу і може вдихнути друге дихання в ваш телефон.
  • Ще одна можливість позбутися від зависань ховається в розділі налаштувань "Відновлення і скидання". Вибравши скидання телефону до заводських налаштувань, ви отримаєте очищений від усього стороннього апарат. Доведеться витратити трохи часу для того, щоб налаштувати його заново, але результат зазвичай воно того варте.

Якщо ж це не допомогло, прийшов час заглянути в сервісний центр або ж купити новий смартфон, залишивши попередній в ящику стола, а ще краще скориставшись програмою КТС-обмін:) Нові моделі забезпечені швидшими процесорами, пам'яттю з найкращим співвідношенням "швидкість читання і запису" і вміють набагато більше, ніж моделі минулих років, тому переходьте в каталог, обирайте смартфон та забудьте про проблеми з оптимізацією. 

Читайте також:

Автор: Дмитро Кіндратюк

Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?