Процесори смартфонів і планшетів: Qualcomm, MediaTek та інші

13/07/2015

Якщо на ринку процесорів для настільних ПК та ноутбуків правлять бал лише дві компанії (Intel й AMD), то на ринку мобільних процесорів конкуренція значно вища. За місце під сонцем окрім гігантів Intel, Qualcomm та MediaTek борються кілька десятків дрібних компаній. А все тому, що права на мобільну процесорну архітектуру належать компанії ARM Limited, яка продає ліцензію на своє творіння всім бажаючим.

Сучасні мобільні процесори – це складні однокристальні системи, які включають:

  • процесорні ядра;
  • графічний прискорювач; 
  • контролер оперативної пам'яті; 
  • відеоенкодер;
  • модулі бездротового зв'язку 3G/4G, Wi-Fi, Bluetooth та навігацію GPS.

Актуальними поколіннями мобільних процесорів є ARM Cortex-A7, Cortex-A53 та A57. До того ж, великі компанії, як то Qualcomm чи NVIDIA, розроблять власні модифікації архітектури ARM, як то Krait і Denver. Процесори Cortex-A7 – останні поширені на ринку 32-бітні процесори, тоді як Cortex-A53 та A57 – це вже представники 64-бітного покоління.

Розрядність регістру

Чим більша розрядність регістру (64 біта проти 32), тим більші числа в ньому можна зберігати, а отже за один такт процесор може обробляти більше даних і, як результат, він працює швидше. Так, теоретична продуктивність Cortex-A7 дорівнює 1,9 DMIPS/МГц, тоді як у Cortex-A53 – вже 2,3 DMIPS/МГц, а у A57 – захмарні 4,1 DMIPS/МГц. Щоправда, перевагу від 64-бітних процесорів здатні отримати лише адаптовані для них програмні додатки.

Недорогі смартфони та планшети зараз будуються на базі чотириядерних процесорів Cortex-A7, а саме MediaTek MT6582 та MT8121, Broadcom Java BCM23550, Marvell PXA1088 і Spreadtrum серії SC7700. Тоді як середньоцінові мобільні пристрої – на чотириядерних чипах Qualcomm Snapdragon 200, 400 (обидва Cortex-A7) та 410 (Cortex-A53), а також восьмиядерному MediaTek MT6752 (A53) – усі з досить потужною інтегрованою графікою. Щоправда, доцільність одночасного використання восьми процесорних ядер у смартфонах та планшетах досі викликає сумніви – знову-таки потрібна оптимізація на стороні ПЗ.

x23_x27.@750.jpg

Енергоефективність та продуктивність

Інша справа, коли у мобільного пристрою вісім ядер різної потужності – чотири слабких, але енергоефективних (Cortex-A53), плюс ще чотири потужних (A57). Перші використовуються для вирішенням простих задач, економлячи батарею, а другі активуються лише в ресурсоємних задачах – наприклад, іграх з тривимірною графікою. Така схема побудови процесорів називається ARM big.LITTLE і використовується компаніями MediaTek (чип MT6595) та Qualcomm (Snapdragon 810). До речі, MediaTek інтегрує у свої чипи стандартизований графічний прискорювач ARM Mali, тоді як Qualcomm – свій власний Adreno, колись давно куплений у AMD (Radeon => Adreno).

qualcomm-Snapdragon-chip.jpeg

Конкуренцію Qualcomm та MediaTek у верхньому ціновому сегменті мобільних пристроїв складає компанія Intel з чипами Atom з власною процесорною архітектурою х86_64, такою ж як у ПК.

Щороку флагманські пристрої отримують нові, більш потужні процесори, а відповідно збільшується продуктивність та швидкодія. Це дає змогу без проблем завантажувати більш ресурсоємні додатки.

На сайті КТС ви можете віднайти планшети та смартфони з процесорами представлених вище виробників і обрати для себе саме той, який підходить вам по ціні, функціях та продуктивності.

Читайте також:

Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?