Яка потрібна потужність блока живлення для ПК?

29/12/2021

Малодосвідчені користувачі часто нехтують зваженим вибором блока живлення для комп'ютера. Насправді, даний компонент є дуже важливим, адже саме від нього залежить здоров'я та довговічність всіх інших компонентів ПК. У цій статті ми допоможемо вибрати оптимальну потужність БЖ саме для вашої конфігурації ПК.

PSU_BQ.jpg

Офісний ПК

Комп'ютери для веб-серфінгу та роботи з електронними документами, як правило, побудовані на енергоощадному процесорі: Intel Celeron, Pentium чи AMD Athlon. Відеокарта у цьому випадку виключно інтегрована, тобто споживає мінімум електроенергії. Тому теоретично вистачило б блока живлення навіть на 200 ват. Комп'ютер з такою начинкою споживає близько 100 Вт. Тобто БЖ буде навантажений лише на половину, завдяки чому тихо охолоджується вентилятором, та й зношується повільніше. Інша справа, що у продажу рідко зустрічаються БЖ менше 400 Вт. Доведеться брати саме такий, в ідеалі з хоча б базовим сертифікатом 80 PLUS White. Це говорить, що БЖ пройшов зовнішнє незалежне тестування і відповідає хоча б мінімальним загальноприйнятим стандартам якості.

Домашній мультимедійний ПК

Під цим терміном маємо на увазі універсальний комп'ютер для перегляду фільмів та невибагливих ігор (World of Tanks, Dota 2, CSGO). Тут і процесор потужніший, хоча б Core i3 чи Ryzen 3, і відеокарта дискретна, хоч і бюджетна (GTX 1050 Ti, GTX 1650, RX 560), яка додає до енергоспоживання ПК додаткову сотню ват. Для таких конфігів рекомендується блок живлення на 500-600 Вт та вже з більш просунутим сертифікатом 80 PLUS Bronze. Вищий коефіцієнт корисної дії гарантує менші втрати електрики на побічне тепло, та більш прогресивну схемотехніку. Роздільна стабілізація вихідних ліній, високотемпературні конденсатори, вентилятор на зносостійкому підшипнику — все це корисні бонуси. За повністю модульною конструкцією в даній ціновій категорії гнатися не обов'язково, а от напівмодульна, з урахуванням мінімальної доплати, варта уваги.

Ігровий ПК

Комп'ютер для високобюджетних ігор-блокбастерів, як то Metro Exodus, Cyberpunk 2077 та Battlefield 2042 починається з відеокарти GeForce GTX 1660 Super. А при бажанні отримати переваги фірмових технологій NVIDIA Raytracing та DLSS — з RTX 2060. В пару їм оптимально пасує процесор Core i5 чи Ryzen 5 з 6 ядрами та 12 потоками. Отже відлік ват блока живлення варто починати з 700, щоб був потенціал для апгрейду в майбутньому. Звісно ж, дороговартісні модулі БЖ з платиновим чи, тим більше, титановим сертифікатом, тобто максимально можливим ККД, підійдуть і на 650 Вт. Але для доступніших моделей 80 PLUS Gold варто орієнтуватися все ж таки на 700+.

Професійно-робочий ПК

Для програмування вистачить навіть мультимедійного домашнього комп'ютера, а от для 4K-відеомонтажу та 3D-моделювання потрібна більш потужна машина. Відповідно, блок живлення варто розглядати починаючи з 850 Вт. Тут справа не лише у багатоядерному процесорі Core i9 чи Ryzen 9, і навіть не у відеокарті RTX 2070 Ti чи RX 6700 XT, а у потребі підключити велику кількість жорстких дисків для зберігання відзнятого та вже змонтованого відео. Потужні БЖ зазвичай мають більшу кількість конекторів живлення SATA для 3.5-дюймових накопичувачів. Сучасні HDD бувають об'ємом більше 10 ТБ, але з точки зору резервного копіювання раціональніше купити декілька дисків на 4 ТБ.

 

Читайте також:
Чим відрізняються блоки живлення ATX, SFX, SFX-L, TFX, Flex, Pico?
Кабелями всі сучасні блоки живлення сумісні з усіма комп'ютерними компонентами (24-піна для материнської плати, 4+4-піна для процесора, 6+2-пін для відеокарти), головне щоб вистачило потужності у ватах. Але існують різні формати БЖ під різні розміри корпусів для ПК. Великий БЖ просто не вміститься в
13/08/2022
Як вибрати блок живлення для ПК на 500-600 Вт?
Недосвідченні покупці часто вибирають блок живлення на залишкові гроші вже після всіх інших компонентів збірки ПК. Цей підхід не є вірним, адже саме від стабільності енергопостачання БЖ залежить здоров'я материнської плати, відеокарти і особливо дисків, тобто ще й збереження особистих файлів (докуме
23/06/2021
Німецький бренд be quiet! — топові комплектуючі для ПК
Будь тихим — це одночасно і слоган, і переклад назви преміального бренду комп'ютерних компонентів be quiet!, яким володіє німецька компанія Listan (також їй належить бюджетний бренд Xilence). У країнах Західної та Центральної Європи саме be quiet! вже багато років є лідером з продажів блоків живленн
14/05/2021
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?