Чим відрізняються блоки живлення ATX, SFX, SFX-L, TFX, Flex, Pico?

13/08/2022

Кабелями всі сучасні блоки живлення сумісні з усіма комп'ютерними компонентами (24-піна для материнської плати, 4+4-піна для процесора, 6+2-пін для відеокарти), головне щоб вистачило потужності у ватах. Але існують різні формати БЖ під різні розміри корпусів для ПК. Великий БЖ просто не вміститься в маленький корпус, а маленький БЖ має короткі кабелі, які не дотягнуться до всіх компонентів у великому корпусі.

Bloki_Jivlennya.jpg

Pico — найменші блоки живлення, які призначені для корпусів, куди в принципі не поміщається БЖ. Складаються з двох частин: зовнішньої та внутрішньої. Зовнішня — це понижувач напруги з 220 до 12 вольт, на вигляд як ноутбучна зарядка. Внутрішня ж частина виконана у формі мініатюрної плати, яка перетворює 12 В на потрібні для дисків і вентиляторів 5 В і 3.3 В. Вона кріпиться прямо на 24-піновий конектор живлення материнки, тому взагалі не займає місця в корпусі ПК. Перевагою Pico БЖ є відсутність вентилятора, тобто абсолютна тиша, а потужність варіює від 60 до 200 Вт. Часто Pico БЖ поставляються одразу в комплекті з компактними корпусами, наприклад GameMax MT-300 і 2E M400.

Flex і TFX — найкомпактніші внутрішні блоки живлення видовженої форми. Перший менший і охолоджується шумним вентилятором діаметром 4 см, а другий трохи більший — вже трохи тихішим 8-сантиметровим. Потужність цих форматів БЖ стартує з 250 Вт і може досягати солідних 500. Придумала і популяризировала формат Flex компанія FSP, один з головних виробників електронної начинки БЖ різних брендів. Також Flex поставляется у комплекті з корпусом GameMax Violin. А TFX полюбляє встановлювати у свої тонкі корпуси бренд Chieftec. Мінусом Flex і TFX є те, що у випадку майбутнього апгрейду ПК їх ніяк не вийде закріпити у великому корпусі, доведеться купувати новий БЖ.

SFX і SFX-L — мабуть, найпопулярніші формати компактних блоків живлення, призначені для Mini-ITX збірок ігрових ПК. Підходять для таких компактних корпусів як Cougar QBX, Cooler Master NR200P, Chieftec Elox BT-06B, а також середньорозмірного FSP CST110, для якого часто помилково купують великі БЖ. Перед купівлею БЖ для компактного корпуса, уважно читайте на офіційному сайті виробника, який формат все ж таки потрібен — SFX чи SFX-L. Відрізняються між собою менший SFX і трохи більший SFX-L діаметром вентилятора: 9 і 12 сантиметрів відповідно.

Але навіть у SFX-L вентилятор тонкий, тобто потік повітря порівняно слабкий, що змушує його швидко крутитися при великому навантаженні на БЖ. А от при малому навантаженні деякі флагманські SFX-L повністю вимикають вентилятор, щоб він не зношувався і щоб не всмоктувати пилюку. В комплекті з блоками живлення SFX і SFX-L зазвичай поставляється монтажна рамка на великий ATX корпус. Але короткі дроти роблять їх придатними лише для верхнього розташування у корпусі, тоді як більшість сучасних корпусів мають нижнє розташування БЖ. Потужність SFX досягає 650 Вт, а SFX-L — 850 Вт.

ATX — на перший погляд, найуніверсальніший та найзрозуміліший формат великих блоків живлення для великих корпусів Mini-Tower та Midi-Tower (для материнських плат Micro-ATX і ATX відповідно). Але й тут є свої нюанси, а саме різна довжина БЖ. Так, немодульні БЖ довжиною 14 см помістяться в будь-який корпус. Тоді як модульні БЖ потужністю до 1000 Вт мають довжину 16 см, плюс ще на 2 см виступають конектори модульних кабелів. Відповідно, в характеристиках корпуса повинна бути зазначена сумісність з БЖ довжиною 18 см. А БЖ потужністю від 1200 до 2000 Вт зазвичай мають довжину 20 см.

 

Читайте також:
Яка потрібна потужність блока живлення для ПК?
Малодосвідчені користувачі часто нехтують зваженим вибором блока живлення для комп'ютера. Насправді, даний компонент є дуже важливим, адже саме від нього залежить здоров'я та довговічність всіх інших компонентів ПК. У цій статті ми допоможемо вибрати оптимальну потужність БЖ саме для вашої конфігура
29/12/2021
Як вибрати блок живлення для ПК на 500-600 Вт?
Недосвідченні покупці часто вибирають блок живлення на залишкові гроші вже після всіх інших компонентів збірки ПК. Цей підхід не є вірним, адже саме від стабільності енергопостачання БЖ залежить здоров'я материнської плати, відеокарти і особливо дисків, тобто ще й збереження особистих файлів (докуме
23/06/2021
Німецький бренд be quiet! — топові комплектуючі для ПК
Будь тихим — це одночасно і слоган, і переклад назви преміального бренду комп'ютерних компонентів be quiet!, яким володіє німецька компанія Listan (також їй належить бюджетний бренд Xilence). У країнах Західної та Центральної Європи саме be quiet! вже багато років є лідером з продажів блоків живленн
14/05/2021
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?