Як вибрати блок живлення для ПК на 500-600 Вт?

23/06/2021

Недосвідченні покупці часто вибирають блок живлення на залишкові гроші вже після всіх інших компонентів збірки ПК. Цей підхід не є вірним, адже саме від стабільності енергопостачання БЖ залежить здоров'я материнської плати, відеокарти і особливо дисків, тобто ще й збереження особистих файлів (документів, фотографій, відеозаписів). Надпотужні моделі БЖ на 700 – 1000 Ват потрібні лише для комп'ютерів з кількома відеокартами у зв'язці NVLink. Більшості ж користувачів вистачить блока живлення на 500 – 600 Вт, головне надати вибір перевіреному часом бренду. Ми підібрали для вас п'ять, на нашу думку, оптимальних БЖ.

1971-fact-main-840.jpg

FSP ATX-500PNR Pro

Компанія FSP є одним з небагатьох у світі розробників власної електронної начинки БЖ, тоді як більшість інших брендів використовують сторонні рішення. Базовою серією БЖ FSP ось уже багато років є PNR, яка нещодавно отримала оновлення до Pro-версії — чорне забарвлення корпуса та довші дроти. Побудований PNR Pro на класичній схемі групової стабілізації, а лінія +12 вольт поділена на дві підлінії — для живлення процесора та відеокарти окремо. Вентилятор працює на відносно високій швидкості, тому даний БЖ не можна назвати безшумним, зате ефективне охолодження дозволяє встановлювати його навіть у корпусах з верхнім розташуванням БЖ.

200207-5E3D6570338A0.png

Gigabyte P550B  

Компанія Gigabyte відома середньостатичному користувачу ПК в першу чергу своїми материнськими платами та відеокартами. Проте, випускає вона під своїм брендом і блоки живлення — на базі ОЕМ-платформи MEIC. Початкова модель Gigabyte P550B побудована на все тій же груповій схемі стабалізації, але має вже суцільну лінію +12 В. Це дозволяє перерозподіляти електроенергію між потужним процесором та відеокартою по мірі необхідності. Рівень шуму теж середній, проте коефіцієнт корисної дії трохи вищі 85 відсотків, що дорівнює сертифікату енергоощадності 80 PLUS Bronze.

photo_2021-06-23_17-51-39.jpg

Deepcool DA600-M

Серія блоків живлення Deepcool DA, вона ж Aurora, традиційно виділяється на фоні «однокласників» довшими кабелями, а тепер модель DA600-M стала повністю модульною. На вітчизняному ринку це, мабуть, найдешевший БЖ з усіма знімними дротами. Виробником електронної начинки виступає компанія CWT: групова стабілізація, сертифікат 80 PLUS Bronze та середній рівень шуму. До того ж, Deepcool встановила довговічний конденсатор (витримує 105°C) та реалізувала можливість роботи при вхідній напрузі від 110 до 220 вольт. Це може бути корисним і в наших краях, особливо у сільській місцевості, де напруга падає аж до 170 В.

6_Untitled.jpg

be quiet! System Power 9 600W

Бренд be quiet!, який належить німецькій компанії Listan, є найпопулярнішим в Європі виробником БЖ. А серія System Power — це базова серія be quiet!, яка включає три підсерії: Bulk без коробки, немодульну в коробці та напівмодульну. За електронну начинку відповідає теж німецька компанія — HEC (материнська компанія іншого бренду БЖ — Cougar). Принцип роботи вже прогресивний DC-DC з роздільною стабілізацією ліній +5 та 3.3 В. Вентилятор хоч і не фірмовий be quiet! (як у на сходинку старшої серії Pure Power), а виробництва Yate Loon, проте безшумний принаймні при невеликому навантаженні на БЖ.

4_Untitled.png

Chieftec Core BBS-600S 

Майже усі блоки живлення Chieftec побудовані на схемотехніці CWT (виняток складає лише серія Polaris на платформі High Power). На відміну від вищезгаданого Deepcool на молодшій «бронзовій» груповій стабілізації CWT, Chieftec Core BBS-600S побудований вже на старшій роздільній DC-DC CWT з сертифікатом 80 PLUS Gold (ККД складає 90 %). Завдяки цьому Core виділяє мінімум побічного тепла і здатен охолоджуватися при низьких обертах вентилятора Hong Hua навіть при високому навантаженні (при максимальному навантаженні пропеллер, звісно ж, розганяється на повну)

01-chieftec-core-bbs-600s.jpg

Висновки

Тож, підсумовуючи все вищенаписане, для збірки ПК у корпусі з верхнім розташування БЖ рекомендуємо модель з високооборотним вентилятором, таку як FSP ATX-500PNR Pro або Gigabyte P550B. Для тих, кому охайний кабель-менеджмент важливіший за енергоощадність, найкраще підійде модульний Deepcool DA600-M. Поціновувачам тиші варто трохи доплати за be quiet! System Power 9 600W та Chieftec Core BBS-600S. 

Читайте також:

«Який SSD диск є найнадійнішим?»

Читайте також:
Чим відрізняються блоки живлення ATX, SFX, SFX-L, TFX, Flex, Pico?
Кабелями всі сучасні блоки живлення сумісні з усіма комп'ютерними компонентами (24-піна для материнської плати, 4+4-піна для процесора, 6+2-пін для відеокарти), головне щоб вистачило потужності у ватах. Але існують різні формати БЖ під різні розміри корпусів для ПК. Великий БЖ просто не вміститься в
13/08/2022
Яка потрібна потужність блока живлення для ПК?
Малодосвідчені користувачі часто нехтують зваженим вибором блока живлення для комп'ютера. Насправді, даний компонент є дуже важливим, адже саме від нього залежить здоров'я та довговічність всіх інших компонентів ПК. У цій статті ми допоможемо вибрати оптимальну потужність БЖ саме для вашої конфігура
29/12/2021
Німецький бренд be quiet! — топові комплектуючі для ПК
Будь тихим — це одночасно і слоган, і переклад назви преміального бренду комп'ютерних компонентів be quiet!, яким володіє німецька компанія Listan (також їй належить бюджетний бренд Xilence). У країнах Західної та Центральної Європи саме be quiet! вже багато років є лідером з продажів блоків живленн
14/05/2021
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?