Xiaomi Mi 8 VS Xiaomi Mi 9: чи варто купувати новий флагман?

02/04/2019

Xiaomi не зраджує собі і в “поті лиця” штампує нові смартфони: бюджетники, флагмани, інноваційні апарати і пересічному користувачеві вже навіть важко орієнтуватися в модельних рядах. У нас сьогодні два найяскравіших представники флагманської лінійки минулого та цього року: Mi 8 та Mi 9. У них ще є “брати” — Lite, SE, Pro, але нас цікавлять саме базові версії.

  • Mi 8 був представлений у травні 2018 року;
  • Mi 9 був представлений у лютому 2019 року.

Різниця між апаратами приблизно 9-10 місяців, тому нас цікавить питання чи за цей час новіший апарат — Mi 9 здобув фішки та характеристики, які змушують купувати саме його, а не минулорічний смартфон Mi 8. Гайда розбиратися.

Xiaomi Mi 9

КОМПЛЕКТАЦІЯ: все стандартно

Від флагманів завжди очікуєш чогось особливого в комплекті, але якщо компанія виробник намагається зробити апарат якомога дешевшим, то комплект царським не зробиш, проте це ж Xiaomi, тому тут є все необхідне і навіть трохи більше. Отож, комплект Mi 8:

  • смартфон;
  • блок зарядки;
  • кабель USB Type-C;
  • силіконовий чохол;
  • перехідник з USB Type-C на mini-jack 3,5 мм;
  • скрепка для SIM-карти;
  • документація.

Xiaomi Mi8

Комплект Mi 9 аналогічний:

  • смартфон;
  • блок зарядки;
  • кабель USB Type-C;
  • силіконовий чохол;
  • перехідник з USB Type-C на mini-jack 3,5 мм;
  • скрепка для SIM-карти;
  • документація.

Xiaomi Mi 9

ДИЗАЙН: знайдіть 5 відмінностей

По дизайну апарати дуже схожі, особливо в плані розміщення елементів управління на роз’ємів, хоча є й дрібні відмінності. Спочатку про відмінності, я їх нарахував п’ять:

  1. Найочевидніше - це виріз в екрані і порівняно з попередньою версією він з моноброви перевтілився в крапельку. Виглядає, справді, гарніше та й корисної площі стає більше.
  2. Наступне чим відрізняються ці апарати — наявність клавіші Google-асистента у Mi 9, типу, як клавіша Bixby у Samsung.
  3. Ще одна відмінність — розташування сканеру відбитків пальців: у Mi8 він на задній панелі, а у Mi 9 він під екраном.
  4. У Mi 9 на верхньому торці розташований інфрачервоний порт, а у Mi 8 його немає.
  5. До відмінностей можна віднести і те, що у новішому апараті потрійна камера, а під нею спалах, а у Mi 8 камера подвійна, а спалах знаходиться між ними.

Xiaomi Mi 9

У решті характеристик дизайну апарати дуже схожі. Щодо матеріалів корпусу, то тут все преміально: скло, алюміній 7000-ї серії, в обох апаратів задня кришка захищена склом Corning Gorilla Glass 5-го покоління.

  • Mi 8 є у 4-х кольорах: чорний, синій, білий, золотий.
  • Mi 9 має три кольори: лавандовий фіолетовий, синій океан та чорне піано.

У Mi 9 безумовно кольори цікавіші, але так, як у нас чорна версія, то апарат просто стильний без WOW-ефектів. Синій MI 8 виглядає цікавіше, ІМХО, тут немає сенсу сперечатись, що краще, а що гірше, бо кожному до душі свій колір. Особисто мені найкрутіше виглядає Mi 8 у білому кольорі. Вага апаратів майже ідентична з різницею у 2 грами, 175 та 173, тому навіть неважливо точно знати, який скільки важить. Mi 9 трішки переважає по висоті, товщина однакова, а завдяки заокругленим краям, про які так багато говорилося на презентації флагманів, вони, справді, зручно лежать у руці.

Камера солідно виступає, особливо у Mi 9. Комплектний чохол, між іншим, теж не може її закрити повністю, бо вона і над ним виступає, тому цей нюанс доведеться вирішувати через покупку товстішого чохла.

Xiaomi Mi 9

За словами представників Xiaomi підборіддя Mi 9 стало на 40% менше, як у Mi 8 — це помітно, виглядає витонченіше і як у випадку з вирізом-крапелькою з’явилося більше корисної площі екрану. Щодо захисту, то ні в Mi 9, ні в Mi 8 немає захисту від вологи по стандарту IP68, хоча в більшості флагманів це сприймається, як норма. Отож, якщо порівнювати Mi 8 та Mi 9 по дизайну, то зміни є і зміни в кращу сторону.

ЕКРАН: Gorilla Glass 6 у Mi 9

Екран ніяких особливих змін не зазнав, окрім того, що у Mi 9 він захищений склом Gorilla Glass 6-го покоління, а у Mi 8 5-те покоління. В обох апаратах SUPER Amoled-екран від Samsung. Зросла діагональ у Mi 9 — 6,39 дюйма, а у Mi 8 — 6,21 дюйма. Завдяки крапельці та меншому підборіддю у Mi 9 є враження, що його екран суттєво більший.

Xiaomi Mi 8

Щодо розширення, то у Mi 8 воно складає 1080x2248 пікселів, а у Mi 9 — 1080x2340 пікселів. В обох екранах є підтримка HDR 10. Щодо налаштувань екрану, то у Mi 9 з’явилася темна тема оформлення і це виглядає стильно, особливо у шторці, бо в меню це просто чорний колір. Налаштувати колірну температуру можна в обох апаратах.

Xiaomi mi 8 VS Xiaomi Mi 9

Функція активації екрану подвійним тапом чи при взятті в руки є в обох апаратах. Також на заблокованому екрані відображається годинник, тобто функція Always-On Display присутня в обох смартфонах. Кути огляду максимальні, та й взагалі, коли говоримо про флагмани, то по-іншому бути і не повинно. Нещодавно на огляді Redmi Note 7 ми згадували про величезну галерею фонових малюнків, які можна обрати в налаштуваннях, тут теж є така можливість.

Xiami Mi 8 VS Xiaomi Mi 9

ПОТУЖНІСТЬ: різниця в цифрах, в роботі різниця непомітна

Тут все дуже просто, оскільки це нове покоління смартфонів лінійки Mi, то і “залізо” оновилося на одне покоління. У Mi 8 встановлений 10-нанометровий, 8-ядерний процесор Snapdragon 845, а у Mi 9 — 7-нанометровий, 8-ядерний Snapdragon 855. Графічний процесор відповідно теж оновився: у Mi 8 — Adreno 630, а у Mi 9 — Adreno 640. Якщо порівнювати бали в тесті AnTuTu, то різниця між апаратами здавалося б просто прірва: Mi 8 набирає 266 тисяч балів, а Mi 9 — 373 тисячі балів. Різниця більше 100 тисяч балів, але на практиці це непомітно, бо обидва апарати тягнуть усе на високих налаштуваннях графіки: шутери, гонки, аркади, різноманітні симулятори.

Xiaomi Mi 8 VS Xiaomi Mi 9

Обидва апарати працюють на Android 9 з фірмовою оболонкою MIUI версії 10.2. До роботи системи питань немає, все “літає” на обох апаратах.

Xiaomi Mi 9

У нас на огляді апарати, які мають по 6 ГБ оперативної пам’яті. У Mi 8 є версії на 6 або 8 Гб оперативки, а у Mi 9 має версію на 12 ГБ, але швидше за все, ця версія буде мати назву Mi 9 Pro. Для чого стільки оперативки я не можу придумати: це гра м’язами або погляд у майбутнє. Я виключно для цікавості відкрив у браузері 40 вкладок і жоден з апаратів навіть не задумуючись відкривав потрібно сторінку. При хорошому Wi-Fi, 3 чи 4G серфінг в мережі буде справжнім задоволенням. До мінусів в обох апаратах віднесемо відсутність слоту для карт пам’яті, тому купуючи смартфон відразу потрібно розуміти, що пам’ять розширити не вдасться.

АВТОНОМНІСТЬ: день-півтора при активному користуванні

Спочатку порівняємо ємність батареї в обох апаратах:

  • Mi 8 — 3400 мАг;
  • Mi 9 — 3300 мАг.

Чому відбувся такий down-grade незрозуміло. Це можна пояснити хіба тим, що у Mi 9 встановлений більш енергоефективний процесор з системою розподілення ядер Prime Core, тому виробник понадіявся, що це зіграє свою роль.

Xiaomi Mi 8 VS Xiaomi Mi 9

День-півтора вони житимуть, а при активному користуванні потрібно буде щодня ставити на зарядку, але користувачі до цього вже так звикли, що це до недоліків не відносимо.

Обидва смартфони підтримують зарядку по стандарту Quick Charge 4+. У комплекті з Mi 8 та Mi 9 йде 18-ватний зарядний пристрій. Окремо можна придбати 27-ватний зарядний пристрій. Якщо на прикладі, то 18-ватний зарядний пристрій зможе зарядити Mi 9 на 55% за 30 хв, а от 27-ватний зможе зарядити Mi 9 за аналогічний проміжок часу на 70%. Чи це суттєва різниця і чи є сенс купувати потужніший зарядний пристрій вирішувати вам.

До плюсів Mi 9 віднесемо підтримку бездротової зарядки, а саме швидкої бездротової зарядки, а у Mi 8 її взагалі немає.

КАМЕРА: більше можливостей у Mi 9, якість фото приблизно однакова

Звісно ж Xiaomi йде усіма трендовими стежками, тому у Mi 9 потрійна камера і тут вам усе: хочете 48 мегапікселів — ось вам, хочете двократний зум — ось вам, потрібен ширококутний об’єктив — ось вам. Зараз на екрані зможете побачити технічні характеристики основної камери Mi 9:

  • 48 МП, Sony IMX586, f/1.75;
  • 12 МП, Samsung S5K3M5, f/2.2, оптичне збільшення 2х;
  • 16 МП, Sony IMX481, f/2.2, широкий кут 117 градусів.

Xiami Mi 9

Щодо відео, то ніякої оптичної стабілізації немає і це печально, бо в тому ж Mi 8 виробник вказує 4-осьову оптичну стабілізацію. Характеристики основної камери Mi 8:

  • 12 МП, f/1,8;
  • 12 МП, f/2,4, оптичне збільшення 2х.

Xiaomi Mi 8

Щодо фронтальних камер, то вони мають потужність 20 МП на обох смартфонах і знімають дуже гідно. Зараз у вас буде можливість переглянути приклади фотографій зроблених на обидва смартфони.

Xiaomi Mi 8 VS Xiaomi Mi 9

Перед тим скажу, що Mi 9 отримав чимало нових фішок: широкий кут, 48 мегапікселів і т.д., але якість фото порівняно з Mi 8 кардинально не змінилася. Дивимось фото.

Xiaomi Mi 8 VS Xiaomi Mi 9 Xiaomi Mi 8 VS Xiaomi Mi 9

Xiaomi Mi 8 VS Xiaomi Mi 9 Xiaomi Mi 8 VS Xiaomi Mi 9

Xiaomi Mi 8 VS Xiaomi Mi 9 Xiaomi Mi 8 VS Xiaomi Mi 9

Xiaomi Mi 8 VS Xiaomi Mi 9 Xiaomi Mi 8 VS Xiaomi Mi 9

Xiaomi Mi 8 VS Xiaomi Mi 9 Xiaomi Mi 8 VS Xiaomi Mi 9

Xiaomi Mi 8 VS Xiaomi Mi 9 Xiaomi Mi 8 VS Xiaomi Mi 9

Xiaomi Mi 8 VS Xiaomi Mi 9 Xiaomi Mi 8 VS Xiaomi Mi 9

Xiaomi Mi 8 VS Xiaomi Mi 9 Xiaomi Mi 8 VS Xiaomi Mi 9

БЕЗПЕКА: Mi 9 має сканер в екрані

В обох смартфонів є сканер розпізнавання пальця лише з тією різницею, що у Mi 8 він на задній панелі, а у MI 9 під екраном. Обидва працюють швидко, але той, що у Mi 8 швидший. Я щось ніяк не звикну до сканеру під екраном. Мені коли він розташований на задній панелі зручніше, а ще краще, коли є розблокування по обличчю.

Xiaomi Mi 9

До речі, про розблокування. Він є і у Mi 8 і у Mi 9, але тут теж відбувся певний down-grade. Оскільки в Mi 9 замість моноброви залишилась крапелька, то місця для інфрачервоного датчику обличчя не залишилось, а відповідно про швидке і стабільне розблокування по обличчю в темноті можна забути. При світлі розблокування по обличчю швидке на обох апаратах у темряві реальна перевага у Mi 8. Стандартні способи розблокування тут теж присутні.

КОМУНІКАЦІЙНІ МОЖЛИВОСТІ: Mi 9 попереду

  • SIM-карти: обидва підтримують по дві SIM-карти формату nano-SIM;
  • Wi-FI: смартфони підтримує усі стандарти, в тому числі "ac";
  • Bluetooth: версія 5.0 на обох смартфонах;
  • Інфрачервоний порт: у Mi 9 є, у Mi 8 — відсутній;
  • NFC: є на обох пристроях;
  • FM-радіо: є;
  • Безпровідна зарядка: Mi 9 підтримує, а Mi 8 ні.

ЗВУК: Mi 9 гучніший

Щодо звуку, то жоден зі смартфонів не має стерео динаміків. Mi 9 грає суттєво гучніше, ніж Mi 8. Але навряд чи флагмани купують, щоб з їхніх динаміків слухати музику. Хоча у Mi 9 вже хотілося б і стереозвук. Якщо слухати музику в навушниках, то все чудово. Обидва смартфони підтримують кодеки aptX та aptX HD, також тут bluetooth 5.0, тому в безпровідних навушниках все теж має бути круто і з мінімальною затримкою. 

Xiaomi Mi 8 VS Xiaomi Mi 9

Якщо ми вже говоримо про звук, то нагадаю, що 3-5 міліметрового роз’єму немає в обох смартфонах, але перехідник йде в комплекті.

ВИСНОВКИ: ЧИ Є СЕНС БРАТИ MI 9?

Отож, якщо коротко, то в чому Mi 8 кращий за Mi 9?

  • ємність батареї більша на 100 мАг;
  • наявність 4-осьової оптичної стабілізації;
  • наявність інфрачервоного датчику, який дозволяє без проблем користуватися розблокуванням по обличчю за будь-яких умов освітлення.

Xiaomi Mi 8

Щодо “ложки дьогтю” в адресу обох апаратів, то це вологозахист, відсутність можливості розширювати пам’ять та відсутність стереозвуку.

А тепер давайте підсумуємо чим Xiaomi Mi 9 кращий за Xiaomi Mi 8?

  • компактний виріз-крапелька та менше на 40% підборіддя;
  • наявність темної теми оформлення, що позитивно впливає на батарею та й виглядає стильно;
  • Mi 9 потужніший, безсумнівно, бо процесор новіший і цієї потуги вистачить на роки;
  • новіший флагман Xiaomi має підтримку бездротової зарядки;
  • камера отримала модуль на 48 МП та ширококутний об’єктив;
  • наявність підекранного сканера відбитків пальців;
  • у Mi 9 інфрачервоний порт;
  • гучний зовнішній динамік.

На основі цієї інформації ви можете зробити свої висновки і обрати, який вам більше подобається, але революційних змін порівняно з Mi 8 не відбулося.

Читайте також:

Читайте також:
Samsung Galaxy А35 VS А55: що нового?
Компанія Samsung 11 березня представила два середньо бюджетні смартфони — Galaxy А35 та Galaxy А55. Всі попередні покоління цих смартфонів стали бестселлерами за короткий проміжок часу, тому є підстави сподіватися, що й цьогорічні Galaxy А35 та Galaxy А55 будуть бестселлерами через ряд корисних фішо
28/03/2024
Як перевірити екранний час на Android?
Якщо ви хочете почати користуватися смартфоном менше та більш відповідально, щоб вивільнити час для саморозвитку, читання, фізичних вправ, ігор з дітьми, здоровішого сну, то ця стаття для вас, адже вона про екранний час. Саме поняття “екранний час” ввійшло в обіг завдяки компанії Apple, але в смартф
15/03/2024
Як підключити контролер DualShock 4 чи DualSense до iPhone?
Рівень графіки в іграх для смартфонів та планшетів, як на iOS, так і на Android пристроях дуже виріс. З року в рік ринок мобільного геймінгу тільки зростає, а виробники смартфонів навіть пропонують спеціальні рішення, щоб геймеру були створені всі умови для досягнення високих результатів. Якщо ви к
09/03/2024
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?