Що зручніше для ігор: ноутбук, комп'ютер чи приставка?

10/11/2017

Уявіть ситуацію, що ваші дітлахи довго й наполегливо просять подарувати «під ялинку» ігрову приставку. Не варто бути скептично налаштованим щодо цієї покупки, адже певну користь як для вас, так і для вашої малечі вона все ж таки може принести. У якості альтернатив приставці також розглянемо ігровий ноутбук та настільний комп'ютер. Плюсами та мінусами цих трьох дуже різних ігрових (і не тільки ігрових) пристроїв хочемо поділитися з усіма батьками, яким не байдуже, за якими саме віртуальними розвагами проводять час ваші дітлахи.

Ігровий ноутбук

За загальноприйнятою класифікацією ігровими називають ноутбуки вартістю від 1000 доларів. Такі моделі дозволяють гратися абсолютно у всі сучасні ігри і гарантовано не застаріють ще щонайменше три роки. Але це зовсім не означає, що на вдвічі дешевшому ноутбуці (за 500 «вічнозелених»), не вийде ні в що погратися. Купа сучасних ігор є відносно мало вимогливими щодо потужності ноутбука, а старі «цяцьки» (до 2012 року) будуть чудово працювати всі без винятку.

Ноутбук — це не лише ігровий пристрій. Це ще й зручний помічник у роботі вам та у навчанні вашим школярикам. Його зручно носити на роботу і в школу (вага приблизно 2 кг), а якщо такої потреби немає, то можна принаймні переносити ноут з однієї кімнати в іншу, щоб подивитися пізнього вечора фільм, коли ваша малеча вже спить. Вбудована ж батарея на 3-5 годин дозволить закінчити термінову роботу у випадку аварійного вимкнення електроенергії у будинку.

Недолік у ноутів, як ігрових пристроїв, лише один: неможливість заміни у майбутньому процесора та відеокарти (деталей, які якраз відповідають за ігри) на більш потужні. Тому краще одразу принаймні трішки доплатити за ноутбук з запасом швидкодії на кілька років вперед.

ekmgamingbanner.jpg

Мінімальний рекомендований нами набір технічних характеристик ігрового ноутбука включає:

  • процесор Intel Core i3, Pentium U (не плутати з Pentium N) або AMD A10-9000;
  • відеокарту GeForce 920MX, Radeon R5 M430 або 520.

Така конфігурація оптимально підходить для популярних багатокористувацьких ігор World of Tanks, Counter-Strike: Global Offensive, Dota 2 та в цілому для усіх ігор, котрі вийшли до 2012 року включно (Skyrim, S.T.A.L.K.E.R., Far Cry 3).  Приблизно у півтора рази за них потужніша GeForce 940MX. Підтримує ігри до 2015 року, наприклад GTA V, «Відьмак 3» та Fallout 4. Ще удвічі — GeForce GTX 950M та MX150 — підтримують усі, навіть найновіші ігри.

Читайте також:

Настільний комп'ютер

Якщо в природі існує конструктор LEGO для дорослих, то це — настільний ПК. Його можна до дрібниць підібрати під свої задачі і надалі безкінечно модернізувати згідно останніх інноваційних віянь. Переваг над ноутбуком у комп'ютера щонайменше дві. Це, в першу чергу, велика діагональ монітора (22-27 дюймів), котра дозволяє дивитися на нього з відносно великої відстані (до метра) і тим самим запобігати розвитку короткозорості. А також значно вища ігрова потужність, ніж у ноутбука за ту ж ціну. Якщо прогадали з характеристиками ПК і через певний час ігри-новинки почали підторможувати, не біда — достатньо просто замінити відеокарту.

Мінусами у порівнянні з ноутами є відсутність енергоавтономності та мобільності. Якщо перший недолік можна вирішити за допомогою джерела безперебійного живлення (простіше кажучи, зовнішньої батареї для ПК), то другий не владнати вже ніяк. У якому б компактному корпусі не був зібраний комп'ютер, він усе одно з урахуванням монітору вийде надто громіздким. Не дарма ж він зветься настільним або стаціонарним. Базовим процесором для збірки недорого ігрового ПК є Intel Pentium G4600. В пару йому можна поставити відеокарти GeForce GT 1030, Radeon RX 550 або, якщо дозволяє бюджет, GeForce GTX 1050 чи 1050 Ti. Перші дві спроможні запускати ігри-новинки принаймні на низьких налаштуваннях графіки, а останні дві — на середніх чи навіть високих (залежить від вимогливості конкретної гри). А щоб ігри запускалися миттєво і не підторможували на великих відкритих рівнях, не зайвим буде обрати SSD замість чи у доповнення до жорсткого диску. Чим саме відрізняються ці два види накопичувачів інформації, простою мовою розповідається у нашій статті: "Що обрати: HDD, SSD чи гібрид?". 

Igrovoy-kompyuter-2017-za-20000-rubley.jpg

Ігрова приставка

Для людей мого покоління (народжені у середині 1980-х) термін «ігрова приставка» асоціюється, перш за все, з Dendy та грою Mario. Проте, окрім компанії Nintendo (Dendy була її китайським клоном), ігрові консолі — спеціалізовані пристрої для ігор — почали виробляти ще й Sony та Microsoft (так-так, та сама, що розробила операційну систему Windows).

newnintendo2dsxl_artwork_02.jpg

Діляться ігрові приставки на:

  • стаціонарні;
  • портативні;
  • гібридні.

Стаціонарні представлені Sony PlayStation 4 та 4 Pro (для 4К-телевізорів), Microsoft One S і One X (теж версія для 4К). Представниками «портативок» є PlayStation Vita, Nintendo New 2DS XL та 3DS XL (з підтримкою 3D-зображення). Гібрид же у продажу поки лишень один — Nintendo Switch, який дозволяє гратися як у дорозі в режимі автономного планшета, так і підключатися вдома до телека. Крім того, для приставок виходить чимало ексклюзивних ігор, яких немає на ПК. Найпопулярнішими серіями консольних ігор є Mario, Pokemon та Zelda (для приставок Nintendo), Forza, Halo й Gears of War (Xbox), Horizon, Knack і Uncharted (PlayStation).

ps4-pro-gtsport-promo-us-30may17.jpg

Перевагою приставки є те, що виробник гарантує підтримку усіх нових ігор на протязі життєвого циклу пристрою, а це, як правило, п'ять-шість років. Тоді як настільний ПК за цей час доведеться раз чи навіть двічі модернізувати, а ноутбук — повністю замінити. З іншого боку, ліцензійні ігри (диски, картки пам'яті чи електронні ключі в інтернеті) для консолей коштують в середньому удвічі дорожче, ніж аналогічні для ПК чи ноутбука (1800 проти 900 гривень за новинки одразу після виходу, які з часом удвічі, а то й утричі дешевшають). Проте, якщо купувати на рік лише дві-три гри, але ті, які довго не набридають (автогонки, футбол, пригоди у великому світі), то це несильно вдарить по кишені. Прикладами ігор, яких гарантовано вистачить на кілька місяців, а то й півроку, є FIFA, NBA, Forza Horizon 3, «Відьмак 3», «Skyrim» тощо.

pexels-photo-275033.jpeg

Порівняльна характеристика

Ноутбук

Компьютер

Приставка

Підтримка найновіших ігор

+-

+

+

Співвідношення ціни і потужності

+-

+

+

Вартість ігор

+

+

-

Функціональність окрім ігор

+

+

-

Можливість модерназації

-

+

-

Енергоавтономність і транспортабельність

+

-

+-

Етична сторона питання

Наприкінці, хочеться остаточно розвінчати закоренілий міф, що начебто комп'ютерні ігри — це порожня трата часу, яка викликає звикання (аж до манії), ще й пропагує агресію. Насправді сучасні ігри вчать будівництву, рукоділлю і спільній роботі у команді, а також розвивають просторову уяву і орієнтування на місцевості (топографію). Проблематика ж аддиктивності (звикання) залежить виключно від часу, який ви дозволяєте проводити дітлахам за іграми. Запропонуйте малечі більше варіантів дозвілля (спортивні секції та творчі гуртки) і проблема «залежності» до відеоігор вирішиться сама собою.

Навіть так звані ігри-стрілялки, головна «лякалка» батьків на телебаченні, коли мова йде про віртуальні розваги, давно перестали бути виключно насильницькими. Навіть цей, здавалося б, брутальний мілітаристський жанр адаптували для дитячої аудиторії. Для прикладу, гра Splatoon пропонує «стріляти» з пістолетиків з різнобарвною фарбою не у ворогів, а у підлогу. Яка з двох команд зафарбує більшу територію у свій колір, та й перемогла. Звучить ніби-то просто й примітивно, але грається, повірте, весело і бадьоро. Тож грайте з розумом! Перемог вам у віртуальних батлах :)

1_maxresdefault.jpg

Якщо прочитавши статтю ви зрозуміли, що кращим варіантом для вас буде пристрій з категорії ігровий ноутбук, то вам залишається обрати виробника і гайда підкорювати геймерські вершини. Якщо ж ви хочете мати можливість постійно модернізувати пристрій для ігор, то кращим варіантом буде ігровий ПК. У вас, завжди, буде можливість докупити потужнішу оперативку чи відеокарту і продовжувати грати найновіші ігри на високих показниках графіки. Але якщо ігри, то невід'ємна частина вашого життя, то вибір лише один -  ігрова консоль. Яку з них обрати краще читайте у статті: "Яку Sony PlayStation 4 обрати: Slim чи Pro?"

Автор: Сергій Чернявський

Читайте також:
Який SSD вибрати для збірки ігрового ПК?
Збираючи ігровий ПК більшість користувачів першочергово звертають увагу на такі важливі речі, як процесор і відеокарта. Це закономірно, адже саме вони мають обробляти потік даних та забезпечувати його стабільність, щоб у юзера була можливість пограти в улюблені Dota 2, Counter-Strike 2 або ж Alan Wa
21/03/2024
Що таке інпут-лаг та ALLM?
Якщо ви бувалий геймер, то чітко розумієте, що таке інпут-лаг, однак якщо ви в цій сфері новачок, то в цій статті ми коротко пояснимо що таке input-lag та чому на це варто звернути увагу геймеру. Input-lag - це затримка введення. Якщо ще більше спростити, то це час, який проходить від моменту, коли
29/12/2023
Яка ревізія PlayStation 5 краща і яка між ними різниця?
PlayStation 5 була презентована вже більш 3-х років тому, а саме 12 листопада 2020 року. З того часу вийшло вже три ревізії консолі. Вони мають певні відмінності між собою і в цьому матеріалі ми дізнаємось, як обрати, без перебільшення, найкращу ревізію. Якщо ж не хочете довго розбиратися, то ось ві
11/12/2023
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?