Що обрати: HDD, SSD чи гібрид?

16/10/2015
Твердотільні накопичувачі (від англ. solid-state drive, скорочено SSD) прийшли на заміну традиційним сховищам інформації – жорстким дискам (hard disk drive, HDD). Використовуються в SSD не магнітні диски, що обертаються (як у HDD), а нерухомі чипи флеш-пам'яті, аналогічні USB-флешкам. Проте, володіючи численними перевагами, твердотілам досі не вдалося повністю замінити жорсткі диски навіть у ноутбуках, вже не кажучи про настільні ПК. Головним недоліком SSD залишається висока ціна: гігабайт їхнього об'єму коштує значно більше, ніж у HDD. Тому ми розповімо, у яких випадках краще обрати SSD, HDD чи гібридне рішення.

1-16.jpg

Переваги SSD

Основними перевагами твердотільних накопичувачів перед жорсткими дисками є:

  • висока швидкодія;
  • стійкість до фізичного впливу.

Для прикладу, швидкість послідовного читання й запису данних ноутбучного 2,5-дюймового HDD дорівнює 100 Мбайт/с, а 3,5-дюймового для настільних ПК – 150 Мбайт/с. Швидкість же випадкового читання-запису (файли розкидані по всій поверхні диска) у HDD може бути разів у десять нижче послідовного.

Інша справа SSD: навіть при підключенні до материнської плати зі застарілим інтерфейсом SATA II швидкість лінійного читання данних буде щонайменше 250 Мбайт/с. А варто проапгрейдитися до SATA III, як швидкодія виросте до 400-500 Мбайт/с. В свою чергу швидкість лінійного запису у SSD, залежно від моделі, може як дорівнювати показникам читання, так і бути удвічі нижчою (але все одно вищою в порівнянні з HDD). А завдяки мінімальним затримкам звертання до данних (SSD на відміну від HDD не потрібно переміщувати зчитувальну головку по поверхні диску) швидкість випадкового читання-запису також є суттєво вищою.

Позбавлені рухомих елементів (електромотору, зчитувальних головок) твердотільні накопичувачі не бояться впливу сильної вібрації та ударів. Це дозволяє, наприклад, працювати за ноутбуком під час поїздки на автомобілі по вибоїстій ґрунтовій дорозі. Однак, навмисно влаштовувати краш-тест SSD не варто, щоб не довелося потім оплакувати інформацію, яка на ньому зберігалася. Менше бояться SSD і перегрівання: допустимою є робоча температура до 70°C, тоді як HDD обмежені 60°C.

3d-nand-ssd-generic-2-5in-exploded-16x9.png.rendition.intel_.web_.1920.1080.jpg

Переваги HDD

Мають свої переваги і старі-добрі жорсткі диски, а саме можливість багаторазового перезапису данних та вигідне співвідношення ціни й об'єму. При дуже активному використанні SSD (серверні ПК) блоки пам'яті можуть “затертися до дір”. Залежно від типу флеш-пам'яті – TLC, MLC чи SLC (другий наймасовіший) – блоки можна перезаписувати від тисячі до сотні тисяч разів. Зношені блоки автоматично блокуються, в результаті чого SSD з часом втрачає в об'ємі.

Традиційні ж жорсткі диски дозволяють перезаписувати данні значно більшу кількість разів – число йде на мільйони. Тому виходять з ладу у HDD не стільки магнітні диски (хоча биті сектори на них теж інколи з'являються), скільки механічні елементи. Проте на домашніх та офісних ПК данні перезаписуються не так часто, як на серверах. Хіба що реєстр операційної системи Windows зчитує й записує данні безперервно (не дивно, що биті сектори на поверхні HDD найчастіше з'являються саме на місці знаходження реєстру).

А от коли мова заходить про ціну, сперечатися з перемогою жорстких дисків стає неможливо. У даний момент за $100 можна придбати SSD объемом 120 гігабайт, 2,5-дюймовий HDD на 1 терабайт або 3,5-дюймовий на 2 терабайта. Різниця у об'ємі між SSD і HDD за ту ж ціну десятикратна, саме тому варто звернути увагу на гібридні рішення.

hard-disk-drive-hdd.jpg

Переваги гібридів

Гібридною називають дискову підсистему ПК, котра поєднує у собі переваги SSD та HDD – високу швидкодію та великий об'єм при розумній ціні. Варіантів гібридної дискової підсистеми може бути три: SSD достатнього для встановлення операційної системи і програм об'єму (60-120 Гбайт) плюс великий HDD для зберігання фото, відео, музики й ігор; великий HDD плюс окремий SSD невеликого об'єму (20-32 Гбайт) для кешування часто використовуваних програм; і нарешті гібридний накопичував (HDD плюс невеличкий SSD в єдиному корпусі).

Перший варіант гібридної дискової підсистеми, звісно, найкращий, але й найдорожчий – потягне на добрих $200 (HDD+SSD). Тим хто хоче зекономити, варто обрати другий варіант – невеличкий SSD для кешування коштує лишень $50. Проте, для роботи SSD-кешування обов'язковою є материнська плата з підтримкою технології Intel Smart Response (чипсети Intel Z68, H77, Z77, H87, Z87, H97 та Z97). Гібридні ж накопичувачі (SSHD) найкраще підходять для ноутбуків, де щоб встановити окремі SSD та HDD доводиться пожертвувати DVD-приводом.

ssd-vs-hdd-whats-the-difference_emz8.jpg

Форм-факторы SSD

Далеко не всі твердотільні накопичувачі зроблені у популярному форматі 2,5-дюйми (для встановлення у 3,5-дюймовий слот потрібне додаткове кріплення). Окрім 2,5-дюймових існують 1,8-дюймові моделі з SATA-підключенням. Використовуються вони, щоправда, у так званих вбудовуваних системах, наприклад бортових комп'ютерах автомобілів преміум-классу. Для тонких ноутбуків (ультрабуків) створені гранично компактні SSD форм-факторів mSATA та M.2. А для комп'ютерних ентузіастів, котрі готові віддати будь-які гроші за найпотужніші у світі комплектуючі, пропонуються твердотіли у вигляді плат розширення PCI-Express 3.0 (швидкість лінійного читання-запису досягає вражаючих 1000-1500 Мбайт/с).

ssd_group_test_2016_toshiba_thumb800.jpg

То ж мігруємо на SSD!

Встановлення твердотільного накопичувача прискорює роботу ПК значно сильніше, ніж, скажімо, апгрейд процесора, хай навіть у нього будуть усі вісім ядер. Скорочення часу завантаження операційної системи, засинання та просинання ПК, запуску програм (навіть веб-браузера та текстового редактора) важко не помітити. А перенести ОС Windows з HDD на SSD разом з усіма встановленими та налаштованими програмами можна буквально двома кліками мишкою з допомогою безкоштовної утиліти EaseUS Partition Master Free. Або ж просто зверніться за допомогою до нашого сервісного центру.

Читайте також:
Який SSD диск є найнадійнішим?
Величезною перевагою твердотільних накопичувачів над жорсткими дисками є захищеність від механічних пошкоджень: ударів, падінь та сильної вібрації. Проте, повністю «безсмертними» SSD все ж таки не є — вони теж мають свої слабкості та вразливості. Які твердотільні накопичувачі в середньому надійніші
24/05/2021
Криптовалюта Chia: що це, скільки коштує, як почати майнити?
На відміну від майнінгу Ethereum на відеокартах, який працює за принципом Proof-of-Work (підтвердження виконаних відеокартою програмних обрахунків), засівання нової, гаряче-обговорюваної криптовалюти Chia відбувається по схемі Proof-of-Space, тобто підтверджуючим фактором є зарезервоване місце на ди
06/05/2021
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?