Який SSD диск є найнадійнішим?

24/05/2021

Величезною перевагою твердотільних накопичувачів над жорсткими дисками є захищеність від механічних пошкоджень: ударів, падінь та сильної вібрації. Проте, повністю «безсмертними» SSD все ж таки не є — вони теж мають свої слабкості та вразливості. Які твердотільні накопичувачі в середньому надійніші та довговічніші за інших та як безпечно користуватися SSD, ми розповімо у цій статті.

1_229604_O.jpg

Перше, від чого залежить довговічність SSD — це тип флеш-пам'яті, який означає кількість біт інформації на одну комірку. Про найвитривалішу SLC та MLC (один та два біта інформації) мова вже не йде — вони надто дорогі у виробництві, тому були повністю замінені на TLC та QLC (три та чотири біта відповідно). Сучасна TLC пам'ять здатна витримати до 3000 циклів перезапису, тоді як QLC — лише до 1000 циклів. Не за горами старт продажів 5-бітної PLC пам'яті зі ще меншим ресурсом напрацювання (орієнтовно 500 циклів). Звісно ж, це зовсім не означає, що у випадку перевищення ліміту, SSD диск миттєво перетвориться на «гарбуза». Його розумний контролер буде автоматично блокувати найбільш зношені комірки пам'яті, після чого диск поступово худнутиме в об'ємі. Дізнатися рівень зносу SSD можна за допомогою як фірмових програм від виробника (у кожного своя), так і універсальної — Crystal Disk Info.

В залежності від типу пам'яті, виробники SSD надають гарантію в роках (найчастіше, три або п'ять років) та в терабайтах перезапису (TWB). Тут ситуація схожа з автомобілями, на які гарантія обмежується роками та кілометрами пробігу. У випадку перевищення ліміту перезапису, виробник SSD може відмовити в обслуговуванні, навіть якщо роки гарантії ще не збігли. Тому перед покупкою SSD потрібно реалістично зважити ваші потреби. Для веб-серфінгу, роботи з електронними документами та перегляду фільмів вистачить навіть бюджетного QLC SSD з відносно невеликим TWB. Тоді як геймеру, професійному фотографу чи відеомонтажнику вже потрібний преміальніший TLC SSD з більшим ресурсом.

1_04062447429s.jpg

Окрім типу пам'яті, на надійність SSD впливає його понаднормове перегрівання. Найгарячішим елементом SSD є його контролер, або простіше кажучи процесор архітектури ARM (аналогічні використовуються у смартфонах та Wi-Fi роутерах). Чим швидший SSD, тим, як правило, він сильніше нагрівається. У випадку настільного ПК в просторому корпусі з кількома вентиляторами на вдув та видув можна не вагаючись встановлювати хоч ультра-швидкісний SSD PCI-E 4.0 (5000 – 7500 МБ/с). Тоді як власникам міні-ПК (неттопів) та ноутбуків (особливо тонких ультрабуків) розумніше буде обмежитися середньо-швидкісним SSD PCI-E 3.0 (2500 МБ/с). Звісно ж, розумний контролер SSD вміє сповільнюватися, щоб охолодитися (так званий тротлінг). Але навіщо переплачувати за швидкісний диск, якщо він буде працювати впівсили? Знову таки повертаємося до того, що перед купівлею потрібно об'єктивно оцінити ваші задачі.

Висновки 

Сказати, що той чи інший бренд SSD є надійнішим за інший, ми не можемо. Вітчизняні та закордонні аналітичні агентства регулярно публікують статистику поломок дисків різних виробників. Проте висновки одних агентств протирічать іншим, що ставить під сумнів правдивість статистичної вибірки. До того ж, часто під різнокольоровими наклейками різних брендів SSD продають одну й ту саму електронну начинку. Так, бюджетні SATA диски американських компаній Kingston та Patriot Memory, тайванських Apacer та Team Group, і польської Goodram — це по суті одні і ті ж SSD на базі контроллера Phison і пам'яті Kioxia, або SMI + Micron. Хоч трохи виділяються на фоні інших своїми унікальними розробками та власним виробництвом Samsung та Western Digital.

 

Читайте також:
Криптовалюта Chia: що це, скільки коштує, як почати майнити?
На відміну від майнінгу Ethereum на відеокартах, який працює за принципом Proof-of-Work (підтвердження виконаних відеокартою програмних обрахунків), засівання нової, гаряче-обговорюваної криптовалюти Chia відбувається по схемі Proof-of-Space, тобто підтверджуючим фактором є зарезервоване місце на ди
06/05/2021
Що обрати: HDD, SSD чи гібрид?
Твердотільні накопичувачі (від англ. solid-state drive, скорочено SSD) прийшли на заміну традиційним сховищам інформації – жорстким дискам (hard disk drive, HDD). Використовуються в SSD не магнітні диски, що обертаються (як у HDD), а нерухомі чипи флеш-пам'яті, аналогічні USB-флешкам. Проте, володію
16/10/2015
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?