Ноутбучні процесори: від AMD E до Intel Core i7

12/07/2015

Після того, як компанія VIA Technologies остаточно зосередилася на вбудовуваних системах, на ринку процесорів для ноутбуків лишилось тільки два виробника:

  • AMD;
  • Intel.

Перший зараз пропонує процесори серій E та A, а другий – чіпи Celeron, Pentium та Core. Про кожну серію процесорів варто розповісти окремо.

Початковий рівень

Компактні нетбуки та повнорозмірні ноутбуки початкового рівня, так звані друкарські машинки, будуються на базі енергоефективних процесорів AMD E, Intel Celeron N та Pentium N. Вони мають порівняно невисоку швидкодію, зате помірно використовують заряд батареї і коштують недорого. Для неприскіпливих користувачів, котрі більшість часу проводять у текстовому редакторі та веб-браузері, таких процесорів цілком достатньо.

Найпоширенішими моделями енергоефективних процесорів наразі є двоядерний Intel Celeron N2840 та чотириядерні AMD E1-6010, Intel Celeron N2930 й Pentium N3530. Процесорні ядра Intel дещо швидші, зате AMD пропонує потужніший інтегрований графічний прискорювач.

r.jpg

Середній рівень

Середньоцінові ноутбуки будуються на процесорах AMD A4, A6, A8 та A10, а також Intel Celeron, Pentium (не плутати з чипами N-серії) і Core i3. Компанія AMD знову-таки робить ставку на потужну інтегровану графіку Radeon HD 8000, яка ще й вміє працювати в парі з дискретною, подвоюючи ігровий потенціал. Тоді як Intel виграє швидкодією процесорних ядер: у чипів Intel Celeron та Pentium їх два, а у Core i3 - чотири, хоч і половина з них є віртуальними.

268373_2254_draft.jpg

Високий рівень

А ось в топовому сегменті ноутбуків одноосібно править балом Intel зі своїми надпотужними процесорами Core i5 та Core i7. Діляться вони на три категорії:

  • суперенергоефективні Core M, здатні охолоджуватися пасивно і забезпечити цілих 10 годин роботи від батареї;
  • енергоефективні Core U для ультрабуків;
  • потужні Core i5 та i7 для мультимедійних та ігрових ноутбуків.

Корисною функцією старших процесорів Intel є автоматичний розгін Turbo, котрий дозволяє отримати задарма кількасот додаткових мегагерц частоти процесора.

1-processor.jpg

Варто зазначити, що потужний та енергоефективний процесор ще не є запорукою вдалого ноутбука. Не менш важливими є графічний прискорювач (відеокарта) та загальна ергономіка ноутбука (міцний корпус, зручна клавіатура, великий вибір портів тощо). 

Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?