Чи варто купити електронну книжку  - переваги та недоліки рідерів

07/05/2018

Для всіх любителів літератури розвиток технологій подарував спеціальний пристрій - електронну книгу. Враховуючи динамічність розвитку світу, у 2018 році рідер залишається популярним гаджетом для тих, хто хоче читати світові новинки літератури, професійні підручники, оригінальні твори закордонних письменників.  Невеликий компактний гаждет, який конструктивно нагадує планшет, дозволяє у одній кишені сумки носити цілу бібліотеку. Електронна книга або рідер є, безсумнівно, зручним інструментом, але багато консервативно налаштованих людей, все ж таки, надають перевагу традиційним книгам. Давайте розбиратися, чим електронний варіант кращий або гірший за свій прототип, а також у чому різниця рідерів від інших планшетних пристроїв.

Головний зміст, а не обкладинка

60_1.jpg

Рідер багатьом людям нагадує планшет. З першого погляду схожість може збивати з пантелику, але при ближчому знайомстві, користувачі розуміють, що електронна книга є зовсім іншим пристроєм. Головною відмінністю виступає дисплей - у сучасних рідерах застосовується так звана технологія E-ink, яка в народі відома під назвою “електронні чорнила”. Екрани E-ink виглядають як газетний папір - вони чорно-білі, не світяться та не мерехтять, що благотворно впливає на зір користувача. Очі не втомлюються, як при читанні з екрану ноутбука чи планшета, а відповідно людина може читати текст з рідером настільки ж довго, як і зі звичайною книгою.

47_2.jpg

Технологія E-ink має ще одну перевагу - подібні дисплеї вимагають енергії тільки при зміні зображення, тобто при гортанні сторінок книги. Відповідно, сама електронна книжка відрізняється набагато більшим рівнем автономності, ніж планшет, адже рідер може працювати без підзарядки протягом тижнів. Виробниками електронних книжок зазначається навіть не час роботи від батареї, а кількість сторінок, щоб користувачу було легше розрахувати на яку кількість книг для читання вистачить заряду його рідера.

Також, хочеться відмітити, що екрани E-ink навіть в умовах яскравого освітлення придатні для читання, адже вони не втрачають своєї яскравості, як наприклад, екрани смартфонів чи планшетів. З іншого боку, для використання рідера потрібна достатня кількість світла, як і в ситуації зі звичайною книгою. Розробники вирішують це питання по-різному - хтось пропонує спеціальні ліхтарики, які чіпляються на книжку, дехто вбудовує підсвітку. Остання у рідері буде знаходитися “по краях” екрану, а тому не буде зайвий раз напружувати зір - єдиним мінусом є те, що вона буде значно зменшувати витривалість пристрою, “з’їдаючи” батарею.

34_3.jpg

Дисплей E-ink  має значно меншу швидкість оновлення, ніж екран планшету. На функції книги даний параметр ніяк не впливає, але саме через швидкість, книга не здатна відтворити відео-контент, що під силу планшету.

Типи дисплеїв E-ink відрізняються за контрастністю та роздільною здатністю. Звичайно, що більш дороговартісними моделями є ті, де параметри найвищі, але не тільки це впливає на комфорт використання рідера. Для користувача важливим буде кількість форматів, які підтримує пристрій, вважається, що рідери Pocketbook є в цьому лідерами. Також відомою маркою електронних книг є Kindle, але їхніми частими недоліками є підтримка лише англійського інтерфейсу. Також при виборі е-книги визначитеся, яку діагональ екрану буде комфортніше використовувати - популярними є 6-ти та 7-дюймові моделі, але на ринку існують і 10-дюймові варіанти. До слова, більші книги зручніші для перегляду таблиць, а тому ті, хто читає технічну літературу мають це врахувати при виборі пристрою. Додатковими функціями рідерів є здатність відтворити музику, яку можна буде зберігати і у вбудованій пам’яті пристрою, і на картах пам’яті.

Цікавим параметром є водозахищеність - у каталозі інтернет-магазину КТС представлена одна з таких моделей Pocketbook 641 Aqua 2.

Рідер чи планшет?

Електронна книжка, завдяки витривалості не потребує великого акумулятора, як планшет, а тому сучасні моделі є дуже тонкими та компактними. Їх легко покласти до кишені чи сумки та читати у громадському транспорті, у черзі чи подорожі.

kindle amazon rossiya.jpg

Більшість сучасних  моделей рідерів оснащені бездротовими модулями, а тому завантаження книг з хмарних сховищ чи офіційних електронних бібліотек не буде складною задачею. Також деякі моделі рідерів оснащуються сенсорними екранами, що зручно при управлінні контентом, але з власного досвіду можу сказати, що механічні кнопки управління не надто зменшують комфорт гортання сторінок чи навігації по бібліотеці.

Відповідаючи на запитання “Рідер чи планшет?”, я з впевненістю можу казати, що обирати між цими двома пристроями не варто, вони зовсім різні по своєму функціоналу. Рідер ніколи не замінить планшет, а планшет хоч і може використовуватися для читання не буде ж настільки зручним - краще мати обидва пристрої і насолоджуватись їхніми можливостями.

Рідер чи традиційна книга?

Дискутувати про електронну книжку та її паперового предка можна нескінченно. Особисто для себе я не забороняю використання усіх зручних способів читання. Вдома, я маю цікаву бібліотеку книг, які займають свої рідні місця на полицях, а інколи я заглядаю до бібліотек у пошуках раритетних видань чи класики. У подорожах невід’ємною частиною багажу є рідер - невеликий компаньйон, який дозволяє провести час у дорозі із користю та задоволенням. У навчанні він знадобився тим, що всі підручники, кодекси та закони можна було носити у сумці, швидко орієнтуючись у тексті, за допомогою пошуку. Діти можуть використовувати рідери у школах, адже це більш безпечно для здоров’я та зручно при роботі із даними. При виході нових книг, електронні версії є набагато дешевшими, тому рідер допомагає заощаджувати частину коштів сімейного бюджету. Дехто, часто апелює до природоохоронної складової - багато хто прагне внести свій вклад у збереження лісів, використовуючи електронні книги, а не паперові.

SCatter-blog-ebook.jpg

У підсумку, я раджу усім любителям літератури шукати найкращий спосіб особисто для себе, але не варто бути закритим до нового, адже “запах нової книги” може легко забутися при можливості зберігання усіх своїх улюблених книг у 200-грамовому пристрої.

Читайте також: 

 

Читайте також:
Lenovo Smart Paper: блокнот та електронна книга в одному корпусі
Lenovo Smart Paper - це розумний цифровий нотатник з преміальним дизайном та стилусом і чохлом у комплекті, який ідеально підходить для читання електронних книг. Lenovo описує Smart Paper як “улюблений пристрій для створення нотаток, читання та малювання”. Порядок слів у цьому реченні підібраний дуж
07/01/2024
Корисні Telegram-канали: читай новини, слухай музику та шукай рецепти тут
Досі використовуєш Telegram лише для переписки, дзвінків раз у рік та смішних стікерів??! Звісно, і не без цього :) Але месенджер давно вийшов за ці межі. Зараз головне “багатство” Telegram - це канали на різноманітні тематики. Telegram як новий Google Насправді, у Telegram можна знайти роботу або
21/05/2020
Де взяти книги в електронному форматі?
Карантин триває і на вулицях стає дедалі менше людей. Хтось вперше за роки пішов у вимушену відпустку, хтось почав працювати віддалено. Чим зайняти себе під час карантину вдома? Для любителів почитати питання взагалі не стоїть, оскільки вивільнився час, коли можна взятися за улюблену книгу або таки
18/03/2020
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?