Як вибрати механічну клавіатуру в 2023 році?

15/06/2023

Які питання можуть виникнути при виборі клавіатури для ПК? Здавалося б все просто, однак ті, хто працюють з текстами, програмують або є геймерами, добре знають, що вибір клавіатури непроста справа. Головна складність в тому, що існує велика кількість типів клавіатур, а кожен тип має ряд своїх характеристик на які варто звернути увагу, якщо ви хочете вибрати клавіатуру максимально відповідну до своїх потреб.

Типи клавіатур

Назва типу клавіатури залежить від механізму роботи клавіш клавіатури, тому ми маємо три найбільш популярні типи: мембранна, ножична та механічна. Кожен з типів має свої особливості. 

Мембранна клавіатура

Це найбільш поширений тип клавіатури. Якщо ви ніколи не вникали в тему конструкції клавіатури і нічого не знали про типи клавіатур, то можна з високою долею ймовірності стверджувати, що у вас мембранна клавіатура. Це не стосується власників Macbook та деяких інших моделей преміальних ноутбуків.

Особливості мембранної клавіатури

Суть роботи мембранної клавіатури в тому, що в момент натискання на клавішу ви прогинаєте мембрану, а відповідно замикаєте контакт на платі, а коли відпускаєте, то мембрана амортизує в зворотньому напрямку і контакт розмикається. Традиційно мембранні клавіатури найбільш тихі, бо в конструкції відсутні жорсткі елементи.

Ножична клавіатура

Глобально ножична клавіатура — це удосконалена версія низькопрофільної мембранної клавіатури. Такий тип став популярним завдяки Apple. В Macbook використовується саме такий тип клавіатури. Зараз дедалі частіше аналогічний тип клавіатури використовується в багатьох інших моделях ноутбуків.

В таких клавіатурах мембрана також є, але крім неї використовується ножичний механізм. Що це дає? Головна перевага — скорочення довжини ходу клавіші для її спрацювання.

8_Дизайн без назви-2.jpg

Особливості ножичних клавіатур:

В порівнянні з мембранними вони є більш гучними, але різниця зовсім не критична. Крім того, в ножичних клавіатурах ви чітко можете почути, коли спрацьовують “ножниці”. Також в такому типі клавітур є більше тактильного відгуку в порівнянні з мембранними.

Цікаво, що такий тип клавіатури більш вибагливий до догляду і якщо не слідкувати за потраплянням на клавіатуру пилу та сміття, то механізм ножниць може вийти з ладу. Відсутність регулярного догляду значно скоротить термін служби такої клавіатури. Мембранні в даному випадку мають перевагу, адже мембрану достатньо добре очистити від забруднень та вимити і вона готова працювати далі.

Механічна клавіатура

Такий тип клавіатури з’явився ще в 1980-х і з того часу в механізмі мало що змінилося, однак після того як набрали популярності мембранні клавіатури, то механічні стали суттєво менш популярними. Однак завдяки тому, що компанії, які виробляють геймерські аксесуари почали повертатися до механічних клавіатур і на основі патенту, який колись подала компанія Cherry почали виготовляти свої клавіатури, то їхня популярність знову зростає. 

Особливості механічної клавіатури

Клавіатури мають багато особливостей, а для того, щоб розуміти їх краще нам необхідно розібратися з деякими термінами. В даному матеріалі вам ще неодноразово будуть траплятися незнайомі терміни, які ми будемо розшифровувати.

Для початку, варто розуміти термін unit — це одиниця виміру розміру клавіші. Цей розмір стосується буквенно-цифрової клавіші. Ще кілька важливих і нескладних визначень:

  • arrow cluster — це група з 4 клавіш зі стрілочками;
  • function keys — клавіші F1-F12 традиційно розташовані зверху клавіатури;
  • navigation — блок із клавіш, зазвичай розташований над стрілками і до нього входять 6 клавіш - Insert, Delete, Home, End, Page Up, Page Down.
  • numpad — цифровий блок, що знаходиться праворуч від навігаційної групи клавіш на клавіатурі стандартного розміру.

Виходячи з розміру буквено-цифрової клавіші, який становить 1u (приблизно 19 мм). Часто використовується лише довжина клавіші для вказівки розміру. Замість 1x1,5 unit використовується просто 1,5u.

Клавіатури з режимом "NKRO" дозволяють одночасно натискати будь-яку кількість клавіш, і всі натискання реєструються.

Більшість сучасних USB-клавіатур позначаються як 6KRO, що означає можливість натиснути до шести клавіш одночасно. Клавіатури з підтримкою USB та 6KRO також дозволяють натискати до чотирьох клавіш-модифікаторів разом із шести звичайними клавішами. Модифікатори включають CTRL, ALT, Shift та Win.

Key Bouncing

Всі види клавіатур мають Key Bouncing. Відразу пояснимо, що це означає. Коли ви натискаєте клавішу і контакти замкнулися, то контроллер клавіатури відразу починає реєструвати спрацювання. Для того, щоб у вас на екрані не з’явилося безліч однакових літер потрібно, щоб контроллер, який зчитує натискання мав незначні паузи. Він виключає так званий Key Bouncing і відповідно літери на екрані з’являються так, як ви і запланували.

Особливості механічної клавіатури в експлуатації

Далі поговоримо про відмінності механічної клавіатури від мембранної та ножичної. Порівнюючи маємо на увазі хорошу мембранну клавіатуру та сучасну механічну клавіатуру, а не ті, які почали з’являтися у 80-х роках 20 століття.

Головні переваги механічної клавіатури:

  • Тривалий час служби клавіш. Довговічність механічних клавіатур вимірюють не роками, а кількістю натискань. Для прикладу, хороша мембранна клавіатура має ресурс 5-10 мільйонів натискань, а механічна клавіатура має ресурс 50-100 мільйонів натискань. Щоправда, я ще ніколи не бачив, щоб хтось замінював мембранну клавіатуру тому, що “виклікав” 5 чи 10 мільйонів.
  • Тактильні відчуття. В мембранній клавіатурі опір клавіші лінійний і однаковий впродовж всієї довжини ходу клавіші, а на механіці тактильні відчуття можуть бути різними залежно від того, який ви світ використовуєте. Що таке свіч поговоримо далі в цьому матеріалі.
  • NKRO. Це можна віднести до переваг, хоча такий плюс достатньо спірний. Суть в тому, що більшість механічних клавіатур можуть реєструвати більшу кількість одночасних натискань, ніж мембранні, але навіть в іграх вам навряд знадобиться більше, ніж 6 клавіш одночасно.
  • Гнучке підсвічування. В механічних клавіатурах можна розташувати світлодіод безпосередньо в перемикачі, а відповідно кожна клавіша може підсвічуватися окремо. Натомість в мембранних клавіатурах є “загальне” підсвічування для всієї клавіатури або певної зони.
  • Краще підходить для друку. Таку перевагу наводять експерти в мережі, однак в реальності друкувати на мембранних клавіатурах чи ножичних не важче. Ймовірно, якщо почати вимірювати якісь мікроскопічні показники, то виявиться, що механічні клавіатури кращі для друкування, але на практиці ви цього не помітите.
  • Клавіша гарантовано спрацює. В мембранних клавіатурах потрібно, щоб мембрана вигнулася і замкнула контакт, а щоб це відбулося вам необхідно натиснути клавішу до кінця. Натомість в механічних клавіатурах вже на половині ходу, а інколи і раніше.

Недоліки механічної клавіатури:

  • Менш стійка до заливу рідиною. Мембранну клавіатуру можна легко промити і просушити, а ось перемикачі на механічній клавіатурі, швидше за все, доведеться змінювати на нові. Хоча на ножничній клавіатурі ситуація ще гірша, бо якщо її залити рідино., то швидше за все, вона вийде з ладу.
  • Гучніший звук. Традиційно механічна клавіатура має гучніший звук, ніж мембранна чи ножична, однак варто сказати, що  механічну клавіатуру можна “відтюнінгувати” і вона теж буде працювати тихо.
  • Вартість. Хороша механічна клавіатура буде коштувати більше, ніж мембранна чи ножична. Вже навіть формується невелика субкультура власників механічних клавіатур, які можна кастомізувати.
  • Вага. Традиційно механічна клавіатура важча за мембранну чи ножичну, бо має в основі металеву пластину. Важкість “механіки” можна зарахувати і до плюсів, адже вона точно не буде ковзати по столу під час друкування чи гри.

Далі максимально стисло опишемо параметри та характеристики механічних клавіатур.

Розмір або Layout Size

Layout Size - визначає кількість клавіш або блоків на клавіатурі. Позначка розміру може бути різною, напркилад:

  • кількість відсотків від Full Size (наприклад 50% від Full Size);
  • кількість клавіш (наприклад, 104-108);
  • можуть бути спеціальні позначки, наприклад TKL.

100% або Full Size або 104-108

Така клавіатура має повний набір клавіш включаючи F1-F12, arrow cluster, navigation, numpad. Таку клавіатуру здебільшого використовують ті, кому потрібен окремий цифровий блок та клавіші navigation.

1800

Такий розмір клавіатури є достатньо рідкісним. Його фішка в тому, що він традиційно має всі ті ж клавіші і блоки, що й Full Size, але між цими блоками немає порожніх місць.

96%

По розміру така клавіатура буде майже така ж сама, як і 1800. Різниця між 1800 і 96% мінімальна. Однак в 1800 можуть бути незначні проміжки, а в 96% всі клавіші зібрані в один єдиний блок. 

Tenkeyless (TKL) або 80%

Такий розмір для механічної клавіатури є найбільш популярним. В TKL немає Numpad. Така клавіатура складається з 88 клавіш. Таку клавіатуру дуже легко знайти, бо їх тисячі.

75%

Це та ж сама клавіатура TKL, однак в ній немає проміжків між клавішами, а також клавіш Іnsert, Pause і Scroll Lock. Згідно прочитаних відгуків в мережі такий варіант клавіатури не дуже зручний.

65%

Така клавіатура позбулася від ряду функціональних клавіш, а замість них використовується Fn та цифровий ряд.

60%

В такій механічній клавіатурі відсутні клавіші навігації та навіть стрілки.

50%

Це дуже рідкісний розмір в якому немає верхнього цифрового ряду з математичними символами та Backspace. Проте можуть бути клавіші F1-F4 для макросів.

40%

Найбільш рідкісні клавіатури, які можна програмувати вручну. Оскільки вони мають вкрай мало клавіш, то таке рішення цілком логічне. Навряд чи вам доведеться користуватися такою, але тепер ви, як мінімум, знаєте, що таке є.

z_vvrcinaiuetpfazjqscvy1pvu.jpeg

Готовність клавіатури до використання: DIY Kit, Barebone та Assembled

Клавіатури можуть бути готовими до використання вже після покупки або потребувати окремого збирання.

  • Assembled - це повністю зібрана і готова до роботи клавіатура. Багато клавіатур, зокрема механічних, продаються вже зібраними. Просто купуйте, підключайте й працюйте.
  • Barebone - це набір, що включає готову до використання плату та корпус. Вам потрібно самостійно придбати перемикачі (switchers) та клавіші (keycaps), а потім встановити їх. Зазвичай такі комплекти також дають можливість програмувати клавіші. Є набори, які підтримують одночасну ANSI та ISO розкладку, тому ви можете вибрати розкладку, яка вам подобається.
  • DIY Kit - це найбільш складний варіант, але він також надає максимальну свободу. Приготуйтеся до того, що вам доведеться самостійно паяти плату та збирати корпус, а також обирати перемикачі та клавіші.

На практиці Barebone та DIY часто переплітаються. Повноцінні DIY набори є рідкісними, тож більшість DIY комплектів насправді є Barebone.

6_Дизайн без назви-3.jpg

ANSI vs ISO&JIS

Формат клавіатури - характеристика, яка визначає зовнішній вигляд клавіш, їхню кількість і розташування. Іноді її називають також фізичною розкладкою (щоб не плутати з логічною розкладкою клавіатури, яку ви перемикаєте у своїй ОС).

Існує 3 основні формати:

  • ANSI - американський стандарт;
  • ISO - європейський стандарт;
  • JIS (Japan Industrial Standart) - японський стандарт (дуже схожий на ISO).

Навіщо взагалі знати про JIS, якщо не плануєш нічого набирати японською? Насправді JIS добре ілюструє, що розміри та положення навіть звичних вам клавіш зовсім не фіксовані, особливо якщо ви створюєте свою власну клавіатуру з DIY Kit. Ви цілком можете поставити у свою клавіатуру маленький Space і додати кілька клавіш, які будуть запрограмовані так, як ви хочете.

Характеристика формату клавіатури визначає її зовнішній вигляд, кількість та розташування клавіш. Інколи цю характеристику називають фізичною розкладкою, щоб уникнути плутанини з логічною розкладкою клавіатури, яку можна змінювати в операційній системі.

Кут нахилу клавіатури

Чи повинна клавіатура взагалі бути нахилена? Це питання особистої зручності окремого користувача:

Варіанти нахилу клавіатури:

  • 0 градусів - верхня поверхня клавіатури паралельна столу. Цей варіант зустрічається у багатьох ноутбуках, клавіатурах від Apple та багатьох інших моделях клавіатур зі складеними ніжками.
  • Клавіатура нахилена до вас - дальня частина клавіатури вище, ніж ближня.
  • Клавіатура нахилена від вас - дальня частина клавіатури нижче, ніж ближня.

Тепер давайте розглянемо звичайні клавіатури, а потім перейдемо до механічних. Більшість клавіатур мають ніжки, які можуть бути в складеному стані (клавіатура паралельна столу) або розкладеному стані (клавіатура нахилена до вас). Ці ніжки можуть мати декілька позицій для регулювання кута нахилу. Найпоширеніші варіанти мають три позиції (паралельне положення + 2 різних кути), але існують клавіатури з чотирма позиціями.

Деякі виробники можуть взагалі не включати ніжки, зазвичай з метою зменшення товщини клавіатури.

Перемикачі або switches

Перейдемо до розгляду перемикачів (switches). Як вже було згадано раніше, перемикачі є основною відмінністю механічних клавіатур від інших типів. Для свічів присвячено дуже багато матеріалів в інтернеті - звучання, тактильні відчуття та налаштування.

Розглянемо складові механічної клавіші та розташування перемикача на них:

  • Верхня кришка корпусу (Upper shell).
  • Клавіша (Keycap) - сама видима частина клавіші.
  • Кріплення клавіші до перемикача (Stem) - це частина перемикача, яка утримує клавішу.
  • Перемикач (Switch) - основний елемент, який реагує на натискання клавіші.
  • Монтажна пластина (Mounting plate) - пластина, на яку кріпляться перемикачі.
  • Плата клавіатури (PCB) - електрична плата, на якій розташовані контакти та електронні компоненти.
  • Нижня частина корпусу (Lower shell).

будова клавіші.png

Також можуть бути додаткові прокладки, заливки та інші елементи.

Розглянемо тактильність та звучання перемикачів більш детально. Як я вже зазначив раніше, порівняння реального звуку може бути важким, проте тактильність можна легко оцінити. Вона визначається не лише назвою, а й характеристиками спрацьовування та зворотного зв'язку. Тому, якщо ви особисто спробуєте різні типи перемикачів і запам'ятаєте їхні характеристики, то зможете уявити, як новий перемикач поводитиметься у реальному використанні, читаючи огляди.

Ось кілька основних типів перемикачів з їхньою тактильністю та звучанням:

  • Лінійні перемикачі (Linear): ці механічні перемикачі не мають відчутного сигналу про активацію клавіші, тож момент її спрацьовування пройде непомітно для користувача. Лінійний опір натискання залишається сталим протягом всього ходу клавіші. Усі мембранні та ножичні перемикачі відносяться до лінійних.
  • З низьким тактильним зворотним зв'язком (Light Tactile): ці механічні перемикачі мають слабо виражену клік-віддачу - спрацьовують злегка вловимо, після чого відчувається підвищений опір. Їхня тактильність іноді настільки незначна, що при роботі з такими перемикачами можна помилково вважати їх лінійними.
  • З тихим тактильним зворотним зв'язком (Quiet Tactile): ці механічні перемикачі мають невелику клік-віддачу (мінімальний звук під час спрацьовування) і підвищений опір після цього. Вони розроблені таким чином, щоб видавати помітний звук під час спрацювання клавіші. Клік-віддача цих перемикачів є досить виразною, і користувач чітко почує її звук. Після спрацювання клавіші опір підвищується. Ця тактильність не залишиться непоміченою користувачем, але вона не створює жодних труднощів під час натискання клавіші. Зазначено, що ці перемикачі є одними з найгучніших або клікаючих типів.
  • Гучні, з високим рівнем тактильного відгуку / High Audible Tactile: у цих механічних перемикачів винятково важлива клік-віддача - під час спрацювання клавіші звук проявляється дуже чітко, а після цього збільшується опір. Ця особливість тактильності приверне увагу користувача, але натискання на клавіші легко здійснюється без жодних ускладнень. Ці переключателі відносяться до найгучніших із клікаючих типів.

Switchers кольору

Ми маємо 4 типи тактильності, отже повинно бути 4 типи перемикачів. Але ні, бо виробники модифікують кожен перемикач: додають додаткові гумові елементи або змінюють характеристики пружини, або взагалі намагаються створити щось цілком нове.

В результаті, характеристики перемикача тепер кодуються за допомогою кольорів, які збігаються з кольором пластикової основи нижньої частини перемикача. Це дає можливість користувачам легко візуально розрізняти один тип перемикача від іншого, а також спрощує порівняння і пошук альтернативних варіантів перемикачів (адже не всі готові порівнювати декілька десятків параметрів у таблицях).

Cherry MX Red

Вважається основою для механічних клавіатур, не позиціонується особливо для геймерів або для введення тексту. Це полегшена версія клавіші Cherry MX Black, оскільки для натискання потрібно менше зусилля.

  • Це лінійний тип перемикача.
  • Необхідна сила для спрацьовування - 45 cN.
  • Починає спрацьовувати на відстані 2 мм.
  • Повний хід клавіші - 4 мм.

Cherry MX Silver Speed

Ці перемикачі є відносно новими (представлені у 2015 році) і схоже є модифікацією червоних перемикачів. Вони також не мають особливого позиціонування і отримали назву "speed" через їх більш швидке спрацьовування. На мою думку, вони мають трохи більш тихий звук кліку, ніж звичайні червоні перемикачі.

  • Це також лінійний тип перемикача.
  • Необхідна сила для спрацьовування - 45 cN.
  • Починає спрацьовувати на відстані 1.2 мм.
  • Повний хід клавіші - 3.4 мм.

Cherry MX Black

Це ще одна модифікація червоних перемикачів, але з більш жорсткою пружиною. Вони також належать до лінійного типу перемикачів.

  • Необхідна сила для спрацьовування складає 60 cN.
  • Починають спрацьовувати на відстані 2 мм.
  • Повний хід клавіші становить 4 мм.

Cherry MX Brown

Ці перемикачі були спеціально розроблені на замовлення компанією Kinesis у 1992 році і з того часу широко використовуються іншими виробниками механічних клавіатур. Вони відомі своєю низькою гучністю порівняно з Cherry MX Blue і Cherry MX Green, оскільки не випускають характерний клік, але при цьому мають відмінно відчутну точку спрацьовування: легко визначити момент, коли клавішу можна відпустити, не доводячи її до кінця.

Ці перемикачі вважаються добрим варіантом для набору тексту. На мій особистий смак, вони все ж таки досить гучні.

Характеристики цих перемикачів такі:

  • Зусилля для спрацьовування: 55 cN
  • Початок спрацьовування на відстані 2 мм
  • Повний хід клавіші: 4 мм

Cherry MX Blue

Ці перемикачі є найкращими для друку. Вони відмінно передають момент, коли клавіша переходить у натиснутий стан. Зусилля, необхідного для натискання клавіші, практично таке саме, як і на звичайних клавіатурах. Ці перемикачі відзначаються своїм виразним кліком - достатньо лише подивитися на анімацію їх спрацьовування.

Вони відносяться до гучних перемикачів з високим тактильним зворотним зв'язком. Основні характеристики цих перемикачів:

  • Зусилля для спрацьовування: 60 cN
  • Початок спрацьовування на відстані 2.2 мм
  • Повний хід клавіші: 4 мм

Cherry MX Silent Red

Ці перемикачі були спільно розроблені з фірмою Corsair і були представлені у 2015 році. Вони оснащені спеціальною звукопоглинальною прокладкою, яка зменшує звук удару пластикових частин під час натискання та відпускання клавіші. Деякі люди вважають їх майже безшумними, але є багато відео, які демонструють, як зробити їх ще тихішими.

Ці перемикачі є лінійними і відрізняються тихою роботою. Основні характеристики цих перемикачів такі:

  • Зусилля для спрацьовування: 45 cN
  • Початок спрацьовування на відстані 1.9 мм
  • Повний хід клавіші: 3.7 мм

Cherry MX Low Profile і Low Profile Speed

Ці два перемикачі дуже схожі і мають одну спільну ідею - значно скоротити відстань та час спрацьовування клавіші. Варто звернути увагу, що вони мають різну конструкцію.

Важливо бути уважним при виборі кейкапів для цих перемикачів! Багато виробників кейкапів розраховують на стандартний хід клавіші в межах 3.7-4 мм і виготовляють "спідницю" певного розміру. У випадку використання низькопрофільних перемикачів, "спідниця" може торкатися корпусу, видається стукіт або загалом перешкоджати повному ходу клавіші.

Основні характеристики цих лінійних перемикачів такі:

  • Зусилля для спрацьовування: 45 cN
  • Початок спрацьовування на відстані 1.2 мм або 1 мм
  • Повний хід клавіші: 3.2 мм

Cherry MX Ultra Low Profile Click і Tactile

Ці перемикачі, розроблені компанією Cherry, є досить новими і мають конструкцію, яка дуже схожа на рішення, що використовувалися ще до 1980 року, а також на метелики, що використовуються в MacBook. Існують дві версії цих перемикачів з різним рівнем тактильного зворотного зв'язку. Вони були задумані і позиціоновані як механічні перемикачі для ноутбуків, але я не знаю жодної моделі ноутбука, що використовує ці перемикачі. Крім того, клавіатур з такими перемикачами є дуже мало - я бачив лише кілька оглядів. Крім того, всі низькопрофільні варіанти цих перемикачів позиціонуються як клавіатури для геймерів, оскільки спрацьовування відбувається швидше, і це вважається перевагою.

Основні характеристики цих перемикачів наступні:

  • Існують дві версії з різним рівнем тактильного зворотного зв'язку.
  • Зусилля для спрацьовування: 65 cN.
  • Початок спрацьовування на відстані 0.8 мм.
  • Повний хід клавіші: 1.8 мм.

Cherry MX Special

Якщо ви ще не втомилися від усіх цих клавіатурних перемикачів, то я радий представити вам серію особливих перемикачів від Cherry. Кожен з них має свої властивості і може використовуватись для різних потреб. Описувати їх докладно я вже не буду, оскільки варіацій існує багато, і кожен виробник може мати свої власні особливі перемикачі.

Ось кілька ключових варіантів перемикачів з серії Cherry MX Special, які ви можете знайти:

  • Cherry MX Green: Цей варіант є модифікацією Blue перемикачів з підвищеним зусиллям.
  • Cherry MX Grey: Він подібний до Brown перемикачів, але з підвищеним зусиллям.
  • Cherry MX Clear: Цей перемикач знаходиться між Brown і Grey за своїми характеристиками.
  • Cherry MX Ergo Clear: Він є модифікацією перемикачів Clear зі зниженим зусиллям, що забезпечує комфортну роботу.
  • Cherry MX Black Clear-Top: Цей варіант має дизайн, який нагадує ретро-модель з 1980-х років, з додатковою змазкою.

Якщо ви зацікавились певним перемикачем, рекомендую звернутися до офіційного веб-сайту Cherry або до виробників клавіатур, щоб отримати більш докладну інформацію про кожен з цих варіантів.

В цьому матеріалі ми розібралися з базовими поняттями, які стосуються механічних клавіатур, а відповідно тепер можемо вибрати оптимальну клавіатуру виходячи з наших завдань та вподобань.

Читайте також:
Бюджетний ігровий набір Hator
Прийнято вважати, що все “ігрове” завжди дорого коштує і дозволити собі придбати щось з цієї категорії можуть далеко не всі. Ми знаємо, що за ігровий ПК чи ноутбук доведеться викласти кругленьку суму, однак, коли справа стосується аксесуарів, то можна зібрати якісний набір геймера і це не коштуватим
22/09/2023
Флагманська клавіатура Hator Skyfall TKL Pro Wireless для геймінгу, роботи і творчості
Ринок аксесуарів для геймерів дуже динамічний і тісний, бо вже давно виробники працюють згідно тези, що для геймерів дрібниць не існує. Бренди аксесуарів готові ледь не щодня пропонувати нові рішення, які дають перевагу над суперниками і підвищують зручність в звичайній роботі. Сьогодні у нас на огл
19/01/2023
Головне за тиждень: український всюдихід Торнадо, нові пристрої від Ajax Systems та відеостіна з клавіатур
Швидкий перехід до новин: Нові українські всюдиходи здатні долати метрові бар’єри і плавати по воді Ajax Systems представила пристрої для комфорту та лінійку пожежних сенсорів Ентузіасти створили відеостіну з 40 ARGB-клавіатур Нові українські всюдиходи здатні долати метрові бар’єри і плавати
13/10/2022
Написати відгук
М Майкл 

Корисна інфа без зайвого

Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?