ТОП-10 кращих камер смартфонів 2019: що обрати?

19/06/2019

Статті про найкращі камери в смартфонах доводиться оновлювати частіше, ніж раз у шість місяців у зв’язку з тим, що А-бренди і компанії, які на них рівняються, постійно працюють над удосконаленням оптики, над алгоритмами обробки фотографій, а також над окремими режимами зйомки, наприклад: портрет, нічна зйомка, HDR. Ми сьогодні вирішили представити вам ТОП-10 смартфонів для крутих фотографій, але для початку посилаючись на авторитетне видання для професійних фотографів Digital Photography Review хочемо представити вам апарати, які можна винести поза межі ТОПу, бо вони на думку експертного видання суттєво краще себе зарекомендували порівняно з конкурентами. До списку смартфонів, які вибороли “гран-прі” ТОПу кращих камер у смартфонах 2019 увійшли:

Кожен з смартфонів зазначених вище проявив себе краще в певній категорії:

  • краща універсальна камера та краща камера для портретних фото;
  • краща камера для зйомки відео;
  • краща камера для зйомки зі зближенням та для нічних фото;
  • краща камера у бюджетному сегменті.

Google Pixel 3: краща універсальна камера та краща камера для портретних знімків

Почнемо з Google Pixel 3 — це смартфон з достатньо скромним набором технічних характеристик камери: 12.2 мегапікселів, діафрагма f/1.8, розмір пікселя 1.4µm, технології: dual pixel, фазовий автофокус, оптична стабілізація. Цей набір скромний, якщо порівнювати з конкурентами в яких 100500 камер, кожна з яких може похизуватися описом з купою професійних слів, але завдяки алгоритмам обробки фотографій Google Pixel 3 посідає перше місце в категорії "універсальна камера". В певний момент мережею поширювалися чутки, що Google Pixel добре фотографує лише, коли увімкнений інтернет, мовляв фотографія відправляється на сервер обробляється і тоді ви на екрані свого смартфону можете спостерігати справжнє чудо, як смартфон з однією камерою може робити такі фотографії. Насправді, це все чутки, які ніяк не підкріплені, бо нещодавно ми порівнювали камери Google Pixel 3 XL та Huawei P30 Pro і зробили свої висновки. Нижче можете переглянути відео з нашого YouTube-каналу та переконатись, що апарат від "пошуковика", справді, робить дивовижні фото в один клік на автоматичному режимі.

В категорії універсальна камера Google Pixel 3 — безальтернативний пристрій, бо чудово фотографує пейзажі, робить неймовірні портретні фото, а крім того завдяки фірмовому режиму Night Sight робить деталізовані фотографії в умовах недостатнього освітлення. Приклади фото зроблені нами можете переглянути нижче.

Google Pixel 3 XL Pixel 3 XL

Google Pixel беззаперечно кращий і в категорії портретних фото і все завдяки алгоритмам обробки фотографій та технології dual-pixel. Він може зробити ідеальну “обводку” того, що стоїть на передньому плані і розмити бекграунд за допомогою лише однієї камери. Портретні знімки зроблені на PIxel 3 XL можете переглянути нижче.

Google Pixel 3 XL 12V2DajzszUl6yhuzrY1bPLXRnYtlQV4AcPLHLaGUtiRmphQiNTJLUeU5trJrgo65NOnFR0Y6DWKyiTIKfpbjJbsYrptPcDdiqJHj1Nkz4ArbRQJwIevPw9hNB3Opwa7dsh_ptSN

iPhone XS: краща камера для зйомки відео

Те, що на позиції кращої камери для зйомки відео розташувався iPhone XS напевне вас зовсім не дивує, як і той факт, що є відеооператори, які знімають урочисті події не використовуючи дзеркальні камери і дороге обладнання, а використовують лише iPhone та стабілізатор, а інколи працюють і без останнього. Коротко про технічні характеристики камери iPhone XS:

  • 12 мегапікселів, діафрагма f/1.8, розмір пікселя 1.4µm, фазовий автофокус та оптична стабілізація;
  • 12 мегапікселів, діафрагма f/2.4, розмір пікселя 1.0µm, фазовий автофокус, оптична стабілізація, 2-кратний оптичний зум.
  • Смартфон може записувати відео з розширенням 4К при 60 к/с., уповільнене FullHD-відео 240 к/с.

iPhone XS Max

Серед усіх смартфонів, які нам доводилося тестувати iPhone XS найкраще себе проявив у зйомці відео. Ключовими перевагами відеоматеріалу знятого на iPhone XS є:

  • дуже широкий динамічний діапазон
  • чудова стабілізація зображення;
  • швидка та коректна робота автофокусу;
  • висока деталізація зображення.

Якщо для вас критично важлива екосистема Apple, то iPhone XS теж годиться, як універсальний апарат для фотографування, але найсильніше він себе проявляє саме в зйомці відео. Варто відмітити і той факт, що смартфон вміє записувати стерео звук. Хоч на ринку вже давно є апарати, які можуть записувати уповільнене відео в 960 кадрів, вони по якості ніяк не зрівняються з уповільненими роликами зробленими на iPhone XS.

Huawei P30 Pro: краща камера для зйомки зі зближенням та для нічних фото

Якщо ви дивилися презентацію Huawei P30 Pro, то ви чудово знаєте, чому саме цей смартфон найкраще підійде для зйомки з зумом та для нічних фото, але якщо презентацію ви не дивилися, ось невелика частина характеристик камер, яких тут аж чотири:

  • перший модуль на 40 МП, з діафрагмою f/1.6, має оптичну стабілізацію;
  • другий модуль на 20 MП, з діафрагмою f/2.2, (ультраширокий);
  • третій модуль-перископ на 8 MП, з діафрагмою f/3.4, (телефото), 5-кратний оптичний зум, має оптичну стабілізацію;
  • четвертий модуль ToF 3D camera, яка вимірює відстань до об’єкта в кадрі.

Huawei P30 Pro

Тут 4 камери разом зі спалахом займають ледь не третину задньої панелі. І навіть якщо ви далекі від світу смартфонів, то поглянувши на P30 Pro ви відразу подумали б, що, мабуть, він добре фотографує, бо тут купа камер, датчиків і т.д. У Huawei P30 Pro відійшли від стандартної колірної схеми RGGB: Red, Green, Green, Blue і перейшли до RYYB: Red, Yellow, Yellow, Blue. Така зміна за словами виробника дозволяє пропускати більше світла і фотографії стають на 40% яскравіші.

Тут рекордна позначка ISO, вона тепер на рівні 409600, без коментарів. Світлочутливість на такому рівні дозволяє робити фотографії практично у повній темряві. Фотографії нічного неба чи місяця стають реальністю. Також Huawei P30 Pro вміє знімати з 5-кратним оптичним зумом, 10-кратним гібридним зумом та 50-кратним цифровим зумом. Як це виглядає на практиці? Зараз ви побачите фотографії, які зроблені в однієї точки, але з різним рівнем зближення. Я не знаю наскільки це знадобиться в реальному житті, але те що це працює і працює коректно, то це абсолютна правда. Ще один момент, якщо при зближенні знімати зі штативом, то ви отримуватимете в рази кращий результат.

3. Зум P30 Pro.jpg 3.1 Зум P30 Pro.jpg 3.2 Зум P30 Pro.jpg

Google Pixel 3а: краща камера у бюджетному сегменті

Якщо апарати представлені вище, усі без виключення, вважаються флагманами, то Google Pixel 3a позиціонується компанією, як бюджетник. 14-15 тисяч гривень — звучить не дуже бюджетно, але порівняно з флагманськими моделями так воно і є. Характеристики камери в Pixel 3a аналогічні, як і у старших моделей: Pixel 3 та Pixel 3 XL: 12.2 мегапікселів, діафрагма f/1.8, розмір пікселя 1.4µm, технології: dual pixel, фазовий автофокус, оптична стабілізація.

Google Pixel 3a Google Pixel 3a

Хоч характеристики камери у “бюджетника” аналогічні, як і у флагмана все ж різниця у фотографіях присутня, швидше за все, це пов’язано з тим, що у флагмані встановлений топовий процесор Snapdragon 845, а у Pixel 3a — Snapdragon 670. Можливо трохи відрізняються алгоритми обробки фотографій. Але незважаючи на це фотографує він справді круто і портрети і пейзажі і архітектуру. Між іншим, заради експерименту ми вирішили порівняти фотографії з Google Pixel 3a з фотографіями зробленими на дзеркальну камеру. Що з того вийшло можете побачити у ролику нижче.

iPhone XS, Google Pixel 3, Huawei P30 Pro, Google Pixel 3а — це смартфони, які є кращими для різних завдань, тому нижче є топ смартфонів з кращими камерами, але вже без участі тих, що ми розглянули вище.

ТОП-10 камерофонів 2019 року

Готуючи ТОП-10 камер смартфонів ми не могли оминути увагою ресурс DxOMark, одна зі спеціалізацій якого полягає в оцінці фото та відео можливостей смартфонів. Виробники смартфонів в останні роки на презентаціях своїх пристроїв постійно посилаються на цей ресурс, щоб продемонструвати, яка їхня камера крута і яке місце заняла у ТОПі.

№10 Xiaomi Mi MIX 3

10-те місце в рейтингу займає ультрасучасний смартфон-слайдер від Xiaomi. В ньому встановлена камера така ж як і у Xiaomi Mi 8, проте виробник зазначає, що завдяки покращеним алгоритмам обробки знімків Mi Mix 3 є сильнішим. Одна з головних переваг Mi Mix 3 — кольоропередача.

Переваги камери Mi Mix 3:

  • Дуже точний та швидкий автофокус;
  • Точний баланс білого та природна кольоропередача;
  • Широкий динамічний діапазон у знімках на дворі та в приміщенні;
  • Чудові знімки зі спалахом.

Xiaomi Mi Mix 3

Слабкі сторони камери Mi Mix 3:

  • шуми на знімках контрастних сцен.

№ 9 Samsung Galaxy Note 9

Смартфони Note від Samsung завжди славилися потужними камерами. Поки Note 10 ще не представлений його місце у ТОПі займає Note 9, який був представлений у серпні 2018 року. Смартфон може похвалитися чудовими можливостями автофокусування, прекрасним збереженням деталей та вміє робити реалістичні портрети. Note 9 має дуже широкий динамічний діапазон, тому експозиція на фото — відмінна. Тіні не “провалені”, а світлі відрізки не засвічені.

Samsung Galaxy Note 9

Переваги камери Samsung Galaxy Note 9:

  • Швидкий автофокус при будь-яких умовах освітлення;
  • Широкий динамічний діапазон навіть в контрастних сценах;
  • На фото зберігаються деталі аж до 4-кратного зближення;
  • Чудовий баланс білого;
  • Боке з чітким контуром.

Слабкі сторони камери Samsung Galaxy Note 9:

  • Інколи втрачаються деталі в яскравих частинах знімку.

№ 8 HTC U12+

Минулого року, коли ми готували схожий матеріал про кращі камери у смартфонах на 8 місці був HTC U11 з однією камерою. Цього року його місце займає смартфон цієї ж компанії — HTC U12+. Камера цього смартфону може похизуватися чудовою роботою HDR та нейтральним балансом білого.

HTC U12+

Переваги камери HTC U12+:

  • Приємна кольоропередача та нейтральний баланс білого;
  • Правильна експозиція та широкий динамічний діапазон;
  • Збереження деталей та текстур;
  • Природний ефект боке.

Слабкі сторони камери HTC U12+:

  • Шуми на знімках при недостатньому освітленні.

№ 7 Xiaomi Mi 9

Ще зовсім недавно компанія Xiaomi не розглядалася, як така, що випускає смартфони з хорошими камерами. В минулорічному нашому ТОПі не було жодного смартфону цієї компанії, натомість було аж п’ять смартфонів компанії Apple: iPhone 7, 7 Plus, 8, 8 Plus, X. Цьогоріч в ТОПі є два смартфони від Xiaomi і якщо не зважати на смартфони зазначені в першій половині статті, немає жодного смартфону від компанії Apple. Це ще раз показує динаміку розвитку мобільної фотографії.

Xiaomi Mi 9

Переваги камери Xiaomi Mi 9:

  • Чудовий замір експозиції;
  • Відсутність шумів при яскравому освітленні;
  • Швидке автофокусування;
  • Точний баланс білого;
  • Висока деталізація при масштабуванні.

Слабкі сторони камери Xiaomi Mi 9:

  • Не дуже широкий динамічний діапазон.

№6 Samsung Galaxy S10 Plus

Galaxy S10 Plus закриває першу 5-ку камерофонів. Камера цього смартфону чудово фотографує майже за будь-яких умов освітлення, хоча до Pixel 3 XL та Huawei P30 Pro їй ще трохи далеко. Окрім стандартних можливостей ви маєте в арсеналі ширококутний об’єктив. Чудова оптична стабілізація зображення дозволить вам робити чіткі фото з рук. Samsung завжди славиться своїми насиченими та соковитими зображеннями. Частині користувачів подобаються фото з iPhone, який переважно подає реальну картинку, а частині подобаються знімки з Samsung, які краще підходять для соцмереж, бо не потребують додаткових редагувань.

Samsung Galaxy S10 Plus

Переваги камери Samsung Galaxy S10 Plus:

  • Точний баланс білого і хороша передача кольору;
  • Низький рівень шуму при зйомці в приміщенні;
  • Дуже широкий динамічний діапазон та захист від засвітів;
  • Хороша деталізація при зумуванні;
  • Природне розмиття у портретних фотографіях.

Слабкі сторони камери Samsung Galaxy S10 Plus:

  • інколи проявляються артефакти в режимі боке.

№5 Huawei P20 Pro

Приблизно один рік тому ми робили огляд цього смартфону і навіть встигли зробити декілька фотографій. Живі фото з P20 Pro можна знайти у нашій статті - “Без коментарів. Живі фото на Huawei P20 Pro”. Цьогоріч перше місце у рейтингу DxOMark займає P30 Pro і це сприймається цілком нормально, але коли першу сходинку посідав P20 Pro — це була справжня революція. Huawei, насправді, багато працює над камерами своїх смартфонів і їхній прогрес неможливо не помітити.

Huawei P20 Pro

Переваги камери Huawei P20 Pro:

  • Чудова деталізація при масштабуванні;
  • Природне розмиття та чіткі лінії розмежування між об’єктом і фоном;
  • Швидкий та точний автофокус;
  • Правильна експозиція та дуже широкий динамічний діапазон, особливо при яскравому освітленні;
  • Потужний спалах.

Слабкі сторони камери Huawei P20 Pro:

  • Іноді на фотографіях присутній рожевуватий відтінок;
  • Інколи присутні ореоли над предметами, коли працює HDR.

№4 Huawei Mate 20 Pro

В рейтингу DxOMark цей смартфон стоїть поруч з P20 Pro. Він має супер-ширококутний об’єктив і хоч ця фішка на тести не впливає, як додаткова можливість звісно додає переваг для цього камерофона. Mate 20 Pro відрізняється правильним заміром експозиції та чудовою деталізацією зображення.

Huawei Mate 20 Pro

Переваги камери Huawei Mate 20 Pro:

  • Низький рівень шумів навіть при недостатньому освітленні;
  • Приємний баланс білого та кольоропередача;
  • Швидке автофокусування за будь-яких умов;
  • Можливість масштабування без втрати якості.

Слабкі сторони камери Huawei Mate 20 Pro:

  • Втрата дрібних деталей у режимі розмиття фону.

№3 OnePlus 7 Pro

Цей апарат ще зовсім свіжий, він був представлений у травні цього року, тому навіть якщо є дрібні недопрацювання в роботі алгоритмів обробки фото, то швидше за все, вони будуть виправлені з оновленнями. Якщо Samsung чи Huawei постійні представники в ТОПах кращих камерофонів, то OnePlus тільки починає свій шлях в цьому напрямку і в нього це справді добре виходить, адже він за рейтингом DxOMark зараз знаходиться на 4-му місці серед усіх протестованих смартфонів.

OnePlus 7 Pro

Переваги камери OnePlus 7 Pro:

  • Деталізація на високому рівні в більшості умов;
  • Правильний замір експозиції;
  • Точний баланс білого;
  • Швидке автофокусування при зміні сцени;
  • Чудова оптична стабілізація.

Слабкі сторони камери OnePlus 7 Pro:

  • втрата насиченості при масштабуванні.

№2 Honor 20 Pro

Смартфон має аж 4 сенсори для того, щоб ви могли отримати найкрутіші фото. Цей смартфон заслужено займає своє місце в трійці найкрутіших камерофонів. Ви будете здивовані, але значення діафрагми у цього смартфона f/1.4. Навіть у Samsung Galaxy S10 Plus f/1.5. Цей апарат недаремно займає своє місце в ТОПі на другій позиції. У нього вкрай мало “слабких сторін”, коли ми говоримо про фото та відео можливості.

Honor 20 Pro

Переваги камери Honor 20 Pro:

  • Блискавичний автофокус;
  • Відсутність шумів при складному освітленні;
  • Хороший динамічний діапазон;
  • Хороша деталізація знімків;
  • Чудовий ефект боке.

Слабкі сторони камери Honor 20 Pro:

  • яскраве освітлення може впливати на деталізацію.

№1 Samsung Galaxy S10 5G

Враховуючи, що смартфони Google Pixel 3, Huawei P30 Pro та iPhone XS Max у нас поза ТОПом, то перше місце посідає Samsung Galaxy S10 5G, виявляється у цій версії смартфона S10 підтримка 5G далеко не єдиний апгрейд, покращення є і в камері. Цей смартфон — перший, який в рейтингу DxOMark отримав 100 балів за відео, тому окрім класних фото ви матимете чудову камеру для зйомки відео.

Samsung Galaxy S10 5G

Переваги камери Samsung Galaxy S10 5G:

  • Точний баланс білого і приємна передача кольору в більшості умов;
  • Правильна експозиція та хороший динамічний діапазон;
  • Точний і дуже швидкий автофокус;
  • Природне розмиття фону при використанні ефекту боке;
  • Висока деталізація та нейтральний баланс білого.

Слабкі сторони камери Samsung Galaxy S10 5G:

  • Інколи з’являються ореоли на предметах у висококонтрастних сценах.

ВИСНОВКИ

До кінця цього року з’явиться ще чимало смартфонів, які можуть кардинально змінити цей ТОП: Google Pixel 4, Galaxy Note 10, новий iPhone, Xiaomi в будь-який момент може представити смартфон з неймовірно потужною камерою, але цього ще потрібно дочекатися, а якщо говорити про сьогодні, то все дуже просто. Якщо ви хочете фотографувати все і за будь-яких умов освітлення і при цьому вам дуже важливий режим портрету, то не сумніваючись беріть Google Pixel 3 чи 3 XL, якщо ж вам потрібен апарат з кращим зумом та з можливістю фотографувати, фактично в повній темряві, то можете звернути увагу на Huawei P30 Pro. Якщо ж ви хочете, щоб ваш смартфон в першу чергу круто знімав відео зі стереозвуком, то вам потрібен iPhone XS чи XS Max. Крім того, якщо вам потрібен апарат універсальний, але ви не хочете переходити на Android, то iPhone XS теж задовольнить ваші потреби. Якщо ж вам потрібна флагманська камера, але доступніша по ціні, то обирайте Google Pixel 3a.

Смартфони, які потрапили до ТОП 10 камерофонів усі без винятку заслуговують уваги і мінімально відрізняються один від одного, проте, якщо виходити з міркувань можливостей камери, то перша трійка матиме такий вигляд: 1. Samsung Galaxy S10 5G. 2. №2 Honor 20 Pro. 3. OnePlus 7 Pro.

Читайте також:

Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?