Система розумного дому від Xiaomi: чи є сенс купувати зараз?

10/09/2018

Дедалі більше користувачів починають цікавитися системами розумного дому. На ринку навіть спостерігається певна конкуренція між компаніями, які виготовляють такі системи. Нещодавно до нас на тест потрапила система розумного дому компанії Orvibo і варто сказати, що за виключенням деяких пристроїв у нас залишились гарні враження.

Сьогодні на огляд приїхала система розумного дому від компанії, яка не могла оминути цю нішу — Xiaomi. Чи коректно працюють пристрої цієї системи і наскільки легко їх встановити для звичайного користувача дізнаєтесь у статті.

Набір Xiaomi Smart Home Suite

Це набір компонентів розумного дому, який можна придбати, як стартовий, щоб почати будувати систему Xiaomi у своєму домі. До набору входять:

  • Хаб для підключення пристроїв;
  • Датчик руху;
  • Розумна розетка;
  • Датчик відкриття вікон/дверей;
  • Бездротова кнопка.

cY63h5q6oAo08Ik0rpcJFb-Rs8F45yQLr2xgIGSliZzCajUqAJDLZktl3AirdkCpLFdK0cYfYvzj7qPE8ZR3kHwY7sfO4XTNCC2YJ3eAOR-ns-3xaKuag3qikW74CSePIsKHD-f8

Щоб підключити усі ці пристрої та датчики до вашого смартфону потрібно встановити фірмовий додаток — Mi Home. Після встановлення необхідно створити Mi-акаунт чи ввести дані вже існуючого та обрати локалізацію — China, щоб смартфон міг знаходити пристрої.

Mi Control Hub

Перший пристрій, який потрібно додати в Mi Home — хаб, а вже до нього під’єднувати й інші пристрої. Деякі пристрої можуть працювати окремо від хабу. Перед тим, як перейти до підключення варто придбати чимало перехідників на європейську розетку, бо в комплекті таких немає і це суттєвий недолік.

Увімкнувши хаб в розетку в додатку потрібно обрати пункт “добавить устройство” та слідувати інструкціям. Складнощів на цьому етапі виникнути не повинно. Окрім своєї основної функції хаб має вбудоване радіо, щоправда “розмовляє” воно тільки на китайській мові, а відповідно корисність цієї функції рівна нулю.

Також на хабі є підсвітка, яка може відображати 16 млн. кольорів на ваш вибір і вона працює, справді коректно. В налаштуваннях хабу можна обрати режим, щоб підсвітка вмикалася автоматично, якщо в приміщенні недостатньо освітлення.

3arcOMFPQUZPWS4dvCoVH8Q25AC27eFdPafcL5Ma59wpsCr-I70-kMIsYtEECa0FnOxmcgZj8RW5NWngwPz_mr-gml91yXVm18N5kg0A5ZocLWOAxnCYy3I420plZZKrhzL2qbzp

Датчик руху

Має форму невеликого циліндра, легко під’єднується до хабу. Після підключення ви можете обирати кімнату, де він буде знаходитись та в журналі датчика дивитися, коли він спрацьовував, а також додавати власні сценарії поведінки інших пристроїв в той момент, коли датчик буде спрацьовувати.

cv2eI2y8yUJ_HOC2qTbJOdlH_F9PvPSZ_yi-uV2kGqDgSKYraGg_q1LkCG_SHIU2JlZ3u_pHjPh1-xM8H-2sRI_XNUFpccw8WAtpeFsEwYUB-aItfafpnbu4uXQOVokXWmyou4Ok

Розумна Wi-Fi розетка

Розумна розетка — один з найбільш практичних пристроїв в системі розумного дому. Вона дає можливість вимкнути будь-який електро-пристрій, навіть якщо ви далеко від дому: від праски до кондиціонера. Під час тесту функція вимкнути/увімкнути живлення працювала коректно без зайвих нюансів, але в додатку є можливість налаштовувати таймер увімкнення/вимкнення і він не спрацював жодного разу.

YBNA7am_RkOuoD6E4bm5ypKskaPDWGzQ1qnsdkTkyIMI3k-FUj2Nvuu39EezrsoTJoed0hlMgvcPDKTv9MMKU_UjeWuK9ubVy4B5MseCtCkSauE1dwLxnrSRmN5pb0SN8lwEnk-7

Датчик відкриття дверей/вікон

Датчик складається з двох частин, які можна закріпити на двері чи вікна та в додатку Mi Home дивитись, коли востаннє датчик спрацьовував. Також будучи на роботі чи на прогулянці ви будете бачити зачинені двері чи ні. Кріпляться обидві частини за допомогою клейкої поверхні, що зручно та практично, бо не доводиться псувати двері чи вікна зайвими кріпленнями. Крім того, до датчика можна підв’язувати різноманітні сценарії, наприклад при відкритті дверей буде вмикатися підсвітка або китайське радіо :).

YMXcdg7BMrQpd7CUhx56Mp5rLENxzTgwLfp1rRn7JMGkA6kfGAHfrZq3AWC-7Bwespd-B2_6mZCjdoRmNj5ka9IOhC7GZenBZa-6cdO4I7zKWCL0S07UifkOPUbhWNML7UXdncai

Кнопка Mijia Wireless Switch

За допомогою цієї кнопки можна керувати різними сценаріями роботи усієї системи. Наприклад, якщо ви натиснете кнопку один раз, то будуть вимикатися всі розетки в домі та буде вмикатися підсвітка в спальні і звісно ж китайське радіо :). Сценаріїв застосування цієї кнопки може бути безліч і варто сказати, що це зручно.

-_3bTXuUsr3D8kt1gLMb_TA366w5XwylQ5qEsQxVEmtiVhdQcVZ68riDPNuB8d028VTw8XT8HZVSpH9evKxI-WylGkzadiLPNs-fjLda2GTq6xMDAYy-B9dkQG5-op7s5AjXbhPB

Окрім датчиків, які були в комплекті Xiaomi Smart Home Suite, окремо можна придбати датчики, які зроблять ваш дім ще “розумнішим” та безпечнішим.

Аналізатор забрудненості повітря Xiaomi PM 2.5 Air Detector

Пристрій підключається до смартфону через додаток незалежно від хабу. Основна функція пристрою — аналізувати якість повітря. Вся інформація про стан повітря відображається на чорному OLED-дисплеї.

Якщо ви натиснете клавішу живлення на пристрої, то він перейде в режим відображення годинника. Аналізатор працює автономно, тому його можна брати з собою. Також Air Detector чудово працює в парі з розумними очищувачами повітря. Ви можете встановити межу забрудненості повітря і якщо цифра на аналізаторі буде її перевищувати, то очисник повітря увімкнеться автоматично.

Працює від акумулятора, який заряджається через роз’єм micro-USB.

4a7iWVrrMuiRA7tUnGPhf4ZB2SelwJrfB0uYtMKYdzV2gp_x2oU5h_WDvqF0tKz_eAG3mPpRMqXxWzb9m-vuZxQ-ymSqpU92vW1R8ydvmTrPTFQp5Pc9SCEpPQgc7xckrfpkKyiX

Датчик диму Xiaomi Mi Honeywell Fire Alarm

Пристрій підключається через хаб та дозволяє тримати під контролем пожежну безпеку вашої домівки, коли ви далеко від дому. Якщо датчик диму спрацює, то ви отримаєте сповіщення на смартфон та зможете прийняти необхідні міри, щоб запобігти негативним наслідкам.

Крім того, датчик має світлову та звукову сигналізацію, яка вмикається одночасно зі спрацюванням датчика. Працює пристрій на батарейці типу Cr123a, якої за словами виробника має вистачити на 4-5 років.

KooTzbhBKHotiU2tL7qzWYXBE1GCu0hl9JKORoO-SCPjXVj3pVow8NXPDUVgMm2XODQO2xnJsXcotBhmZzIpMMC2VHkHkzR1ujlKxyKBpv28wi5rkQCCqL3qPlwdl2gHbnSW2VE8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Датчик газу Xiaomi Mi Honeywell Gas Alarm

Пристрій вміє виявляти потенційно небезпечні та вибухонебезпечні гази та, як і попередній датчик, сповіщати про це власника через додаток. На відміну від датчику диму він працює від мережі (в комплекті є відповідний кабель). В корпусі пристрою є спеціальне реле, яке при спрацюванні датчика може вимкнути пристрої підключені до нього: котел, електроплитка, тощо.

T33N6E2oYqbeVhQBXcQvJF7mxYWJiJDW_xPFM_7UvGLsR1S2DHljv84g174dRWM62NsTb2BMbkEYcfToFdYx4XIJPqbIlO4B5ODX6-dIW-Uows07vXSaXk-J6r_B0kN_QDJdY0Up

Камера Mi Home Security Camera 360

За допомогою цієї камери ви можете спостерігати за тим, що відбувається у вашому домі в режимі реального часу. Камера має можливість повороту на 360 градусів та вміє записувати звук. В камері є слот для карт пам’яті. Якщо за вашої відсутності хтось проникне в дім, то камера запише коротке відео та відправить вам на смартфон. Камера може записувати відео навіть в темряві завдяки ІЧ-світлодіодам.

Окрім безпеки будинку ви можете використовувати камеру і для інших цілей, наприклад спостерігати чи спить немовля в сусідній кімнаті поки ви зайняті своїми справами. Також є можливість керувати зображенням зі смартфону, включаючи зумування зображення.

Підключається камера безпосередньо до смартфону не використовуючи хаб. Живлення здійснюється від звичайної розетки. Між іншим до цієї камери не потрібен перехідник оскільки вона відразу з європейською вилкою.

8urgKwKceAUeAiDq96gwA7bAL7v6aryASuqAeRHfy3H5MVZj8lP1pdkmgKGakxdYm4tAwERFKGG2kRXVLr1AnG5cg7m9bJiJNtTzLdolvfWbyczjKgBaESyffMhL0asn91PfJoOw

Розумний контролер Mi Cube controller

Цей незвичний пристрій приєднується до хабу та дозволяє керувати технікою та різноманітними сценаріями її роботи за допомогою простих маніпуляцій з кубиком. В контролері Mi Cube є високоточні акселерометр та гіроскоп, які реагують навіть на мінімальні рухи кубика. Його можна запрограмувати на різноманітні дії, наприклад:

  • якщо повернути його на 90 градусів, то увімкнеться підсвітка;
  • якщо повертати його за часовою стрілкою, то буде зростати гучність, знайомого нам, китайського радіо;
  • якщо його потрусити, то він може вимкнути чи увімкнути електропристрої увімкнені у WI-FI розетку.

Vo2T7fxb0wFh2mMWD1WwMHiNj8lEAgfpFzOkyK0BK5VdAIQoRhKDhQ9S0fBHDj0C6M4a20lwDttUmIaW5Xcw2gYEiUT3vsrcSPQv_-sg4BLQgDoMMxRg9UPExpXEFT9pve4L0PbB

Нічник Xiaomi Yeelight Motion Sensor Rechargeable Nightlight

Розумний нічник, який не потрібно нікуди під’єднувати, він працює без під’єднання до смартфону. Нічник вмикається, коли в неосвітленій кімнаті зафіксується рух. Пристрій дуже легкий та має декілька варіантів кріплення (наприклад гачок), тому він підійде для будь-якого місця в домі. Багато хто використовує такий світильник у шкафах, щоб при відкритті дверей загорялося світло і зручно було обирати одяг.

Батареї нічника вистачить приблизно на 120 днів в автоматичному режимі. Також його можна використовувати, як звичайний ліхтарик для цього є режим “On”. Заряджається пристрій через роз’єм micro-USB.

WiaI0eXFfE76wc7rYErpx5IvH2AI0MWDG8NZrLOnTurlqaweU9V8UDPDqLyZYOjS5wmpmIujP3XwvEJOq-ADWqQLk7KXXNkucW5byhHPkldsZuFaOboERNIiFdoO7FqZuJSG0w6o

Пристрої та датчики, які ми описали вище — це капля в морі, порівняно з тим скільки пристроїв для організації розумного дому ще є в арсеналі Xiaomi починаючи від десятків видів лапм і закінчуючи розумними холодильниками та пральними машинами.

Чи можу я рекомендувати пристрої розумного дому Xiaomi?

Складне питання на яке я, поки-що не можу відповісти так. Більшість датчиків працюють коректно і мають потенціал зробити ваш дім, по-справжньому розумним, але:

  • жодної україномовної чи хоча б російськомовної інструкції в комплекті немає;
  • майже всі пристрої не підходять для європейської розетки, а відповідно потрібно купувати перехідники — це додаткові витрати, а про естетичність вигляду взагалі можна забути. Уявіть: в розетку увімкнений перехідник, в перехідник увімкнена розумна розетка, а в розумну розетку штекер праски — виглядає комічно і навіть небезпечно;
  • офіційний додаток Mi Home при додаванні нового сценарію постійно “задумувався” на декілька хвилин, втрачав мережу (те, що він тільки на російській мові, а не на українській поки забудемо);
  • щоб розібратися з підключенням нових пристроїв часто потрібно перечитати до десятка абзаців тексту в інтернеті, а це час і зайвий клопіт. Особисто я і, мабуть, більшість користувачів у 2018 році хочуть натиснути одну-дві великі іконки і щоб все запрацювало, а не робити 100500 маніпуляцій з датчиками;
  • радіо — це одна з функцій хабу, яка точно не робить його дешевшим, а навпаки, але воно тільки китайське і перемикатися можна лише між китайськими радіостанціями;
  • висока вартість. Якби кожен з датчиків вартував, хоча б до 600 грн, то їм ще можна було б пробачити недоліки перераховані вище, але враховуючи ціну ці недоліки прощати не варто.

Якщо незручності, які ви можете зустріти при організації системи розумного дому Xiaomi для вас незначні, то вам залишається одне — придбати його, якщо ж ні, то чекати поки Xiaomi Smart Home подешевшає і виправить ті моменти про які написано вище.


Читайте також:

Читайте також:
Як поділитися пошуковою міткою Apple AirTag з іншими користувачами?
Пошукові мітки Apple AirTag швидко завоювали популярність і це не дивно, бо запит на такий гаджет був давно. Однак не завжди виробник може врахувати всі нюанси роботи пристрою на етапі розробки й презентації продукту. На щастя користувачі завжди можуть підказати виробнику, які можливості вони хотіли
20/09/2023
Перша інтерактивна вітрина Ajax в Україні. ТОП-14 датчиків Ajax для вашої оселі
Про компанію Ajax Українська компанія Ajax робить життя людей по всьому світу безпечнішим і комфортнішим. В асортименті компанії є понад 135 різноманітних девайсів, які легко встановлюються і за декілька кліків на смартфоні підключаються до застосунку, який доступний на iOS, Android, Mac OS та Wind
06/07/2023
Головне за тиждень: український всюдихід Торнадо, нові пристрої від Ajax Systems та відеостіна з клавіатур
Швидкий перехід до новин: Нові українські всюдиходи здатні долати метрові бар’єри і плавати по воді Ajax Systems представила пристрої для комфорту та лінійку пожежних сенсорів Ентузіасти створили відеостіну з 40 ARGB-клавіатур Нові українські всюдиходи здатні долати метрові бар’єри і плавати
13/10/2022
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?