Система Mesh: сучасна технологія для Wi-Fi-мереж

07/06/2021

Потреба у швидкому та далекобійному інтернеті спонукає змінювати громіздкі багатоантенні, наче дикобраз, роутери на елегантні та стильні на вигляд Mesh-системи. Це сучасна технологія для Wi-Fi-мереж, що складається з кількох компактних модулів, розміщених в різних кінцях будинку чи офісу. Вона суттєво збільшує площу Wi-Fi-покриття, покращує стабільність з'єднання та зменшує час завантаження великих файлів з інтернету. А головне, порівняно із застарілою зв'язкою роутера і репітерів, Mesh є повністю безшовною. 

mesh-marshrutizator.jpg

Як працює система Mesh?

Кожен модуль системи — це в принципі звичний роутер. Можна купити комплект з одного, двох або трьох роутерів в залежності від площі приміщення. Основна фішка в тому, що вони максимально швидко з'єднуються між собою через бездротову мережу та можуть роздавати Wi-Fi на великі ділянки. Можна поставити один модуль і він нічим не відрізнятиметься від звичайного Wi-Fi-роутера, але якщо площа роздачі має бути більша, то купуємо ще один такий самий, підключаємо його, відбувається синхронізація — і вони вже працюють в парі:) Система проста: чим більше модулів, тим на більшій площі буде інтернет. Всі вони створюють єдину, швидкісну, безшовну Wi-Fi-мережу на весь будинок, двір, квартиру, офіс чи будь-яке інше приміщення без «мертвих» зон. 

wifimesh2.jpg

Типовий комплект Mesh Wi-Fi включає від двох до п'яти міні-роутерів, як правило у формі маленьких кубиків чи циліндрів. До одного з міні-роутерів під'єднується кабель інтернет-провайдера. Додаткові ж модулі починають взаємодіяти з основним по Wi-Fi майже в повністю автоматичному режимі, як то кажуть, натисканням буквально однієї кнопки.Більше того, клієнтські Wi-Fi-пристрої бачать всі модулі Mesh як одну єдину мережу, перемикатися між ними вручну не потрібно. Завдяки цьому, під час переходу між модулями не трапляється короткочасних розривів інтернету, притаманних репітерам. Тобто вам не доведеться передзвонювати співрозмовнику по Zoom чи перепідключатися до сервера мультиплеєрної гри. Ще однією перевагою технології Mesh є відмовостійкість. Якщо один з міні-роутерів вийде з ладу, клієнтський пристрій автоматично перемикається на інший, трохи віддаленіший. Звісно ж, при цьому впаде швидкість інтернет-з'єднання, але навіть короткого розриву з'язку не буде. Далі достатньо замінити зламаний модуль на новий і Mesh-мережа знову запрацює на повну силу.

Найбільш популярними серіями Mesh-систем є TP-Link Deco, ASUS ZenWiFi, Tenda Nova та Mercusys Halo. Перші дві, як правило, оснащені потужнішим процесором та більшим об'ємом оперативної памяті, що дозволяє підключати кілька десятків клієнтів (оптимально для офісу). Дві наступні — порівняно бюджетні, розраховані на меншу кількість одночасних конектів, тому розраховані, швидше, на приватні будинки великої площі, але з невеликою кількістю мешканців. Відносно новими гравцями на вітчизняному ринку мережевого обладнання є Huawei Wi-Fi Mesh та Linksys Velop.

deco1.jpg

Як обрати швидкість Mesh-системи?

Швидкість Mesh-системи варто обирати, виходячи з можливостей вашого інтернет-провайдера. Проте, провайдера з часом можна змінити на швидшого, тому розумно буде обрати Mesh трохи з запасом. Так, перефлагманський стандарт Wi-Fi 5, він же AC, забезпечує типову теоретичну швидкість від 900 до 1700 Мбіт/с (практичну від 600 до 1200 Мбі/с). А флагманський Wi-Fi 6 AX — теоретично від 1200 до 2400 Мбіт/с (на практиці теж відсотків на 25-30 менше). Також варто враховувати, що вищезазначена швидкість Wi-Fi буде ділитися між усіма клієнтами.

Висновки

Чи робить Mesh-система повністю непотрібними одномодульні багатоантенні роутери? Звісно ж, ні — класичні Wi-Fi роутери дешевші і їх можливостей цілком вистачає для невеликої родини, яка проживає у квартирі багатоповерхового будинку. Але для офісу на кілька десятків працівників чи приватного будинку на кілька сотень квадратних метрів, логічніше буде скористатися перевагами Mesh: простота налаштування, далекобійність, безшовність і відмовостійкість.

 

Читайте також:
ТОП роутерів зі стабільним з'єднанням: для квартири, будинку чи офісу
Без чого на сьогоднішній день вже неможливо уявити свого життя? Все правильно, без інтернету:) Для роботи, розваг, перегляду контенту чи навіть прочитання новин — для всього потрібне інтернет-з’єднання. Але підключити справді швидкісний інтернет додому або на офіс — непроста задача, бо ж окрім круто
15/06/2022
ТОП-5 бюджетних Wi-Fi-роутерів для квартири, будинку та офісу
Провести швидкісний інтернет додому чи на работу — це лише півділа, потрібно ще й розподілити його між усіма користувачами. Тим більше, до настільних ПК, ноутбуків і смартфонів останнім часом додалася розумна побутова техніка. Серцем, яке качає інтернет між усіми клієнтськими пристроями є бездротови
25/10/2021
ТОП-5 роутерів від 300 грн. до 2500 грн.
Бездротовий доступ до мережі сьогодні така ж необхідність, як гречка під час карантину. Якщо ви не геймер, то підключення до інтернету через кабель вже видається дуже незручним заняттям. Зважаючи на те, що ми вже спробували, що таке 3G та 4G, коли можна дивитися потокове відео з YouTube чи пряму тра
29/05/2020
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?