Реанімація потопельника: правильні перші дії при залитті ноутбука чи смартфона

13/02/2018

Любиш дивитися фільм на ноутбуці із чашкою чаю в руках? Чи поспіхом пити каву на робочому місці? Звичайно, що кожен з нас полюбляє нехтувати правилами роботи - на столі можуть поряд із ноутбуком стояти гарячі напої, стакан газованої води або ж соку, а також інші продукти, які можуть легко потрапити на пристрій. Більшість людей не замислюється про небезпечне сусідство до того моменту, як доля змусить зустрітися вашу техніку та не призначені для неї напої. 
 

первая.jpg

 

Залив ноутбук - що треба знати


Потрапляння рідини усередину ноутбука відбувається за рахунок просочування деякої її частини крізь клавіатуру, але тут виробники деяких моделей передбачають корисний елемент - спеціальну захисну плівку, яка виступає перепоною між рідиною та материнською платою. Саме плата є найважливішим та найдорожчим компонентом, тому при її пошкодженні, ремонт буде недоцільним, адже вона коштує більше 70% від загальної вартості пристрою. Варто зазначити, що плівка не виступить стопроцентною гарантією захисту - рідина може потрапити усередину і правильні перші дії користувача відіграють найбільшу роль у подальшій долі техніки.

 

Залитый-ноутбук с чашкой пролитой.jpg

 

Перше, що необхідно зробити - знеструмити пристрій. Відключення ноутбука від живлення та обов’язкове зняття акумуляторної батареї дасть змогу унеможливити коротке замикання, що несе ніщивну дію на всю систему. Якщо ви є власником моделі, в якій присутня вбудована батарея та зняти її без інструментів неможливо, потрібно обов’язково виключити пристрій - у режимі сну чи гібернації  ноутбук все одно споживає мінімум електричного струму. 
Другим кроком буде видалення рідини з доступних поверхонь - краще попередити потрапляння більшої кількості рідини та витерти клавіатуру, панелі та клавіші. Для того, щоб та рідина, яка просочилася крізь клавіатуру знайшла вихід, спеціалісти радять перевернути пристрій та покласти його на тканину, що швидко втягує вологу - таким чином буде менша імовірність того, що материнська плата буде залита та пошкоджена. 

 

вытирание ноутбука.jpg

 

Третім кроком звичайно буде відвідування сервісного центру. Чим швидше користувач зможе надати залитий пристрій майстрам, тим більше буде шансів врятувати техніку. У спеціалізованих сервісних центрах, фахівці зможуть розібрати пристрій, здійснити діагностику та оцінити ступінь пошкоджень. Далі буде проводитися промивка, сушка та заміна деталей, якщо ті були пошкоджені - в залежності від рідини, її кількості та часу дії на техніку, будуть залежати складність та відповідно вартість ремонтних робіт. 

 

сервис.jpg

 


Якщо “поплавав” смартфон


У випадку із мобільним гаджетом, у користувача існує ще більше шансів залити чи навіть впустити у воду свій смартфон. Чи то фотографували на відпочинку біля водоймища, чи намагалися зробити якісь побутові справи із телефоном в руках, або ж банально розлили щось прям на гаджет - наш постійний цифровий помічник так само не любить рідину, як і інша техніка. Перша невідкладна допомога для смартфона полягає у аналогічних діях, що із ноутбуком. В принципі, ситуації нічим не відрізняються, окрім у способах потрапляння рідини всередину корпуса. 

 

залитый смартфог.jpg

 

Варто зазначити, що деякі моделі гаджетів є водозахищеними, але щоб не бути введеним в оману рекламними закликами, пропонуємо глибше ознайомитися із ступенями водозахищеності гаджетів у нашій статті. Головне, що так само необхідно зробити - це знеструмити пристрій. Якщо у користувача є фізичний доступ до батареї, потрібно зняти її, а у випадку моноблочної конструкції (коли задня кришка телефону не знімається) треба виключити пристрій і не включати його аж до походу в сервісний центр. Спеціалісти не радять самостійно намагатися втручатися у будову техніки, а також не використовувати обігрівальні засоби для сушки пристроїв - детальніше, чого саме потрібно уникати при попаданні рідини, читайте нижче. 


Що не можна робити при залитті?


Часто на просторах Інтернету можна побачити таку пораду - самостійно висушити пристрій, використовуючи фен, опалювальні батареї та навіть, мікрохвильову піч(!). Майстри сервісних центрів наголошують - при нагріванні пристрою, користувач,  не зможе  висушити компоненти правильно, а от пошкодити, розплавивши їх під дією температури - легко. Щоб висушити пристрій, його треба розібрати та побачити, де саме знаходиться рідина - часто вона попадає під чіпи материнської плати і залишається там, поступово здійснюючи окислюючу та корозійну дію. Для власників смартфонів часто пропонується покласти гаджет у рис - мовляв, крупа зможе втягнути в себе частину вологи. Однозначно сказати чи подіє кулінарна логіка із технікою важко - принаймні користувач поки буде нести пристрій у сервісний центр не пошкодить його тим, що просто покладе у рис, але чи буде від того корисна дія не ясно. 

 

сушка.jpg

 

Також, частою помилкою користувачів є повторне включення пристрою після “сушки”. Постоявши пару годин знеструмленим, ноутбук чи смартфон дійсно можуть включитися після залиття, та, навіть, пропрацювати пару годин. Справа в тім, що якщо усередину потрапила проста вода, вона одразу не встигне наробити шкоди начинці, але її залишки та солі, які після випаровування можуть залишитися на елементах плат, у майбутньому залишать слід на долі пристрою у вигляді окислення чи корозії елементів. Навіть при незначному потраплянні води, спеціалісти радять віддати пристрій на перевірку, бо краще зайвий раз почистити техніку і бути впевненим у тому, що рідини не залишилося, ніж потім витратитися на заміну дороговартісних деталей. 

Найбільш небезпечні “частування” для техніки


Вартість та складність ремонту напряму залежить від того, що саме намагався “випити” пристрій. Колосальну шкоду принесуть для електроніки гарячі напої, солодка або солона вода. Це зумовлено тим, що температура рідини, домішки цукру та солей зумовлюють пришвидшення нищівної дії рідини на металеві та електропровідні елементи начинки. У таких випадках, рідина здатна пошкодити захисні покриття компонентів і дати старт корозійним та окислюючим процесам, які руйнують частини системи за дуже короткий проміжок часу. 

 

1_плата.jpg

 

У процесі ремонту пристроїв, які були залиті подібними речовинами, майстрам сервісних центрів приходиться здійснювати не лише сушку, а й їх миття спеціальними хімічними розчинами. Відповідно користувачу прийдеться розраховувати не тільки на більшу суму коштів для оплати ремонту, а й довший час очікування результатів. На жаль, після залиття не існує впевненості у тому, на скільки довго пристрій зможе працювати після інциденту. 

Підводячи підсумок, хочеться наголосити на важливості дотримання правил експлуатації техніки - ваша уважність та пильність можуть знижуватися під час роботи, тому навіть найбільш акуратні користувачі можуть необачно розлити будь-що на свої пристрої. Головне пам’ятайте, що навіть у неприємній ситуації, коли залиття техніки все ж таки відбулося, розраховуйте на оперативність та професіоналізм майстрів сервісного центру, який знаходиться по вул. Соборній, 1. Наші фахівці зможуть швидко вирішити проблему та надати будь-які необхідні консультації. 

Звертайтеся до нас: 

  • за телефоном +38 (0362) 46-02-46;
  • за телефоном +38 (067) 362-16-17; 
  • за телефоном +38 (093) 177-04-49; 
  • пишіть електронні листи на адресу service@ktc-ua.com. 
     
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?