Правила експлуатації акумуляторів ноутбуків. Поради КТС

18/11/2015

Ноутбук був створений для того, щоб бути мобільним, і в цьому його основна фішка. Одна справа, коли ви користуєтесь ним вдома, і в кожному кутку є розетка. А от якщо ви студент, який бере ноутбук на пари і не має можливості підживити свого улюбленця, адже крім вас ще декілька таких самих з своїми пристроями, а розетка лише одна, ну максимум дві. Тому необхідно, щоб в будь-якій ситуації батарея працювала довго, і ми розповімо як цього домогтись та уникнути основних проблем з нею.

1_woman-typing-writing-windows.jpg

Особливості роботи батареї ноутбука

У сучасних ноутбуках, в основному, використовуються літій-іонний тип елементів живлення, що об'єднані електричними ланцюгами в батарею. Розряджати і заряджати такі батареї можна при будь-якому рівні розряду. Але це не означає що не потрібно знати як правильно поводитись з акумулятором, адже при неправильній експлуатації він швидко втратить свою ємність. 

Бувають моменти, коли батарея не хоче повністю заряджатись. Це не проблема, а правильне рішення, передбачене розробником. Не рекомендується заряджати акумулятори повністю, таким чином ємність батареї буде втрачатись повільніше.

Інша проблема, коли максимальний рівень заряду не піднімається вище 90%. Це означає, що ваша батарея втрачає свою ємність, і, як результат, тривалість роботи. Таким чином, ви зможете працювати за ноутбуком з кожним разом все менше і менше, доки не побачите на екрані повідомлення про доцільність заміни акумулятора. 

5_maxresdefault.jpg

Не працює батарея

Виникають моменти, коли батарея перестає працювати, але це не означає що вона зламалась. Перш за все, вийміть акумулятор, приєднайте зарядний пристрій та увімкніть ноутбук. Якщо він запрацював, значить справді проблема в елементі живлення. Перевірте його на наявність візуальних ушкоджень та цілісність контактів, як на самій батареї, так і в ноутбуці. Якщо все в нормі, тоді необхідно спробувати перевірити налаштування в вашій операційній системі та оновити драйвери. Якщо ж і це не допомогло, то необхідно нести ноутбук в сервісний центр, адже проблема може ховатись в певних елементах контролю живлення.

Всіх цих проблем можна уникнути, якщо правильно використовувати батарею.

Не можна довго зберігати акумулятор в повністю розрядженому стані, адже це призведе до швидкого псування елементів живлення. Якщо ви не користуєтесь ноутбуком тривалий час, то простежте, щоб рівень заряду не був нижче ніж 30-50%.

emachines-battery-3.jpg

Що робити якщо батарея вийшла з ладу?

Найголовніше – ніколи не намагайтесь розібрати та відремонтувати батарею, тому що:

  • ви можете зіпсувати елементи живлення та електроніку, а це вже означає покупку нового акумулятору; 
  • не завжди ремонт допоможе, адже проблема може бути в контролері, який при настанні певної кількості циклів зарядки замикається і робить використання елементу живлення неможливим;
  • ви можете отримати термічний опік, якщо ненароком замкнете елементи. 

Завдяки батареї ви можете користуватись ноутбуком під час подорожі, в парку чи будь-якому іншому місці де нема розетки. Але якщо ж сталась прикрість з акумулятором, то для вашої безпеки та безпеки вашого пристрою краще звернутись в сервісний центр для ремонту, або придбати нову батарею.

Читайте також:

Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?