На що звертати увагу при виборі монітору? Вигнутий, сенсорний чи звичайний?

13/11/2016

Давайте уявимо таку ситуацію: ви вирішили придбати собі монітор, приходите до магазину, а там… Великі монітори, маленькі монітори, вигнуті монітори, сенсорні монітори – кінця краю їм нема! Як обрати той, що потрібен саме вам? Та щоб не переплатити?! Дуже легко! Треба тільки уважно ознайомитись з порадами від КТС!  

555555-1240x711.jpg

Що там з діагоналлю?

Розмір екрану – це параметр, на який частіше всього звертають увагу в першу чергу. Але, чи завжди великий дисплей – це саме те, що потрібно? Ні! Для роботи або навчання частіше всього обирають екран з діагоналлю 18-23 дюйми, в той час, як для електронних розваг чи перегляду кінофільмів оптимальний розмір дисплея починається з 24 дюймів. Цьому факту є дуже просте обґрунтування.

Як відомо, для роботи з документами чи текстовими файлами дуже великий екран не потрібен, у той час, коли геймерам чи «кіноманам» буде дуже не комфортно займатися улюбленою справою за «маленьким» монітором. Саме тому «їх» діагональ дисплея знаходиться в проміжку 24-34 дюйми.

Odyssey_Neo_G8.jpg

До того ж, не треба забувати про роздільну здатність екрану монітора! Адже, якщо для «робочих» пристроїв буде досить 1366x768 точок, то роздільна здатність «геймерських» моніторів починається з1920x1080! Якщо ж вам треба працювати з 3D моделюванням, тут у справу підуть «важковики» з якістю Ultra HD 4K.

Запам’ятайте, чим більше буде роздільна здатність екрана – тим якіснішу картинку він зможе вам продемонструвати. Але тут є окремий підводний камінь – великі монітори потребують потужної відеокарти, щоб повноцінно розкрити весь свій потенціал. Так що, обирайте розмір помірковано!  

Що таке – тип матриці монітора?

Наразі існує чотири найбільш популярні типи матриць комп’ютерних моніторів. Кожен з цих типів має свої переваги та недоліки. Це TN, IPS, VA та PLS матриці.

TN-матриця

Це один з перших типів матриці. Завдяки своїй відносно простій технології та високій швидкості відгуку, TN-матриці отримали розповсюдження в багатьох лінійках моніторів. Єдиний мінус цього виду матриць – дещо малі кути огляду. Монітори з такою матрицею найбільше підійдуть для офісної роботи або для електронних розваг.

IPS-матриця

Ця технологія є більш складною у виробництві, відповідно й дещо дорожчою. Але її сильні сторони беззаперечні! Це і великі кути огляду, і передача кольору високої якості, і гарна яскравість та контрастність. Такі монітори найкраще підійдуть для дизайнерської роботи чи роботи з графікою.

486030_1615290303_8.jpg

VA-матриця

Цей тип матриць може мати абревіатури MVA чи PVA. У технічному плані являє собою дещо середнє між TN та IPS. Від TN ця технологія отримала відносно високу швидкість відгуку, а від IPS – широкі кути огляду та якісну передачу кольору. Такі монітори дуже добре проявлять себе під час роботи з текстом.

PLS-матриця

Має непогану швидкість відгуку, принадні кути огляду та хорошу передачу кольору. Ця технологія є ще однією спробою об’єднати високу швидкість відгуку TN та широкі кути огляду й чудову передачу кольору IPS. Монітори з цією матрицею однаково добре підійдуть, як для звичайної роботи, так і для комп’ютерних ігор.  

4fTktkpTURBXy8yYTMzMGJjNTgyMjA5MjYwOTM5NzMxYmE3ZjA5MmE3MS5qcGeSlQMWAM0EOM0CYJMFzQSwzQJ2.jpeg

Сенсорний монітор – що це?

З появою Windows 8, яка орієнтована, в першу чергу, на пряму взаємодію з користувачем, завдяки розпізнаванню рухів та жестів, на ринку з’явився й відповідний тип моніторів – сенсорний. Основна мета такого пристрою – позбутись комп’ютерної миші, та забезпечити користувачу керування, за допомогою, безпосередньо, торкання пальців до екрану. Таким чином, сенсорний монітор можна порівняти з екранами смартфонів, які теж реагують на дотик.  

Але, що таке сенсорний монітор в технічному плані? Це звичайний монітор, обладнаний спеціальним touchscreen-покриттям. Тому роздільна здатність, кути огляду та інші перераховані раніше параметри продовжують грати свою важливу роль під час вибору пристрою.

До них додається лише одна маленька, але дужа важлива річ під назвою multi-touch. Якщо ви хочете мати повноцінний «контакт» з вашим сенсорним монітором, він обов’язково повинен мати функцію multi-touch, яка підтримує безліч спеціальних параметрів Windows 8, у тому числі таку корисну «фішку», як екранна клавіатура.

Вигнутий монітор чи класичний?

Звичайно ж, ми не забули про таку амбіційну розробку, як вигнуті монітори. Ці пристрої відрізняються від класичних, своєю вигнутою формою, яка начебто огортає зір користувача з боків. Такий монітор є суттєво кращим за своїх «рівних» попередників у галузі ігор та кінофільмів. По-перше, за рахунок взаємодії з боковим зором людини, він дозволяє глибше зануритись в атмосферу того, що відбувається на екрані. По-друге, він стане гарним помічником професійного геймера, адже дозволить швидше реагувати на події під час гри.

Але слід пам’ятати про дві особливості даної технології. Перша – описаний вище візуальний ефект якісно почне проявляти себе на моніторах з діагоналлю не менше 28 дюймів. Тобто, зовсім не дешевих. Друга – завдяки своєму вигнутому формату такий монітор більше підходить для використання однією людиною, яка знаходиться перед самим центром екрану. Інше кажучи, друзі, що сидять поруч на дивані не оцінять переваг вигнутого форм-фактору, адже вони не будуть попадати в його «зону огортання».

Декілька слів наостанок

Сподіваємося, що даний матеріал допоможе вам при виборі «саме вашого» монітора. Якщо ж у вас залишись деякі запитання, завітайте до магазинів КТС – наші спеціалісти з радістю нададуть вам професійну консультацію!

Читайте також:
Що таке сертифікація TÜV Rheinland і чому вона важлива?
Сертифікація продукції - це важливий процес, який гарантує, що продукція відповідає нормам безпеки та критеріям якості, які базуються на міжнародних стандартах. Великі компанії регулярно перевіряють свою продукцію. Така перевірка і сертифікація зазвичай проводиться сторонніми акредитованими організа
09/01/2024
Що показала Apple на березневій презентації?
Березнева презентація Apple була повною несподіванок, хоча частину представлених новинок аналітики передбачали задовго до офіційної презентації. В цьому матеріалі ми лаконічно розповімо про найголовніші моменти презентації, яка відбулася 8-го березня. Новий колір iPhone 13 Вже стає традицією, що A
14/03/2022
ТОП-10 найкращих ігор 2022 року
Новий 2022 рік буде справді крутим для геймерів. Нарешті вийдуть ігри-довгобуди, які переносилися вже кілька років: Elden Ring, Dying Light 2 і Starfield. Також повернуться із забуття давні серії: Company of Heroes, Test Drive Unlimited та, звісно ж, S.T.A.L.K.E.R. І це далеко не повний список. У ці
10/01/2022
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?