Майнінг: основні поняття, які варто знати

26/01/2018

Біткоін (Bitcoin; bit - одиниця інформації, coin - монета) - нове покоління децентралізованої цифровий валюти, створеної і діючої виключно у мережі інтернет. Біткоіни не можливо передати з рук в руки, так як у фізичному вигляді вони просто не існують.

DiJBBQkd7y-77_hXnUIhHw9xhW1rQdQuJD2xrFHryoScNVtZHiYTQy7SoRP5LGjijacHyJVLK3E-xpiKhlD4YfKyzywvBySGlpRyIM_l8wQN7q4TJCarx3Im8iuTKIkVejUnK08T

Концепція Bitcoin була придумана в 2009 році анонімом, що називав себе Сатоши Накамото. Він є батьком цього винаходу і його ім'ям названа мінімальна частина біткоіна в 0.00000001, іменована Сатоши (satoshi).

Існує версія, що під ім’ям Сатоши Накамото може бути навіть група програмістів та спеціалістів в області криптографії.

Криптографія (від грец. Κρυπτός - секрет і γράφω - пишу) - наука про методи забезпечення конфіденційності (неможливості прочитання інформації сторонніми особами), цілісності даних (неможливості непомітної зміни інформації), аутентифікації (перевірки справжності авторства чи інших властивостей об'єкта), а також неможливості відмови від авторства.

Pm21K7Q7OVS2QUZS9H_TSQoYw4Qx9wJejpJsS_ENY-E9ZgAOUfu0tlpatnfOf_NG50CYadvmvfy4qfO28Op3e6S5ccxqrPScVYRz5OHnIvcL3vrNR6GWl2DxxW3cOTJwGlNxhTN6

Спочатку криптографія вивчала методи шифрування інформації - зворотного перетворення відкритого (вихідного) тексту на основі секретного алгоритму або ключа в шифрований текст (шифротекст).

7folEVauN4hT2cVjCfX3b-otdN-kNPj-cJi7A0ov5z0-64tofRYa91H3xs9-c5c5CaLGW4qZRvC9puRw3sGmHl_NEsSRW8x8ruUwuibFOX7KCGrkgFSey-vXeo0SBpbUytcIf3qo

Блокчейн (Block chain) - публічна база всіх транзакцій, коли-небудь зроблених в системі.

Головною особливістю і незаперечною перевагою є те, що цей реєстр не зберігається в якомусь одному місці. Він розподілений серед кількох сотень і навіть тисяч комп'ютерів у всьому світі. Будь-який користувач цієї мережі може мати вільний доступ до актуальної версії реєстру, що робить його прозорим абсолютно для всіх учасників.

Альткоіни (Altcoins) - слово "альткоін" являється абревіатурою "альтернатива біткоіну". Альткоінами називають усі криптовалюти за винятком біткоіна - родоначальника усіх криптовалют.

FSODBTJAxDlirubWWWsZzgE2n4wl38P6kDeEIfP98xfiBbMnRdIVrpEC7Id3_aKdyTzUYde2yNoZbQDCRs5YOUd1AI5-DladlXjsQJI4JzNBGCODPHkATBx0Sm1HlW8dhlOxIU9v

На сьогодні існують тисячі альткоінів. Переважна їх більшість являється нічим іншим, як клонами біткоіну, змінюючи при цьому лише кілька характеристик: наприклад, швидкість транзакції монет в мережі, метод розподілу монет, або алгоритм майнінгу.

UdFvtYuf7wXlauQUt1c7YxGXQ4FRbImu2J2_IifB4ynjgeE_d1P4egR42_Iv2DfSrHOQAvfooOxzeDGfdZcfPcJZJH56OYxu8ZKWGdiUBznhDsTo1V3uKJOkGKLu-AwsshWcnVhq

Майнінг (з англ. «видобуток в шахті») - це видобуток криптовалюти спецобладнянням (ASIC, ферми). Завдяки використанню обчислювальних потужностей дане обладнання  вирішує складні математичні завдання у пошуках певного значення. Зокрема, ці потужності використовуються для підтвердження транзакцій у мережі.

Майнери - люди, які видобувають криптовалюту методом вирішення складних математичних завдань спеціалізованим обладнанням.

Ферма - сукупність обладнання, за допомогою якого здійснюється видобуток криптовалюти.

Зовнішній вигляд ферм може відрізнятися, проте в їх основі лежать комп’ютерні комплектуючі: материнські плати, процесори, оперативна пам’ять, жорсткі або твердотільні накопичувачі, блоки живлення і, звісно, відеокарти.

XPBQiZOsK2Q-2yV23xRVW9aIOcJgCwmLRR9joVJLiRhYRNqN4YD2xkLjl4rf84zpGgriXUbrPpgxW6q2fC8x1SoLakR0RUSjUrOdzuRULDL3go1Uhb0QnQwR8JH0OBaiVdZ036UP

При цьому традиційні комп’ютерні корпуси, зазвичай, не використовуються, так як вони традиційно розраховані на 1 - 2 відеокарти, при тому що сама ферма передбачає велику їх кількість.

Від оснащення ферми та рівня оптимізації буде залежати її продуктивність. Будь-якій фермі завжди характерне високе енергоспоживання та тепловиділення.

WWTPkGfSpaDhdTX_yzYa0836ctkcxaNGzcP-tZ_5uss4XbOMbFw1TR01_7jJkDd4Ygv91yzKMEw-Q0aIxPOeUQsFCecZ8AvMTt2CBV7tfzWx4tg9KP4wJ8pRtRVCBG51KB__50ud

Хешрейт - рівень рентабельності ферми. По ньому можна оцінити здібності обчислювальної техніки проводити певну кількість дій за одну секунду. Велика ймовірність відшукати задану послідовність тоді, коли дає високе значення хешрейт. Так, при використанні домашньої ферми хешрейт буде обчислюватися в сотнях мегахешей в 1 секунду, в великих фермах цього значення будуть характерні петахеші, а також терахеші в секунду.

Емісія - термін, запозичений з економіки, що означає випуск грошових коштів. При цьому організації, що емітують грошові кошти, звуться емітентами. Як правило, в кожній країні є своя валюта, випуском якої займається Центральний Банк країни.

Дефляція - це подорожчання грошових коштів. Дане явище в звичних умовах спостерігається дуже рідко у порівнянні з протилежним терміном дефляції, якою є інфляція. Суть подорожчання грошей полягає в підвищенні рівня купівельної спроможності, коли з часом одна і та ж сума грошей дозволяє купити все більше одиниць товару. У біткоінах закладена дефляційна характеристика, так як створення монет обмежується протоколом і обмежена в періоді. Сумарна ж кількість монет не буде більшою аніж 21 млн.

Фіат - це долари, євро, гривні і т.д.. Термін визначає валюту і часто використовується в розмовній мові біржових трейдерів.

Bitcoin гаманець (англ., "Bitcoin wallet") - еквівалент фізичного гаманця для здійснення операцій з біткоінами. Варто зауважити, що існують різні гаманці для різних криптовалют.

Функціонал Bitcoin-гаманців:

  • зберігання біткоін-адрес, а також приватних та публічних ключів, відповідних їм, на комп'ютері користувача;
  • здійснення операцій переказу та отримання біткоіни (ВТС);
  • надання інформації про баланс в ВТС по усіх наявних адресах, попередньо проведених операціях та резервних ключах.

VAqJIBF7yk7h_hYvbW9ZRmYuRqTrSVG5TkSGm7V0_145q8Fs4b6qpxMA8F1vNEKs76JtsPSS3dvxf-kUPUQx0UreNEKD90RZ7YgdAZDRzBHxUHfRBCLa-zdK7O9ZUNy38AWCU3_m

Гаманці для криптовалют бувають для різних операційних систем як окремі програми, або онлайн гаманці на спеціальних сервісах. Також гаманцем може може бути будь-який носій інформації, як то флешка, картка пам'яті і навіть жорсткий диск. Бувають і так звані паперові гаманці, в основі яких користувач повинен записати конкретні слова, що і є кодами доступу. Вони дають можливість при використанні ПО відновити ключі, які допоможуть отримати доступ до біткоінів.

Складність мережі - це показник, на підставі якого ускладнюється знаходження необхідної ділянки коду. Тобто видобуток біткоінів буде меншим, ніж попередньо, при умові збереження технічних потужностей. Ця особливість спеціально закладена у мережу, аби не дозволити одноосібно заволодіти усіма ще невидобутими біткоінами тримачу найбільших потужностей. З цієї причини кожні чотири роки фіксується зниження видобутку біткоінів вдвічі. Коли 21 мільйон ВТС буде видобуто, в подальшому вона вже ніколи не буде добуватися.

Майнінг пули - спеціальні сервери з видобутку криптовалюти, які розподіляють завдання обчислення блоків криптовалюти між потужностями окремо підключених учасників мережі. Раніше з такими завданнями справлявся один комп'ютер (соло майнінг), проте зараз - з огляду на велику популярність видобутку криптовалюти і ускладнення її алгоритмів - необхідно мати надзвичайно потужне і дороговартісне устаткування або вступати в пули для майнінгу.

YdAZrTrkkha3Rl2GEuD4hC7U4EWeFTa2l85DNjn29cV8elv9XdfCy97kaxmoCWlVuFPUgQRf26afOinAPIaIVcRKeDtXpwol2WIQ_dCaTO51qaj9G2TpbNQ2KXXDAxebVgBtuph2

Кожен учасник пулу надає потужності свого обладнання для розшифрування блоку, за що і отримує винагороду. Навіть якщо потужність пристрою незначна, учасник отримуватиме свою частку в загальному заробітку, яка відповідає затратам (електроенергія, тривалість обчислення блоку.

Читайте також:

Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?