Чим відрізняються монітори IPS, VA, TN, ADS, mini-LED та інші?

31/05/2021

Обираючи монітор для ПК, потрібно врахувати велику кількість характеристик: діагональ, роздільну здатність, частоту оновлення, перелік відеоінтерфейсів, можливість регулювання кута нахилу та висоти підставки. Але основним все ж таки є тип матриці, адже саме від нього залежить сфера використання монітора: для фотографів, геймерів, кіноманів чи всього потроху:)

TN

TN — найстаріший і найдешевший тип рідкокристалічних (РК) екранів, який, тим не менше, не втрачає актуальності. Попри низьку статичну контрастність (500:1, замість чорного кольору — темно-сірий), вузьку кольорову гаму (фотографічний стандарт sRGB до 75 %, кінематографічний NTSC до 50 %) та малі кути огляду (особливо вертикальні), лише TN має чесний апаратний відгук GtG 1 мс. Тоді як для інших типів матриць якшо і заявлений відгук 1 мс, то це лише програмне прискорення MPRT. Простіше кажучи, якщо ви затятий геймер, особливо в жанрі кіберспортивних ігор (CSGO та Dota 2), то ваш вибір однозначно TN.

IPS

IPS — практично повна протилежність TN. Статична контрастність вища (1000:1, щоправда замість чорного — темно-фіолетовий), кольорова гама ширша (sRGB до 130 %, NTSC до 100 %), кути огляду з усіх сторін досягають максимальних 178 градусів. Але при цьому IPS є найповільнішою РК-матрицею з апаратним відгуком до 8 мс і програмним прискорення до 4 мс. Саме IPS-монітори, особливо після ручного калібрування, найкраще підходять для професійної обробки цифрових фотографій. Нещодавно у IPS з'явився трохи спрощений, зате суттєво здешевлений аналог — ADS, який поки що використовується переважно у моніторах китайських брендів другого ешелону.

TN-panel-versus-IPS.jpg

VA

VA — загальна назва цілої групи РК-матриць. Сюди входять як бюджетні SVA, WVA та EWV ( відбірні екземпляри TN з трохи кращими кутами огляду, але все ще тьмяною кольоровою гамою; використовуються у ноутбуках та моноблоках), так і вже більш преміальна MVA. Саме цей тип матриць має найвищу статичну контрастність 3000:1 і, як результат, справді глибокий чорний колір та практично повну відсутність «засвітів» (неровномірність підсвітки по куткам екрану, притаманну TN та IPS, хоча це й не є гарантійним випадком). 

Кольорова гама MVA, залежно від спеціалізації монітору, може бути як посередині між TN й IPS, так і навіть ширшою за IPS (ультра широкоформатні кінематографічні монітори з технологією HDR). До того ж, лише MVA можна зробити сильно вигнутим. Час відгуку MVA є вищим ніж у TN, але нижчим ніж у IPS (апаратно 4 мс). Тому це оптимальний вибір для сюжетних, не мультиплеєрних ігор. Враховуючи переваги MVA, компанія Samsung навіть поступово відмовляється від власного типу матриць PLS. А от перевертати з альбомного в портретний режим MVA-монітори не можна — через специфічну форму пікселів падає чіткість зображення. Ще одним недоліком MVA є чітко виражена міжпіксельна сітка, через що більш помітними є «биті» пікселі (один-два непрацюючих пікселя теж не є гарантійним випадком).

b32.jpg

OLED та mini-LED

Активно використовуються в телевізорах, ноутбуках та смартфонах. OLED — це єдиний не рідкокристалічний тип матриць. У нього зображення формують беспосередньо світлодіоди, що дає дуже високу яскравість, але матриця може років через п'ять почати «вигорати» (падіння яскравості, залишкові артефакти зображення). Розумним балансом між РК-матрицями та OLED є технологія mini-LED. В її основі лежать довговічні рідкі кристали (транзистори), зате кількість світлодіодів підсвітки, завдяки зменшенню їх розміру, зросла в рази. При цьому практично усі характеристики зображення вищі, ніж у класичних РК, а собівартість нижча ніж у OLED.

oled-vs-led.jpg

Висновки

Отож, найбільш універсальними є VA-монітори — вони цілком задовольняють потреби кіномана, геймера та просто середньостатичного користувача ПК. Монітори з ТN-матрицею є сенс купувати лише в умовах дуже обмежених фінансів, або ж якщо ви професійний кіберспортсмен (моделі з частотою оновлення 240 Гц). Нарешті, фотографам найкраще підійде IPS з природно точною кольоропередачою. Ну і з цікавістю спостерігаємо за впровадженням mini-LED — цілком ймовірно, що в майбутньому ця технологія витіснить усіх конкурентів.

Читайте також:
Що таке сертифікація TÜV Rheinland і чому вона важлива?
Сертифікація продукції - це важливий процес, який гарантує, що продукція відповідає нормам безпеки та критеріям якості, які базуються на міжнародних стандартах. Великі компанії регулярно перевіряють свою продукцію. Така перевірка і сертифікація зазвичай проводиться сторонніми акредитованими організа
09/01/2024
Що таке інпут-лаг та ALLM?
Якщо ви бувалий геймер, то чітко розумієте, що таке інпут-лаг, однак якщо ви в цій сфері новачок, то в цій статті ми коротко пояснимо що таке input-lag та чому на це варто звернути увагу геймеру. Input-lag - це затримка введення. Якщо ще більше спростити, то це час, який проходить від моменту, коли
29/12/2023
Телевізор VS проектор: що вибрати?
Якщо ви в пошуках рішення для свого дому чи квартири, то цей матеріал допоможе вам розібратися в тому, що краще підійде саме для вас — телевізор чи проектор. Ми порівняємо характеристики телевізорів та проекторів в таких категоріях: розмір, якість зображення, роздільна здатність, передача кольору, л
20/12/2023
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?