Як вибрати web-камеру для ноутбука та ПК?

16/07/2020

За останні 5 місяців безліч зустрічей, семінарів, лекцій, презентацій перейшли в онлайн з відомих причин і для багатьох актуалізувалося питання використання web-камери. Якщо раніше вона для багатьох була просто отвором, який необхідно заклеїти, щоб бува за вами ніхто не міг спостерігати, то сьогодні без неї нікуди. Skype пережив другу молодість, Zoom озолотився і навіть у Viber з’явилися групові дзвінки.

JPG_72_dpi_RGB-14__GROUP_Mics_Video_Meeting_2.jpg

Якщо раніше обираючи ноутбук без web-камери ви глобально нічого не втрачали, то сьогодні проблема стоїть набагато гостріше. Що ж робити, якщо ви опинилися серед тих, хто купив ноутбук без web-камери або ви купили ПК і не купували додаткову web-камеру або web-камера у вас є, але її якість не задовольняє ваші потреби. Сьогодні ми допоможемо вам зрозуміти за якими критеріями обирати web-камеру.

1_ZOO05.20.happy-hour.jpg

РОЗШИРЕННЯ

Звісно, що розширення і мегапікселі не завжди вирішують, але ігнорувати цей критерій при виборі камери неможливо. Логічно, що чим більше розширення тим вища деталізація зображення. Якщо для розмови по Skype вам достатньо буде бачити на моніторі контури “тьоті Люби з Америки”, а їй достатньо буде вашого пікселізованого портрету, то для бізнес-зустрічі чи онлайн-лекції чи вебінару цього буде не просто мало, це виглядатиме несерйозно.

HD

Якщо ви збираєтесь використовувати камеру лише для особистих дзвінків, ваш ПК чи ноутбук не можуть похвалитися надлишковою потужністю, а швидкість домашнього інтернету залишає бажати кращого, то вам цілком вистачить камери з HD-розширенням 1280х720, в окремих випадках можна дивитися на камери з іще нижчим розширенням 640х480. Камера з таким розширенням часто зустрічається в бюджетних ноутбуках. Ключовою перевагою таких камер є вартість та доступність.

1_U0436916_big.jpg

Full HD

Якщо ви розраховуєте на хорошу якість зображення, то варто дивитися на web-камери з розширенням, як мінімум 1920х1080. Благо на ринку таких камер дуже багато і є з чого вибрати. Камери з таким розширенням вже можна використовувати для групових дзвінків, проведення нарад в Zoom і навіть трансляції вебінарів.

1_Low_Resolution_JPG-StreamCam-Emmy-Yvette-Musician-Laptop-Mount-Landscape.jpg

Зрозуміло, що з підвищенням розширення і зображення стає більш чітким, але це в свою чергу вимагає більш потужності пристрою і відповідної пропускної здатності вашого internet підключення.

На ринку вже є web-камери з розширенням 3840х2160 і хоч вони не настільки поширені, бо мають відповідну ціну, але в той же час вони є ідеальним рішенням для переговорних кімнат. Популяним варіантом такої web-камери є Logitech Brio.

1_02-104.jpg

ЧАСТОТА КАДРІВ

Окрім роздільної здатності важливим показником є частота кадрів. Традиційно ми звикли до 24-30 к.с, але на ринку вже достатньо давно присутні варіанти з 60 к.с. Що це дає? Звісно ж при вищій частоті оновлення кадрів зображення буде набагато плавнішим. Яка різниця між 30 і 60 к.с ви можете легко побачити переглянувши в YouTube відповідні відео.

2_b02e5fc7679d4a59b81b371f8a66a310.jpg

До речі, варто уважно підходити до вибору камери по цьому критерію, оскільки в HD-розширенні частота кадрів і справді може бути на рівні 60, а вже у FullHD-розширенні вона може знизитись до 60 к.с.

ДОДАТКОВІ ФІШКИ

АВТОФОКУС ТА ПІДСВІТКА

Однозначно кращим при виборі web-камери буде варіант з автоматичним фокусуванням. В такому випадку ви можете не перейматися, що зображення вашого обличчя чи того, що ви демонструєте буде нечітке і розмите. Для камери буває важко сфокусуватися в умовах недостатнього освітлення. Для таких випадків в окремих камерах передбачена підсвітка.

1_Logitech-CIRCLE-VIEW-1800x853-px-3.jpg

МІКРОФОН

Сьогодні більшість web-камер обладнані мікрофоном для того, щоб вас не тільки добре бачили, але й чули. Звісно в бюджетних варіантах якість звуку буде не на найвищому рівні, проте купуючи web-камеру з вищого цінового сегменту ви можете обрати моделі навіть з можливістю шумозаглушення, щоб ваш голос звучав максимально природно і без сторонніх шумів.

ШТОРКА

Для ноутбуків шторка — це звична річ. Для чого вона потрібна? В першу чергу для того, щоб не пошкодити об’єктив при транспортуванні чи використанні, а по-друге, щоб уникнути небажаної зйомки.

ZOOM

Камера може бути обладнана, як цифровим так і оптичним збільшенням, щоб ви самостійно могли демонструвати ту частину зображення, яка необхідна. Інколи це потрібно для того, щоб не охоплювати весь кут огляду камери, а сфокусувати всю увагу на тому хто говорить. 

ЕФЕКТИ

Деякі камери обладнані функціями різноманітних відеоефектів, які можуть накладатися в режимі реального часу на зображення. Зазвичай такі фішки присутні в достатньо дорогих моделях, але в бізнес колах вони звісно ж не вітаються, бо схожі на забавки.

КРІПЛЕННЯ

Найчастіше web-камери мають спеціальну ніжку для того, щоб її поставити на столі, як вам зручно або спеціальний зажим-прищепку, щоб її можна було регулювати на вашому моніторі чи робочому столі.

RAjv97TFXrihMCqvH4BruV.jpg

P.S. Якщо у вас немає можливості придбати web-камеру, то ви можете зробити її зі свого мобільного пристрою. Для цього потрібно завантажити на Android-девайс додаток DroidCam і слідувати інструкціям.

ВИСНОВКИ

Якщо ваш ноутбук чи ПК не обладнані web-камерою, то сьогодні це не є проблемою, оскільки на ринку сотні пропозицій серед яких ви можете обрати для себе оптимальний варіант по ціні, функціях та додаткових фішках. Серед ключових моментів при виборі завжди буде стояти розширення, частота кадрів та якість мікрофону. Якщо по цих трьох позиціях камера вам підходить тоді варто зосередитись на другорядних фішках, які ви хочете мати у своїй web-камері, наприклад: zoom, шторка, підсвітка і т.д.

Читайте також:
У чому різниця між Thunderbolt та USB-C?
Поки що рівень уніфікації роз’ємів та кабелів не досяг того рівня, щоб можна було використовувати один кабель для всього, але ринок потрохи до цього йде. Остання презентація Apple зайвий раз це доводить. В цьому матеріалі ми поговоримо про Thunderbolt та USB-C. Хоча вони виглядають однаково все ж іс
15/09/2023
HР Pavilion 15: універсальний солдат для роботи, навчання та ігор
У нас на огляді ексклюзивний HР Pavilion 15, який на вигляд є типовим офісним калькулятором, проте потягне навіть Cyberpunk 2077. Цікаво? Тоді гайда до огляду. Дизайн Кришка дисплею та накладка над клавіатурою виконані з алюмінію, а нижня кришка з пластику. Повноформатна клавіатура з цифровим блок
15/07/2023
Що показала Apple на WWDC 2023?
Конференція для розробників WWDC - щорічний літній івент, який чекають мільйони Apple-фанів. Цьогорічна конференція для Apple стала епохальною, адже був презентований новий продукт — VR-гарнітура Vision Pro. Крім цього, очікувано ми побачили оновлення iOS, iPadOS, watchOS, macOS, оновлений 15-дюймов
06/06/2023
Написати відгук
Ю Юрій 

Дякую

Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?