Як обрати ноутбук: ТОП-5 основних характеристик + поради КТС

15/08/2016

Обрати ноутбук, який би повністю відповідав вашим потребам, дуже не просто, враховуючи величезний асортимент доступний нині на ринку. Вибір «ідеального» ноутбука може зайняти не один тиждень часу. Що ж робити, щоб пришвидшити цей процес? Варіантів є декілька:

  1. Довіритись продавцю в магазині.
  2. Самому на кілька тижнів «закопатись» в інтернет (огляди, статті, тести).
  3. Прочитати цю статтю ;)

З чого варто почати? Перш за все, потрібно для себе визначитись: «Що я буду робити на даному пристрої? Які в мене будуть вимоги до нього?». Від цього і буде залежати, на які параметри ноутбука вам звернути основну увагу. Однак, існує 5 технічних критеріїв, різницю між якими повинен розуміти майбутній власник ноутбука. 

Дисплей

Діагональ ноутбука (13/14/15/17/19 дюймів).

13,3-14,1 – пристрої, призначені для людей, які хочуть невеликий, тонкий девайс, що буде постійно супроводжувати їх в дорозі. На ноутбуках з такими діагоналями не дуже комфортно грати в улюблені ігри, разом з тим він буде прекрасно справлятись з презентаціями, таблицями, переглядом відео і все це протягом 7-8 годин автономної роботи від акумулятора. Вага таких «красенів», зазвичай, не перевищує 2 кг.

15,6 – класика. Це найпоширеніша діагональ ноутбуків. Вони достатньо компактні для транспортування, і разом з тим даний розмір дозволяє комфортно користуватись медіаконтентом (фільми\ігри\фото).

17.3 і більше – ноутбуки, що призначені замінити стаціонарні ПК. Подорожувати з таким не дуже зручно (вага більше 3 кг), проте розміри дисплею дозволяють комфортно використовувати його як основний домашній ПК.

Окрім фізичних розмірів, дисплеї також можуть відрізнятись покриттям:

Глянсовий екран чудово підійде при користуванні ноутбуком в домашніх умовах, гарно відтворює кольори, проте робота «на дворі» в сонячний день перетворюється на розглядування себе в «дзеркалі»… Через сонячні бліки не завжди вдасться розгледіти картинку на екрані. Якщо ви купуєте ноутбук для перегляду фільмів, обробки фото\відео – даний варіант для вас!

Матовий – мінімум бліків, чудово підійде для роботи «в дорозі» або для людей, які проводять багато часу за текстами чи таблицями (менше навантаження на очі).

best-laptops-960x540.jpg

Процесор

Це мозок будь-якого комп'ютера, так званий аналітичний центр. Від його здібностей буде залежати те, наскільки «тяжкі» програми ви зможете використовувати, скільки операцій одночасно виконувати. Оскільки компанія AMD йде з ринку України і їхні пристрої поступово зникають з продажів, давайте розглянемо що нам пропонує компанія Intel.

Celeron

Призначений для роботи з офісними додатками, перегляду відео, «серфінгу» в інтернеті та інші нескладні задачі. Зазвичай, ноутбуки на даних процесорах мають дуже гарні показники автономної роботи (без підзарядки працюють 6-8 год.). «А «Танки» потягне?» – потягне, але не розраховуйте на надто комфортну гру.

Pentium

Трішки потужніший за свого «молодшого брата». Нам стає доступна краща інтегрована графіка, тактова частота виростає. Призначення таке ж, як і в Celeron, з єдиною різницею – Pentium буде робити ті ж задачі дещо швидше. «Танки» на мінімальних налаштуваннях вже можна грати з відносним комфортом ;) 

Core i3 

Перший представник сімейства Intel Core. Від попередніх представників буде відрізнятись наявністю кількох технологій, які вирізняють його серед «братів менших». Наприклад:

Hyper-Threading (багатопоточність) – технологія, що дозволяє процесору без особливих затримок опрацьовувати декілька операцій водночас. Стає в нагоді, наприклад, коли ви одночасно граєте в гру, завантажуєте фільм з інтернету та прослуховуєте музику.

WiDi – можливість транслювати фото\відео на телевізор без кабелів (по WiFi).

Quick Sync video – стане в нагоді для тих, хто любить знімати та монтувати відеоролики. Технологія, що на апаратному рівні прискорює обробку відео.

Core i5 

Потужний процесор, що легко справляється з буденними завданнями, дозволяє комфортно грати в сучасні ігри, працювати з фото\відео (PhotoShop, CorelDraw, 3Dmax). Стає доступна функція автоматичної зміни тактової частоти (TurboBoost), що дозволяє економити заряд батареї, коли не потрібна максимальна потужність («серфінг» в інтернеті, робота з документацією, соцмережі) та піднімає її на максимум при запуску «тяжких» програм.

Core i7 

Флагман компанії Intel. Чудово підійде людям, що професійно займаються фото\відео обробкою (фотографи, дизайнери, архітектори ).  Цей процесор купувати для відеоігор , в принципі, необов'язково. Він там не розкриє свого потенціалу (різницю між і5 і і7 не помітите).

ВАЖЛИВО ЗНАТИ. Потужнісь процесору не завжди правильно вимірювати тактовою частотою. Є багато функцій, які прискорюють роботу «комп'ютерного мозку» без збільшення частоти. Для прикладу і5 2,0 GHz буде значно ефективнішим, ніж Pentium 2.5 GHz.

ed75375d994936c22bbe17181f9c0292.jpg

Оперативна пам'ять

Частенько могли чути такі слова як: «оперативка», «ОЗУ», «пам'ятуха». На уроках біології в 9-му класі нам вчителі розказували про короткострокову пам'ять (коли ми часто робимо якусь дію – її виконання перетворюється в рефлекс). Так от в будь-якому комп’ютері оперативна пам'ять виконує схожу функцію. Від оперативної пам’яті залежить швидкість реакції комп’ютера на ваші запити. Для комфортної роботи радимо використовувати об’єм не менше 4 Gb.

Читайте також: ТОП-5. Оперативна пам'ять якого виробника краще і швидше для ноутбука чи ПК? (ВІДЕО)

46cd1be64d80c9b75413bab26fa6ef75.jpg

Відеокарта (Відеоадаптер)

Деталь, що відповідає за обробку зображення. Від її потужності залежить:

  • Чи зможете ви пограти в сучасні ігри?
  • Наскільки комфорто можна грати в ігри?
  • Наскільки швидко буде відбуватись процес обробки фото\відео в редакторах?

Почнемо з того, що відеокарти поділяються на 2 типи:

Інтегрована – вмонтована в процесор, практично немає власного ресурсу, а використовує «чужі» потужності (процесор та оперативна пам’ять). Не розрахована на складні задачі. Разом з тим, з легкістю справляється з переглядом відео високого розширення, показом презентацій. Дуже здорово зекономить час роботи ноутбука без підзарядки (мало споживає енергії), та і нагрів ноутбука не буде «болючим питанням»!

Дискретна – окрема деталь, що має власний ресурс. В залежності від потужності адаптеру, дозволить насолоджуватись сучасними іграми. Памятайте, чим потужніший адаптер, тим більше можливостей для вас відкривається. Є і друга сторона медалі: акумулятор розряджається швидше, температура зростає .

14b32e1434f0595da44e892aaaa8eb75.jpg

ПОРАДА: при покупці ноутбука для ігор, подумайте про підставку-охолоджувач. З її допомогою можна знизити загальну температуру комп'ютера на 10-15 градусів. А це, в свою чергу, збільшить «термін життя» ноутбука.

Якщо ваш вибір зупиняється на дискретній відеокарті, то гайда розглянемо їх детальніше. На даний момент існує два виробника чіпів для відеокарт, а саме: Nvidia та ATI Radeon (AMD).

Говорити однозначно, що один виробник переважає над іншим – не вірно. Кожен із них має вдалі і не дуже моделі відеокарт. Щоб не розписувати весь модельний ряд, дамо пораду: перед покупкою введіть модель відеокарти в гугл в такому форматі, наприклад: «GT 910m тест». І можете передивитись справжні тести відеокарт та їхньої роботи. 

Зверніть увагу на те, що більшість тестів буде відображувати такий показник як FPS (кількість кадрів в секунду). Мінімально комфортний показник – 30 FPS.

Внутрішні накопичувачі (HDD/SSD)

Це те, що в «вузьких колах» працівників ІТ-сфери називають «вінчестер», «хард» і навіть «вєнік». Основне призначення даних пристроїв – збереження файлів на вашому ПК.

Діляться вони на два види.

HDD (жорсткий диск)

Пам’ятаєте, як виглядає грамофон? Коли ми кладемо платівку на вісь, а потім ставимо на неї зчитуючу голівку? Так ось в даному пристрої схожа система роботи, лише сучасніша та технологічно досконаліша.

Переваги таких пристроїв: відносно низька вартість, при виході з ладу залишається можливість відновлення інформації що зберігалась на ньому.

Недоліки: шум, високе енергоспоживання (відносно), чутливість до струсів та падінь, відносно низька швидкість зчитування\запису інформації.

SSD (твердотілий накопичувач) 

За своєю технологією дуже схожий на звичайну флешку. Ще кілька років тому був безсовісно дорогим, проте зараз доступний практично кожному покупцю.

Переваги: ударостійкий, низька температура, не створює шуму, мінімум енергоспоживання (змінивши в своєму ноутбуці HDD на SSD – виграв майже годину автономної роботи), в декілька разів швидший за свого попередника.

Недоліки: відносно дорожчий за HDD, при виході з ладу відновлення інформації неможливе.

Розвінчуємо міфи. Могли часто чути, що SSD мають обмежений ресурс роботи і вони не надійні. Це лише частково правда! І справді ці накопичувачі мають певний ресурс. Разом із тим, виробники дають 3-5 років гарантії (в залежності від виробника), а це серйозний аргумент.

Поради КТС

1. При купівлі ноутбука задумайтесь над операційною системою (Windows, Linux, MacOS), з якою будете використовувати «вашого улюбленця». Якщо вибір зупиняється на Windows, радимо зупинитись на ноутбуці з вже встановленою ліцензією! Це зекономить вам чималу суму (1000-2000 грн), та і питання з драйверами відпадає автоматично. На заводі виробника вже налаштували їх під ваш комп’ютер. Вмикаєте і працюєте! 

2. Намагайтесь при використанні ноутбука не ставити його у включеному стані на подушки, перину, ковдру, килим – це може призвести до надмірного перегріву і, в подальшому, вихід з ладу.

3. ОБОВ’ЯЗКОВО (!) хоча б 1 раз на рік заносьте ноутбук у найближчий сервісний центр для чистки та профілактики. Це збільшить його життєвий цикл.

4. Кожен ноутбук має свою аудіосистему, цим вже нікого не здивуєш. Добитись від неї достойного звучання – практично неможливо. Наполегливо рекомендуємо при виборі ноутбука одразу придбати додаткову акустичну систему.

Замість висновків

Якщо вам потрібен ноутбук для роботи з офісними додатками, інтернет-серфінгу, перегляду фото\відео, рекомендуємо розглянути ноутбуки на базі Intel Celeron або Pentium з інтегрованою відеокартою.

Для «Танків» та інших задач середньої складності – обирайте поєднання Intel Core i3 або i5 в тандемі з дискретною відеокартою (бажано починати з Nvidia GT920m) і об’ємом оперативної памяті не менше 4 ГБ.

Якщо ви бажаєте замінити стаціонарний комп’ютер ноутбуком, обирайте рішення з 17+ діагоналлю дисплея.

Пам’ятайте, ви купуєте не набір мікросхем та транзистрів – ви купуєте МОЖЛИВІСТЬ (грати в ігри, працювати з графікою, працювати в дорозі). Сподіваємось, ви знайдете свій ідеальний девайс! 

Товари:
Читайте також:
У чому різниця між Thunderbolt та USB-C?
Поки що рівень уніфікації роз’ємів та кабелів не досяг того рівня, щоб можна було використовувати один кабель для всього, але ринок потрохи до цього йде. Остання презентація Apple зайвий раз це доводить. В цьому матеріалі ми поговоримо про Thunderbolt та USB-C. Хоча вони виглядають однаково все ж іс
15/09/2023
HР Pavilion 15: універсальний солдат для роботи, навчання та ігор
У нас на огляді ексклюзивний HР Pavilion 15, який на вигляд є типовим офісним калькулятором, проте потягне навіть Cyberpunk 2077. Цікаво? Тоді гайда до огляду. Дизайн Кришка дисплею та накладка над клавіатурою виконані з алюмінію, а нижня кришка з пластику. Повноформатна клавіатура з цифровим блок
15/07/2023
Що показала Apple на WWDC 2023?
Конференція для розробників WWDC - щорічний літній івент, який чекають мільйони Apple-фанів. Цьогорічна конференція для Apple стала епохальною, адже був презентований новий продукт — VR-гарнітура Vision Pro. Крім цього, очікувано ми побачили оновлення iOS, iPadOS, watchOS, macOS, оновлений 15-дюймов
06/06/2023
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?