Як перейти з Windows на MacOS: поради для нових користувачів MacBook

19/06/2024

Щойно придбали свій перший Mac? Незалежно від того, чи це MacBook Air, чи MacBook Pro, чи Mac Mini, ваш перший досвід роботи з macOS може бути непростим, якщо до того ви користувалися ПК на Windows чи іншій операційні системі.

Як новий користувач Mac, ви, ймовірно, не знаєте про дійсно круті речі, які можна робити на macOS, а також що варто придбати, щоб зробити роботу з Mac ще більш зручною та ефективною. В цьому матеріалі ми розкажемо про фішки, які зроблять ваш перехід на Mac плавним та приємним.

Після того як ви відкриєте свій новенький MacBook, то Apple зробила все, щоб ви не заблукали в процесі першого налаштування і тут проблем не буде, достатньо просто слідувати інструкціям на екрані, але що робити далі, коли ви вже опинилися на робочому столі?

Як шукати файли та програми?

Оскільки ви ще не знаєте, що де розташовано в системі, то вам точно знадобиться пошук. Він на Mac називається Spotlight. Щоб викликати стрічку пошуку просто натисніть комбінацію клавіш Command + пробіл. Spotlight може виконувати різні завдання, від пошуку файлів чи програм до відповідей на базові запитання. Якщо вам, для прикладу потрібно налаштувати трекпад, то так і напишіть в Spotlight “Трекпед” і серед результатів буде той, що вам необхідний.

AD_4nXehsjf61Zi1zqB5vGDN0TA6v4yQfCFTnY2RcrCBgRd1nW75ngLI39AR2ooE2bwEVMf6kddMtP6byU1A0bK0_t7gHSnRtx685wMl3effegz5Ss-ETz1aAgHJyJJctvvormrHtz5CPA4sdR4BbwaL-5EGEHOs?key=i7Z9eFGjU-pa8bZaLCh39Q

Що таке Finder?

Програма Finder не надто відрізняється від Провідника файлів у Windows. Одна відмінність полягає у тому, що на головній лівій бічній панелі не відображається дерево папок, як у Windows, і елементи на цій панелі не відповідають усім елементам на диску - це лише ярлики, або вибране. 

AD_4nXe4xdYEPsJV3TbDQLuirbUSI-Eo1dnetotmiRDo38WnuEpXSsm8H5OWWomwpYt0j2-pNx15HCdOYaaXt2CcsfA4EZ3BswljKgwP1ok3BIhVYtfNdGOwUii1pG235T8gF5lopmY730QtFevOrwHVEVGFvzF1?key=i7Z9eFGjU-pa8bZaLCh39Q

Ієрархію папок можна побачити на головній, центральній панелі у режимі списку. Крім того, Finder пропонує вкладки для тих, кому вони можуть бути корисними. Крім того, у програмі передбачено подання файлів у вигляді стовпчиків і у вигляді слайд-шоу. Finder дозволяє впорядковувати файли за кольоровими тегами і тегами з ключовими словами.

Де знайти “праву кнопку миші”?

Ще одна функція, якої може не вистачати на Macbook, якщо ви переходите з Windows, - це можливість клацання правою кнопкою миші, натиснувши на нижню праву частину сенсорної панелі. За замовчуванням, щоб клацнути правою кнопкою миші, потрібно натиснути двома пальцями на трекпеді MacBook. Але ви можете легко увімкнути клацання правою кнопкою миші на трекпеді в налаштуваннях MacBook.

Перейдіть до “Системні налаштування”, “Трекпед”. Клацніть значок із двома стрілками поруч із пунктом “Допоміжне клацання” та виберіть “Клацнути у правому нижньому куті”.

Як змінити напрям прокрутки на трекпеді?

Як колишнього користувача Windows, вас може дратувати протилежний напрямок прокрутки на трекпеді Mac. На щастя, ви можете легко змінити його і зробити таким, як на вашому комп'ютері з Windows. Для цього перейдіть в “Системні налаштування” (яблучко в лівому верхньому куті), виберіть “Трекпед” та  перейдіть на вкладку “Прокрутка та масштабування”. Увімкніть перемикач поруч із пунктом “Звичайний”. Тепер все працюватиме як і раніше.

Як перемикатися між відкритими програмами?

Встановлювати програми можна з App Store, загалом нічого нового в порівнянні з тим, що ми звикли робити в магазинах застосунків на смартфонах. Після встановлення вибраних застосунків варто знати ще про одну фішку перемикання між програмами.

AD_4nXd5Ci6VISsRBAUhQmL8HBib0pJr9wYLwLR_eAj5t6TJO6G2PNaVbh_4U-I4SyNE4f95gRVNRiX3jAe2ixVUyJ4CAhbGWweeCQYor_kbtIyJnAvMncOe7PZgxbVzBUaVmRCrSxI_qislEJ2eaysZysBjWx0?key=i7Z9eFGjU-pa8bZaLCh39Q

Щоб перемикатися між відкритими програмами натисніть Command + Tab. Продовжуйте утримувати клавішу Command, а потім натисніть Tab для циклічного переходу між відкритими програмами. Відпустіть клавішу, коли потрібну програму буде виділено.

Як змінити розмір вікон та розмістити два вікна поруч?

На відміну від Windows іконки, які відповідають за закриття вікон та переходу в повноекранний режим знаходяться в лівому верхньому куті. Змінювати розмір вікон можна лише, коли вони знаходяться не в повноекранному режимі. Також ви можете розмістити два вікна поруч, якщо скористаєтесь функцією “Розмістити праворуч на екрані”. Як це зробити?

  • Два вікна програм чи документів, які ви хочете розмістити поруч мають бути відкриті;
  • Жодне з них не має бути в повноекранному режимі перегляду;
  • Наведіть курсор на зелену іконку в лівому верхньому куті вікна;
  • Виберіть ліву чи праву сторону робочого столу, де потрібно розмістити вибране вікно.

Як створити додатковий робочий стіл на MacBook? 

Для цього свайпаємо трьома пальцями знизу до верху тачпада та у верхній стрічці з надписом робочий стіл клацаємо на плюсик. Ви можете перенести на інший робочий стіл будь-який застосунок для зручності користування та переходити між робочими столами свайпнувши вбік по тачпаду.

AD_4nXdzYzKqMtMYmQ7qnsBFlvPt0IeMZ9tNyOTiDvzIj86j5MiabE4oO5FiOtbuTqqJKAwXX1DmizLB4fVuvACppMEhw6jCWYCyg1zy4M09i186HXM6mo4IO2MRZG6f-XvYsYVf0_WKJjv83K9a6NhfeS7TJ9R-?key=i7Z9eFGjU-pa8bZaLCh39Q

Як закрити вікно на MacOS?

Якщо ви тільки придбали Macbook, то швидше за все, закриваєте застосунки неправильно. Справа у тому, що червоний хрестик не закриває застосунки повністю, як це було на Windows, а лише закриває активне вікно. Саме тому при натисканні на хрестик зникають усі вкладки в браузері, проте сам браузер лишається працювати у фоні, про що свідчить біла цяточка біля іконки застосунку в Dock. Щоб повністю закрити застосунок необхідно затиснути комбінацію клавіш Command + Q. Також завершити роботу застосунку можна натиснувши на його іконку в Dock, при цьому затискаючи клавішу Control.

Як зробити скріншот?

Якщо ви новий користувач MacOS, то навіть скріншот може видатися важкою операцією, але на Mac дуже зручно працювати зі скріншотами, але для цього варто знати кілька комбінацій клавіш.

  • Загальний скріншот екрану — Shift + Command + 3;
  • Виділити область екрана для скріншоту — Shift + Command + 4.
  • Shift + Command + 5 — відкривається опція як скріншоту, так і запису екрану, тобто все в одному меню. 

AD_4nXfUnrg77Vlr4fv935lU46ByomHB6qd87gOTg-UTtnwJ3RZQTjw4PGZqKkf3tsaEEOUtRwHMH5rEkyqe4Aop_JCU7OW0oQIqdqSlxmmZSABou-aucXZBYJdRkvZU3osC2Omv7B3vE0XXe2oDuCnVsqD9WWe0?key=i7Z9eFGjU-pa8bZaLCh39Q

Як швидко переглядати файли не відкриваючи їх?

Це фішка, яка стане однією з ваших улюблених, адже економить багато часу та робить вашу роботу більш ефективною. На MacBook ви можете швидко переглядати файли, не відкриваючи їх, просто натискаючи клавішу “Пробіл”. Спочатку клацніть на файл, щоб вибрати його, а потім натисніть клавішу “Пробіл”, щоб переглянути файл. Це мегазручно, щоб не витрачати час на повноцінне відкриття файлу через програму.

Як додати та видаляти програми з Dock?

Рядок внизу, який містить список програм, на MacBook називається Dock. Він справді функціонує схоже, як панель завдань Windows, але з деякими ключовими відмінностями. Dock розділено на дві основні частини. Ліва частина присвячена ярликам програм і системних утиліт. Праворуч, за тонкою лінією, знаходяться іконки документів, які ви відкрили. В Dock ви можете закріпити програми, які часто використовуєте.

AD_4nXdD35ufXku28mUVw6nmwbaMaAjS0cpx55FOWImPqnWNPozli7e-DPSStP-0ATuUKW_kKSmDAmkC8ftIwz2a7gkHrEHoSZPCTCPOQ3IG2JI0Xjtxm36tYzJq6YyLgFa7Ncrt7OkZqEW1UXfBoAHj9k9cWwLH?key=i7Z9eFGjU-pa8bZaLCh39Q

Додавати програми до Dock на MacBook можна двома способами. Відкрийте програму Finder і виберіть “Програми” зліва, а тоді перетягніть програму на Dock, щоб зберегти її там.

Крім того, ви це можете зробити іншим чином. Відкрийте потрібну програму і, коли вона з'явиться в Dock, клацніть двома пальцями по тачпаду і виберіть “Параметри” > “Залишити в Dock”.

Як встановлювати програми сторонніх виробників?

Так, ви можете знайти програми не з App Store у форматі “dmg”. Під час інсталяції програм сторонніх розробників або програм поза межами App Store з'являється вікно з написом “Перетягніть програму для інсталяції”. Це вікно може бути незрозумілим для користувачів Windows, де програми пропонують покроковий метод встановлення. По суті, вам потрібно просто перетягнути іконку програми з лівого боку на правий і тоді розпочнеться процес інсталяції.

AD_4nXcMH-sOpsE1djjRDbgBovbHL05sznJgoDc1xlJ6RrgY81m5-A4HjiSitSxwIObZ2WGv35tX6LLX2sn72RqTsVCP_VCgHp1I-kzc0Ohk0w2ZrlPBWkGCOS9wzIJjGsncY1yP2Y5QLFhFtDnd6jURsZnm3xby?key=i7Z9eFGjU-pa8bZaLCh39Q

Чи змінилися комбінації клавіш для найпопулярніших дій?

Більшість популярних комбінацій клавіш, до яких ви звикли на Windows, працюватимуть і на MacBook, наприклад, Ctrl + C, Ctrl + V тощо. Єдина відмінність полягає в тому, що на MacBook потрібно замінити кнопку Ctrl на Command. Таким чином, новими комбінаціями клавіш будуть Command + C для копіювання, Command + V для вставки і так далі.

Де знаходиться меню програм?

Користувачі Windows звикли шукати головне меню програми вздовж верхнього краю вікна програми. На комп'ютерах Mac для багатьох програм ви не побачите там меню програми, натомість воно з'являється як частина ОС, а не як частина програми, займаючи верхнє поле робочого столу. Тим не менш, іноді програма може містити меню у своєму вікні, але зазвичай воно дублює те, що знаходиться в головному меню.

Як встановити віджети на робочий стіл? 

Тицяємо на центр сповіщень, що захований за датою правому верхньому куті та шукаємо пункт “Редагувати віджети”. У вікні, що відкрилося можна проглянути усі віджети або обрати конкретну категорію: екранний час, локатор тощо.

Які є фішки та жести трекпеду на Mac?

Існує велика ймовірність, що Mac, на який ви переходите, - це Macbook з великим трекпадом, і навіть якщо ви користуєтеся настільним комп'ютером, ви можете придбати окремий трекпад. Щоб полегшити роботу з Macbook і змусити його робити те, що вам потрібно, варто вивчити найпоширеніші жести. Кількість задіяних пальців є ключовим фактором для жестів на Mac. Ви можете переглянути відеоролики з жестами в “Системні налаштування”, “Трекпад”, навівши курсор на опис жесту ви побачите анімацію, яку дію він виконує.
 

AD_4nXerk9CrHbNBV6PGTkKwYC39IaJetf48FWQWFbnCI9kpxV8ZU_so7rXO2r8JeNC4pTBFiiHbHfS8jXEJkwzMt-wfbIKmwTg-hOVpekWDELrKSsT8zuZSh4zBLcyKtBcszrlr9gmG7UX3-WLPvKHpeJNGtsed?key=i7Z9eFGjU-pa8bZaLCh39Q

Багато жестів нагадують ті, що використовуються в iOS, але з тією різницею, що, на відміну від iPhone ваш палець не знаходиться прямо на об'єкті, з яким ви взаємодієте. Нижче опишемо ті жести, яку будуть найчастіше використовуватися.

  • Свайп двома пальцями вбік - це прокручування між активними сторінками.
  • Свайп двома пальцями від правого краю тачпаду відкриває Центр сповіщень.
  • Свайп трьома пальцями вбік - це перехід між повними екранами. Повним екраном у MacOS вважається застосунок, який ви відкрили цією зеленою кнопкою або ж інший робочий стіл.
  • Свайп трьома пальцями знизу до верху тачпада дозволяє побачити усі активні застосунки на одному екрані.
  • Щипок великим і трьома пальцями відкриває Launchpad - це такий собі аналог меню Пуск на Windows, де зібрані усі встановлені застосунки.
  • Розведення великим та трьома пальцями дозволяє швидко перейти до робочого столу.

Які аксесуари необхідні для Mac?

Якщо ви придбали Macbook, то ймовірно вже зіштовхнулися з тим, що наявних роз’ємів недостатньо. Якщо в Macbook Pro ситуація краща, то в Air роз’ємів вкрай мало, але це питання легко вирішується за допомогою USB-хабу, наприклад USB-хаб WIWU Adapter CB008 8in1 дасть вам додаткові три USB-порти, кард-рідер, HDMI-порт тощо. Це значно розширює можливості ноутбука, а коли він вам непотрібне ви просто можете його відключити.

AD_4nXeyP5uW7IVc0O3b0TrwQ44Acv39giUohhZD7K151PEFmQfzUo0BGFJB3A-eAkporORTxrOuew83OApcbrGAmOPpN4rwc9E4lRjk3roQLhqcSDzdjHwbreISMqb-UcaQfg--SymZ7rhkTAcyLoPDLp4BS94?key=i7Z9eFGjU-pa8bZaLCh39Q

Друге, що ми рекомендуємо вам придбати, якщо у вас Macbok — чохол. Він вбереже ваш Macbook від подряпин і механічних пошкоджень і займатиме мінімум місця в рюкзаку.

Третій аксесуар для вашого Macbook — павербанк. Сьогодні є універсальні батареї, які можуть зарядити ноутбук, а в умовах відключень електроенергії це must have аксесуар. Для прикладу, можна подивитися на Hoco Q17 Electric PD140W 25000mAh чи Baseus Blade 20000mAh 100W.

Якщо врахувати всі наведені нижче поради, то ваш перехід на MacBook буде безпроблемним та простим, а невдовзі ви навіть не зможете уявити як раніше жили без цих фішок.

Товари:
Читайте також:
ТОП-3 ноутбука для школярів і студентів (осінь 2024)
Школяру, навіть старшокласнику, для навчання вистачить бюджетного ноутбука до 20 тисяч гривень. Ми підібрали аж дві такі моделі: ASUS Vivobook 15 і Acer Aspire A315. Тоді як студенту, який вже визначився зі своєю майбутньою професією, потрібен у півтора рази дорожчий лептоп. Наприклад, HP Pavilion 1
04/09/2024
Огляд Lenovo Legion 5 16IRX9: ігровий ноутбук 2024
Існує думка, що ігрові ноутбуки - це важкі, шумні, гарячі апарати. І я не буду стверджувати протилежне. Все так і є, його зарядкою можна добряче прикластися до людини, яка Вам не подобається, але завдання виробників ігрових ноутбуків не зробити їх максимально тонкими та компактними, а досягти баланс
27/06/2024
У чому різниця між Thunderbolt та USB-C?
Поки що рівень уніфікації роз’ємів та кабелів не досяг того рівня, щоб можна було використовувати один кабель для всього, але ринок потрохи до цього йде. Остання презентація Apple зайвий раз це доводить. В цьому матеріалі ми поговоримо про Thunderbolt та USB-C. Хоча вони виглядають однаково все ж іс
15/09/2023
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?