Телевізор VS проектор: що вибрати?

20/12/2023

Якщо ви в пошуках рішення для свого дому чи квартири, то цей матеріал допоможе вам розібратися в тому, що краще підійде саме для вас — телевізор чи проектор. Ми порівняємо характеристики телевізорів та проекторів в таких категоріях: розмір, якість зображення, роздільна здатність, передача кольору, легкість встановлення, якість звуку, смарт функції, портативність, доступність. Варто зауважити, що в обох варіантів є свої плюси та мінуси і є конкретні сценарії, в яких один був би кращим вибором, ніж інший.

РОЗМІР

Колись телевізори суттєво відставали від проекторів з точки зору розміру зображення, але зараз розрив не настільки суттєвий, бо в продажі є моделі телевізорів на 75, 85, 98 чи 100+ дюймів. Для прикладу 98 дюймів — це екран з діагоналлю 2,5 метри і це вражає.

Якщо говорити про розмір зображення, то проектори точно виграють, адже в будь-якому випадку це єдиний спосіб отримати величезний екран за розумні гроші, бо телевізор з діагоналлю 100+ дюймів вартуватиме сотні тисяч гривень, а проектор можна придбати дешевше.

Переможець: проектори

1CL-SogdnStPXprRPDq8U-iGU6Loq9zn6-cp69cXhVPnYDlIkRj9KOSfMgk0Y8XNNY-5ssCwoyGNxpQFO8scs6NWZW7SewtqWO0kasQ16BPYlr07YqRAnvcQBtTkzyIvgFP8rM6o_daBEMOUKNHrcAQ

ЯКІСТЬ ЗОБРАЖЕННЯ: ЯСКРАВІСТЬ ТА КОНТРАСТ

Говорячи про якість зображення, яке видає проектор, ми говоримо не про 4K чи HDR, бо найбільша проблема якості зображення з проекторами набагато практичніша — яскравість навколишнього світла та яскравість лампи проектора.

Саме яскравість найсильніше впливає на роботу проектора, адже проектор — не єдиний елемент у приміщенні, який поширює світло на екран: фактично, вам доведеться враховувати кожен елемент світла в кімнаті. Приміщення з більшою кількістю світла (природного чи штучного) потребують яскравіших проекторів, що збільшує витрати на більш потужні моделі проекторів.

Якщо ми говоримо про перегляд футболу чи якихось шоу, то проблема не буде помітна навіть на недорогому проекторі, якщо ж дивитися фільми, де події розгортаються в похмурому місті як, наприклад “Бетмен”, то буде важко сприймати темні деталі зображення.

lliXGSfK_lgdnPZPQOKe2mTzkyCtP9DD3Hckn4zWdatLit_pVT6zkMU79lYmI2N75GeSnHzf8H6urCfI0CPBumcyt8i70zzquUrZDhkjl1pcc61RszUTURUr7_sbfab1BK31y65Y2yOUkaapXheXtTA

Теж саме стосується контрастності зображення, яка визначається різницею між найтемнішою ділянкою до найсвітлішої ділянки.

Також з проектором вам потрібно подбати про стіну чи проекційний екран, куди можна виводити зображення. Якщо стіна не біла чи має якісь текстури, то від цього суттєво страждатиме якість зображення.

Більшість телевізорів, навіть в бюджетному ціновому сегменті, не мають проблем з яскравістю в порівнянні з проекторами. Крім того, для більш потужного проектора потрібно більше енергії, ніж для телевізора. Також не зайвим буде нагадати що ресурс телевізора вищий від ресурсу лампи проектора. Сучасні проектори менше схильні до вигорання, але все ж довговічність лампи менша, ніж довговічність матриці телевізора.

Підсумовуючи варто сказати, що яскраве природне чи штучне світло впливатиме і на зображення на телевізорі, але не так сильно, як на зображення на проекторі.

Переможець: телевізори

РОЗДІЛЬНА ЗДАТНІСТЬ ТА HDR

Сьогодні на ринку є багато проекторів, які підтримують роздільну здатність 4К та технологію HDR і напевне саме на них варто звернути увагу, якщо ви хочете отримати найкращий досвід користування, але за високу роздільну здатність та фішки в обробці зображення доведеться заплатити.

Також варто уточнити, що проектори з роздільною здатністю 4К ще не надто поширені та доступні за ціною, в той час, як для телевізорів це вже давно стандарт. Якщо ж ви хочете проектор з підтримкою 8К, то доведеться налаштуватися на довгі пошуки, а телевізори з роздільною здатністю 8К знайти легко.

Переможець: телевізори

c-iscYXlkLdTssgRAXgDBeOlNPAm-1o2xX1CF8ujC14FuuQMpo3ohw-8a8JKBXAKAgH87Aw13UKGSZ3KwnHfEJufi6X2lkCSdrAalblDMgxGnlgk_I7HG2LgxrBKrk9dPaIUWgmkl8yjTE9HTky7vl0

ТОЧНІСТЬ ПЕРЕДАЧІ КОЛЬОРУ

4K-телевізори можуть демонструвати ширшу колірну гаму, ніж більшість проекторів на цей час, але проектори вже дуже близькі до телевізорів за точністю передачі кольору. Також проектори дедалі частіше отримують підтримку HDR.

AQzOBk2L4X1ANNCEb4Cz0EFB5bMQhr5KGB6qkclaiqhjEFr8Kr2jTnKpvgMAiR1bEpvk2JtPejx60GOAjwNNOX9jp5pGugcDbtBwo3XFYTmInIfqWfcGoRCKyznWanwwdYuzEUW9TIeB4Bn_RNlYtD0

Якщо ми дивимося виключно на співвідношення ціна/можливості, то телевізори попереду, але якщо вартість не є проблемою, то з проектором ви можете отримати набагато більше зображення з не менш точною передачею кольорів.

Переможець: нічия

ВСТАНОВЛЕННЯ

Коротка відповідь полягає в тому, що телевізори простіше встановити. Великі телевізори можуть бути важкими, але вони прості у встановленні за умови, що ви поставите його на ніжки, якщо ж ви хочете повісити телевізор на стіну, то вам доведеться окремо купувати кріплення і це вже звучить не так просто.

HL-LDIqvi9gAl8C_S89--XNamWMnxuBhYByTlDZ_qN4C1o_pATNPDNBETptdNjYZLkfR2has8_WzluOPHVsQ-fCK_Nnh1rzes-9S0CPimLrwGRQM1mV-FKlUIV3xayIL_NweWUt7F9nLYjRT0ODfLso

З проекторами ситуація трохи складніша, адже вам необхідно чітко визначити місце встановлення проектора і місце куди буде проектуватися зображення. Ймовірно вам доведеться купувати і встановлювати проекційний екран або навіть перефарбовувати стіну. Також для проектора може знадобитися окреме кріплення-підставка. У випадку, коли ви не знаєте, як краще організувати простір, то ви можете скористатися послугами професійного інсталятора, який оптимально організує простір під встановлення проектора. Також не варто забувати про кабелі за допомогою яких буде підключений проектор, а якщо ви купували його для відеоігор, то поруч необхідно передбачити місце для консолі та колонок.

m2c0ZEApV89DqJqYOHFI9SWqFHxC1qwA_5A_6iBL2sjPiI6unLhqRoi4txLOsOYBOMzSt2lsvLFXqbxF1pc25Gk-2-AFXDZmXZthKwZAMVtRHO2DhKPb_KDbY11KfZuWUzsxOhhLfyVR0_t-OC-Euc0

Зараз популярними стають проектори, які можуть проектувати зображення, коли стоять ближче, ніж за 20 сантиметрів до стіни, але вони мають свої обмеження.

Переможець: телевізори

ЯКІСТЬ ЗВУКУ

Телевізори тут оптимальний вибір, і з однієї простої причини: у телевізорах є вбудовані динаміки і дуже часто вони справді якісні. Звісно, деякі проектори також мають динаміки, але їх важко порівнювати з тими, що в телевізорах.

3nz6-KcviifPoZW2ocrf6MLEQjvKxvvb33hZbNYDWwxZj0AKlj_UYATGhpCkF1Z46EBK6vi8X3eSLBk3Q2rHPH7A2RLS_5-kLY69LgmL8tZ1JUVWjtkIKzz_5sx0PxBztQKXjcIsoFKfovqrWw2mpIY

Якщо ви збираєтеся купувати окрему звукову систему, то ситуація вирівнюється, але саундбар це суттєві додаткові витрати, тому якщо порівнювати телевізори і проектори по якості звуку “з коробки”, то телевізори точно мають більш виграшну позицію.

Переможець: телевізори

СМАРТ ФУНКЦІЇ

Не всім потрібні смарт функції на домашньому телевізорі або проекторі. Можливо вам необхідний телевізор чи проектор тільки для виведення зображення. Якщо ж вам потрібна повноцінна операційна система на вашому пристрої, то тут немає проблем ні з телевізорами, ні з проекторами.

7RjTL-MoG0Wm5mBJzx97XucAo4eVPo2RxqqVBS_6rq7-YZT_zd1QkRQ_5xIC4SN7a6YzAmciY5dQvh6eBi7lGrvhkJdnqa1SOpv0Uq8SsP_8dzMoXOCDTQ24e0FGD4zc52LqLPa43e5HR4wQzTxsEhs

Сучасні проектори мають такі ж операційні системи, як і телевізори. Samsung використовує свою платформу Tizen у домашніх проекторах. Такі виробники, як Hisense, пропонують Android/Google TV, аналогічно тому, що ви знайдете на Google Chromecast. Такі бренди, як Optoma, пропонують свій власний магазин застосунків, де ви можете знайти свої улюблені стрімінгові платформи.

Переможець: нічия

ПОРТАТИВНІСТЬ І ВИКОРИСТАННЯ НА ВІДКРИТОМУ ПОВІТРІ

Після встановлення телевізора він не дуже часто переміщується навіть в межах квартири чи будинку, годі говорити про використання на відкритому повітрі. Якщо діагональ телевізора понад 70 дюймів, то це буде щоразу створювати багато незручностей.

SM2s7uWhanhsUQHJcCXSZerCP51NMbXv4xoiApV6mRqMcN9G_-PDWnzLmrA2Nsi321UJR9ggjiX9-C_59SshNwf4RLer3pJ8iDzcv-_UX4cQKFnchH5xX_x3K9GmRALH31-0Qa4uCCa5saMXH4ayXzI

В цій категорії порівняння проектори мають перевагу. Вони досить компактні для переміщення, і якщо вони не встановлені на стелі чи на стіні, то більшість з них досить легко транспортувати коли це необхідно. На додаток, швидше за все комплектація проектора буде включати спеціальну сумку для його перенесення. Тому якщо ви хочете виїжджати на дачу з друзями чи організувати кінотеатр просто неба, то проектор для цього підійде значно краще, ніж телевізор.

Переможець: проектори

ЗАГАЛЬНІ ВИТРАТИ

Купуючи телевізор ви купуєте пристрій повністю готовий до використання. З проектором може бути аналогічна ситуація за умови, що у вас вже є підготовлене місце та стіна. Якщо ж цього немає, то вам доведеться окремо придбати проекційний екран, а зважаючи на те, що звук з динаміків проектора традиційно залишає бажати кращого, то доведеться окремо докупити хоча б базову аудіосистему, а це обійдеться ще в декілька тисяч гривень.

Переможець: телевізори

igqjm3MEn7YDjnn5aZ5AINN6pdgLA5g33Gxy-Nbt0weuxn1Xe-mLhHj-qnKd__vbRFcD1oTCiJI9R5cBL6fIEIDLgStmLV1GTXgxoMSfBiVp48rfixi6qpNFoami5tEMR62sSkXkEqLSuUWqrwKp1rk

ВИСНОВКИ

У більшості ситуацій телевізори виграють, що не дуже дивно, оскільки домашні проектори, як правило, потребують більшого простору і можуть коштувати значно дорожче, якщо підрахувати вартість всіх необхідних для них аксесуарів. Однак якщо ви хочете отримати досвід кінотеатру в домашніх умовах зі справді великим екраном, то проектори єдиний вихід. У вас також є можливість вибрати моделі, які ви можете використовувати на відкритому повітрі для вечорів кіно, або проектори, які можна використовувати близько до стіни на тому ж місці, де був телевізор.

Читайте також:
Що таке інпут-лаг та ALLM?
Якщо ви бувалий геймер, то чітко розумієте, що таке інпут-лаг, однак якщо ви в цій сфері новачок, то в цій статті ми коротко пояснимо що таке input-lag та чому на це варто звернути увагу геймеру. Input-lag - це затримка введення. Якщо ще більше спростити, то це час, який проходить від моменту, коли
29/12/2023
Головне за тиждень: коли чекати новий Android 14, QD-OLED телевізор від Samsung на 77-дюймів, фільм від Рідлі Скота на Galaxy S23 Ultra
Швидкий перехід до новин: Нейромережа відмовилась написати мотиваційний лист 77-дюймовий QD-OLED телевізор від Samsung Рідлі Скотт зняв короткометражку на Samsung Galaxy S23 Ultra Android 14: коли очікувати запуск нової версії ОС? Новий Google Pixel 7 Pro на половину Samsung Нейромережа від
08/02/2023
Телевізори: які є фішки та як обрати кращу модель?
Однією з найчастіших покупок були, є і ми впевнені, що будуть, телевізори! Це саме той гаджет, який ну просто повинен бути у кожному будинку:) На сучасному ринку представлено безліч моделей з різними технологіями передачі зображення та додатковими функціями. Варто лиш відкрити розділ «Телевізори», я
06/12/2021
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?