Що таке Wi-Fi 2.4 ГГц та 5 ГГц? Чим відрізняються стандарти Wi-Fi b\g\n\ac та ax?

13/02/2020

Досі терпите повільний інтернет та сваритесь з провайдером за кожен мегабіт? А якщо скажемо, що причина «зависання»  не у швидкості провайдера, а у вашому маршрутизаторі? Сьогодні вже багато смартфонів підтримують 5 Ггц, а у вас ще роутер може роздавати тільки 2.4 Ггц. Зараз розкажемо у чому відмінність діапазонів, плюси та мінуси, а також, що означають стандарти Wi-Fi модуля вашого смартфону. 

Xiaomi-Mi-Router-4C-52-1.jpg

2.4 ГГц vs 5 ГГц: плюси та мінуси

Головна різниця між частотними діапазонами 2.4 та 5 Ггц у:

  • Швидкості передачі сигналу. Якщо говорити про швидкість, то тут повністю виграє 5-ти герцова частота. Завдяки малій завантаженності радіоефіру і 17-ти каналам (як мінімум!) сигнал швидше йде до користувача.

Останнім часом діапазон частот 2.4 Ггц дуже перевантажений. Ноутбук для роботи, смартфон (навіть декілька!), робот-пилосос, портативна колонка, можливо, ще й смарт лапма у спальні чи інша розумна техніка для дому — і це далеко не весь список гаджетів, які працюють від Wi-Fi практично у кожній домівці. 

А оскільки діапазон в 2.4 Ггц  має лише три канали, сигнали точок доступу часто «плутаються» та заважають один одному. Уявіть багатоповерхівку, де у кожній квартирі є свій маршрутизатор і усі вони «зустрічаються» на каналах частоти 2.4 Ггц. Так і виходить, що у квартиру «залітає» одна швидкість сигналу від провайдера, а до гаджета доходить лише її частина. При роботі на частоті в 5 Ггц ця проблема не виникає і сигнал максимально швидко та без втрат доходить до гаджета.

45953_4-1024x768.jpg

  • Площі покриття. У цьому плані значно більшу дальність розповсюдження сигналу має частота 2.4 Ггц. Їй, на відміну від сигналу на частоті 5 Ггц, не заважають стіни, стелі, двері та  інші перешкоди. Це особливо помітно у багатокімнатних квартирах та будинках, у великих офісних приміщеннях і т.д.

На частоті 5 Ггц сигнал залежить не тільки від товщини перешкоди (стіна, двері), а й від кута між перешкодою та роутером: чим більше кут «відходить» від перпендикулярного, тим важче сигналу подолати цю «проблему». Але у цьому мінусі є і свій плюс. Через те, що на 5 ГГц сигнал далеко не «йде», він не плутається з іншими сигналами. Тобто ні ваш сусід геймер, ні ваша дружина зі своїми онлайн серіалами не будуть «красти» ваш інтернет. 

1048605_middle.jpg

Якщо коротко, то плюси 2.4 Ггц у великій площі покриття та можливості підключення практично усіх гаджетів. Мінус — у слабшому сигналі та загальній завантаженості частоти. Перевагою 5 Ггц є вільніші канали для передачі сигналу, завдяки чому інтернет працює набагато швидше. Недоліки у відносно невеликій зоні покриття (у великому приміщенні одним маршрутизатором не обійтись) і неможливість підключення доволі великої кількості техніки (у тому числі, більшість смарт гаджетів для дому).  

2.4 Ггц

Характеристики

5 Ггц

54 Мбіт/с Швидкість передачі даних 600 і більше Мбіт/с
Дуже завантажені Завантаженість каналів Менш завантажені
70 і більше метрів Радіус дії до 30 метрів

 

 

70+ метрів

7-10,5+ метрів

10,5+ метрів

49+ метрів

21+ метрів

 

Прохідність перешкод:

Відкрита місцевість (100% сигнал)

Підлога та стеля (10-15%)

Міжкімнатна стіна (15%)

Вікно (70%)

Дерев'яні двері (30%)

 

30 метрів

3-4,5 метрів

4,5 метрів

21 метрів

9 метрів

Практично усіх Підключення пристроїв Лише частини, багато гаджетів не підтримують цю частоту

 

Як дізнатись, на що спроможний гаджет? Покоління Wi-Fi 4, Wi-Fi 5 та Wi-Fi 6

Де ж відображається «здібність» гаджету працювати на частоті 5 ГГц? Зазвичай це вказується у технічних характеристиках пристрою. Якщо пишуть, що підтримується Wi-Fi за стандартом 802.11ac (покоління Wi-Fi 5), тоді все ОК, гаджет без проблем буде ловити сигнали на частоті 5 ГГц.

Якщо вказаний стандарт 802.11a/b/g (також покоління Wi-Fi 5), то діапазон 5 ГГц буде недоступний (лише 2.4 ГГц).

Ще є варіант стандарту 802.11n покоління Wi-Fi 4: у такому випадку гаджет може підтримувати 5 Ггц, але з обмеженнями у швидкості (в залежності від гаджета). Перевірити це можна лише підключившись зі смартфона до точки доступу, бо у характеристиках виробник рідко пише конкретну частоту (2.4 чи 5 Ггц).

Крім того, існує порівняно новий стандарт 802.11ах. Він не дуже розповсюджений, проте новіші смартфони працюють на ньому і чудово справляються з частотою 5 Ггц. Стандарт називають поколінням Wi-Fi 6 і він гарантує найшвидшу передачу сигналу в 11 Гбіт/с. Мінус — «роздають» сигнали на такій частоті мало маршрутизаторів: RT-AX88U від Asus, AP7060DN від Huawei та серія моделей AP630, AP650 і AP650X від Aerohive Networks. Також Xiaomi має варіанти, наприклад Mi AIoT Router AX3600: це Wi-Fi 6, який може похизуватися аж 7-ма антенами (дві з них орієнтовані на 2.4 Ггц, чотири - на 5 Ггц і одна - на AIoT). 

Xiaomi_Mi_AIoT_Router_AX3600_in_Ukraine.jpg

Які смартфони підтримують 5 ГГц?

На сьогодні доволі багато смартфонів підтримують 5-герцовий Wi-Fi. Звісно це притаманно всім актуальним флагманам. За посиланням можна ознайомитися з відповідними моделями.

Як обрати роутер?

Якщо говорити про роутери, то зараз ринок пропонує доволі великий вибір маршрутизаторів, які "роздають" сигнал на частоті 5 ГГц. Xiaomi, Tenda, TP-Link, ASUS, Mercusys та інші — і це далеко не весь перелік виробників, які випускають маршрутизатори.

post_5ca728132dc83.jpg

Проте, оскільки не всі пристрої ловлять 5-герцовий сигнал, то оптимальним варіантом є роутер, який працює як на 2.4 ГГц, так і на 5 ГГц. Тоді у вас не виникне проблем ні з підключенням старенького планшету, ні з конектом новенького флагману.

Якщо вам потрібен потужний роутер на велику компанію чи комерційне приміщення, то підійде маршрутизатор Wi-Fi ASUS BRT-AC828. Цей «звір» дає швидкість в 800 Мбіт за секунду, підтримує VPN і витримує одночасне підключення до 250 пристроїв! 

flivj61nkb1.jpg

Дуже стильно виглядає маршрутизатор Wi-Fi ASUS Blue Cave. Роутер має сучасний футуристичний дизайн та роздає сигнал зі швидкістю 600 Мбіт/секунду. Цього більш, ніж достатньо для приватного будинку та квартири.

2471966236.jpg

Якщо говорити про більш доступні за ціною моделі, то можеш розглянути маршрутизатори від компанії Tenda. Наприклад, Маршрутизатор Wi-Fi Tenda AC10U. Це швидкий роутер, який чудово підійде для ігроманів та тих, хто полюбляє дивитися фільми і серіали онлайн. Хороший варіант роутеру — TP-Link Archer C20 AC750. Маршрутизатор стандарту 802.11ас, з роздачею в 300 Мбіт/с, прикольним дизайном та приємним цінником. 

Якщо гаджет підтримує, але не знаходить 5 ГГц частоту?

І таке буває. Якщо ви твердо впевнені, що гаджет добре сприймає сигнали на частоті 5 ГГц, роутер точно їх роздає, а зв'язку так і немає, то можна спробувати наладити конект вручну. Для цього зайди у налаштування безпровідної мережі та  зміни параметри каналу: обери один зі статичних каналів та вистав ширину, наприклад, 40 МГц. Спробуй під'єднатися знову. Досить часто такі "ігри" з налаштуваннями допомагають «подружити» маршрутизатори та гаджети на хвилі 5 ГГц.

  • До речі, дуже важливо правильно розмістити роутер. Краще встановлювати його в центральній частині квартири: так більше шансів, що ви  зловите сигнал у будь-якій точці приміщення.
  • Крім того, не забувайте, що на якість сигналу впливають і деякі звичні побутові прилади (наприклад, мікрохвильова піч, радіотелефон і т.д.), тому не став гаджети біля них.
  • Важливий момент — правильне положення антен: вони повинні дивитися угору і це не просто для краси, це фізика — так сигнал краще розтікається у просторі.

1_a.jpg

Читайте також:

ТОП роутерів зі стабільним з'єднанням: для квартири, будинку чи офісу

Читайте також:
ТОП роутерів зі стабільним з'єднанням: для квартири, будинку чи офісу
Без чого на сьогоднішній день вже неможливо уявити свого життя? Все правильно, без інтернету:) Для роботи, розваг, перегляду контенту чи навіть прочитання новин — для всього потрібне інтернет-з’єднання. Але підключити справді швидкісний інтернет додому або на офіс — непроста задача, бо ж окрім круто
15/06/2022
ТОП-5 бюджетних Wi-Fi-роутерів для квартири, будинку та офісу
Провести швидкісний інтернет додому чи на работу — це лише півділа, потрібно ще й розподілити його між усіма користувачами. Тим більше, до настільних ПК, ноутбуків і смартфонів останнім часом додалася розумна побутова техніка. Серцем, яке качає інтернет між усіми клієнтськими пристроями є бездротови
25/10/2021
Система Mesh: сучасна технологія для Wi-Fi-мереж
Потреба у швидкому та далекобійному інтернеті спонукає змінювати громіздкі багатоантенні, наче дикобраз, роутери на елегантні та стильні на вигляд Mesh-системи. Це сучасна технологія для Wi-Fi-мереж, що складається з кількох компактних модулів, розміщених в різних кінцях будинку чи офісу. Вона суттє
07/06/2021
Написати відгук
Л Лелека 

Ніфіга незрозуміло. Ви естетику обговорюєте - чи?????

Найкращі роутери - це мікротік. З ними можна зробити ВСЕ. Єдина умова - ти повинен розбиратися в тому, що ти хочеш зробити. Тобто знання мереж і все таке. Але. Базові налаштування - з коробки в них все ж є. Якщо хочеш більшого - роби з ним все, що завгодно - але знай, що робиш :)

В Васьо 

«а й від кута між перешкодою та роутером: чим більше кут «відходить» від перпендикулярного, тим важче сигналу подолати цю «проблему». — перпендикулярного чому? Антені? Роутеру? Перпендикуляр до вісі нтени? То чому тоді « Важливий момент — правильне положення антен: вони повинні дивитися угору і це не просто для краси, це фізика — так сигнал краще розтікається у просторі.» ?

Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?