Що таке VPN і для чого він потрібен?

08/05/2023

Швидше за все, що  ви чули абревіатуру VPN і можливо використовували, але не задумувались над тим як ця технологія працює. В цьому матеріалі ми розкажемо, що таке VPN і для чого він потрібен. Відразу зазначимо, що VPN в персональному користуванні потрібен переважно для тих, хто турбується про свою конфіденційність під час перегляду сторінок в мережі.

Що таке VPN і для чого він потрібен?

Що таке VPN?

VPNVirtual Private Network (віртуальна приватна мережа). VPN використовується для встановлення безпечного з'єднання з інтернетом через зашифрований тунель до віддаленого сервера. Це дозволяє приховати вашу IP-адресу, щоб треті особи не змогли визначити ваше місцезнаходження, особу чи відслідковувати вашу історію переглядів.

Як працює VPN?

Цей процес також підвищує безпеку вашого з'єднання, зменшуючи ймовірність крадіжки ваших даних зловмисниками, особливо в публічних мережах Wi-Fi. VPN дозволяє вам підключатися до серверів по всьому світу. Використовуючи іноземний сервер, ви зможете відвідувати веб-сайти доступ до яких дозволений лише користувачам певної країни.

Хоча використання VPN є цілком законним, ви можете порушувати умови та положення таких стрімінгових сервісів, як Netflix, використовуючи VPN для доступу до контенту з географічними обмеженнями. Як наслідок, багато потокових сервісів намагатимуться заблокувати ваш доступ, якщо виявлять, що ви використовуєте VPN.

Існує безліч інших способів використання VPN. Багато інтернет-магазинів, особливо авіакомпанії, підвищують ціни, якщо ви відвідуєте сторінку кілька разів за короткий проміжок часу, але використання VPN ускладнить для продавця послуг відстеження історії ваших відвідувань, а отже, гарантує, що ціни залишаться незмінними.

У використанні VPN є й недоліки, бо він може сповільнити швидкість вашого інтернет-з'єднання. Існують безкоштовні VPN, вони зазвичай мають обмежену кількість серверів або пропускну здатність на місяць, але є й платні, які відкривають більше можливостей та функцій, але вам доведеться платити щомісячну абонплату, щоб отримати весь функціонал без обмежень.

Що таке VPN і для чого він потрібен?

Які існують типи VPN? 

  • Найпоширеніший VPN  — це персональний VPN. Він використовується окремими особами для забезпечення максимальної конфіденційності під час перегляду веб-сторінок. 
  • Існує також міжсайтовий VPN, який зазвичай призначений для підприємств. Він дозволяє двом окремим командам (як правило, в різних місцях) отримати безпечний доступ до мереж один одного, щоб мати можливість обмінюватися конфіденційною інформацією і не боятися, що до неї отримають доступ сторонні особи.
  • Є також VPN для віддаленого доступу, який дозволяє підключатися до віддаленої приватної мережі. Найчастіше його використовують віддалені працівники, яким потрібно отримати доступ до захищеної мережі свого офісу з іншого місця. Знову ж таки, це корисно для будь-якого бізнесу, який працює з приватними даними та конфіденційною інформацією.
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?