Що таке LiDAR і навіщо він потрібен?

22/05/2020

Нещодавно був представлений новий планшет Apple iPad Pro. Звісно ж у ньому з’явилося чимало нових фішок, але однією з найбільш цікавих є LiDAR. У цій статті ми спробуємо розібратися, що це таке і для чого він потрібен, а відповідно чи є сенс переплачувати за цю фішку.

Купить Apple iPad Pro

Що таке LiDAR?

Один з варіантів подає нам навіть Wikipedia. LiDAR — це технологія отримання та обробки інформації про віддалені об'єкти за допомогою активних оптичних систем, що використовують явища поглинання і розсіювання світла в оптично прозорих середовищах. Звучить надто складно, тому спробуємо пояснити простіше. LiDAR — це спеціальний датчик, який має вбудований лазер і працює за принципом 3 етапів:

  1. Лазер світить і його промінь переміщується зі швидкістю світла;
  2. Ресівер отримує його назад;
  3. Пристрій обчислює час за який промінь повертається.

Купить Apple iPad Pro

Таким чином на пристрої з’являється інформація про те, яка відстань від пристрою до об’єкта, а цю інформацію можна широко використовувати для віртуальної реальності, особливо це стосується геймерів, дизайнерів, будівельників та спортсменів. Як саме? Зараз спробуємо пояснити.

LiDAR в іграх

Завдяки тому, що можна чітко виміряти відстань до об’єктів відповідно можна додавати до готового зображення на екрані смартфона чи планшета різноманітні віртуальні елементи і гра стає не просто віртуальною, але й з елементами реальної картинки. У Apple навіть є відповідний сервіс, де є такі ігри — Apple Arcade.

Купить Apple iPad Pro

LiDAR для навчання

Вже починають розроблятися різноманітні додатки, які будуть допомагати студентам більш ефективно та швидко опановувати свої професії. Наприклад для студентів-медиків можна буде вивчати анатомію.

Купить Apple iPad Pro

LiDAR для спортсменів

Можливо любителям це не настільки важливо, але професіоналам такий датчик однозначно сподобається, тому що він допоможе випрацювати оптимальну техніку при тренуваннях, правильно навантажувати різні групи м’язів. Крім того, для розробників відкривається широке поле можливостей щодо написання різноманітного софту з використанням можливостей LiDAR.

Купить Apple iPad Pro

LiDAR в побуті

За допомогою цього датчику можна буде точно визначити розміри будь-яких предметів чи об’єктів. Це зовсім інший рівень зручності, адже не потрібно мати з собою велику кількість інших вимірювальних пристроїв. 

Купить Apple iPad Pro

Творець гри Hot Lava - Марк Лапрейрі так висловився про нову технологію: «LiDAR сканує кімнату і створює повну картину вашого оточення, переносячи її у віртуальний світ. Всі об'єкти з вашого світу перетворюються в перешкоди. Це допоможе створити по-справжньому захоплюючий досвід, який буде обмежений тільки вашою уявою».

Можливо для цього датчика розроблено ще не так багато додатків і сценаріїв використання, але перспектива однозначно є і Apple продовжує йти інноваційним шляхом.

 

Товари:
Читайте також:
OPPO Pad Neo: LTE, екран 2,4К та 4 динаміки Dolby Atmos 
Днями компанія OPPO представила планшет під назвою Pad Neo. На перший погляд, це черговий пристрій з доволі звичним для цього сегменту дизайном, однак в процесі огляду ми виявили достатньо фішок, які точно здивують вас. ДИЗАЙН Pad Neo, як і личить для планшета в 2024 році, має симетричні рамки нав
17/01/2024
Що таке сертифікація TÜV Rheinland і чому вона важлива?
Сертифікація продукції - це важливий процес, який гарантує, що продукція відповідає нормам безпеки та критеріям якості, які базуються на міжнародних стандартах. Великі компанії регулярно перевіряють свою продукцію. Така перевірка і сертифікація зазвичай проводиться сторонніми акредитованими організа
09/01/2024
Samsung Tab S9 FE: перевищення очікувань фанатів
Сьогодні серед планшетів Samsung справді є з чого вибирати — від суперпотужних флагманських моделей з великою діагоналлю до більш простих пристроїв для виконання щоденних завдань. Сьогодні до нас на огляд потрапила “фанатська версія” флагмансько планшету — Samsung Tab S9 FE. Головне питання — чи вар
19/10/2023
Написати відгук
В Василь 

Дійсно лідар потрібен, скільки раз уже пересвідчуюсь в цьому. Ніколи не думав, для чого телефону ця функція, допоки не прочитав цікаву статтю - *** і потім зрозумів, що в цій технології справжнє майбутнє і її потрібно розвивати. Це таке як ТруТон ніби не потрібно, а без цього ніяк

Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?