ПК на базі компонентів ASUS за 70к — ігрова збірка 2023 року

07/09/2023

ПК-геймінг оговтався від майнінгу, розправив плечі і ціни на відеокарти повернулись до адекватного рівня. 3 роки тому за ціною усієї сьогоднішньої збірки, можна було взяти лише відеокарту, а тепер ми зібрали ПК за 70к. Тож перейдемо до головного — складових новенького комп'ютера. До речі, зібрати такий ж або не менш крутий за своїми вподобаннями можна у зручному конфігураторі ПК від КТС. Наш конфігуратор — надійний помічник у підборі комплектуючих. Це як лего, тільки для дорослих! 

Продуктивність

Серцем ПК став ігровий процесор Intel Core i5-13400F, який має шість потужних ядер архітектури Raptor Lake, кожне з яких ділиться на два віртуальні потоки Hyper-Threading. Також він оснащений додатковими енергоощадними ядра Gracemont, які відповідають за невимогливі фонові процеси. Наприклад, антивірус, музичний плеєр і месенджери. Разом отримуємо 16 потоків, що більше ніж у попередника 12400F і конкуруючого Ryzen 7600. В режимі авторозгону Turbo Boost до 4.6 ГГц процесор виділяє майже 150 Вт тепла, тому маленьким боксовим кулером не обійтися. Потрібна повітряна башта, а ще краще система рідинного охолодження — ASUS ROG Strix LC 240. Вона двосекційна, біленька, як і майже усі інші компоненти в нашій збірці ПК, і з RGB підсвічуванням, яке синхронізується за технологією ASUS Aura. Підтримує водянка всі актуальні процесорні сокети, в тому числі AMD AM5 і потрібний нам зараз Intel LGA 1700. Материнську плату для нашої обрали ASUS, а саме модель Prime B760M-A WiFi. Вона має потужну 13-фазну підсистему живлення VRM, радіатор для SSD, армований слот для відеокарти і модуль Wi-Fi стандарту AX з зовнішньою антеною. Також є ARGB-конектор, який потрібен для підсвічування водянки.

Пам'ять

Слотів оперативної пам'яті у материнки чотири, але ми обмежимося двома модулями, щоб був потенціал для майбутнього апгрейду. Це парний комплект Kingston FURY Beast DDR5 загальним об'ємом 32 ГБ працює на частоті 5600 МГц. Увімкнути цю частоту можна буквально однією кнопкою XMP в меню BIOS. Чипсет B760 вміє розганяти пам'ять вручну до 6000 МГц і навіть вище. А білосніжні металеві радіатори пам'яті дозволяють не хвилюватися про перегрівання під час оверклокінгу. Твердотільний накопичувач Kingston NV2 об'ємом 1 ТБ є одним з найдоступніших серед моделей PCI-Express 4.0. Це робить його сумісним не тільки з настільними ПК і ноутбуками, а ще й з ігровою консоллю PlayStation 5. Швидкість не рекордна, але все ж таки солідна — 3500 МБ/с. SSD помірно нагрівається і навіть при активному навантаженні не тротлить. Текстоліт не білий, а синій, але в нашій збірці він все одно буде захований під радіатором материнської плати.


222222.jpg

Графіка

Відеокарта GeForce RTX 4070 є, мабуть, найбільш вигідною у всій 4000-ній серії NVIDIA. Вона значно швидша за 4060 Ті і суттєво дешевша за 4070 Ті. Відеопам'яті 12 ГБ достатньо для будь-якої гри у нативній роздільній здатності 2K або навіть 4K з апскейлінгом DLSS. До речі, тут вже третя версія DLSS з генеруванням проміжних кадрів, що підвищує FPS в середньому на 60%. Система охолодження відеокарти ASUS Dual White має не тільки білий кожух і вентилятори, а ще й білий бекплейт, який додає конструкції жорсткості. Конектор живлення у відеокарти не рідкісний 16-піновий, а класичний 8-піновий, який є у більшості блоків живлення.

2222222222222222222222222.jpg

Живлення

Блок живлення — повністю модульний ASUS ROG Strix 850G White з сертифікатом енергоефективності 80 PLUS Gold і гарантією цілих 10 років. Вентилятор блоку живлення має надійний подвійний підшипник, а дроти легко знімаються, щоб залишити лише потрібні для конкретної конфігурації ПК. Це сприяє охайному кабель-менеджменту, тим більше, що корпус у нас дуже компактний ASUS Prime AP201, який має одну скляну панель та три сітчасті для максимальної вентиляції. Блок живлення розташований не знизу ззаду, а зверху спереду, за рахунок чого і вдалося зменшити габарити корпусу.

Конфігуратор

Якщо раптом не підійшов конфіг, хочеться додати оперативку чи замінити будь-який компонент або ж ти взагалі вважаєш, що ця збірка тобі не підходить — замінити щось чи зробити збірку з нуля можна у нашому конфігураторі ПК. Це як LEGO, але для дорослих! У конфігураторі КТС Ви можете одразу визначити енергоспоживання та підібрати необхідний блок живлення. Звісно, конфігуратор сповістить, якщо потужність блоку живлення буде меншою, ніж енергоспоживання. Безумовно, тут можна обрати материнську плату під процесор та навпаки процесор під сокет на материнській платі. Якщо раптом ви оберете хибну кількість компонентів, наприклад, аж 8 планок оперативки, конфігуратор повідомляє про помилку та вказує причину несумісності. Окрім, основних компонентів можна додати монітор, клавіатуру та мишку, навушники, мікрофон, килимок та інші аксесуари, включно із ігровим столом та кріслом.

Висновки

Геймерський ПК на основі компонентів ASUS включає процесор Core i5-13400F з шістьма потужними і чотирма енергоощадними ядрами. Охолоджується процесор двохсекційною системою рідинного охолодження з RGB-підсвічуванням. Материнська плата ASUS Prime B760M-A WiFi підтримує сучасну оперативну пам'ять DDR5, якої у цьому ПК солідні 32 ГБ. Об`єм SSD формату M.2 PCIe 4.0 дорівнює 1 ТБ, а потужність «голдового» блока живлення — 850 Вт. Все це доповнюється відеокартою ASUS GeForce RTX 4070 Dual White OC і зібрано в компактному білосніжному корпусі. Такий набір дозволить пограти у всі сучасні ААА-тайтли з високими та навіть ультра налаштуваннями графіки з роздільною здатністю FullHD та 2K без фрізів та лагів. Зважаючи на покоління відеокарти, зовсім скоро стане доступним довгоочікуване оновлення технології DLSS 3.5, яка базується на роботі штучного інтелекту і доступна лише для серії відеокарт RTX. DLSS 3.5 дозволить ще краще працювати із Ray Tracing без зниження продуктивності. До того ж, якщо ви займаєтесь відеомонтажем, 3D моделюванням або нейромережами — цей ПК стане надійним помічником у роботі та не потребуватиме апгрейду, щонайменше, від 3 до 5 років.

Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?