Обираємо діагональ екрану ноутбука

13/04/2018

Прийшовши у магазин цифрової техніки, у користувачів розбігаються в очі від кількості представлених лептопів. Купа виробників і відмінності в технічних характеристиках можуть збити з пантелику, навіть просунутих користувачів.

Щоб спростити пошук ноутбука, я пропоную з самого початку визначитися з його форм-фактором. По-перше, це скоротить можливий вибір, а по-друге дозволить одразу визначитися із функціональним призначенням ноутбука. На габарити ноутбука, у першу чергу, впливає розмір діагоналі — на ринку бувають і зовсім крихітні 11-дюймові моделі, а існують і велетенські 17-дюймові пристрої, які можуть стати заміною стаціонарного ПК. Давайте розбиратися разом, як розмір екрану впливає на ноутбук і на якому варіанті зупинити свій вибір.

Універсальні 15-дюймові

Діагональ 15'' є найбільш популярним рішенням для сучасних лептопів. З таким екраном комфортно виконувати роботу у офісних програмах, наприклад, працювати над створенням презентації чи проводити розрахунки в Excel. Також, такий розмір не обмежує користувача у розвагах — і ігровий ноутбук, і мультимедійний може мати 15-дюймовий екран. Пристрій можна буде поставити подалі від себе і розміститься на дивані, щоб переглянути фільм, а для більшості ігор діагоналі вистачить, щоб насолодитися боротьбою із суперниками. Перевагою 15-дюймових ноутбуків також є повнорозмірна клавіатура - цифровий блок і не маленькі клавіші спрощують набір тексту, розрахунки та листування. Не можна й забувати про оптичний привід — він не завжди присутній у таких моделях, але габарити ноутбука дозволяють його встановлення. Також більший лептоп може отримати від розробників більшу кількість інтерфейсів, адже просто-напросто має достатньо вільного місця у корпусі.

Недоліком 15-ти дюймів є не надто висока портативність. Звичайно, що будь-який ноутбук є мобільним і здатним до переносу, але все ж таки 15-дюймовий ноутбук буде важче щодня носити на роботу чи навчання. Він більше підходить для нечастих відряджень, ділових поїздок, тощо.

На фото представлений один із представників універсальних 15'' дюймових ноутбуків — Microsoft Surface Laptop 3

2_2114787425.jpg

Компактні та легкі моделі із діагоналлю 10-14 дюймів

Моделі із невеликою вагою та екранами приваблюють тих, хто змушений переміщатися із технікою під рукою. Тонкі ультрабуки, мобільні нетбуки чи моделі-трансформери — усі вони мають одну важливу перевагу у вигляді великого рівня портативності. Їх легко покласти у сумку та піти на ділову зустріч, щодня забирати з офісу додому чи переміщатися між різними корпусами університету. Для деяких професій, такий ноутбук буде знахідкою, адже зовсім не буде обтяжувати власника у дорозі, особливо якщо потрібно користуватися громадським транспортом великим містом.

1078362_middle.jpg

Але, звичайно, що габарити диктують умови для функціональності моделі. Інколи, розробники жертвують "начинкою", урізуючи можливості пристрою, позбавляють його оптичного приводу, інколи деяких інтерфейсів, і, як головне, відсутня повнорозмірна клавіатура. На захист “менших лептопів” треба зазначити, що існують і окремі цифрові блоки, які можна приєднувати через USB, можна звичайно користуватись і хмарними сховищами чи флеш-накопичувачами замість дисків, але адаптація компонентів системи під габарити не завжди позитивно впливає на потужність. 

Чим більше, тим краще?

Якщо говорити за ноутбуки із діагоналлю екрану 16’’ і вище, то слід розуміти, що мобільність — це не про них. Дані ноутбуки створюються для певного сегменту робіт — із великими екранами легше працювати над редагуванням графіки, будувати 3D-моделі, програмувати, створювати діаграми чи великі розрахункові таблиці. Великі дисплеї встановлюють на ігрові ноутбуки, мультимедійні робочі станції та пристрої, які мають бути заміною стаціонарного ПК. Наприклад, якщо ви завжди будете використовувати ноутбук вдома або ж маєте окремо робочий лептоп, то 17-дюймовий варіант буде найкраще виконувати функції звичайного ПК. За необхідності його все ж таки  можна буде перенести на кухню чи у спальню, а от перегляд фільмів буде набагато комфортнішим.

Хорошим прикладом 16-дюймових моделей є Apple MacBook Pro 16.2 M1 Pro Chip.

166_1.jpg

 

Отже, при виборі діагоналі екрану ноутбука, потрібно у першу чергу запитати себе, яку роботу ви будете виконувати на пристрої і для чого він буде потрібен? Починаючи обирати техніку саме з таких питань, ви зможете підібрати пристрої, які будуть максимально відповідати вашим потребам.

У каталозі інтернет-магазину КТС ви можете знайти:

Читайте також:
У чому різниця між Thunderbolt та USB-C?
Поки що рівень уніфікації роз’ємів та кабелів не досяг того рівня, щоб можна було використовувати один кабель для всього, але ринок потрохи до цього йде. Остання презентація Apple зайвий раз це доводить. В цьому матеріалі ми поговоримо про Thunderbolt та USB-C. Хоча вони виглядають однаково все ж іс
15/09/2023
HР Pavilion 15: універсальний солдат для роботи, навчання та ігор
У нас на огляді ексклюзивний HР Pavilion 15, який на вигляд є типовим офісним калькулятором, проте потягне навіть Cyberpunk 2077. Цікаво? Тоді гайда до огляду. Дизайн Кришка дисплею та накладка над клавіатурою виконані з алюмінію, а нижня кришка з пластику. Повноформатна клавіатура з цифровим блок
15/07/2023
Що показала Apple на WWDC 2023?
Конференція для розробників WWDC - щорічний літній івент, який чекають мільйони Apple-фанів. Цьогорічна конференція для Apple стала епохальною, адже був презентований новий продукт — VR-гарнітура Vision Pro. Крім цього, очікувано ми побачили оновлення iOS, iPadOS, watchOS, macOS, оновлений 15-дюймов
06/06/2023
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?