Коли 5G буде в Україні? І чим 5G краще за 4G мережу?

24/02/2020

Мережа 5G - це наступне покоління мобільного Інтернету, що пропонує вищу швидкість і надійніший сигнал при підключенні зі смартфонів та інших пристроїв. 

Чарівний світ 5G мережі

Розмови про 5G ще рік назад були більш схожі на казку. Максимально швидкий сигнал, який назавжди позбавить нас від проблем із завантаженням онлайн фільмів та відправленням великих файлів! Зв'язок, котрий буде доступний кожному і з кожного гаджету! Інтернет нового покоління! Чули таке?
Нам обіцяють швидкість від 2 до 11 Гбіт в секунду. 11 Гбіт, Карл! Це ж фільм можна буде завантажити за декілька секунд, а проблеми з "підвисанням" онлайн ігор залишаться лише у нічних кошмарах. 

5G-Timeline-Graphics-01-1.png

Для порівняння швидкість при 3G варіюється від 1 до 3 Мбіт в секунду, а 4G  - до 1 Гбіт в секунду. Умовно, якщо 4G - це німець Volkswagen, то з 5G ти будеш "їздити" на Форд Мустанг! =) Але чи потрібна така швидкість для смартфона? Питання риторичне.
Ще одна перевага п'ятої генерації інтернет-сигналу - висока пропускна здатність. Сигнал буде захоплювати приблизно мільйон приладів на квадратний кілометр покриття. Це дозволить максимально скоротити затримку (лише 1-10 мілісекунд) між відправленням та отриманням даних, що дуже доречно для новітніх технологій (роботів, розумної техніки для дому, безпілотних автомобілів тощо).

4G   5G
100 Мб/c - 1 Гб/c Швидкість сигналу 1 Гб/c - 11 Гб/c
3-19 км Діапазон покриття без значної втрати швидкості до 1 км
60-98 мс Затримка до 1 мс
2000 на кв.км. Середня кількість одночасних підключень 1 млн на кв.км.
до 6 ГГц Частоти 30 - 300 ГГц

 

Знімаємо рожеві окуляри

Індустрія покладає на 5G багато надій. Це нові можливості не просто для користувача, а й для розвитку суспільства у цілому. Підприємства та державні служби зможуть використовувати надпотужний сигнал у своїй роботі, що забезпечить вищу якість та оперативність роботи. Для геймерів 5G - теж "агонь", оскільки онлайн ігри будуть максимально швидко завантажуватись і не буде ніякої затримки відгуку. "Повір, це буде швидше, ніж будь-коли раніше!" - говорили вони.

мемчік.jpg

Проте що ж насправді являє собою стандарт п'ятого покоління? Перш за все головна відмінність у роботі 5G - це новий діапазон з 24 ГГц до 90 ГГц. Індустрія назвала його mmWave (міліметрові хвилі). Саме завдяки цій новій "зоні" і обіцяється максимальна швидкість передачі даних. 
Ок, супер. Але уяви скільки змін це за собою тягне? Нове обладнання та вежі від телефонних операторів, та ще й у такій кількості, щоб забезпечити зв'язок у кожному місті та селі! Нові гаджети та оновленні чіпи для підтримки нових стандартів від світових компаній! Оновлена сама система роботи смартфону та телефонної мережі у цілому! Це надто важко (а точніше - дорого!), щоб зробити так швидко, як хотілося б. 

Крім того, діапазон mmWave має свої недоліки. Сигнал має менший діапазон роботи та гірше проникає через перешкоди. Будівлі, дерева і навіть люди "заважають" йому дійти до гаджетів, а частина спектру на частоті 60 ГГц взагалі блокується повітрям! Зі сторони може здатися, що mmWave - це взагалі суцільний головний біль (можливо, так воно і є =) ).
Проте світові компанії запевняють, що воно того варте.  Оскільки mmWave - новий вільний робочий простір, який не використовується ні для чого іншого (знову ж таки, через складність роботи на цьому діапазоні). 

Третя проблема в тому, що потрібно дуже попрацювати над "залізом" смартів: якщо для 4G потрібен був лише один чіп, то для 5G необхідно додати модем та чотири антени. Тільки тоді гаджет буде адекватно працювати на mmWave хвилях.
Через те, що сигнал у цьому діапазоні легко блокується рукою (а ми говоримо про смартфони, які постійно у наших руках!), розробники Qualcomm запропонували варіант з чотирма антенами (дві зверху і по одній на сторону). 

76ad0b834da6c115030172a302b68674.jpg


Єдиний нюанс у тому, що через такі "нутрощі" у корпусі смартфону залишиться менше місця для батареї. This is a problem, однозначно. Як варіант - смарти з підтримкою 5G будуть, як мінімум, за розмірами не менше епловського XS Max. І що ж робити любителям мініатюрних гаджетів?!

Так, компанії вже почали "ліпити" смартфони з підтримкою нового стандарту інтернет-сигналу, проте цей процес поки досить складний і коштує немало. Відповідно і вартість смартфонів необґрунтовано дорога.
Першими, хто випустив такий гаджет були  розробники Motorola з їхньою моделлю Z3. Зараз вже існують спеціальні версії із 5G модулем, але переважно флагманських смартів. Наприклад, Samsung Galaxy S10 5G та Samsung Galaxy Fold 5G, Xiaomi Mi Mix 3 5G та Xiaomi K30 Pro 5G, Huawei Mate 20 X 5G і т.д. Також багато нових гаджетів планується до випуску у 2020, в тому числі й 12-та лінійка iPhone від Apple.
Проте чи доречно вже зараз купувати такий гаджет? Думаю, поки можна спокійно обійтися смартфоном на стандарті 4G. Принаймні пару років свою скарбничку можеш ще не розбивати =)

Ситуейшн в Україні

2020 обіцяє бути революційним у плані інтерне-технологій. Проте, судячи з усього, не для України. До нас ці зміни масово дійдуть орієнтовно лише у 23-му році, як повідомив заступник міністру цифрової інформації України. До цього часу будуть проводитись усі технічні роботи по забезпеченню. Оскільки 5G, перш за все, розроблений для бізнесу.
Тішить те, що наприкінці 2019 року вже розпочали тестування мережі 5G у таких містах як Київ, Львів, Черкаси, Харків, Одеса та Дніпро. Шведи з компанії Ericsson разом із компанією lifecell на базі магазинів мобільного оператора розпочали проводити знайомство українців із новим стандартом та його перевагами. Тестування триватиме пів року, до червня 2020-го. 
Компанія "Київстар" також вже презентувала базову станцію нового покоління для мережі 5G. Vodafone'ці засвітилися в "темі" на фестивалі WeGame 5.0 у Києві : давши можливість фанатам геймінгу порівняти швидкість онлайн гри у настільний теніс на 4G та 5G. Наразі, це все =)

business-2178566_1280.jpg

So, сказати, що 5G - це щось супер круте і супер необхідне важко. Недоліків у новій генерації мобільного сигналу не менше, чим переваг. 5G інтернет в Україні однозначно буде, проте на масове впровадження нових стандартів потрібен час. А поки серфуємо на доволі швидкому 4G та з посмішкою згадуємо як одна сторінка у браузері завантажувалась декілька хвилин на 2G та 3G стандартах =)

Читай також:

 

Товари:
Читайте також:
Як перевірити екранний час на Android?
Якщо ви хочете почати користуватися смартфоном менше та більш відповідально, щоб вивільнити час для саморозвитку, читання, фізичних вправ, ігор з дітьми, здоровішого сну, то ця стаття для вас, адже вона про екранний час. Саме поняття “екранний час” ввійшло в обіг завдяки компанії Apple, але в смартф
15/03/2024
Як підключити контролер DualShock 4 чи DualSense до iPhone?
Рівень графіки в іграх для смартфонів та планшетів, як на iOS, так і на Android пристроях дуже виріс. З року в рік ринок мобільного геймінгу тільки зростає, а виробники смартфонів навіть пропонують спеціальні рішення, щоб геймеру були створені всі умови для досягнення високих результатів. Якщо ви к
09/03/2024
Xiaomi Redmi Note 13 VS Realme C67: що вибрати?
Сьогодні в нас на огляді два смартфони від виробників, які давно тримають першість в бюджетному сегменті — Xiaomi Redmi Note 13 та Realme C67. Вони ще зовсім свіжі, адже Realme вийшов наприкінці 2023 року, а Xiaomi в січні 2024 року. Порівняємо їх між собою та поділимося висновками з вами. ДИЗАЙН І
18/02/2024
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?