Дротові та бездротові мережі – що це, та з якими роутерами їх «їдять»

17/01/2016

Для кожного з нас, у певний проміжок часу, постає питання: бути чи не бути власній мережі? А якщо бути, то якій саме: дротовій чи бездротовій? І це є дуже слушне питання, адже від вибору типу мережі напряму залежить зручність або навіть сама можливість використання пристроїв, які можуть бути до неї підключені. Саме тому, слід гарно замислитися – який роутер потрібен саме вам?

Дротова класика чи сучасна підтримка Wi-Fi?

Дротова мережа є класичною, але поступово зникаючою опцією. Річ у тому, що все більше користувачів обирають комфорт бездротового Wi-Fi, хоча б з однієї простої причини – з кабелем у ноутбуці рухатися по приміщенню зовсім не зручно. Проте, це не скасовує головного плюсу сучасної дротової мережі – її підвищеної безпеки. За думкою експертів, захистити комп’ютери, що з’єднані між собою кабелем, доволі простіше, ніж їх бездротових колег.

Велику роль в цьому процесі відіграє й сам роутер. Окрім швидкості передачі інформації, ці пристрої ще й гарантують різні види захисту. У якості прикладу наведемо класичний недорогий маршрутизатор TP-Link TL-R860. У цьому пристрої «вмонтовано»: захист DoS, фільтр доменів, фільтрація за IP/MAC адресою, прив'язка IP і MAC-адреси. Якщо говорити про більш дорогі моделі, такі як, скажімо TP-Link TL-R600VPN, то їх рівень захисту можна назвати майже досконалим.

У випадку коли підвищений захист не є пріоритетом, а на першому місці стоїть зручність та комфорт – у бездротової мережі немає конкурентів (одразу відмітимо, що Wi-Fi мережі зовсім не беззахисні – в них є власні протоколи шифрування даних та захисту ліній). Роутери цього типу не обмежені кількістю портів у які підключаються комп’ютери, та надають власнику змогу вільно користуватися можливостями мережі по всій зоні дії сигналу. Якість зв’язку в подібних пристроях залежить від антени – для звичайної квартири вистачить маршрутизатору з внутрішньою антеною, такого наприклад, як D-Link DIR-300, а для більш великого приміщення треба обов’язково обирати модель із потужними зовнішніми антенами. У цьому випадку підійде пристрій подібний до D-Link DIR-620, з двома зовнішніми антенами.

Окрім класичного Wi-Fi-роутерів існує ще один тип бездротових маршрутизаторів. Це дводіапазонні роутери. Вони можуть працювати у двох частотних діапазонах, що суттєво підвищує швидкість передачі даних, та мають можливість додаткових опцій, таких як взаємодія із різноманітними USB-пристроями (HDD, принтери тощо) і 3G-модемами. Одним з таких видатних роутерів є ASUS RT-N66U. Плюс, не слід забувати про маршрутизатор ASUS RT-AC51U, що був рекомендований нами раніше у спеціальному огляді.

Згадані 3G-модеми можна відмітити окремо. Багато з них мають у своєму складі й Wi-Fi-точку, що робить їх своєрідними «універсальними солдатами». Однією з найбільш вдалих моделей цього класу є 3G Tenda 3G186R.

Висновок

В салонах КТС ви знайдете роутери на будь-який смак від багатьох відомих виробників (TP-Link, ASUS, D-Link, Tenda, Xiaomi тощо). Крім того, наші спеціалісти з радістю нададуть консультацію по будь-якому з маршрутизаторів та допоможуть вам створити власну, «таку як треба» мережу. 

Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?