Детальне порівняння: Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020

31/01/2020

Смартфони бренду Oppo впевнено входять на ринок України і варто сказати, що їхні пристрої можуть створити неабияку конкуренцію, як мінімум, у середньо-бюджетному сегменті. Сьогодні ми будемо порівнювати два смартфони, які були представлені компанією Oppo ще у вересні. Вони вже є на ринку України, а в їх назві присутня цифра 2020. Однією тільки назвою виробник намагається загострити увагу на тому, що смартфони є актуальними і конкурентними, якщо їх придбати на старті 2020 року. Чи підтверджено це реальними характеристиками та можливостями дізнаємось в процесі огляду. В кінці статті ми також дамо відповідь на питання, який з них краще обрати: A5 2020 чи А9 2020.

Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020

Розуміючи тренди компанія Oppo “нафарширувала” свої апарати завидною кількістю камер, акумулятором, який за день навряд чи вийде посадити і екраном нестандартних розмірів. Гайда до огляду.

ЗМІСТ

КОРОБКА ТА КОМПЛЕКТАЦІЯ: Є ВСЕ

Коробка в обох смартфонів ідентична і не відрізняється нічим особливим. Те, що лежить в коробці в обох смартфонів теж однакове, але тут не обійшлося без приємностей. 

  • По-перше, в комплекті є захисний, силіконовий чохол з ідеальними вирізами під усі роз’єми та елементи управління. Він має спеціальні виступи на краях, щоб ви могли класти смартфон екраном вниз на стіл і не боятися механічних пошкоджень. Одягається чохол на обидва смартфони із зусиллями і в результаті ви отримуєте те, що смартфон відчувається одним цілим з чохлом, а це мінімізує потрапляння бруду та піску в проміжок між смартфоном та чохлом. 

Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020

  • По-друге, в обох комплектах є навушники. Зазвичай комплектні навушники до кінця використання смартфону і залишаються в коробці, щоб пізніше продаючи свій вживаний смартфон ви могли написати на OLX, що є коробка та повний комплект з навушниками, але в даному випадку це не “шонібуть”, а навушники-вкладиші, які своєю формою нагадують EarPods від Apple (ті, що проводові) і звучать вони доволі добре, якщо зважати на те скільки коштує смартфон. Їх також можна використовувати, як гарнітуру, бо на дроті є вбудований мікрофон та навіть окрема клавіша для відповіді на дзвінок.  
  • По-третє, разом зі смартфонами в комплекті є дріт з USB A на USB Type-C, що нас дуже тішить знову ж таки зважаючи на те, що апарат коштує трохи більше 200 доларів. Також в комплектах є блок зарядки потужністю 10W. З одного боку про таку потужність блоку не скажеш “ВАУ”, але з іншого боку згадуєш, що до більшості iPhone в комплекті йде зарядка на 5W і розумієш, що не все так погано.
  • По-четверте, в комплекті, традиційно є скріпка для SIM-карти та різноманітна документація. 
  • По-п’яте, на екран обох смартфонів відразу наклеєна захисна плівка. Звісно ж вона поклеєна ідеально, має олеофобне покриття, хоч і не найкращої якості, але і за це дякуємо.

Підсумовуючи скажу, що комплект дуже крутий, бо зі смартфоном ви отримуєте абсолютно все, щоб відразу почати користуватися і не хвилюватися: зарядний пристрій, захисний чохол, достатньо якісні навушники, скріпка для SIM-карти, заводська плівка на екрані. Справді, можу сказати: “Браво Oppo”. Приблизно такий комплект я очікую відкриваючи будь-який смартфон.

Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020

ДИЗАЙН ТА ЕРГОНОМІКА: МАЙЖЕ ІДЕНТИЧНІ

Якщо ви хоча б трохи слідкуєте за трендами дизайну на ринку смартфонів, то ні Oppo A5 2020, ні Oppo A9 2020 вас не здивують, хоча вони мають свої фішки про які ви можете прочитати нижче. Передусім увагу привертають глянцеві панелі, які легко збирають відбитки пальців, мабуть, з подряпинами ситуація аналогічна. Спочатку складається враження, що смартфони виконані зі скла, але це не так. Вони пластикові, але візуально та на дотик відчути цю різницю неможливо.

Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020

В Oppo вирішили не вигадувати велосипед і зробили задню панель з градієнтом, який на чорному смартфоні ледь помітний, а от на синьому чудово переливається. Якщо говорити про кольори, то ситуація така:

  • Oppo A5 2020 доступний у чорному (Mirror Black) та білому (Dazzling White) кольорах;
  • Oppo A9 2020 доступний у фіолетовому (Space Purple), зеленому (Marine Green) та рожево-бірюзовому (Vanilla Mint) кольорах.

Смартфон міцно лежить в руці, бо бокові грані не глянцеві, як задня панель, а більш матові. Торці заокруглені і смартфони достатньо товсті — 9,1 мм та приємно важкі — по 195 грам кожен. 

Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020

На перший погляд відмінностей у дизайні між смартфонами немає, однак вони є, але мінімальні. Я знайшов дві відмінності: перша — у Oppo A5 2020 на торці є додатковий, не дуже глибокий паз і виконує він швидше декоративну, ніж практичну функцію, друга відмінність у тому, що в Oppo A9 2020 камера з корпусу виступає суттєво більше, ніж у Oppo A5 2020. В решті моментів, якщо не враховувати кольори корпусу вони абсолютно ідентичні.

РОЗТАШУВАННЯ ЕЛЕМЕНТІВ УПРАВЛІННЯ

Придумати щось оригінальне в плані розташування звичних елементів управління вкрай важко та й чи потрібно? В цих смартфонах всі елементи корпусу міліметр в міліметр знаходяться на однакових місцях:

  • На правій грані є клавіша живлення, яка всередині має зелену лінію, як декоративну складову, окантовка такого ж кольору є на одній з чотирьох основних камер.

Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020

  • На верхньому торці немає нічого, хіба можемо сюди віднести розмовний динамік, який розташувався на грані передньої панелі і верхнього торця.
  • На лівому торці є клавіша регулювання гучності та лоток для двох SIM-карт та карти пам’яті.

Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020

  • На нижньому торці є роз’єм для навушників mini-jack, розмовний мікрофон,  роз’єм для зарядки USB Type-C та динамік.

Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020

На задній панелі є сканер відбитків пальців, який має ледь відчутну окантовку, тому, щоб потрапляти на нього потрібно призвичаїтись. Вище від сканера розташований блок з трьох камер, а поруч них ще один блок на якому є спалах та додаткова камера для вимірювання глибини. Нижче від сканера пальців розташувався логотип Oppo. На передній панелі немає нічого екстраординарного. Тут варто згадати лише про виріз у формі крапельки.

ЕКРАН: МАЙЖЕ, ЯК У ФЛАГМАНСЬКИХ СМАРТФОНАХ SONY

Екрани в обох смартфонах ідентичні, тому писатиму про смартфони в однині. Тут встановлена IPS-матриця з діагоналлю 6,5 дюйма. Екран здається справді великим, хоч ми і звикли до великих діагоналей у 2019 році. Співвідношення сторін нестандартне — 20:9 і вже нагадує флагманські смартфони Sony в яких співвідношення може бути навіть на рівні 21:9. Для чого це потрібно? Для ігор чи перегляду фільмів — ідеально, а от для перегляду звичайного відео з розмірами 16:9 воно не дуже підходить, оскільки по боках з’являються достатньо широкі і непривабливі чорні рамки.

Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020

Екран насичений і кольоропередача чудова. Єдиний мінус полягає в тому, що розширення тут на рівні HD+ (1600 x 720), хоч навряд чи пересічний користувач побачить різницю в якості зображення з Full HD. Щільність пікселів знаходиться на рівні 270 пікселів на дюйм — показник достатньо посередній. Екрани захищені склом Corning Gorilla Glass 3-го покоління детальніше про яке ви можете дізнатися у нашій статті за посиланням.

Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020

Також виробник заявляє, що в екрані реалізована технологія Sunlight. Суть цієї фішки в тому, що екран стає яскравішим, а відповідно більш читабельним на сонці чи при будь-якому іншому потраплянні прямого світла на екран. Щодо налаштувань екрану, то в них все стандартно: є можливість увімкнути автояскравість та нічний режим, щоб зменшити навантаження на очі, але темної теми інтерфейсу тут нема і шкода, що Oppo в своїх бюджетниках не дають підтримку темної теми, а це був би ще один вагомий аргумент для покупки.

ПОТУЖНІСТЬ: ASPHALT 9: LEGENDS ТА PES 2020 НА МАКСИМАЛКАХ

Обидва смартфони працюють на достатньо свіжому (представлений у 2019 році) процесорі Qualcomm Snapdragon 665. Фактично він є продовженням добре відомого Snapdragon 660. Процесори смартфонів виконані по 11-нанометровому техпроцесу, що добре вплине на енергоефективність і нагрівання процесора буде значно менше. За графіку в обох смартфонах відповідає чіп Adreno 610, що в теорії забезпечить хорошу продуктивність в іграх. Між іншим, аналогічний процесор встановлений у Xiaomi Redmi Note 8.

Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020

Традиційно я “прогнав” смартфони через синтетичний тест AnTuTu. Перед тим, як його запустити у меню “батарея” я увімкнув режим високої продуктивності. В підсумку я отримав такі результати:

  • Oppo A9 2020 — 170 тисяч балів;
  • Oppo A5 2020 — 162 тисячі балів.

Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020

Процесори однакові, графічні прискорювачі також, але чому результати тесту різні? Вся справа в тому, що Oppo A9 2020 має 4 ГБ оперативної пам’яті на борту, а А5 2020 має 3 ГБ оперативної пам’яті. Є версії і з більшим об’ємом оперативки, але в нас доступні саме ці дві версії. Між іншим оперативна пам’ять тут LPDDR4x. Щодо вбудованої пам’яті, то А9 2020 має 128 ГБ, а А5 2020 — 64 ГБ. Якщо вам буде цього мало, то ви можете розширити пам’ять за допомогою карток пам’яті microSD до 256 ГБ.

В обох смартфонах є особливий режим чи можливо правильніше сказати додаток, який називається “Ігровий простір”. Туди будуть автоматично додаватися ігри, які ви встановите або ви можете додати їх туди вручну. Цей режим допоможе максимально оптимізувати смартфон під конкретну гру. Крім того, там ви зможете налаштувати інші дрібниці, які важливі для ігрового процесу.

Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020

Я встановив на смартфон дві гри: “Asphalt 9: Legend” та “Pro Evolution Soccer 2020” на обох встановив високі налаштування графіки і не помітив великої різниці в плавності картинки з середніми налаштуваннями графіки. Тому, якщо коротко, то в смартфонів продуктивність на хорошому рівні завдяки свіжому процесору, HD-екрану, який не забирає багато ресурсів та можливості налаштувати гру під себе в режимі “Ігровий простір”. Ці смартфони можна сміливо купувати, якщо ви полюбляєте грати ігри і при цьому шукаєте собі апарат в межах 200-300 доларів.

Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020

ОБОЛОНКА COLOR OS

Працюють обидва апарати на Android 9 з фірмовою оболонкою Color OS 6.1. Це оболонка до якої я звикав найдовше. Перше, що було незвично — великі квадратні піктограми, якщо відкотити шторку. Є багато дрібних деталей в плані налаштувань та можливостей: можливість записувати дзвінки, окремий ігровий режим, дитячий режим, можливість розділити екран в додатках, де це підтримується за допомогою свайпу вверх трьома пальцями — зручно. 

Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020

Також у вас є можливість обирати, яким чином ви хочете керувати смартфоном: навігаційні клавіші чи жести. Єдине чого в цій оболонці мені бракувало — темна тема інтерфейсу. Можливо з наступними оновленнями і така радість тут з’явиться.

КАМЕРА: ДЕСЯТЬ ОБ’ЄКТИВІВ НА ДВОХ

Обидва смартфони мають по 5 камер. Фронтальна камера — одинарна, а от основна складається аж з 4-х модулів. В Oppo A9 2020 є об’єктив на 48 МП, який можна увімкнути окремо, бо по замовчуванню розширення стоїть на рівні 12 МП, є ширококутний об’єктив на 8 МП з охватом 119 градусів, є 2-мегапіксельний об’єктив для зйомки макро, а також 2-мегапіксельний сенсор для портретних фото. Тут є нічний режим і працює він на рівні більш дорогих апаратів.

Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020

В Oppo A5 2020 основний об’єктив на 12 МП, а в характеристиках решти об’єктивів вони схожі, щоправда нічного режиму у A5 2020 немає. В жодному зі смартфонів немає оптичної стабілізації зображення. До плюсів в обох смартфонах можна віднести роботу HDR. Щоправда на A5 2020 він працює аж занадто різко і дуже драматизує кадр, а це не завжди потрібно. На Oppo A9 2020 з HDR все гаразд, бо працює він м’якше.

Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020 Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020

Макро-режим окремо активовувати не потрібно, бо він активується автоматично, коли ви підносите об’єктив близько до об’єкта, щоправда у мене на A9 2020 виходило сфокусуватися на меншій відстані до об’єкта, ніж на А5 2020.

Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020 Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020

Насправді здивував режим портрету. Алгоритми неідеальні, але якість розмиття і можливості щодо відділення об’єкта від фону мені сподобались, особливо, якщо пам’ятати, що смартфони коштують п’ять та шість з половиною тисяч гривень. Селфі-камера в обох смартфонах підтримує режим б’ютифікації. Щодо розширення, то у А9 2020 — 16 МП з діафрагмою  f/2.0, а A5 2020 — 8 МП. Обидва на селфі-камеру можуть знімати FullHD-відео. 

Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020

Якщо порівнювати, то звісно, що Oppo A9 2020 має кращі фото-можливості і селфі-камери це також стосується. Його переваги перед A5 2020: наявність нічного режиму, вища деталізація за рахунок модулю на 48 МП, більш природна кольоропередача та коректніша робота HDR. Нижче ви можете порівняти фото з обох апаратів.

Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020 Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020

Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020 Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020

Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020 Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020

Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020 Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020

Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020 Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020

Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020 Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020 

Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020 Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020

Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020 Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020

Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020 Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020

ЗВУК: СТЕРЕОДИНАМІКИ ТА DOLBY ATMOS

Ви пам’ятаєте скільки коштують ці смартфони? Недорого, але обох є стереодинаміки. Навіть не згадаю відразу в яких апаратах за таку ж вартість є стереодинаміки. Далеко не у всіх флагманах вони є. Звучать смартфони доволі об’ємно, тому для перегляду фільмів та YouTube в парі з екраном зі співвідношенням 20:9 — чудове рішення.

Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020

Крім того, cмартфони підтримують технологію Dolby Atmos і в навушниках це відчувається. Крім того, ви можете налаштувати еквалайзер під себе зважаючи на те, який контент ви в основному споживаєте: фільми, музика чи ігри. Також ви можете увімкнути інтелектуальний режим, який сам визначатиме, які ефекти робити відповідно до контенту.

Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020

АВТОНОМНІСТЬ ТА ШВИДКІСТЬ ЗАРЯДКИ У ВИМКНЕНОМУ СТАНІ

Обидва смартфони мають ємність батареї на рівні 5000 мАг, але не мають швидкої зарядки в комплекті, тому цей процес затягується. Я вирішив перевірити за скільки часу апарати зарядяться від 0 до 100% від комплектного блока зарядки на 10W. Результат мене здивував. Нижче ви можете побачити за скільки часу на скільки відсотків заряджалися апарати:

  • За 30 хвилин: Oppo A5 2020 — 24%, Oppo A9 2020 — 23%;
  • За 60 хвилин: Oppo A5 2020 — 44%, Oppo A9 2020 — 43%;
  • За 90 хвилин: Oppo A5 2020 — 62%, Oppo A9 2020 — 62%;
  • За 120 хвилин: Oppo A5 2020 — 79%, Oppo A9 2020 — 80%;
  • За 150 хвилин: Oppo A5 2020 — 94%, Oppo A9 2020 — 92%.

Насправді, те що за 3 години часу ви не зможете зарядити ці смартфони на 100% новина не з приємних, нижче ви можете побачити точний відрізок часу за який заряд поновився. Варто також сказати, що заряджання проводилося на вимкнених смартфонах. Якщо під час заряджання ними користуватися, то й такий результат буде хорошим.

  • Oppo A5 2020 на 100% зарядився за 194 хвилин (3 години 14 хв);
  • Oppo A9 2020 на 100% зарядився за 195 хвилин (3 години 15 хв).

Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020

Однак смартфони мають свої плюси. Вони довго заряджаються, але ж і довго розряджаються, бо мають ємну, навіть по мірках 2020 року, батарею, енергоефективний процесор, екран з HD+ розширенням. В тесті Geekbench зі 100% до нуля при увімкненому екрані з яскравістю 50% та навантаженні на процесор 100% вони протрималися:

  • Oppo A5 2020 — 9 годин 18 хвилин;
  • Oppo A9 2020 — 10 годин 28 хвилин.

Це блискучі показники, які дозволять вам користуватися смартфонами протягом двох днів не підзаряджаючи. Дивно лише те, що А9 2020 протримався на 1 годину 10 хвилин довше. 

Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020

Крім всього вищезазначеного, що стосується автономності апарати підтримують реверсивну зарядку, тобто їх можна використовувати в якості павербанка. Для цього потрібен OTG-кабель з USB Type-С на USB Type-C. Технологія не нова, але в певний момент може виручити. Ви наприклад можете підзарядити інший смартфон чи кейс TWS-навушників.

ЗАХИСТ ТА КОНФІДЕНЦІЙНІСТЬ

Для розблокування пристрою ви можете використовувати два варіанти: сканер відбитків пальців та розблокування по обличчю, ну і звісно ж стандартні методи — пароль. Сканер пальця працює швидко, як мабуть і всі сканери відбитків у 2020 році, а розблокування по обличчю має посередню швидкість та й при реєстрації смартфон вам каже, що люди схожі на вас зможуть розблокувати пристрій. В Oppo навіть пишуть, що якщо ви надто сильно замакіяжитесь, то смартфон вас може не впізнати.

Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020

Загалом в Oppo питання конфіденційності і безпеки займає дуже важливе місце і перейшовши в налаштування смартфону в цьому можна переконатись. Там є окрема вкладка, яка називається “Безпека”, є вкладка під назвою “Пристрій та конфіденційність”, є “Батьківський контроль” і ще багато чого, що ви можете налаштувати під себе і розуміти, що ви захищені зі всіх сторін.

КОМУНІКАЦІЙНІ МОЖЛИВОСТІ

  • Wi-FI: смартфони підтримують Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac;
  • Bluetooth: версія 5.0 на обох апаратах;
  • NFC: є в обох апаратах;
  • Інфрачервоний порт: немає в жодному;
  • FM-радіо: є;
  • 2 SIM-карти та карту пам’яті можна встановлювати одночасно на обох смартфонах.

Oppo A5 2020 VS Oppo A9 2020

ПІДСУМКОВА ДУМКА

Підводячи підсумки бачимо, що різниця між апаратами мінімальна: в Oppo A9 2020 краща камера, як основна так і фронтальна, він має більше оперативної та вбудованої пам’яті. В решті характеристик апарати ідентичні. Чи є сенс переплачувати півтори тисячі гривень за А9 2020? Якщо ваш пріоритет ігри та соцмережі, то є сенс, якщо ж ні ігри, ні соцмережі, то не ваша стихія, то ви сміливо можете обирати А5 2020.

Читайте також:

Читайте також:
Samsung Galaxy А35 VS А55: що нового?
Компанія Samsung 11 березня представила два середньо бюджетні смартфони — Galaxy А35 та Galaxy А55. Всі попередні покоління цих смартфонів стали бестселлерами за короткий проміжок часу, тому є підстави сподіватися, що й цьогорічні Galaxy А35 та Galaxy А55 будуть бестселлерами через ряд корисних фішо
28/03/2024
Як перевірити екранний час на Android?
Якщо ви хочете почати користуватися смартфоном менше та більш відповідально, щоб вивільнити час для саморозвитку, читання, фізичних вправ, ігор з дітьми, здоровішого сну, то ця стаття для вас, адже вона про екранний час. Саме поняття “екранний час” ввійшло в обіг завдяки компанії Apple, але в смартф
15/03/2024
Як підключити контролер DualShock 4 чи DualSense до iPhone?
Рівень графіки в іграх для смартфонів та планшетів, як на iOS, так і на Android пристроях дуже виріс. З року в рік ринок мобільного геймінгу тільки зростає, а виробники смартфонів навіть пропонують спеціальні рішення, щоб геймеру були створені всі умови для досягнення високих результатів. Якщо ви к
09/03/2024
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?