ТОП-5 ноутбуків для навчання 2021: який ноутбук вибрати для школяра чи студента?

26/07/2021

Асортимент ноутбуків на сучасному ринку налічує кілька сотень моделей, а точніше конфігурацій. Це коли на заводі, в один той самий корпус ноутбука, встановлюється різна електронна начинка: процесор, відеокарта, оперативна пам'ять, диски. Вибрати серед цього всього різноманіття оптимальний ноутбук для навчання справді не просто, особливо за умови обмеженого бюджету. Щоб полегшити муки вибору, ми підібрали п'ять гідних уваги ноутбуків: для школярів — базові конфігурації за недорого, для студентів — трохи функціональніші моделі, але все ще за розумні гроші.

1_ккк.jpg

Lenovo IdeaPad 3

Lenovo IdeaPad 3 — один з найдоступніших ноутбуків з солідним об'ємом як оперативної, так і постійної пам'яті 8 та 256 ГБ відповідно. Оперативка розпаяна прямо на материнській платі ноутбука, додатково передбачений один вільний слот SO-DIMM DDR4 для апгрейду. Твердотільний накопичувач представлений укороченим форматом М.2 2242, але є можливість заміни на більш широко розповсюджений 2280. Процесор же Intel Celeron N4020 є найпростішим серед сучасних — два низькочастотні ядра без багатопоточності. Зате він виділяє лише 6 ват тепла, завдяки чому ноутбук здатен охолоджуватися без вентилятора, тобто повністю бесшумно. Підійде для веб-браузера Chrome, електронних документів Word та Excel, перегляду 720p-фільмів та навіть ігор до 2010 року.

8_Untitled.jpg

ASUS Laptop

ASUS Laptop — рідкісний, в умовах всесвітнього дефіциту напівпровідникових чипів, бюджетний ноутбук з дискретною відеокартою NVIDIA GeForce MX130. Прискорювати відеомонтаж вона не вміє (енкодер NVENC відсутній), зате підтримується технологія CUDA для професійної фотообробки та 3D-моделювання. Двоядерний чотирипоточний процесор Intel Pentium 6805 з архітектурою Ice Lake 10-покоління є, мабуть, оптимальним напарником для вищезгаданої відеокарти (ніхто не перетягує на себе ковдру). Все це доповнюється двоканальною оперативною пам'яттю (4 ГБ розпаяно на материнці, ще 4 встановлено у слот) та швидкісним M.2 PCI-E SSD на 256 гігабайт. На такому ноутбуці комфортно не тільки працювати і навчатися, а й розважатися у мультиплеєрних іграх, як-то CSGO, Dota 2 та World of Tanks, де потрібно 120+ FPS.

2a0f8d1ce4bf84984b68e6e287035d4a.jpg

HP Pavilion 14

HP Pavilion 14 — компактний та легкий ультрабук з діагоналлю 14 дюймів та вагою 1.4 кг. На дві треті зроблений з металу: верхня кришка та внутрішня панель навколо клавіатури. Матриця екрану хоч і не фотографічно точна (показник NTSC лише 45 %), але все ж таки IPS з широкими кутами та соковитими кольорами. Не менш цікавий і процесор цього ноутбука — Core i3-1125G4 з 4 ядрами та 8 потоками. Раніше таким могли похизуватися лише більш дороговартісні Core i5. Одинадцяте покоління чипів Intel принесло енергоощадний 10-нанометровий техпроцесс, підвищену продуктивність на одне ядро, підтримку швидкісної оперативної пам'яті DDR4-3200 МГц та нову архітектуру вбудованої графіки Xe. Це означає не тільки вищу частоту кадрів в іграх, а ще й підтримку нового формату відеороликів AV1.

hp_pavilion_14_laptop02_thumb.jpg

HP Laptop 15s

HP Laptop 15s — найдешевший ноутбук з 6-ядерним та 12-поточним процесором AMD Ryzen 5 5500U. Цей побудований на 7-нанометровій архітектурі Zen 2 чип є, мабуть, найвигіднішим рішення для тривимірного моделювання в 3Ds Max та Blender. Непогане це рішення і для професійного відеомонтажу — вбудована графіка Radeon Vega 7 має енкодер RME як для класичного кодека H264, так і для нового H265. Є декодер (для перегляду, не монтажу) і для формату VP9, який використовується на YouTube. Два модулі оперативної пам'яті сумарним об'ємом 16 ГБ (в майбутньому можна проапгрейдитися до 32) доповнюються SSD M.2 PCI-E на півторабайта. А от для ігор Ryzen 5 5500U не підходить: обмежений 15-ватний теплопакет дозволяє розганятися до високої частоти Precision Boost лише короткочасно.

photo_2021-07-26_16-21-52.jpg

Lenovo IdeaPad Gaming 3

Lenovo IdeaPad Gaming 3 — як ігровий ноутбук, так і крута мобільна робоча станція для навчання в університеті, наприклад при розробці програм, будівельному кресленні чи економічний аналітиці. Пару процесору Intel Core i5-10300H (літера H означає можливість тривалого авторозгону Turbo Boost) складає дискретна відеокарта GeForce GTX 1650. Вона має не тільки 4 ГБ власної пам'яті GDDR6, а й енкодер NVENC для прискорення відеомонтажу. На додачу отримуємо IPS-экран, 8+8 гігабайт оперативки та парочку дисків — SSD 256 ГБ та HDD 1 ТБ, завдяки яким одночасно швидко, містко і зручно робити резервні копії. Звісно ж, у вільний від навчання час буде не гріх ознайомитися з майбутніми новинками ігор — Stalker 2, Battlefield 2042 та Far Cry 6, всі вони запускатимуться на середніх налаштування графіки.

вівцвц.jpg

Висновки

Не буде зайвим доукомплектувати ноутбук для школяра чи студента корисними аксесуарами: рюкзаком або сумкою для переноски та захисту від падінь; підставкою для покращення охолодження та регулювання висоти екрана на рівні очей; бездротовою мишкою і опціонально геймпадом; навушниками з дротом чи без, у кожного з двох видів є свої переваги. Також знадобиться програмне забезпечення: операційна система, якщо у ноутбука немає передставленої (нещодавно представили новітню Windows 11) та професійно-робочі програми, наприклад Photoshop, Premier, Illustrator, які входять до складу цифрової підписки Adobe Creative Suite.

 

Товари:
Читайте також:
У чому різниця між Thunderbolt та USB-C?
Поки що рівень уніфікації роз’ємів та кабелів не досяг того рівня, щоб можна було використовувати один кабель для всього, але ринок потрохи до цього йде. Остання презентація Apple зайвий раз це доводить. В цьому матеріалі ми поговоримо про Thunderbolt та USB-C. Хоча вони виглядають однаково все ж іс
15/09/2023
HР Pavilion 15: універсальний солдат для роботи, навчання та ігор
У нас на огляді ексклюзивний HР Pavilion 15, який на вигляд є типовим офісним калькулятором, проте потягне навіть Cyberpunk 2077. Цікаво? Тоді гайда до огляду. Дизайн Кришка дисплею та накладка над клавіатурою виконані з алюмінію, а нижня кришка з пластику. Повноформатна клавіатура з цифровим блок
15/07/2023
Що показала Apple на WWDC 2023?
Конференція для розробників WWDC - щорічний літній івент, який чекають мільйони Apple-фанів. Цьогорічна конференція для Apple стала епохальною, адже був презентований новий продукт — VR-гарнітура Vision Pro. Крім цього, очікувано ми побачили оновлення iOS, iPadOS, watchOS, macOS, оновлений 15-дюймов
06/06/2023
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?