Як вибрати ноутбук на 2023 рік?

10/09/2022

Основними характеристикам ноутбука є: екран, з якого випливає розмір ноутбука (від 11 до 17 дюймів); процесор, від якого залежить загальна швидкодія та час роботи від батареї; пам'ять, котра ділиться на оперативну та постійну SSD; і нарешті відеокарта, яка корисна не лише для ігор, а й в багатьох професійно-робочих програмах. Отож, розглянемо детально кожен з цих параметрів ноутбука.

Noutbuki 2023.jpg

Екран. Ноутбуки з діагоналлю 11-12 дюймів називають нетбуками; 13-14 дюймів — ультрабуками, 15-дюймові — універсальними мультимедійними, а 17-дюймові — мобільними робочими станціями. Ігрові ж ноути бувають від 14 до 17 дюймів. Окрім діагоналі і роздільної здатності (найчастіше Full HD), важливим є ще й тип матриці. Найдешевшим варіантом є TN, але у IPS соковитіші кольори та ширші кути огляду. Проте, деякі виробники ноутів використовують маркетингову фразу IPS Level або IPS Style. Насправді це VA-матриця, яка миліша оку за TN, але все ж з вужчим колірним діапазоном ніж справжня IPS, зате з частотою оновлення 120 Гц. Потроху набирають популярність надяскраві OLED-екрани в ноутбуках.

TN vs IPS vs VA.jpg

Процесор. Процесори ноутбуків діляться на три категорії. Перші — енергоощадні з індексом N або E, які охолоджуються пасивно, тобто повністю безшумно. Другі — універсальні з індексом U або G, які вже потребують вентилятора, але все ще помірно витрачають заряд батареї. Треті — високочастотні з індексом H, що використовуються у геймерських ноутах. Отож, для веб-серфінгу, роботи з документами та перегляду фільмів вистачить навіть Pentium Silver N чи Athlon Gold U. Для програмування і пакетної фотообробки вже бажаний Core i5 U чи Ryzen 5 U. А для відеомонтажу і 3D-моделювання підійде ігровий ноутбук з процесором Core i7 H чи Ryzen 7 H.

AMD Ryzen.jpg

Пам'ять. У більшості ноутбуків використовується оперативна пам'ять стандарту DDR4. І лише найновіші процесори Intel Core 12-покоління й AMD Ryzen 6000-серії підтримують DDR5. В тонких ультрабуках оперативка зазвичай розпаяня прямо на материнській платі і не піддається апгрейду. З чотирма гігабайтами опери зараз некомфортно навіть у веб-браузері, потрібно мінімум вісім. Для ігор обов'язковими є 16 ГБ, а для професійної роботи будуть не зайвими всі 32. Також варто враховувати, що частину оперативної пам'яті забирає для своїх потреб вбудована відеокарта.

DDR4 vs DDR5.jpg

Диски. У найдешевших нетбуках використовується впаяний eMMC чип, який у випадку зносу, а флеш-пам'ять рано чи пізно точно зноситься, не вийде замінити. У більшості середньоцінових ноутбуків є один слот для швидкого твердотільного накопичувача M.2, а в ігрових ноутах таких слотів може бути навіть два. Можна зробити надшвидкий дисковий масив RAID 1 або наднадійний RAID 0. Повільні 2.5-дюймові SATA-диски, як SSD, так і HDD, в ноутбуках зараз використовуються дуже рідко. Якщо потрібно 2 терабайта чи ще більше місця для зберігання файлів, простіше скористатися зовнішнім USB-диском.

SSD M2 vs SATA.jpg

Відеокарта. Інтегровані графічні прискорювачі Intel UHD та Iris Xe, завдяки технології Quick Sync, добре справляються з відеомонтажем та переглядом 4K-фільмів, включаючи новий кодек AV1. Конкуруюча інтеграція Radeon Vega видає значну вищу частоту кадрів в іграх. Дуже бажаною для iGPU є двохканальна оперативна пам'ять. Бюджетні дискретні відеокарти GeForce MX ще трохи швидші в іграх, але не вміють повноцінно прискорювати відеомонтаж (технологія CUDA є, а от NVENC нема).

RTX 3050 Ti.jpg

Ігровими ж відеокартами є GeForce GTX та RTX, які відрізняються між собою реалістичними відображеннями Ray-Tracing та розумним апскейлінгом DLSS. Найоптимальнішою по співвідношенню ціни і швидкої є GeForce RTX 3050 Ti. Конкуруючі ж Radeon 6000M зараз у продажу зустрічаються рідко. Також існують професійні графічні прискорювачі NVIDIA Quadro, які нещодавно перейменували в NVIDIA RTX (без слова GeForce). Вони підтримують ряд технологій, недоступних ігровим відеокартам. Наприклад, NVIDIA Mosaic для об'єднання кількох зовнішніх моніторів у єдину мульти-панель, причому з урахуванням товщини рамок.

 

Товари:
Читайте також:
У чому різниця між Thunderbolt та USB-C?
Поки що рівень уніфікації роз’ємів та кабелів не досяг того рівня, щоб можна було використовувати один кабель для всього, але ринок потрохи до цього йде. Остання презентація Apple зайвий раз це доводить. В цьому матеріалі ми поговоримо про Thunderbolt та USB-C. Хоча вони виглядають однаково все ж іс
15/09/2023
HР Pavilion 15: універсальний солдат для роботи, навчання та ігор
У нас на огляді ексклюзивний HР Pavilion 15, який на вигляд є типовим офісним калькулятором, проте потягне навіть Cyberpunk 2077. Цікаво? Тоді гайда до огляду. Дизайн Кришка дисплею та накладка над клавіатурою виконані з алюмінію, а нижня кришка з пластику. Повноформатна клавіатура з цифровим блок
15/07/2023
Що показала Apple на WWDC 2023?
Конференція для розробників WWDC - щорічний літній івент, який чекають мільйони Apple-фанів. Цьогорічна конференція для Apple стала епохальною, адже був презентований новий продукт — VR-гарнітура Vision Pro. Крім цього, очікувано ми побачили оновлення iOS, iPadOS, watchOS, macOS, оновлений 15-дюймов
06/06/2023
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?