Як вибрати бюджетний смартфон?

16/09/2022

Якщо бюджет необмежений, то вибрати смартфон дуже легко, адже достатньо купити найсвіжішу модель iPhone, Samsung, Google чи Xiaomi. Однак вибираючи бюджетний смартфон ми хочемо отримати максимум можливостей за мінімальну ціну і тут починається серйозне дослідження.

КОМПЛЕКТ І ДИЗАЙН

При покупці бюджетного смартфону ви, скоріше за все, маєте певну суму і навряд чи розраховуєте на додаткові витрати, такі як чохол, захисне скло або плівка, зарядний пристрій та кабель. Цього року тренд великих гравців - не додавати до комплекту нічого, крім смартфону і кабелю.

l1BXRD-Y2mqaiqdbuEgdyjqszHDF56E_UsN1pccNNSJ98kohp02qJywfb7I0rjYKShXIbcyZiI2dUk361mkDOiKZ_OQF_CVd1u6uCjcywHnODhtInex5m-Gha4ojQBqvhh4PAjuHl39j5CxMkbOJslE4rKh9izOYTTPJgCr92NW3kDomeMhz11COmw

Тому при купівлі обов'язково уточніть комплектацію смартфону, буває таке, що навіть в бюджетні моделі вже не дають навіть зарядного пристрою. В комплекті має бути захисний чохол, блок та кабель для заряджання, а в ідеалі ще й дротові навушники та плівка на екрані.

У більшості бюджетних смартфонів присутній роз'єм для навушників 3.5мм, проте теж краще уточнити про його наявність перед покупкою: ви ж не хочете до бюджетного смартфону ще додатково купляти перехідник чи бездротові навушники? Роз’єм для навушників ви знайдете в більшості доступних смартфонів, наприклад в Xiaomi Redmi 10C, Samsung A13 чи  OPPO A55.

ukVRuE3nFGEdK3BV8hliA72inJxPIaqf0pqG81MWeINL6iMOdFDRFY-0H6Lenj4f29YAvAhPnD1HayeQ872kZia3gcu_cDUVlpJi461RWUfVGnkC-L9nw-aeNI4ktjK--lAfFV9cf6KezAvykwz9vzJEjcNI4PXTU9T6I9ApcvcV7300hv9eQXiQPQ

Дизайн — справа суб’єктивна, тому вибирати варто те, що вам до душі.

ДИСПЛЕЙ

Тут вибір невеликий, скоріше за все, в них буде встановлено IPS матрицю і це непогано, бо вони у переважній більшості мають хороші кути огляду, природну кольоропередачу, а також доступні для заміни у випадку розбиття.

Останнім часом почали з'являтися бюджетні смартфони із OLED дисплеями, але доступні матриці такого типу мають високий рівень ШІМ, тобто мерехтять на низьких рівнях яскравості і від того очі напружуються та втомлюються. IPS матриці позбавлені цієї проблеми.

Що стосується розміру дисплея, то бюджетні компактні смартфони зараз зустрічаються рідко: воно й не дивно, бо зазвичай такі пристрої купують або для дітей в школу, або для роботи. Переважно діагональ доступних смартфонів коливається від 6,5 дюйма до 6,7 дюйма. Якщо діагональ для вас має визначальне значення, то нижче є декілька моделей бюджетних смартфонів з різними діагоналями.

KkBbHAMRkQ_HyhVo2NFNpKIAMtM58TfQFQll-hjAQ8KMLcwfMBFsBdFrtjtySI2GoKwWLqjru4jZLJ8cD5mbMr99IiZAV-Bld0tjbJEVrNA3gEvlhaoYMPXABOQfbDhyF_8QYaOD5wuj6HuGgst2Erm0PISMGOCTnd4kdFXdAfS9DSygplShkVZfow

Іншою важливою характеристикою екрану є роздільна здатність - чим вона вища, тим краще, бо кращою стає деталізація. Для смартфону від 6 дюймів, бажано, щоб вона була FullHD і вище, себто від 1080 на 1920 пікселів. Якщо одна зі сторін має показник 720 пікселів - це HD-дисплей і деталізація в цьому випадку буде нижчою. Наприклад, Samsung A13 може похвалитися роздільною здатністю дисплея 2408x1080 пікселів, що разом з діагоналлю 6,6 дюйма дає щільність пікселів на рівні 400 на дюйм.

Додатковою перевагою, якщо говорити про екран, є підвищена частота оновлення, але в бюджетному сегменті вона зустрічається не часто, однак бувають виключення, як наприклад Tecno Spark 8C з частотою оновлення 90 Гц.

ПРОДУКТИВНІСТЬ

Бюджетні смартфони важко назвати ігровими, чи не так? Від них ми хочемо отримати стабільну роботу та відсутність лагів інтерфейсу. Однак, бюджетні смартфони все частіше оснащують процесором, який може тягнути важкі тайтли, хоч і з невисокими налаштуваннями графіки.

Наприклад, Xiaomi Redmi 10C працює на процесорі від Qualcomm — Snapdragon 680 4G з графікою Adreno 610. Цей чіп виконаний по нормах 6-нанометрового техпроцесу. В популярному синтетичному тесті AnTuTu апарат набирає 269 тисяч балів. На ньому можна пограти у топові ігри з середніми налаштуваннми графіки, а з клікерами та таймкіллерами взагалі не буде жодних проблем. Апарат не гріється навіть під час тривалих навантажень.

Інші смартфони про які ми згадували в цьому матеріалі, наприклад OPPO A55 працює на Mediatek Helio G35, а Samsung A13 працює на фірмовому Exynos 850 (8nm) з графікою Mali G52. Realme та Tecno оснащені процесором UniSoC.

TECNO-Spark-8c-Review.jpg

Якщо поверхнево оцінити можливості кожного процесора, то найбільш потужним буде процесор від Qualcomm, він найбільше підходить для того, щоб побавитись іграми. Samsung традиційно працює на процесорі власного виробництва Exynos. Вважається, що Exynos не конкурент для Qualcomm, але в реальній роботі ви навряд чи помітите різницю, якщо ми не говоримо про флагманські чіпи. OPPO A55 працює на процесорі від Mediatek, він як і UniSoC в Realme та Tecno підійде для виконання базових завдань та найпростіших ігор.

АВТОНОМНІСТЬ

Неприємно, коли смартфон вже до обіду розряджається, а ще неприємніше побачити 1% заряду на своєму смартфоні, як наслідок чорний екран і значок пустого акумулятора. Щоб цього не сталося бажано вибрати смартфон з обсягом акумулятора не менш, ніж 5000 мАг - це наразі золотий стандарт серед бюджетних смартфонів, що забезпечує повноцінний робочий день на одному заряді.

Xiaomi Redmi 10C має батарею на 5000 мАг, як і решта доступних смартфонів, які ми згадували в цьому матеріалі, але крім цього може похвалитися підтримкою швидкої зарядки на 18W, як і Oppo A55. В найбільш бюджетних пристроях може бути об’ємний акумулятор, але без підтримки швидкої зарядки. Це варто уточнити при покупці, бо за рівних характеристик краще вибрати апарат, який швидко заряджається.

maxresdefault-5.jpg

До того ж, у налаштуваннях навіть бюджетних смартфонів можна увімкнути режим надекономії енергії, коли будуть доступні лише дзвінки, SMS та календар. 

КАМЕРА

Давайте визнаємо, камери в бюджетних смартфонах добре знімають тільки в умовах хорошого освітлення. В сутінках можна зробити прийнятні фото тільки з ручними налаштуваннями. Тому, якщо ви шукаєте доступний смартфон, який може робити гідні фото, то варто дивитися в сторону Samsung A13, Xiaomi Redmi 10C чи Oppo A55, які мають основну камеру на 50 МП, а Realme C21Y та Tecno Spark 8C підійдуть для тих користувачів, яким можливості камери стоять не на першому місці.

wSSQmtmTVgKjuFtBK9l_uHCFWAeFsJ7v3nf4y7eDoVJwmm4PN94TMwYiW-ukRhtOLhTO4-hepZjZa7R_EdVUVxZMKvePwhli8Pgwy3wDc0slLz66MkzbemC0Q8ga44OgQjUiT0SycQlPDuPanA8d-fKd0BOC5C-AsqvpfCpTnl8xr-oIFPSKv3TItw

Здебільшого в бюджетних смартфонах є багато додаткових об’єктивів — для боке, макро тощо, однак якість реалізації і доцільність їхньої наявності в смартфоні сумнівна.

Фронтальна камера потрібна переважно для відеозв’язку, однак в Oppo A55 вона цілком годиться і для селфі, адже має 16 МП.

ЗАХИСТ ТА КОМУНІКАЦІЇ

Більшість бюджетних смартфонів мають класичний сканер на задній кришці, як в моделях Xiaomi Redmi 10C, Realme C21Y чи TECNO Spark 8C, рідше його встановлюють у кнопку розблокування, що, як на мене дуже зручно і таке рішення ви можете зустріти в бюджетних Samsung Galaxy A13 та Oppo A55. В ультрабюджетних моделях сканер може бути взагалі відсутнім і це дуже печально, якщо у вашому телефоні буде зберігатися особиста інформація, бо щоразу доведеться вводити пароль чи графічний ключ.

Що ж стосується комунікацій, то обирайте смартфон, який підтримує стандарти Wi-Fi a/b/g/n/ac, щоб мати швидкісне підключення до інтернет, звісно якщо його підтримує ваш роутер.

TKiijuHwEHqOJbASVpc2IcMgDF2dLs6wLhKh8lGU6xemasTv4RCbQmjjYWFzDbi5zKGoMacAqt5qy5enFZLN0sOt2HiIGROeOKNrJbxNcGw1a7_bhCGUc-GqMCcn10g6-VLgAKFqYuJ8SffGgvNjEDI3wr4-lQcRw_7NINae4eqAl7BX_t8uq1ySgA

Було би непогано ще мати NFC модуль, щоб розраховуватись смартфоном у магазині, це доволі зручно. У всіх смартфонах, які ми згадували в цьому матеріалі є відповідний модуль, окрім моделі TECNO Spark 8C

ВИСНОВКИ

Вибрати доступний смартфон не так важко, якщо розібратися в базових характеристик. Між іншим на сайті КТС в розділі смартфони за допомогою простих фільтрів ви можете знайти смартфон, який максимально відповідатиме вашим очікуванням і потребам.

 

Читайте також:
Samsung Galaxy А35 VS А55: що нового?
Компанія Samsung 11 березня представила два середньо бюджетні смартфони — Galaxy А35 та Galaxy А55. Всі попередні покоління цих смартфонів стали бестселлерами за короткий проміжок часу, тому є підстави сподіватися, що й цьогорічні Galaxy А35 та Galaxy А55 будуть бестселлерами через ряд корисних фішо
28/03/2024
Як перевірити екранний час на Android?
Якщо ви хочете почати користуватися смартфоном менше та більш відповідально, щоб вивільнити час для саморозвитку, читання, фізичних вправ, ігор з дітьми, здоровішого сну, то ця стаття для вас, адже вона про екранний час. Саме поняття “екранний час” ввійшло в обіг завдяки компанії Apple, але в смартф
15/03/2024
Як підключити контролер DualShock 4 чи DualSense до iPhone?
Рівень графіки в іграх для смартфонів та планшетів, як на iOS, так і на Android пристроях дуже виріс. З року в рік ринок мобільного геймінгу тільки зростає, а виробники смартфонів навіть пропонують спеціальні рішення, щоб геймеру були створені всі умови для досягнення високих результатів. Якщо ви к
09/03/2024
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?