Як перевірити Android-смартфон на наявність вірусів?

24/03/2024

Дехто досі вважає, що віруси та інше шкідливе програмне забезпечення є тільки на ПК, а смартфони подолали цей недолік. Смартфони за останні роки точно стали менш вразливим, але водночас навіть у Google Play Market вистачає шкідливих застосунків попри модерацію.

Шкідливе ПЗ та звідки воно на вашому смартфоні?

Вірус - це особливий вид шкідливого програмного забезпечення, який поводиться специфічним чином. Він дублює себе всередині операційної системи або коду програми, подібно до того, як біологічний вірус вставляє свій генетичний код у клітини людини. Традиційно ціль вірусів та шкідливого ПЗ на вашому смартфоні — отримати доступ до вашої інформації, пошкодити ваш смартфон, збирати дані, а в окремих випадках навіть дистанційно керувати.

ZmcLR_Q8rdQSBeQUeWHgAcZip_PA86ehLX-Ku08vYRdCuotM-xhPjdCub1FwRNywHhHtdFAWnzTlAMnpUJctLYvXQMw1i-dUVvYGVF0D6HxiBlr5lfW5hEj-ElZtgk7oWCw5WiaaEe7U31QVoZaw3xw

Оскільки впродовж багатьох років компанія Google вживала заходів щодо зменшення вразливостей своєї операційної системи, то ми можемо спостерігати явний прогрес. Більше того виробники постійно оновлюють безпекове ПЗ на смартфонах, щоб мати можливість протистояти новим вразливостям. Застосунки перед тим як потрапити в Play Market також проходять модерацію. Виникає питання, як віруси та шкідливе ПЗ можуть потрапляти на ваш смартфон?

Традиційно шкідливе ПЗ потрапляє на смартфон через застосунки завантажені не з Play Market, а з сумнівних сайтів чи форумів, часто це відбувається через вкладення в електронних листах, СМС-повідомленнях чи месенджерах.

Як віруси та шкідливе ПЗ проявляються в роботі смартфона?

Наявність вірусів та шкідливого ПЗ швидко дадуть про себе знати під час виконання звичайних завдань на смартфоні, зазвичай це проявляється наступним чином:

  • смартфон працює повільно;
  • дуже швидко розряджається батарея;
  • пристрій постійно перезавантажується;
  • застосунки “вилітають” чи некоректно працюють;
  • ви бачите рекламу в застосунках, які зазвичай не мають реклами;
  • ваш телефон раптово починає перегріватися;
  • ви бачите застосунки, які ви не пам'ятаєте чи встановлювали.

Як перевірити Android-смартфон на наявність шкідливого ПЗ?

Використання Google Play Захисту

Для початку варто використовувати Google Play Захист. Це офіційний інструмент від Google для постійного захисту вашого пристрою. Він сканує всі програми, облікові записи Google, щоб переконатися, що ваш пристрій у безпеці, але це не панацея.

r-GUNv663OVi8IRx8JSgj-ablcswBp0nFUFH-GVP-GOEDpkwr4MTFemYXaWiY_m_KBJ_rIAgtF6tKxylZfcQjg_EoocG814JkHzHJfVQV13INDhoI1AQmVImasfFYUo3U9w3TXzQg4lk3hfQIrOU9yA

Як скористатися діагностикою Google Play Захисту:

  • Відкрийте “Налаштування”;
  • Перейдіть до розділу “Безпека та конфіденційність”;
  • Торкніться “Безпека додатків”.
  • Натисніть на Google Play Захист.
  • Виберіть Сканувати.
  • Після цього функція повідомить вам, чи є на вашому телефоні небезпечні програми.

Використання сторонніх антивірусних програм

Існує безліч антивірусних програм для ОС Android. Більшість з них пропонують безкоштовну версію з базовим функціоналом і платну версію. Більшості власників Android цілком вистачить і безкоштовної версії. Цими програмами дуже легко керувати, більшість з них мають велику кнопку “Сканувати”, коли ви відкриваєте програму.

l5f6hJ0wiMLtFBtaU6T5ctl7qJmePyPSOH6O_Qhv_fCITWCt0ETY6YSusNRzjvO0iCauT7inggOeQp8iiQPuX5MhAQhvn9Fe7y3vPfrUG4YcBy1snWZDYHtmDWx9Px2NuaMAGWZckbWBxzudZmc-oLs

Видаліть усі програми не з Play Маркету

Тепер, коли ви визначили, що ваш смартфон не заражений, вам потрібно розглянути можливість того, що на вашому телефоні є заражена програма. Якщо на вашому смартфоні є застосунок, який ви завантажили не з Google Play, це може бути підозріло, оскільки програми зазвичай недоступні в магазині Google Play не просто так. Іноді це відбувається тому, що додаток виконує функцію, яка порушує умови надання послуг компанії. Інколи це відбувається тому, що розробники або розповсюджувачі програми хочуть вбудувати в неї шпигунське або інше шкідливе програмне забезпечення. Вони знають, що Google цього не дозволить. Хоча інфіковані програми іноді з'являються в магазині Google Play, Google регулярно сканує свої запаси, щоб видалити шкідливе програмне забезпечення. Якщо ви хочете забезпечити безпеку свого пристрою, видаліть зі свого смартфона або планшета всі програми, які ви завантажили не з магазину Google Play. Так ви точно збільшите свої шанси зберегти свій смартфон та дані.

Що робити для профілактики безпеки свого смартфона?

Захист вашого пристрою Android від шкідливого програмного забезпечення в майбутньому - це питання пильності. Ось кілька кроків, які ви можете зробити, щоб зберегти свій смартфон від вірусів та шкідливого ПЗ:

  • ніколи не переходьте за посиланнями в електронних листах або текстових повідомленнях, якщо ви не впевнені на 100%, що вони безпечні;
  • захищайте смартфон за допомогою PIN-коду;
  • використовуйте антивірусну програму. Для захисту в режимі реального часу розгляньте можливість щомісячної підписки. 
  • не відкривайте підозрілі повідомлення та електронні листи;
  • уникайте сторонніх застосунків за межами Play Store;
  • використовуйте Google Play Захист — це функція магазину Google Play, яка сканує додатки Play Store, встановлені на вашому телефоні або планшеті, і порівнює їх з версіями, доступними в магазині. Будь-яка програма, яка була змінена на вашому пристрої, буде позначена.
  • оновлюйте ОС Android, адже оновлення містять виправлення безпеки та рішення для відомих вразливостей у попередній версії. 
  • оновлюйте системи безпеки Android. Їх слід встановлювати, як тільки вони з'являються.

Виконуючи ці нескладні правила і елементарно дотримуючись порад цієї статті ви зможете надійно захистити свій смартфон від шкідливого ПЗ та вірусів.

Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?