Як обрати свій смартфон. Поради від КТС.

15/08/2016

   Зараз, коли вибір смартфонів просто гігантський (у нас на сайті теж їх багато), здавалася б і обрати серед них саме той, який буде виконувати на “УРА” усі покладені на нього задачі, мав би бути доволі простим. Та, як виявляється, зробити це зовсім не просто. Особливо коли навколо є сила силенна “експертів” та “радників”. У даній статті я хочу Вам допомогти зрозуміти основи, на які варто опиратися при виборі смартфона.   

 

best-phone-features-970-80.jpg

 

На перший погляд

  Смартфон, від звичайної кнопкової "звонілки", відрізняється наявністю:

  • сенсорного дисплея, зазвичай більшої діагоналі;

  • операційної системи (Android,iOS, Windows);

  • швидше розряжатиметься акумулятор від багатого функціоналу;

відсутністю:

  • фізичної клавіатури (хоча є екзотичні вийнятки);

        Що робить смартфон універсальним пристроєм?Те, що він завдяки налаштуванням може перетворитися на повноцінний навігатор, музичний плеєр, розрахункову картку, мобільний кінотеатр. Завжди можна встановити потрібну програму чи гру зі спеціалізованого магазину.

 

Операційна система (ОС)

   Свого роду операційна система — це місток між смартфоном та користувачем. Вона координує роботу всіх деталей і перетворює шмат пластику із “електронним начинням” на працездатний девайс.

    На сьогоднішній день при виборі смартфону, вам необхідно буде зробити вибір серед наступних операційних систем:

  Android - найпоширеніша ОС у світі. Її можна зустріти на смартфонах,  потужності яких залишають бажати кращого, так і на пристроях із самими передовими характеристиками - флагманах, можливості яких вражають. Характеризується величезною кількістю додатків у власному маркеті Google Play, а також ігор та різного роду мультимедіа, при чому є безкоштовні додатки і ті шо можна купувати. Являється надзвичайно гнучкою ОС.  До того ж на базі ОС Android побудовані й інші, менш поширені системи, над якими попрацювали вже виробники смартфонів як то Flyme OS від Meizu, чи MiUi від Xiaomi.

  IOS - операційна система, від компанії Apple, яка розробляється для смартфонів цієї ж компанії.  На відміну від Android, адаптація зосереджена для, порівняно, невеликої кількості пристроїв, звідси і краща продуктивність, навіть на морально застарілих моделях попередніх років. Варто відмітити посилений контроль компанії щодо якості програмного забезпечення від сторонніх розробників. До того ж рахується ледь не найнадійнішою операційною системою серед популярної “трійки”. Особливістю смартфонів з iOS являється неможливість налаштувати зовнішній вигляд інтерфейсу та відсутність слота для карт пам’яті, тому при купівлі смартфона від Apple було б чудово визначитися із об’ємом внутрішньої пам’яті, проте варто знати, що майже будь яку інформацію можна зберігати у хмарині (персональному сховищі в інтернеті, з, в значній мірі, більшим об’ємом ніж у смартфоні)

   Windows Phone 8.1 (Windows 10 mobile) - операційні системи від Microsoft, найменш популярна ОС серед “великої трійки”, разом із тим як і IOS наділена чудовою оптимізацією, за рахунок чого комфортна робота досягається, навіть, при відверто слабких технічних характеристиках смартфона. Якщо раніше основним недоліком була мала кількість додатків у Windows Store, то зараз систуація значно покращилася і кожен користувач цієї мобільної ОС може знайти та завантижити ледь не будь який додаток, чи його аналог, що зустрічається на інших операційних системах. Багатозадачність — одна з основних фішок смартфона, а точніше операційної системи. Користувач має можливість відкривати, і швидко перемикатися між кількома додатками, що працюють у фоновому режимі. До недоліків даної ОС можна віднести обмежене налаштування зовнішнього вигляду.

 

8e1d9b7c546278946c8221ae4f3cf7a1.jpg

Дисплей

 Тут все на перший погляд просто. Чим більший його розмір, тим інформацію на ньому видно краще. Хтось скаже: “для комфортного використання оптимальна діагональ екрана варіюється в межах  4.5-5 дюймів”, та не варто забувати що кожна людина є індивідуальною, та кожен для себе сам визначає критерії комфортного використання. Для когось  великим рахується 4” дисплей, а для когось і на семидюймовому планшеті зручно здійснювати дзвінки та усі інші операції.  

  Що стосується розширення дисплею, знову ж таки, все індивідуально. Чим воно більше, тим ця інформація чіткіша. Зазвичай в розширенні більше, ніж FullHD (1920х1080) на 5-й дюймовому екрані особливого сенсу немає. А якщо не сильно зациклюватись, то і HD (1280х720) розширення цілком достатньо. Втім, прогрес не стоїть на місці, і вже ми можемо спостерігати повноцінні 2К (1440х2560) та 4К (4096х2160) дисплеї на смартфонах. Також варто зауважити, що більше розширення відкриває нові можливості споживання мультимедійного контенту. Наразі мова йде про VR (віртуальну реальність), коли за допомогою спеціального шолому користувач поринає у захоплюючі ігри, фото, відео у форматі 3D із атмосферою присутності. У даному випадку  дисплеєм виступає якраз дисплей смартфона і чим розширення вище, тим зображення найбільш наближене до реалістичної.

   А от щодо технології матриці, на яку покладено завдання відтворювати усі барви кольорів, тут дещо складніше. На даний момент є чотири технології: AMOLED, IPS, IGZO та TN+Film.

  • AMOLED, як і його покращена версія Super AMOLED, характерна яскравою кольоропередачею, зображення має високу контрасність за рахунок чорного кольору. Так як тут він реально чорний, адже у конкурентних рішеннях за чорний колір прийнято вважати темно сірий.

  • IPS матриця, як і IGZO мають дуже схожу будову, основною відмінністю являється збільшена енергоефективність останнього. Загалом ці матриці позиціонуються як такі, що передають кольори максимально наближені до реалістичних. До того ж, порівнюючи з технологією AMOLED, тут сильною стороною являється білий колір, який являється справді білим, без відтінків.

  • TN+Film - найдоступніший тип матриці, притаманний тільки для надто бюджетних смартфонів, так як кольоропередача тут далека від ідеальної, контраст також не на кращому рівні. До тогож, такий важливий параметр як кути огляду, у порівнянні з sAMOLED, IPS чи IGZO, тут залишають бажати кращого.

     

77996256bb4b21169f2425f99b2355bd.jpg

 

  Залізо - процесор, графічний адаптер, пам'ять    

  Зазвичай цілком достатньо, щоб пристрій просто не гальмував при використанні, та все ж іноді виникає бажання використовувати смартфон як ігровий девайс, або для запуску ресурсоємних додатків. Це й зумовило появу багатоядерних процесорів, із тактовою частотою наближеною до їх ноутбучних та десктопних колег.  Оперативної пам'яті теж має бути не менше 1-2 Гб до того ж логіка проста: більше=краще. Топові пристрої мають по 4-6 гігабайтів оперативки.

    При детальному розгляді технічних характеристик, вам потрібно буде обрати виробника процесора. На сьогодні основними являються Snapdragon від компанії Qualcomm, MTK/Helio від MediaTek, Exynos від Samsung, SC від Spreadtrumта серія процесорів A від Apple.

Якщо процесори від Apple зустрічаються виключно в смартфонах IPhone, а Exynos здебільшого у смартфонах від Samsung, то Snapdragon і MTK/Helio можна зустріти на смартфонах великої кількості виробників, при чому у різному ціновому діапазоні. А от щодо процесорів від Spreadtum, вони зосереджені тільки в бюджетному сегменті, продуктивність їх, до слова, також “бюджетна”.

    Хочу відмітити, що на сьогодні навіть бюджетні пристрої здатні забезпечити комфортну продуктивність для не надто вимогливого користувача.

 

Акумулятор

  Часто являється одним із основних критеріїв вибору смартфона. Адже зачасту потужність відходить на задній план якщо пристрій не може у звичному режимі “дожити” до кінця дня. З практики, середньостатистичний смартфон працює від одного заряду акумулятора, в середньому, 1-2 світлових дні.

  Втім, якщо із ємністю акумуляторів прогресу не надто спостерігається (звісно є моделі із досить великим об’ємом акумулятора, разом з тим це сказується на вазі та товщині пристрою), то ось з точки зору споживання енергії виробники постаралися краще, всілякі режими енергозбереження суттєво додають часу роботи, правда, тут вже при надто обмеженому функціоналі, але тим не менш основні функції при цьому зберігаються.

   Втім, не варто зациклюватися на об’ємі акумулятора, якщо усі інші параметри пристрою Вам подобаються, адже такий аксесуар як PowerBank не дасть лишитися без зв’язку у самий непідходящий момент. До того ж багато сучасних смартфонів підтримують технології швидкої зарядки, активація такого режиму дозволяє втричі швидше зарядити ваш пристрій. Класно, чи не так?:)

b55b51cf77e27c49559cea992e28ea80-2016082

 

Матеріали корпусу

 Не останнім фактором при виборі смартфона являється його дизайн, корпус і матеріали, з яких він виготовлений. Розглянемо основні з них:

Пластик

переваги:

  • пластичність - дозволяє гнучко підходити до питання дизайну, форми пристрою;

  • при незначних падіннях спружинює та відновлює свою форму;

  • відсутність перешкод для бездротового зв'язку - такий матеріал абсолютно не перешкоджає поширенню радіохвиль, на відміну від металу;

  • довговічність - якісний полікарбонат являється доволі зносостійким матеріалом.

 

недоліки:

  • теплопровідність - перешкоджає відведенню тепла від модулів смартфона, внаслідок чого він може перегріватися (відповідно система не зможе працювати на максимальних потужностях);

  • не найкращий захист для нутрощів смартфона при серйозних падіннях, адже при цьому відбувається передача імпульсу удару всередину пристрою, через що можуть постраждати компоненти. У деяких телефонах для запобігання таких пошкоджень комбінують пластик з металевою несучою рамою всередині смартфона.

Метал

переваги:

  • відмінна теплопровідність - служить в якості радіатора для апаратної частини смартфона;

  • захищеність - при падінні приймає весь удар на себе, мінімізуючи шкоду для внутрішніх модулів;

  • довговічність - його складно зламати чи зносити;

недоліки:

  • відмінна теплопровідність - при інтенсивному навантаженні корпус може відчутно нагріватися, що знижує комфорт при використанні, а при використанні смартфона у зимовий період, відповідно, сильно охолоджується;

  • схильність до деформацій при ударах, падіннях - якщо пластик здатний прийняти свою початкову форму після удару, то на металевому корпусі залишаються потертості та вм'ятини;

  • перешкода для радіохвиль - щоб забезпечити нормальну роботу бездротового зв'язку виробники змушені робити спеціальні вставки зі скла або пластику для антен;

     

sm.meizu_metal2.750.jpg

Скло

Доволі незвичайне рішення в якості матеріалу для корпусу смартфона.

Хоч і набирає популярності його використання, проте все ще являється екзотикою. Використовується в основному гартоване скло. Визнаним лідером в цій області є компанія Corning. Крім естетичного вигляду, такий корпус має і ряд позитивних особливостей.

переваги:

  • зносостійкість - такий корпус практично не схильний до подряпин, потертостей;

  • хороша провідність сигналу.

недоліки:

  • крихкість - на відміну від металу або пластику, при сильному ударі скло б'ється;

  • непластичність - накладає обмеження при виборі форми та дизайну смартфона

  • також варто відзначити, що теплопровідність скляного корпусу трохи краще, ніж пластика, проте гірше ніж металу.

 

   Дуже рідко, проте все ж зустрічаються корпуси із дерев'яним і шкіряним оздобленням. Ці матеріали не застосовуються в чистому вигляді, а тільки в поєднанні з пластиком або металом в ролі основи. В плюсах - зовнішній вигляд і приємні тактильні властивості. Дорожнеча і слабка зносостійкість - основні причини нерозповсюдженості цих матеріалів. Кращим варіантом для захисту вашого новенького смартфона, незважаючи з яких матеріалів він виготовлений, являється використання захисного чохла, тим паче їх кількості та різновиди здатні задовільнити найвимогливіших користувачів.

 

Камера

  Зазвичай у смарфтоні їх дві. Для створення основних фотографій,  відеороликів та фронтальна для селфі, а також для відеоспілкування (Skype, Viber).

Навряд чи камеру можна розглядати із точки зору зручності, та все ж, завжди мати її із собою досить зручно та корисно, і бажано, щоб знімала вона добре. Нехай не ідеально, але хоча б пристойно. 8-13 Mpx цілком достатньо, та варто знати що на якість фото та відео в першу чергу впливають фізичні розміри матриці, програмна складова та додаткові фітчі як то стабілізація зображення, Slowmotion (уповільнена зйомка відео) та HDR на рівні обробки графічним процесором.

Хочу наголосити, при певних умовах, смартфони середньої цінової категорії роблять дуже достойні знімки, та здатні знімати відео у високих розширеннях. Флагманські моделі цілком здатні замінити собою дороговартісну відео- та фототехніку. Все ж мова не йде про заміну професійним рішенням

.7c4807522a09217b4856743257354c70-2016082

 

Висновок  

Якщо узагальнити усе вищесказане, то у виборі смартфона в першу чергу потрібно звертати увагу на зручність використання, це стосується фізичних розмірів корпуса, дисплею та виборі ОС. До того ж усе базується на власних відчуттях, спочатку обирайте те що до вподоби а вже потім звертайте увагу на технічні характеристики. Та пам’ятайте, Ви завжди можете довіритися нашим консультантам, поради яких Ви зможете отримати завітавши до магазину КТС, чи просто зателефонувавши у наш консультаційний центр.

Завжди ваша, Академія КТС

 

Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?