ТОП-3 ноутбука для школярів і студентів (осінь 2024)

04/09/2024

Школяру, навіть старшокласнику, для навчання вистачить бюджетного ноутбука до 20 тисяч гривень. Ми підібрали аж дві такі моделі: ASUS Vivobook 15 і Acer Aspire A315. Тоді як студенту, який вже визначився зі своєю майбутньою професією, потрібен у півтора рази дорожчий лептоп. Наприклад, HP Pavilion 15, який потягне ресурсоємні додатки для програмування, 3D-моделювання чи CAD-креслення. Отож, коротко розповімо про переваги та недоліки кожного з трьох ноутбуків.

Laptops Cover.jpg

Корпус у ASUS і Acer повністю пластиковий, з тією лише різницею, що перший відкривається на повні 180 градусів, а другий ні. У більш преміального HP верхня кришка та поверхня для зап'ясть рук виготовлені з алюмінію, що додає прохолоди та жорсткості. Клавіатура у всіх трьох ноутів повнорозмірна з цифровим блоком праворуч. У Acer вона чорного кольору, тому краще видно контрастні білі літери. Тоді як у ASUS і HP клава срібляста в тон корпуса, а чіткіше бачити символи допомагає підсвічування.

Дисплеї одного рівня: 15.6 дюйма FullHD, матриця IPS з колірним охопленням NTSC 45%. Для перегляду фільмів і аматорського відеомонтажу цього достатньо, але для професійного редагування фотографій доведеться підключати зовнішній монітор. Окрім відеовиходу HDMI, у Acer і HP є ще USB Type-C з режимом Display Port, що дозволяє виводити зображення аж на два монітора. А ось кіберспортсменом з цими ноутами, на жаль, не стати — частота оновлення екранів всього 60 Гц.

Laptops Display.jpg

Звук видається на навушники через 3.5-міліметровий роз'єм або на вбудовані стереодинаміки. У Acer це найпростіші безіменні мембрани, добре хоч гучні. Тоді як у ASUS і HP вже значно приємніші вуху та навіть трохи басовиті SonicMaster і Bang & Olufsen. Окрім вищезгаданих портів присутні ще повнорозмірні USB Type-A, у ASUS на одну штуку більше. Порт Type-C у Acer і HP підтримує заряджання Power Delivery, але у ASUS компактніший блок живлення.

Акумулятори у трійки ноутбуків приблизно однакового об'єму 40 Вт*год, що забезпечує в середньому 5-6 годин веб-серфінгу. Це досягається в першу чергу завдяки енергоощадним процесорам з TDP 15 Вт. У ASUS використовується Intel Core i3-1215U з двома потужними ядрами, кожне з яких ділиться на два віртуальні потоки Hyper-Threading, і ще чотирма енергоощадними ядерцями. В свою чергу Acer побудований на базі AMD Ryzen 5 7520U з чотирма ядрами і вісьмома віртуальними потоками.

Laptops Side 1.jpg

Найпотужніший процесор встановлений в НР — десятиядерний Core i5-1335U. В інтернеті ходять чутки, наче абсолютно всі процесори Intel 13 і 14 покоління працюють нестабільно. Але насправді проблема проявляється лише у флагманских моделей Core i7 і Core i9 з індексом K, тобто розблокованим множником, для настільних ПК, а ноутбуків не стосується взагалі. Охолоджується Acer однією теплотрубкою і одним вентилятором, ASUS — двома теплотрубками, а НР — вже двома вентиляторами.

Відеокарти у ASUS і Acer інтегровані — Intel UHD Graphics з 64 кластерами мікроядер і Radeon 610M архітектури RDNA2. З ігор вони добре тягнуть, наприклад, Dota 2, World of Tanks і GTA 5. Цьому сприяє двохканальна оперативна пам'ять: у ASUS 8 гігабайт розпаяно на материнській платі та ще 4 ГБ встановлено у єдиний слот SO-DIMM. Тоді як у Acer всі 16 ГБ новітнього стандарту LP-DDR5 розпаяні. Шкода, що Counter-Strike 2 і Witcher 3 стануть вже непосильним тягарем.

Laptops Side 2.jpg

Зовсім інша справа HP з дискретною GeForce MX550, яка є енергоощадною версією GTX 1650. Вона потягне навіть God of War, Elden Ring і Cyberpunk 2077. Технологія NVIDIA CUDA прискорює пакетну фотообробку, відеомонтаж і 3D-моделювання. А от тензорних ядер для штучного інтелекту немає, це вже привілей старшої моделі MX570. У НР ще й два слоти оперативки і твердотільний накопичувач на цілий терабайт. Тоді як у ASUS і Acer лише на 512 ГБ, але теж швидкісного формату M2 NVMe.

Коротко підсумуємо: всі три ноутбука мають майже ідентичні екрани та батареї. ASUS вирізняється підсвічуванням клавіатури, додатковим USB портом, приємним звучанням динаміків і компактним зарядним пристроєм. Acer має 16 ГБ оперативної пам'яті DDR5, вміє заряджатися і підключати монітор через USB Type-C. HP за вищу ціну дає металевий корпус, 10-ядерний проц, дискретну відеокарту GeForce і терабайтний SSD. Але остаточний вибір, звісно ж, за вами!


 

Товари:
Читайте також:
Огляд Lenovo Legion 5 16IRX9: ігровий ноутбук 2024
Існує думка, що ігрові ноутбуки - це важкі, шумні, гарячі апарати. І я не буду стверджувати протилежне. Все так і є, його зарядкою можна добряче прикластися до людини, яка Вам не подобається, але завдання виробників ігрових ноутбуків не зробити їх максимально тонкими та компактними, а досягти баланс
27/06/2024
Як перейти з Windows на MacOS: поради для нових користувачів MacBook
Щойно придбали свій перший Mac? Незалежно від того, чи це MacBook Air, чи MacBook Pro, чи Mac Mini, ваш перший досвід роботи з macOS може бути непростим, якщо до того ви користувалися ПК на Windows чи іншій операційні системі. Як новий користувач Mac, ви, ймовірно, не знаєте про дійсно круті речі,
19/06/2024
У чому різниця між Thunderbolt та USB-C?
Поки що рівень уніфікації роз’ємів та кабелів не досяг того рівня, щоб можна було використовувати один кабель для всього, але ринок потрохи до цього йде. Остання презентація Apple зайвий раз це доводить. В цьому матеріалі ми поговоримо про Thunderbolt та USB-C. Хоча вони виглядають однаково все ж іс
15/09/2023
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?