Telegram: круті фішки найпопулярнішого месенджера

06/04/2022

Певно, на сьогоднішній день немає нікого, хто б не знав про існування телеграму. Він і так був одним із популярних месенджерів, а тепер, у зв’язку з війною, став точно найпопулярнішим. Воно і не дивно, адже це найбезпечніший месенджер у світі, а ще:

  • повністю безкоштовний 
  • не має обмежень за розміром чату та файлів, що відправляються

1_image.png

Історія створення

Telegram з’явився ще у 2013 році як експериментальний проєкт Павла Дурова. Він вирішив протестувати технологію зашифрованого листування – MTProto, автором якої був його брат Микола. 

У грудні 2013 Дуров запропонував 200 тисяч доларів у біткоїнах тому, хто зможе розшифрувати його переписку з братом. Шматок зашифрованого тексту був опублікований на сайті, але цього так ніхто і не зміг зробити. Після невдачі пропонувалось вже 300 тисяч доларів тому, хто зможе розшифрувати листування двох ботів – Пола та Ніка. Нікому не вдалося прочитати зашифровані додатком повідомлення, завдяки чому Telegram став відомим, як найбезпечніший месенджер серед існуючих:)

Що може Telegram?

За стандартними функціями, Telegram схожий на інші месенджери, але до його переваг належать швидкість, захищеність, зберігання даних у хмарі, безкоштовне користування та ще багато крутих фішок, про які зараз розповімо:) 

1. Чати в телеграм:
У чатах в месенджері можна:

  • спілкуватися онлайн з друзями;
  • пересилати та отримувати файли різних форматів (фото, аудіо, відео та інші) обсягом до 2 ГБ;
  • пересилати, самостійно створювати, безкоштовно (на відміну від інших месенджерів) завантажувати стікери та емоджі
  • відправляти знайдені в пошукових системах фото без збереження в пам'яті пристрою
  • записувати та пересилати голосові повідомлення

2. Захищеність
Саме захист повідомлень від перехоплення став основою популярності месенджера. Листи в Telegram надійно зашифровані і навіть можуть самоліквідуватися.

3. Видалення листування за календарем
Користувачі можуть видалити історію повідомлень в чаті за певний день або проміжок часу.

4. Вхід за QR-кодом
Користувачам не потрібно заходити в браузер і чекати на код підтвердження. Тепер достатньо просканувати QR-код у браузері – і месенджер автоматично відкриє ваш профіль. Також з'явилася можливість увійти до месенджера через браузер за допомогою дзвінка, а не SMS.

неквадрат_два.png

5. Анонімні коментарі 
Якщо користувач має свій Telegram-канал, то він може коментувати публікації від його імені, а не від власного.

6. Розпізнавання тексту на фото
Коли користувачі iPhone надсилають фотографію документа або тексту – одержувач зможе просканувати фото та месенджер автоматично перетворить його на текст.

7. Форматування тексту
Користувачі iOS можуть форматувати текст у полі повідомлення. Можна писати жирним, курсивом чи підкресленням.

8. Час в дорозі 
При відправленні геолокації можна переглядати час у дорозі від точки А до точки Б. Також можна вибрати, як ви добираєтеся - пішки або на автомобілі.

9. Швидкий перехід між каналами
У Telegram можна знайти мільйони каналів на найрізноманітніші теми — розважальні, новинні, освітні. Аби стежити за дописами було зручніше, можна переглядати всі нові повідомлення з каналів, на які ви підписані, не повертаючись у список чатів. Дійшовши до останнього допису в каналі, можна потягнути екран вгору, аби перейти до наступного непрочитаного каналу.
 
10. Реакції
Також в Telegram з'явилися анімовані та інтерактивні емодзі. У користувачів є можливість висловлювати почуття та думки, не надсилаючи жодних повідомлень.

telegram-quick-reaction-1.jpg

11. Спойлери
Також у месенджері можна обговорити фінал улюбленого фільму без спойлерів для тих, хто ще його не бачив. Для цього потрібно виділити частину тексту і застосувати нове форматування «Спойлер». Він приховує частину тексту в повідомленні, списку чатів та сповіщеннях. Якщо хтось захоче побачити прихований текст, він зможе це зробити натисканням на спойлер.

12. Переклад повідомлень
Telegram використовують мільйони людей по всьому світу — не лише для листування з друзями, а й для спілкування у публічних групах та читання каналів різними мовами. У месенджері можна перекласти будь-яке повідомлення на іншу мову, не покидаючи застосунок.
Функція перекладу вмикається в Налаштуваннях > Мова, після цього в меню дій кожного повідомлення з'явиться кнопка «Перекласти». У налаштуваннях можна також вказати, для яких мов переклад не потрібен. Перекладач доступний на всіх Android-пристроях, що підтримують Telegram. Користувачі Apple повинні мати iOS версії 15 або вище. Список доступних мов залежить від операційної системи телефону.

13. Персоналізовані QR-коди
Для будь-якого користувача з псевдонімом тепер можна створити QR-код. Для цього потрібно натиснути на іконку з QR-кодом навпроти псевдоніма користувача (або на сторінці з інформацією про чат) та вибрати набір кольорів та фону. Отриманий QR-код можна роздрукувати, опублікувати чи надіслати в іншому застосунку.

Telegram-emoji-reactions-Spoiler-formatting-Message-Translation-Themed-QR-Codes.jpg

14. Відеотрансляції без обмежень
Транслювати відео з камери або зображення з екрана на необмежену аудиторію можна як у групах, так і в каналах — тепер кожен користувач Telegram може мати власний телеканал з мільйонами глядачів.
 
15. Швидкий перехід між каналами
У Telegram можна знайти мільйони каналів на найрізноманітніші теми — розважальні, новинні, освітні. Аби стежити за дописами було зручніше, можна переглянути всі нові повідомлення з каналів, на які ви підписані, не повертаючись у список чатів. Щоб це зробити, потрібно дійшовши до останнього допису в каналі, потягнути екран вгору. Тоді автоматично відкриється наступний непрочитаний канал. 

16. Теми для чатів
Telegram має безліч функцій для організації чатів та налаштування їх вигляду, таких як папки для чатів, анімовані фони, а також теми, які можна встановити на окремий особистий чат. 

17. Список учасників, що прочитали повідомлення
Коли хтось у групі переглянув повідомлення, поряд з ним з'явиться позначка прочитання (✓✓) 
 
18. Записування трансляцій та відеочатів
У Telegram безліч спільнот мають змогу проводити трансляції та відеоконференції для необмеженої кількості глядачів, а також адміністратори можуть записати трансляцію чи відеочат для тих, хто хоче переглянути її пізніше.

how_to_telegram_group_video_calls.jpg

19. Календар у «Поширених медіа»
Аби переглянути поширені медіа за датами у вигляді календаря, потрібно відкрити нове меню (…) в правому верхньому куті на вкладці «Медіа» чи просто натиснути на блок із датою.

20. Захист повідомлень в групах та каналах
Власник групи або каналу може обмежити збереження вмісту чату. Учасники не зможуть пересилати повідомлення, зберігати медіафайли чи навіть робити знімки екрана.

21. Видалення повідомлень за датою
Telegram надає користувачам повний контроль над своїми цифровими даними і можливість видалити будь-які повідомлення в чаті в будь-який час. В месенджері є можливість видалити всі повідомлення в особистому чаті за вибраний день або період декількома дотиками.

22. Керування під'єднаними пристроями
У Telegram є можливість користуватися застосунком зі скількох завгодно пристроїв, а розділ «Пристрої» — контролювати, де виконано вхід до акаунта. 

23. Менеджер завантажень
Користувачі Telegram можуть надсилати файли будь-яких типів розміром до 2-х гігабайтів і мати до них доступ з будь-якого пристрою завдяки необмеженому хмарному сховищу. 

24. Секретні чати
Окрім звичної захищеності даних у Telegram є можливість створити спеціальні секретні чати. Вони захищені наскрізним шифруванням та дозволяють спілкуватись та пересилати файли з високим рівнем анонімності. Всі дані з такого чату передаються виключно від одного учасника чату до іншого. Отримати доступ до нього можна тільки якщо телефон, на якому він був створений, безпосередньо на руках.

Захищені наскрізним шифруванням секретні чати в месенджері можна використовувати лише на телефонах та планшетах або на пристроях, що підтримують Mac OS. За словами створювачів програми, Windows не забезпечує достатній рівень захисту кореневих папок системи, звідки можна отримати доступ до листування. Через захищені чати можна надсилати файли, картинки, посилання та відео, здійснювати аудіо та відеодзвінки.

25. Видимість номера телефону
У налаштуваннях Телеграму можна обрати чи зробити номер телефону видимим для усіх користувачів, чи лишити видимість лише для контактів або ж зовсім забрати відображення номеру. 

Щоб налаштувати видимість номеру необхідно зайти у «Налаштування», потім обрати «Приватність та безпека», а після цього у «Номер телефону» обрати потрібне налаштування.

26. Відкладена відправка повідомлень
У месенджері також є функція для планування повідомлень. Наприклад, привітати друга з днем народження можна рівно о 00:00, навіть якщо у цей час відправник вже бачить десятий сон:)

Щоб створити відкладене повідомлення, потрібно утримувати кнопку «Відправити» в чаті, після цього вибрати пункт «Відправити пізніше» і обрати необхідні дату та час відправлення.

 

Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?