Стабілізатор чи джерело безперебійного живлення?

17/01/2016

Джерело безперебійного живлення (ДБЖ) або UPS є дуже важливою частиною будь-якої комп’ютерної системи. Завдяки цьому корисному пристрою, ви зможете не тільки захистити свій ПК від перепадів напруги, а й повністю уникнути такої неприємної речі, як втрата чи пошкодження важливої інформації, що доволі часто трапляється під час стрибків струму в мережі. ДБЖ накопичує певний запас енергії в своєму акумуляторі, що дає змогу користувачу коректно завершити роботу, після вимкнення електричного живлення, та безпечно вимкнути свій ПК.

Альтернативою чи супутником UPS може бути ще один цікавий пристрій – стабілізатор струму. Його пряме призначення: пильно підтримувати стандартну напругу 220В (чи 380В), що йде на техніку до якою він підключений. Таким чином, стабілізатор одразу відсікає можливість пошкодження електроніки внаслідок несподіваного підвищення напруги.

Звісно ж, і стабілізатори, і UPS мають свої різновиди та класи. Розглянемо їх уважніше.

ДБЖ чи не ДБЖ – це навіть не питання!

Сучасні джерела безперебійного живлення поділяються на три класи: Off-Line, Line-Interactive та On-Line. Пристрої кожного з цих типів мають особливу конструкцію та принцип дії.

ДБЖ класу Off-Line (інша назва «резервний») складаються з зарядного блока, акумулятора та інвертора. Також є спеціальний перемикач – реле, що перемикає живлення між мережею та акумулятором.

Працює подібний UPS дуже просто – одночасно підключений до мережі та комп’ютера, пристрій бере на себе первинну напругу. Його акумулятор заряджається та знаходиться в робочому стані своєрідного очікування. Якщо струм раптово зникає, акумулятор миттєво вступає в дію, підживлюючи комп’ютер за допомогою інвертора, який перетворює постійний заряд батареї ДБЖ (як правило це 12В) на звичні для ПК 220В. За ємність акумулятора відповідає параметр Ah (ампер за годину). Класичним прикладом резервного UPS є APC Back-UPS RS (BC500-RS).

ДБЖ типу Line-Interactive (лінійно-інтерактивний) по суті є модернізованим Off-Line, до складу якого конструктори додали ступеневий стабілізатор напруги. Завдяки такому апгрейду, пристрої цього класу можуть працювати з широким діапазоном вхідної напруги та мають більшу потужність ніж Off-Line-моделі. Одним з найбільш відомих представників UPS цього класу є FSP VESTA-1500.

ДБЖ третього типу On-Line (або подвійного перетворення) є найякіснішими та найдорожчими. У конструкції пристроїв цього типу немає реле-перемикача, зате є випрямляч вхідної напруги. Таким чином, UPS напряму перетворює зміну напругу в постійну, а потім, за допомогою інвертора – знову в зміну. Завдяки цій складній схемі, приєднаний до такого пристрою ПК постійно отримує стабільну напругу, незалежно від коливань струму в мережі. Цікаво, що ДБЖ класу On-Line можуть не тільки регулювати напругу, а ще й навіть частоту струму. Надійним представником UPS цього класу є Eaton 9130 2000VA.

При виборі джерела безперебійного живлення слід пам’ятати одну важливу річ. Живлення ПК вимірюється у ватах, у той час коли характеристики UPS вказані у вольтах. Щоб розрахувати межу навантаження, яка необхідна саме вам, слід використовувати універсальну формулу: Ватт = Вольт х 0.7. Тобто, якщо говорити на прикладі Eaton 9130 2000VA:

2000 х 0.7 = 1400 Ват.

Це означає, що вказана модель витримає максимальне навантаження до 1400 Ватт.

Дещо іншим, але доволі надійним засобом захисту власної електротехніки є стабілізатор напруги. В його підборі та використанні так само є багато нюансів.

Одна фаза чи три?

Усі стабілізатори поділяються на однофазні та трифазні. Перші використовуються в мережі 220 В, другі розроблені для мережі 380 В.

Крім того, стабілізатори, як і UPS, відрізняються своєю конструкцією та принципом роботи. Для захисту ПК найбільш поширений релейний тип стабілізатора.

Подібний пристрій краще використовувати як персональний – один для одного ПК. Головними плюсами цього типу стабілізатора є простота конструкції, швидке реагування на стрибки напруги (біля 30 мс) та невелика вартість. Основну «роботу» по регулюванню струму, всередині пристрою виконують електромеханічні реле, від яких й пішла назва класу. Класичним представником релейного однофазного стабілізатора є TCA-3000 Powercom.

Найкращими ж стабілізаторами напруги для ПК вважаються пристрої подвійного перетворення та, в меншому ступені, симісторні. Але їх ціна є досить високою.  

Висновок

Оскільки, як UPS, так і стабілізатори напруги мають дуже велике значення для роботи сучасних ПК, спеціалісти КТС дуже серйозно підійшли до асортименту цієї продукції. В наших салонах ви знайдете моделі багатьох відомих фірм: АРС, Powercom, EnerGenie, Eaton, Mustek та інші. Крім того, КТС є офіційним представником компанії DigiTOP, що робить мережеві фільтри з урахуванням особливостей української енергомережі.

Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?