Пам’ять в смартфоні: LPDDR4, eMMC, UFS, microSD, NM Card

28/05/2020

Якщо у вас буває так, що ви заходите на якийсь сайт, щоб вибрати собі смартфон і після переходу в розділ “характеристики” вам важко орієнтуватись, що означають різні терміни, то ця стаття допоможе вам розібратися в ключових поняттях, які стосуються пам’яті у смартфонах. Ми поговоримо про вбудовану та оперативну пам’ять, а також не оминемо увагою можливості її розширення за допомогою карт пам’яті.

memory-card.jpg

Коли ми говоримо про вбудовану пам’ять, то маємо на увазі постійну пам’ять, яка була у смартфоні з заводу. Наприклад, iPhone 8 Plus має два варіанти вбудованої пам’яті — 64 ГБ або 256 ГБ. Якщо у смартфоні немає спеціального слоту для карти пам’яті, то визначена кількість пам’яті це все на що можна розраховувати. Однак справа не лише в кількості вбудованої чи оперативної пам’яті. Важливо також і те, якого покоління пам’ять у вашому смартфоні. Це як з автомобілями. Ми знаємо, що Toyota Camry — прекрасний автомобіль, але Toyota Camry 2004 року і 2020 — це небо і земля. Теж саме стосується пам’яті смартфона. 

Спробуємо розібратися з кожною категорією пам’яті у смартфоні та пояснити максимально доступно, що означає кожна абревіатура, щоб наступного разу перейшовши в картку будь-якого смартфона чи слухаючи характеристики в оглядах смартфонів на YouTube ви мали чітку картину, що вам підходить, а що ні.

ВБУДОВАНА/ПОСТІЙНА ПАМ’ЯТЬ: eMMC, UFS

Вбудована/постійна — це такий вид пам’яті, де зберігаються ваші файли, фото, відео, музика додатки та навіть операційна система. Ця пам’ять є постійною і на відміну від оперативної не потребує постійного живлення, тому після перезавантаження усі процеси, які були в оперативній пам’яті стираються, а все що було на вбудованій пам’яті залишається, аж поки ви власноручно його не видалите. 

Якщо згадати ПК, то ви напевно знаєте про такі два види пам’яті, як HDD та SSD. І якщо обирати 128 ГБ HDD чи 128 ГБ SSD звісно ж усі виберуть SSD. Чому? Бо ця пам’ять швидша. Вона дозволяє швидше зчитувати, записувати а також “добиратися” до конкретних файлів, тому операційна система в рази швидше завантажується, якщо вона встановлена на SSD в порівнянні з HDD. Висновок, який лежить на поверхні полягає у тому, що тип постійної пам’яті безпосередньо впливає на швидкодію комп’ютера чи ноутбука. Схожа ситуація в смартфонах. Тип постійної пам’яті безпосередньо впливає на швидкодію девайсу.

Коли ми говоримо про вбудовану пам’ять, то тут, як і у світі ПК є два основні види пам’яті — eMMC та UFC. Що таке eMMC? Це інтегрована мультимедіа карта. Абревіатура eMMC розшифровується, як Embedded Multimedia Card. Простіше кажучи — це окремий чіп на материнській платі смартфона.

Одне з останніх поколінь цієї пам’яті — eMMC 5.1 при лінійній роботі досягала швидкості 125 МБ/сек. До речі, у 2019 представили покращений eMMC 5.1A. Однак такий варіант пам’яті навряд чи може конкурувати з новим типом пам’яті UFS, яку розробляє і просуває компанія Samsung. 

До речі, коли ми говоримо про eMMC, то можемо пригадати все ще актуальний бюджетний смартфон від Xiaomi — Redmi Note 8T, який був представлений у листопаді 2019 року, 

Чому ж ті виробники, які хочуть бути конкурентними на ринку переходять на UFS і що таке UFS? Загалом абревіатура UFS розшифровується як Universal Flash Storage, тобто це універсальний флеш накопичувач. Всезнаюча Wiki каже, що це загальна специфікація флеш-накопичувачів для цифрових фотоапаратів, стільникових телефонів і споживчих видів електроніки. Використання цього стандарту може призвести до більш високої швидкості передачі даних і підвищення надійності накопичувачів флеш-пам'яті, зменшуючи при цьому ринкову плутанину і різноманіття адаптерів для безлічі видів карт.

eUFS-1TB_main_large.jpg

З цього визначення стає зрозуміло, що пам’ять UFS швидша за eMMC. UFS, як і eMMC, має вже декілька поколінь. Про них розкажемо нижче, а поглянувши на зображення ви зрозумієте чому UFS швидша. Якщо описати дуже просто, то швидша вона по тій причині, що запис та читання можуть відбуватися одночасно в два потоки в той час, як в eMMC процес запису та читання може відбуватися лише послідовно.

wBSZQxZASHt5tWYEFQ1TpVOXpwv2GZwu4bi1bIiD__YPeSqJbOMz44-vKf62IqVYamm4lsoVpvpOsy9KijYSsYAQKf5O9E1uOU3OskvjMMzhawfEcUponUHm-KV5R0h1x48Tsatp

Нижче можете порівняти значення швидкості на eMMC та UFS різних поколінь.

eMMC:

  • eMMC 4.5 - 2011 рік, пропускна здатність до 200 МБ/с, швидкість запису до 60 МБ/с;
  • eMMC 5.0 - 2013 рік, пропускна здатність до 400 МБ/с, швидкість запису до 90 МБ/с;
  • eMMC 5.1 - 2015 рік, пропускна здатність до 600 МБ/с, швидкість запису до 125 МБ/с.

UFS:

  • UFS 1.0 - 2011 рік, пропускна здатність до 300 МБ/с;
  • UFS 2.0 - 2013 рік, пропускна здатність до 1200 МБ/с;
  • UFS 3.0 - 2018 рік, пропускна здатність до 2900 МБ/с.

QgYPXy4zYD9Us2huf7vMNakrRGSuCxQKJHhOxcFVv-wyMiohm8GAOsCYButyT-G5qcrTqZOc9uWfyl8a0PLUUiNHmaVWrjAe5GVdQ_NRYQk6LZlUISPINtYbRpDEOdQ_5JpEUE3S

Як бачимо, що навіть не остання версія UFS “кладе на лопатки” найновішу версію eMMC. Між іншим, пам’ять UFS використовується не лише у самих топових флагманах, а й у достатньо бюджетних апаратах. Серед варіантів смартфонів з пам'яттю UFS 2.0 та UFS 2.1 можна назвати такі пристрої: Honor 20, Xiaomi Redmi Note 8 Pro, Huawei P40 Lite.

У 2019 році було представлено UFS 3.0 і останні флагмани, як наприклад: Samsung Galaxy Note 10 Plus, OnePlus 8 Pro, Samsung Galaxy S20 Ultra працюють саме з цією пам’яттю і на презентації кожного з них по-особливому акцентували на цьому увагу.

Але це ще не все, оскільки у 2020 році у березні був представлений eUFS 3.1, тому чекаємо нові смартфони з новою пам’яттю. Чому ж якщо UFS швидша і краща за eMMC у смартфонах продовжують використовувати її. Тут постає питання ціни. Чимало виробників для того, щоб здешевити виробництво, а в результаті і ціну готового апарату використовують більш доступні комплектуючі.

ОПЕРАТИВНА ПАМ’ЯТЬ: LPDDR4

З вбудованою пам’яттю смартфона все достатньо зрозуміло, а як справи з оперативною пам’яттю і чи правда, що чим її більше тим краще? Загалом можна погодитись з таким твердженням, адже чим більше оперативної пам’яті тим більше завдань і процесів можуть бути запущені одночасно. Мабуть, тому виробники смартфонів постійно збільшують її кількість і Galaxy Note 20, який очікується у серпні, швидше за все матиме 16 ГБ оперативної пам’яті. Однак виявляється, що важлива не тільки кількість, не тільки гігабайти, але і ще дещо. Саме тому існують різні покоління оперативної пам’яті такі, як LPDDR4, LPDDR4x і навіть вже є LPDDR5.

LPDDR | Samsung Semiconductor Global Website

Спочатку давайте розберемося, що взагалі означає ця незрозуміла абревіатура LPDDR. Дві перші літери  розшифровуються, як Low-power, тобто така пам’ять максимально енергоощадлива і саме це є одна з ключових переваг кожного нового покоління цієї пам’яті. Щоразу швидкість пам’яті зростає, а споживання енергії зменшується, а це в свою чергу добре впливає на час автономної роботи смартфона, що вкрай важливо і саме по цій причині виробники процесорів намагаються постійно зменшувати техпроцес і найбільш потужні процесори для смартфонів сьогодні можуть похвалитися тим, що вони виконанані по 7-нанометровому техпроцесу. Що означає абревіатура DDR? Ця абревіатура розшифровується, як Double Data Rate. Якщо пояснити максимально просто, то це подвійна швидкість передачі даних. 

Відповідно, коли ви обираєте смартфон, то перше на що ви маєте звернути увагу — кількість оперативної пам’яті, другий момент — покоління оперативної пам’яті. На даний момент найновішою є LPDDR5 і все вказує на те, що у найновіших флагманах Samsung встановлена саме така оперативка.

Щодо характеристик оперативної пам’яті кожного покоління, то можна побачити, що з кожним поколінням зростає пропускна здатність та частота, а крім того знижується споживання енергії.

  • LPDDR1 = 400 Mbit/s. 200 MHz
  • LPDDR2 = 800 Mbit/s. 400 MHz
  • LPDDR3 = 2133 Mbit/s. 800 MHz
  • LPDDR4 = 3200 Mbit/s. 1600 MHz
  • LPDDR4x = 4266 Mbit/s. 1866-2133 MHz
  • LPDDR5 = 5500 Mbit/s. 4266 MHz

WijV3d8NoPF1NV_B1Qimn7wY35PH-ufjGf2CSGPIJ974psFGhvGF_7Hb_CjfyHX5fiTzUfHXm7ZjfuAbe-hpU6th2oeMY2CdnJJC8hKeN-mhKZOmXrf5hU7OKWk_c0oHrYBWtwl_

РОЗШИРЕННЯ ПАМ’ЯТІ: microSD, NM Card

Оперативна пам’ять смартфона має фіксований об’єм, а от вбудовану пам’ять смартфона можна розширювати за допомогою карт пам’яті, якщо у смартфоні передбачений спеціальний слот. Сучасні смартфони можуть підтримувати карти пам’яті об’ємом до 1 ТБ, а це насправді дуже багато, як для портативного мобільного пристрою.

Зараз спробуємо розібратися, які бувають карти пам’яті для смартфонів. Ви точно знайомі з таким словом як microSD. Передусім відповім, чому багато карт пам’яті мають приставку SD? Тому що вони Secure Digital, що означає використання особливого протоколу запису, який недоступний звичайним користувачам. Чому micro? Тому що усе з часом йшло в сторону мінітюаризації, щоб економити корисний простір, тому довелося зробити карту пам’яті розміром, як SIM-карта.

How to insert a microSD memory card on the BlackBerry KEYone ...

Обираючи карту пам’яті microSD потрібно пам’ятати про швидкість і якщо ваш смартфон підтримує обраний вами об’єм та швидкість, то все працюватиме коректно. Зазвичай на картах пам’яті пишуться певні позначення, наприклад: Class 10, V60 або UHS U1. Що це означає?

  • Сlass — це один з найперших спроб систематизації карт пам’яті саме по швидкості. Логічно, що чим більший клас, то тим вища швидкість.
  • UHS — так позначаються карти пам’яті, де швидкість запису відео безпосередньо прив’язана до швидкості карти пам’яті. Хоча такий варіан систематизації визнаний не дуже вдалим, тому з’явився ще один.
  • V — це клас карт пам’яті, який показує лінійну швидкість запису. Враховуючи якість відео, яке можуть записувати сучасні смартфони швидкість запису дуже важлива річ. Чому в назві присутня буква V? Насправді все дуже просто, вона означає Video. Цифри, котрі зазвичай стоять поруч цієї букви означають гарантовану швидкість запису.

Що таке NM Card? Якщо пояснювати дуже просто, то навіть розшифрування абревіатури нам багато про що скаже — Nano Memory. Мається на увазі, що тут зроблений акцент на мінітюаризації і розмір такої картки повністю ідентичний з розміром SIM-карти формату nano-SIM. Якщо порівнювати таку картку з micro-SD, то вона менша на 45%.

Ініціатором виробництва карт пам’яті такого формату стала компанія Huawei і вона навіть вже встигла їх обкатати на деяких своїх флагманських смартфонах. Якщо поглянути на ринок глобально, то NM Card потенційний замісник карт micro-SD. 

NM Card мають аналогічні “контакти”, що й nano-SIM. Єдина відмінність полягає в тому, що на “сімці” їх шість, а на карті пам’яті вісім. Те, що по розмірах та контактах вони співпадають говорить про те, що теоретично при виробництві смартфонів можна позбавитися від окремого слоту під карту пам’яті, оскільки один лоток можна використовувати і для SIM-карти і для карти пам’яті.

nano.jpg

Поширення такий формат карти пам’яті поки не набув і залишається ексклюзивом Huawei. Та й придбати таку картку на кожному кутку, як це буває з micro-SD не вдасться. Формат дуже перспективний, але чи матиме він успіх залежить від того чи підтримають Huawei інші впливові гравці ринку смартфонів.

В цій статті ми коротко розібралися з видами пам’яті, яка є в сучасних смартфонах і що означають ключові абревіатури, які стосуються вбудованої, оперативної та зовнішньої пам’яті. Тепер розглядаючи варіант покупки нового смартфона і переглядаючи його характеристики ви без проблем можете зорієнтуватися, що вам підходить, а що ні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте також:
Samsung Galaxy А35 VS А55: що нового?
Компанія Samsung 11 березня представила два середньо бюджетні смартфони — Galaxy А35 та Galaxy А55. Всі попередні покоління цих смартфонів стали бестселлерами за короткий проміжок часу, тому є підстави сподіватися, що й цьогорічні Galaxy А35 та Galaxy А55 будуть бестселлерами через ряд корисних фішо
28/03/2024
Як перевірити екранний час на Android?
Якщо ви хочете почати користуватися смартфоном менше та більш відповідально, щоб вивільнити час для саморозвитку, читання, фізичних вправ, ігор з дітьми, здоровішого сну, то ця стаття для вас, адже вона про екранний час. Саме поняття “екранний час” ввійшло в обіг завдяки компанії Apple, але в смартф
15/03/2024
Як підключити контролер DualShock 4 чи DualSense до iPhone?
Рівень графіки в іграх для смартфонів та планшетів, як на iOS, так і на Android пристроях дуже виріс. З року в рік ринок мобільного геймінгу тільки зростає, а виробники смартфонів навіть пропонують спеціальні рішення, щоб геймеру були створені всі умови для досягнення високих результатів. Якщо ви к
09/03/2024
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?