Огляд Lenovo Legion 5 16IRX9: ігровий ноутбук 2024

27/06/2024

Існує думка, що ігрові ноутбуки - це важкі, шумні, гарячі апарати. І я не буду стверджувати протилежне. Все так і є, його зарядкою можна добряче прикластися до людини, яка Вам не подобається, але завдання виробників ігрових ноутбуків не зробити їх максимально тонкими та компактними, а досягти балансу між потужним залізом і ефективним охолодженням. Сьогодні ми подивимось на новий Lenovo Legion 5 16IRX9.

1_C2256.jpg

Дизайн

Кришка ноутбука виготовлена з анодованого алюмінію із матовим покриттям, що майже не збирає відбитків пальців, нижня кришка та корпус із сірого пластику. Кришка дисплея може відкидатися практично на 180 градусів. Петлі дисплея міцні, вони тримають екран у будь-якому положенні та при цьому він не хитається. Важить ноутбук близько 2,5 кілограмів.

C2256_1.jpg

На нижній кришці широка решітка охолодження та два динаміки потужністю 2 Вт з підтримкою технології Nahimic Audio. Щоправда, якість динаміків мені не сподобалась - відсутня глибина, ба навіть максимальної гучності недостатньо аби слухати щось навіть у доволі тихому приміщенні, тому Lenovo Legion 5 16IRX9 звучить як середньостатистичний офісний калькулятор, хоча й коштує немало. Годі вже й казати про рівень MacBook Pro, якщо у нас на тесті були геймерські конкуренти, які звучали набагато краще і глибше, ніж Lenovo Legion 5. За зовнішні динаміки особисто я ставлю двійку, треба допрацювати.

C2256_2.jpg

Цікавим рішенням є відведення тепла лише через задню частину ноутбука, таким чином Ви будете трохи ізольовані кришкою дисплея від шуму кулерів, а тепле повітря, що відводиться тепловими трубками не буде підпалювати ваші руки.

C2256_3.jpg

На лівому торці розташувалися роз'єм USB-A 3.2 Gen1 (5Gbps) та два входи USB Type-C Thunderbolt 4 з підтримкою DisplayPort 1.4, один із них з підтримкою Lenovo PowerDelivery 140W. Також тут є і комбінований роз'єм 3.5 мм Jack як для навушників, так і для мікрофона.

C2256_4.jpg

На правому: два USB-A 3.2 Gen1 (5Gbps), картридер для карток microSD, перемикач електронної шторки вебкамери та вхід Ethernet, він же RJ45.

C2256_5.jpg

Часто люди купують потужні ігрові ноутбуки не лише для ігор, тому дивним виглядає рішення вставляти в камеру картку пам'яті microSD з перехідником на SD, погодьтесь, не зовсім професійно. Натомість не носити з собою зовнішній картридер - це зручно. Тому в ігрових ноутах хотілося б бачити картридер для класичних SD карток. На задньому торці лише HDMI 2.1, що підтримує підключення монітора до з роздільною здатністю до 8K/60Hz та вхід для заряджання ноутбук Slim Tip (3-pin). Legion 5 підтримує одночасне підключення трьох зовнішніх моніторів із роздільною здатністю 4K/60Hz: у такому випадку два монітори підключаємо по Type-C та один через HDMI.

Клавіатура зручна для набору тексту, має цифровий блок та відрізняється від класичних ноутбучних мембранних клавіатур кращою пружністю клавіш. RGB підсвічування має кілька попередньо встановлених налаштувань, по типу, хвиля, блимання, дихання, які можна налаштувати під себе у застосунку Lenovo Vantage. Підсвітка складається із 4 зон, тому для кожної можна налаштувати свій колір, проте запрограмувати колір для кожної окремої клавіші можливості немає. Тачпад невеликого розміру, але підійде, щоб користуватися ноутбуком в офісному режимі.

C2256_7.jpg

На верхній рамці дисплея розташувалась вебкамера, що має роздільну здатність FullHD.

C2256_8.jpg

Екран

Lenovo Legion 5 16IRX9 оснащено матовим IPS екраном, розміру 16 дюймів з роздільною здатністю WQXGA (2560x1600), із підтримкою частоти оновлення 165 Герц та технологій Dolby Vision та G-SYNC. Основна перевага - це 100% охоплення колірного простору sRGB. Що приємно дисплей відкалібровано із заводу. Тому цей ноутбук ми можемо порадити тим, хто працює із візуалом: обробляє фото та монтує відео.

C2256_9.jpg

Частоту оновлення екрана можна знизити до 60 Герц, але проміжні значення - 144\120\75 Гц не доступні. Яскравість дисплея сягає 350 ніт, чого достатньо для комфортного користування у приміщенні.

Залізо

Lenovo Legion 5 отримав конфігурацію, яка потягне актуальні ААА проєкти на збалансованих налаштуваннях графіки у роздільній здатності 2560x1600 із трасуванням променів.
Такий набір також підійде для 3D моделювання, монтажу відео, створення анімацій та будь-яких інших робочих завдань. На сьогодні це свіже та потужне залізо, яке залишатиметься актуальним, щонайменше, 3 роки.

C2256_10.jpg

Серцем ноутбука виступає Intel Core i7-14650HX з максимальною частотою до 3.7GHz. Базове TDP процесору складає 55 ватів із короткочасним піковим споживанням до 157 ватів. Моя конфігурація отримала відеочип NVIDIA RTX 4070 з 8 гігабайтами пам’яті GDDR6 з тактовою частотою до 2175 МГц та TGP 140 ватів. Дві планки оперативної пам'яті формату DDR5-5600 обсягом 16 гігабайтів працюють у двоканальному режимі.  Виробником заявлено про підтримку максимального обсягу оперативної пам'яті до 64 гігабайт, тому подальший апгрейд цілком можливий.

За охолодження відповідає система Legion Coldfront Hyper. У тестах ігор вона демонструє якісну роботу, тримаючи процесор та відеокарту у межах прийнятних робочих температур. В стрес-тесті Aida64 система охолодження непогано показала свою роботу і критичного тротлінгу не спостерігалось.

1_Знімок екрана 2024-06-20 150530.png

Наприклад, у Witcher 3 Next Gen з роздільною здатністю 2К на ультра налаштуваннях з трасуванням променів та DLSS можна пограти із середніми 30 FPS, без трасування променів, але з ультра графікою та DLSS можна досягти стабільних 50 FPS. Якщо знизити графіку просто до високих, то сильного приросту це не дасть - гра буде йти орієнтовно в 55 FPS. Досягти 60 FPS можна на середніх налаштуваннях графіки з DLSS.

C2256_12.jpg

За допомогою комбінації клавіш Fn+Q можна перемикати режими роботи - тихий, авто та продуктивний. Залежно від обраного режиму індикатор на клавіші живлення буде змінювати колір. Що цікаво, в іграх зміна режиму з автоматичного на потужний практично ніяк не вплинула на FPS, вочевидь система й сама обирає потужний режим при навантаженнях. Грати у тихому режимі можна, це вочевидь знижує FPS і значно погіршує ситуацію з охолодженням. Тому грати в ігри у тихому режимі радимо лише у крайніх випадках.

C2256_13.jpg

Що стосується робочих завдань, то така конфігурація дозволяє монтувати відео в роздільній здатності 4К із переглядом у повній якості. Рендер відео в 4К тривалістю 5 хвилин з бітрейтом 35 Мбіт\с буде займати орієнтовно 3 хвилини, як на зарядці, так і від акумулятора.

Зберігати свої файли можна на M.2 SSD формату 2280 обсягом 1 терабайт з підтримкою криптографічного захисту даних TPM 2.0.
Ще один слот PCIe 4.0 буде вільним та дозволить встановити ще один М.2 SSD обсягом також до 1 терабайту. Аби зробити апгрейд Lenovo Legion 5 16IRX9 тобі знадобиться фігурна викрутка маленького діаметра, якою потрібно викрутити усі гвинти на задній кришці, потім акуратно підчепити задню кришку медіатором чи пласкою викруткою та зняти кришку.  За підключення до бездротової мережі відповідає модуль Wi-Fi 6E, а під'єднати бездротові гаджети по Bluetooth 5.2.

Автономність

Lenovo Legion 5 отримав акумулятор обсягом 80 Ват-година з підтримкою швидкої зарядки Super Rapid Charge: за 10 хвилин можна зарядити ноутбук від 0 до 30%.
Під час перегляду відео в 4К на Ютубі тривалістю 20 хвилин ноутбук втратив 21% заряду за середньої яскравості екрана.

А чого так багато? Річ у тім, що цей тест я проводив, коли дисплей працював від дискретної відеокарти. Чесно, завтикав, буду виправлятись. Перемкнутися на інтеграцію не так просто, адже не допоміг навіть фірмовий застосунок Lenovo Vantage, де можна обрати гібридний режим роботи, коли система динамічно використовує як інтегровану, так і дискретну відеокарту;

Тому ловіть лайфхак, щоб ноутбук не юзав дискретну відеокарту постійно: заходимо у Nvidia Control Panel, керування режимом відображення та обираємо режим Optimus. Тепер в офісному режимі дисплей буде використовувати інтеграцію, а в іграх - дискретну відеокарту.

C2256_15.jpg

Тепер, у тому ж тесті, але при роботі на інтеграції, ноут втратив 16% заряду за середньої яскравості екрана. А при перегляді відео на Ютубі тривалістю 10 годин із середньою яскравістю дисплея ноут протримався близько 2 годин і 40 хвилин.

Так, енергоспоживання вдалося трохи покращити, але дива не сталося. Тому краще не розраховувати довго пограти в ігри без зарядки, тим паче від акумулятора потужність як центрального процесора, так і відеочипа значно знижується.

У комплекті з ноутбуком ви отримаєте доволі громіздкий зарядний пристрій, проте з вихідною потужністю 300 ватів. Система вказує, що на повне заряджання знадобиться близько 40 хвилин. Якщо Ви вважаєте, що швидке заряджання шкодить акумулятору - цю функцію можна вимкнути у фірмовому застосунку Lenovo Vantage. Додатково можна увімкнути режим захисту акумулятора, за якого ноутбук буде заряджатися лише до 80%, а також режим нічного заряджання, за якого вночі ноутбук заряджається до 80% та відновлює заряджання зранку. Також є змога увімкнути постійне живлення для одного з роз'ємів USB-A, навіть, якщо ноутбук буде взагалі вимкнено - можна буде заряджати свої гаджети, як від павербанка.

Висновок

Чим може похвалитись Lenovo Legion 5? Підбиймо підсумок.

З нюансів відсутність картридера для SD карток, відверто слабке звучання динаміків та невелика автономність, хоча останнє - це проблема більшості ігрових ноутбуків. Натомість у нього хороша система охолодження, відкалібрований дисплей, непогана продуктивність, якісна збірка та можливість апгрейду оперативки та встановлення другого SSD диску.

 

Читайте також:
Як перейти з Windows на MacOS: поради для нових користувачів MacBook
Щойно придбали свій перший Mac? Незалежно від того, чи це MacBook Air, чи MacBook Pro, чи Mac Mini, ваш перший досвід роботи з macOS може бути непростим, якщо до того ви користувалися ПК на Windows чи іншій операційні системі. Як новий користувач Mac, ви, ймовірно, не знаєте про дійсно круті речі,
19/06/2024
У чому різниця між Thunderbolt та USB-C?
Поки що рівень уніфікації роз’ємів та кабелів не досяг того рівня, щоб можна було використовувати один кабель для всього, але ринок потрохи до цього йде. Остання презентація Apple зайвий раз це доводить. В цьому матеріалі ми поговоримо про Thunderbolt та USB-C. Хоча вони виглядають однаково все ж іс
15/09/2023
HР Pavilion 15: універсальний солдат для роботи, навчання та ігор
У нас на огляді ексклюзивний HР Pavilion 15, який на вигляд є типовим офісним калькулятором, проте потягне навіть Cyberpunk 2077. Цікаво? Тоді гайда до огляду. Дизайн Кришка дисплею та накладка над клавіатурою виконані з алюмінію, а нижня кришка з пластику. Повноформатна клавіатура з цифровим блок
15/07/2023
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?