Xiaomi Mi 8 VS Xiaomi Black Shark: чи є сенс купувати ігрові смартфони

14/09/2018

Впродовж останнього року з’явилося аж три смартфони від різних виробників, які позиціонуються, як ігрові. Що таке ігровий смартфон і чим він кращий за “неігровий” дізнаємось в цьому огляді.


Минулого року компанія Razer представила свій ігровий смартфон і назвала його Razer Phone, у квітні компанія Xiaomi представила свій Black Shark, а в червні компанія ASUS презентувала свій Asus ROG Phone. Нашу увагу привернув в першу чергу ігровий смартфон від Xiaomi по тій причині, що він має прямого конкурента серед смартфонів, які Xiaomi сама ж недавно презентувала, а саме Mi 8.

mVaSRjUJDuuX973TW-z9XvP2O4gUfGhuOphGefMpGXD499t-KybVJlfI_rjg0vxVWkQqyiB9y_oNysjPs9jxPrdGBd0kewmGGlh2zAnnuLHw_Ck7YdZNTiETHg57mVw0Oi1afriX

У цій статті ми пройдемося по ключових характеристиках від дизайну до автономності, щоб зрозуміти наскільки ігрове рішення є кращим від “неігрового” та чи є сенс його купувати, якщо “звичайний” смартфон може робити все те ж саме.

Агресивний дизайн: перевага чи недолік?

Дизайн — це перше, що привертає увагу в ігрових смартфонах. Вони виглядають більш агресивно, не схожі на інші смартфони компанії та ринку. Black Shark — яскравий приклад такого смартфона. Він має зелену окантовку навколо дисплею, задня кришка має X-подібну форму з літерою S, яка підсвічується, коли ви переходите в ігровий режим. Корпус виготовлений з матеріалів, які стійкіші до пошкоджень, усі теми та оформлення підкреслюють те, що на цьому смартфоні власник б’є всі рекорди в топових іграх.

aZ37uYS81WYqYIZwSZ3lbVxSy4qGpNm-0uQAht0OBaCtD9u_COWucCvyXRfXFteRweYWwIAPjjj1sJ04e9Lr23Go6smdSEd_EJVoi7FGSEPqmTsaOPnfFTG1PFFVGaUh2ZBes-vW

Натомість Mi 8 виглядає простіше, але в той же час стильно, а через наявність вирізу його легко можна сплутати з новими iPhone. Рамки у смартфона мінімальні, тому екран займає майже всю площу передньої панелі.

7jWg5zzKkjh5Q1DeNXq1VgUrLC-Pw3xxxuKu_ctAncKk9h5Sltjn_Ut5guKFgvhLae3RK2MUs2QbAz6xREi3ucFlY2LTTuQP120HIkN2QtKf0nvWicHFfbwKFc9b0J-1s-4Xudid

Перед придбанням ігрового смартфона варто пам’ятати те, що смартфон це не ноутбук чи ПК  і він не буде стояти вдома в кімнаті, де його крім вас ніхто і не побачить — це гаджет, який в першу чергу потрібен для спілкування.

Якщо ви часто відвідуєте ділові зустрічі чи спілкуєтеся з бізнес-партнерами або ви вже давно не тінейджер, то навряд чи смартфон з таким дизайном буде доречним доповненням вашого образу. В свою чергу “звичайний” смартфон, як наприклад Mi 8 не буде занадто екстравагантним в якій компаній ви б не знаходились і ви цілком нормально будете прийняті в будь-якому товаристві. Тому питання агресивного-ігрового дизайну справа доволі неоднозначна, якщо ви не є професійним геймером.

Екран: ігровий смартфон з “неігровим” дисплеєм

Якщо говорити про екран, то від ігрового смартфона очікується наявність якихось особливих технологій, які будуть робити гру ще більш захопливою, а зображення більш реалістичним. Наприклад в Razer Phone екран підтримує частоту оновлення кадрів на рівні 120 Гц, таку ж частоту підтримують нові iPhone та деякі смартфони від Sharp.

Якщо говорити про Black Shark та Mi 8, то екран останнього навіть кращий, якщо ми говоримо про гру: він має більше розширення, більшу діагональ, та підтримує HDR10 і DCI-P3 чим не може похизуватися екран ігрового смартфону. Є нюанс — моноброва, але в іграх, без проблем можна переходити в “безмонобровний” режим. Хоча на зручність гри виріз ніяк не впливає, перевірено у грі Asphalt 9. Black Shark не має якихось особливих фішок в яких би переважав дисплей “неігрового” брата.

1J32XJga7EqxI_lJU4qawC8r5F5oE-rpe3fQSt1-rtk2bKxmrYU3Gv-Iot4KjjMSDzDjnAnhZ3y2h5vEqRkYZEfvebY77L_t9LP9im1QR0272719YOyj8lnv8vErK4LWvQA1VaGj

Продуктивність: "неігровий" смартфон з ігровим процесором

Якщо з екраном ще можна миритися, то потужність для ігрового смартфона — головне. І варто сказати, що з цим у Black Shark все гаразд. Він очолює список найпотужніших Android-пристроїв у бенчмарку Antutu. Щоб пересвідчитися в цьому ми протестували Shark у бенчмарку декілька разів і він щоразу займав місце не нижче третього. Це логічно враховуючи, що на його борту найпотужніший процесор від Qualcomm — Snapdragon 845, йому допомагають 8 ГБ оперативної пам’яті та графічний чіп Adreno 630. 

Однак, “неігровий” Xiaomi Mi 8 має аналогічний процесор з аналогічним графічним чіпом та займає позицію в бенчмарку Antutu не нижче восьмої. Про що це говорить? В продуктивності смартфонів різниця просто непомітна. Усі ігри, які зараз існують для android-пристроїв йдуть без будь-яких затримок та підвисань на ultra-налаштуваннях на обох пристроях, перевірено у іграх PUBG mobile та Asphalt 9: Legends. Виходить, що по продуктивності Xiaomi Mi 8 теж ігровий.

Фішки Black Shark: смартфонний геймпад

Ключовою перевагою Black Shark є геймпад, який йде в комплекті з пристроєм. Щоб його приєднати до смартфону спочатку потрібно одягнути спеціальний чохол бампер, а вже до нього прикріпити контролер зі сторони розташування камер. Геймпад приєднується до смартфону через bluetooth 5.0. На ньому є джойстик, два тригери, клавіша живлення та кнопка, яка дозволяє відкріпити геймпад від корпусу смартфона.

Геймпад має роз’єм USB Type-C і його потрібно час від часу заряджати. Далеко не у всіх іграх він підтримується і якщо бути відвертим, то кардинально нових відчуттів від гри не дає.

bX06Dz7pbk8l4OE8NBKDVAd_NBd1CfaNPv2JhHq9tOeafP6v7rz1P7oDCJZeBgG_kaDMBu4PElEaCg4Bf-l2zV7EplwpT2OhpRPgjTrXL93TBYxXd3J-eINJb6AQgHJKJrNhcW_F

Black Shark має спеціальну клавішу на корпусі, яка переводить смартфон в ігровий режим. В цьому режимі вам доступне додаткове меню, яке викликається свайпои від сканеру відбитків до центру екрану. При вході у ігровий режим літера S, яка знаходиться на задній панелі декілька секунд ефектно блимає, а потім гасне. При цьому вимикається мобільний зв’язок та сповіщення. Впринципі зручно, бо ніщо не буде відволікати вас від процесу гри, а з другого боку непрактично, бо ви можете пропустити важливі сповіщення чи дзвінки.

Зрозуміло, що геймерських доповнень у комплекті до Mi 8 немає, та вони йому й непотрібні.

Автономність: не Mi Max

Батарея Black Shark має ємність 4000 мАг, Mi 8 — 3400 мАг. “Чорна акула” в цьому показнику cуттєво сильніша, але день активного ігрового процесу вона передбачувано не потягне, як і будь-який інший смартфон на ринку.

Sr5LqfecpvdsNEYpX8-ETBif63BxMm4qDaexOURfOGVxtyb3GC3TysONkyOnyUfszTGQc4hLAq-Bj6FKat9WtfMBiURExvX2yE40wjcBTpQk0llJrJXNy-igEWXZ-3sAqgTgy5bv


Висновки

Про камери в даному огляді не згадуємо, оскільки вони не впливають на ігровий процес і не роблять його більш чи менш зручним, хіба-що на ринку масово почнуть з’являтися ігри з доповненою реальністю.

Якщо ж відповідати на питання чи є сенс купувати ігровий смартфон, то відповідь буде такою:

  • для користувачів, які є професійними геймерами чи працюють в сфері розробки ігор та додатків — ТАК. Додатковий геймпад буде приємною фішкою разом з унікальним дизайном.
  • для звичайних користувачів — НІ. Якщо ви хочете пограти навіть найбільш вимогливі ігри, то смартфону, такого як Xiaomi Mi 8 буде більш, ніж достатньо. Крім того, можливості камери для більшості користувачів будуть важливішим критерієм, ніж смартфонний геймпад в комплекті.

Тішить той факт, що Xiaomi має варіанти смартфонів для всіх користувачів, обрати свій ви можете в каталозі інтернет-магазину КТС.

Читайте також:

Читайте також:
Samsung Galaxy А35 VS А55: що нового?
Компанія Samsung 11 березня представила два середньо бюджетні смартфони — Galaxy А35 та Galaxy А55. Всі попередні покоління цих смартфонів стали бестселлерами за короткий проміжок часу, тому є підстави сподіватися, що й цьогорічні Galaxy А35 та Galaxy А55 будуть бестселлерами через ряд корисних фішо
28/03/2024
Як перевірити екранний час на Android?
Якщо ви хочете почати користуватися смартфоном менше та більш відповідально, щоб вивільнити час для саморозвитку, читання, фізичних вправ, ігор з дітьми, здоровішого сну, то ця стаття для вас, адже вона про екранний час. Саме поняття “екранний час” ввійшло в обіг завдяки компанії Apple, але в смартф
15/03/2024
Як підключити контролер DualShock 4 чи DualSense до iPhone?
Рівень графіки в іграх для смартфонів та планшетів, як на iOS, так і на Android пристроях дуже виріс. З року в рік ринок мобільного геймінгу тільки зростає, а виробники смартфонів навіть пропонують спеціальні рішення, щоб геймеру були створені всі умови для досягнення високих результатів. Якщо ви к
09/03/2024
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?