КТС: Продавці рекомендують струменевий кольоровий БФП Epson L850 «Фабрика друку»

28/11/2015

Спершу відповімо на питання: що означає термін «фабрика друку»? Це – розроблений компанією Epson ряд струменевих принтерів та БФП, які замість картриджів укомплектовані місткими чорнильними ємностями. Завдяки великому об’єму кожної з чорнильниць, який складає 70-140 мл, в залежності від моделі, «фабрики друку» можуть працювати до трьох років на одній заправці. Така конструкційна особливість робить вартість одного відбитку неймовірно низькою – набагато дешевшою ніж у конкурентів.

Модель Epson L850, як і інші струменеві пристрої японської компанії, працює за принципами п'єзоелектричної технології друку, на відміну від, скажімо БФП Canon, що використовують термічний спосіб друку. Чим відрізняються ці технології?

Термічна проти п'єзоелектричної

Головний принцип термічної системи друку – формування чорнильного струменя за рахунок проходження електричного струму через чорнила у рідкому стані. Комбінація струму та спеціального нагрівального елементу ежекційної камери призводить до створення високої температури та випаровування частини чорнил. Потім, під дією тиску, з камери через спеціальні сопла виштовхуються чорнильні краплі.

Плюсом цієї технології є більш проста конструкція та відносно невелика, у порівнянні з п'єзоелектричною, вартість деталей друкуючих елементів. Мінуси:

По-перше, мала, знову ж ,у порівнянні з п'єзоелектричною, надійність друкуючої голівки, яка під дією високих температур поступово руйнується. По-друге, нестабільна якість друку, що викликано особливостями розбризкування крапель чорнил під дією високої температури.

Щоб підвищити довговічність та якість друку й зменшити вплив перепадів температур, компанія Epson вирішила піти іншим шляхом, та створила п'єзоелектричну систему друку. Її основним козирем є складна конструкція друкуючої головки, центральним елементом якої є спеціальний п’єзокристал, що працює у тандемі з пластиною що вібрує. Електричний струм подається безпосередньо на п’єзокристал, котрий змінює свою форму та впливає на вібропластину, яка й виштовхує чорнила. Плюси технології: велика надійність та стабільно висока якість друку, котрі досягаються за рахунок невисоких, у порівнянні з термічною, температур друку та постійного контролю температурного стану всередині друкуючої головки за допомогою спеціального датчика. Мінуси: вартість технології більша за струменеву, плюс є ризик закупорювання сопел друкуючої головки повітрям, що може не тільки значно погіршити якість друку, а й навіть повністю вивести її з ладу.        

Конструкційні та технічні параметри Epson L850

У першу чергу підкреслимо: ця кольорова «фабрика друку» є своєрідним домашнім фотоцентром, тому використовувати її для друку чорно-білих відбитків недоцільно.

БФП має стильний дизайн та зручну систему керування. Для комфорту користувача, компанія надала пристрою кольоровий рідкокристалічний екран з діагоналлю 6.9 см та рухому керівну панель, яку варто відмітити окремо. Річ у тому, що панель може східчасто вертикально відхилятись більше ніж на 45 градусів, що дає змогу індивідуально підлаштувати БФП «під себе». Габаритні розміри пристрою складають 542х386х196 мм, при вазі 9 кг.

Модель L850 є першим кольоровим багатофункціональним пристроєм Epson, в якому використовується фірмова безперервна подача чорнил шести різних кольорів із захистом від протікання. Для фотоцентра це є дуже суттєвою перевагою, адже до цього, в інших моделях, використовувалось тільки чотири кольори.

Чорнильниці пристрою мають ємність 70 мл кожна. Такої кількості повинно вистачити приблизно на 1500 відбитків фотографій 10х15, що само по собі є доволі непоганою характеристикою.

Щодо суто технічних параметрів друку, копіювання та сканування, БФП й тут є чим похвалитися.

Швидкість друку тексту ч/б:

  • режим «чернетка»: 24 аркушів за хвилину;
  • режим «стандартний»: 4-6 аркушів за хвилину;
  • режим «високоякісний»: 1-2 аркушів за хвилину.

Швидкість друку аркушу з текстом та зображеннями у ч/б та кольорі майже однакові та, з невеличкою похибкою, складають:

  • режим «чернетка»: 12 аркушів за хвилину;
  • режим «стандартний»: 3 аркуші за хвилину;
  • режим «високоякісний»: 1 аркуш за хвилину.

Швидкість друку фото, формат А4:

  • Папір Epson Ultra Glossy, якість стандарт – 2 хвилини;
  • Папір Epson Ultra Glossy, якість вища – 4 хвилини 30 секунд.

Якість друку фотоцентру знаходиться на дуже високому рівні, як у чорно-білому, так і у кольорову варіанті. Єдиним виключенням є формат «чернетка», якість друку якого повністю відповідає його назві.

Наголошуємо, що для друкування фотографій, слід використовувати виключно фірмовий папір Epson.

Що стосується швидкості копіювання: БФП видає показники від 7 секунд до 1 хвилини 14 секунд, в залежності від типу та кольору документу. У наявності також три стандарти сканування: 300 dpi за 1 хвилину 7 секунд; 600 dpi за 4 хвилини 20 секунд; та 1200 dpi за 8 хвилин 35 секунд.

Інші особливості Epson L850

БФП може працювати автономно з різноманітними зовнішніми сховищами інформації, такими як: USB-пристрої, CD/DVD, карти пам'яті SD та Memory Stick. Для цього у пристрою є всі необхідні порти та ПЗ. На жаль, з CD-RW чи Blu-ray дана модель не сумісна. Крім того, пристрій не бачить файли більші за 2 ГБ.

L850 оснащений цікавою функцією резервного копіювання інформації SD/MS-карт на флешку USB. Ця можливість доступна тільки при відключені пристрою від ПК та є своєрідною «екзотикою» для багатофункціональних пристроїв.

Висновок

Видатний тандем системи безперервної подачі чорнил та 6-кольорової гами, виділяє Epson L850 серед інших пристроїв компанії. Величезна кількість відбитків з однієї заправки, висока якість друку, зручна заміна чорнильниць, комфорт у керуванні – за усіма цими плюсами не видно невеличких мінусів «фабрики друку». Тому й говорити про них немає сенсу. Краще завітайте до салонів мережі КТС і власноруч оцініть усі переваги моделі L850.

Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?