КТС поради: Стежимо за охолодженням ноутбука

06/12/2015

Ноутбуки славляться своєю мобільністю, адже вони створювались для того, щоб їх можна було взяти з собою куди б ви не йшли. Для досягнення такого результату потрібно багато чого спростити, і однією з таких речей є охолодження. Тому, сьогодні ми розглянемо роль вентилятора в зниженні температури компонентів ноутбука.

В ноутбуках є три типи охолодження: пасивне, активне та водяне. Останнє нема сенсу розглядати, адже воно з’явилось не так давно та не надто поширене, хоч і ефективне, і використовується лише в ігрових пристроях. Пасивне охолодження здійснюється відведенням тепла від радіатора за рахунок природної конвекції.

Активне охолодження найбільш поширене, адже найефективніше та дозволяє економити простір в корпусі, порівняно з водяним. Вентилятор обдуває повітрям радіатори, які вбирають в себе тепло від компонентів. Тому важливо не закривати вентиляційні отвори ноутбука, інакше він просто «задихнеться». Зазвичай вентилятор лише один, тому від нього залежить результат роботи всієї системи охолодження.

Від роботи вентилятора залежить працездатність ноутбука та терміни його служби. На жаль, він не вічний, і також може зламатись. Так як вентилятор – це механічний пристрій, то він схильний до зносу, а осідаючий на ньому пил та зміна частоти обертів(перепади повітрянного тиску на лопасті) тільки пришвидшують цей процес. Це призводить до того, що у нього розбивається втулка, відбувається розбалансування, що не дає можливості набрати необхідної швидкості обертання. Визначити таку поломку можна по гучній роботі вентилятора, або по специфічному потріскуванні крильчаток. Гудіння вентилятора хоч і не впливає негативно на єфективність обуду, проте є першою ознакою скорої його поломки.

Насправді, охолодження надзвичайно важливе для ноутбуків, адже від нього залежить не лише швидкодія, а й можливість роботи пристрою. Проблема ховається в процесорі, який найбільше піддається перегріву. Компанія Intel вберігає свої компоненту від критичного перегріву, адже запровадила систему захисту. Вона отримала назву «тротлінг», суть якого полягає в пониженні частоти ядер, аж до повного вимкнення ноутбука. Це допомагає не нагріватись процесору до критичної температури, що і зберігає йому життя. А от компанія AMD не має такої системи захисту, тому їхні чипи часто «згорають», і необхідно купувати нові.

Якщо виникла біда з вентилятором, то є два шляхи її вирішення, залежно від їх видів – розбірні чи нерозбірні. Якщо "затріскотів" останній, то вихід може бути лише один - заміна. У випадку з розбірними вентиляторами все залежить від стану втулки: якщо вона не розбита та не деформована, то чистка, промивка і змащення тимчасово вирішать проблему. Якщо втулка пошкоджена, то це означає, що цей вентилятор вже ніколи не буде нормально працювати, навіть якщо й вдасться прибрати сторонні деталі, необхідна повна його заміна.

Вентилятор сучасного ноутбука охолоджує центральний процесор, чипсет, відеокарту, а подекуди ще й силові елементи системи живлення материнської плати. Саме тому, необхідно регулярно проводити профілактичну чистку та діагностику, слідкувати за системою охолодження та по можливості не допускати симптомів перегріву. Підвищення температури процесора та відеокарти, нагрівання поверхні корпуса, зменшення потоку повітря з вихідного отвору системи охолодження, поява сторонніх звуків зсередини ноутбука, запилення вентиляційних решіток на нижній панелі корпуса – це перші ознаки проблем з вентилятором, і їх треба усувати відразу.

Не слід ставити працюючий ноутбук на ворсисті поверхні, такі як килими чи покривала, адже він втягне в себе все сміття і не зможе отримувати доступ повітря. Також не кладіть увімкнений ноутбук в сумку та не піддавайте його впливу високих температур.

Тому бережіть свій ноутбук, особливо систему охолодження, адже профілактика краще ремонту, та й дешевше. Якщо сталась прикрість з вашим ноутбуком, то приносьте до нас в сервісний центр, де наші спеціалісти професійно допоможуть.

Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?