КТС цікаве: Що таке «розумний будинок» і наскільки ми smart

07/01/2016

Кліматичні системи, що самостійно регулюють та підтримують температуру, електролампи, якими можна керувати за допомогою смартфона, телевізор, котрий знає уподобання свого власника – це вже давно не дивина. Це – реальність, під назвою «розумний будинок».

Концепція smart home поступово формувалася в США починаючи з 50-х років 20 сторіччя. Основою метою тоді було створення системи, принцип дії якої був присутній лише в фантастичних книжках – вона повинна була самостійно керувати життєвими процесами в будинку. Це була, в першу чергу, «система комфорту» для заможних американців.

У 70-х роках Вашингтонський інститут інтелектуального будинку сформував остаточне тлумачення терміну smart home. Вчені вкладали у нього наступне: можливість класифікації різноманітних ситуацій в помешканні та адаптація й самостійне прийняття рішень щодо адекватного реагування на кожну з них. Плюс тотальний контроль над не тільки усією екосистемою будинку, а ще й над іншими самостійними системами. Інше кажучи, «система комфорту» повинна була бути головною та єдиною.

Концепція отримала дуже велику підтримку – як соціальну, так і фінансову. Численні компанії з великою наснагою взялися експериментувати з кабелями та електрикою, щоб створити пристрій здатний, скажімо, самостійно вмикати чи вимикати світло, в залежності від присутності людини в кімнаті.

З хаосу ідей та експериментів, у 1975 році виринув перший універсальний стандарт для створення елементарної автоматизованої домашньої системи, під назвою Х10. Авторами інноваційної технології були спеціалісти шотландської компанії Pico Electronics. Забігаючи вперед, підкреслимо, що Х10 виявився дуже вдалим – він продовжує використовуватися і в наш час.

Не втрачаючи місяці марно, талановиті шотландські інженери заснували  компанію X10 USA, з якою вийшли на американський ринок. Вже у 1978 році, в тандемі з фірмою Leviton, ними був створений повністю робочий механізм автоматизованого керування домашньою побутовою технікою за допомогою звичайної електромережі. Це був прорив.

Саме тому, 1978 рік прийнято вважати знаковим у історії розвитку «розумного будинку». З нього починається етап бурхливого розквіту smart-технологій. З’являються прототипи альтернативних технологій EIB (пізніше KNX), протоколи IEC61158, LonTalk та інше.  

Smart Home сьогодні

За майже сорок років, технології «розумного будинку» зробили феноменальний ривок у розвитку та стали доступні кожному талановитому інженеру. Створено безліч автоматичних систем контролю за кліматом, електрикою, опаленням, безпекою у помешканні тощо. І це вже не кажучи про різноманітні індивідуальні smart-ґаджети, які також є частиною інноваційної екосистеми. 

У розробці подібних пристроїв досягли успіху не тільки великі корпорації, наприклад, як Prestigio зі своєю серію розумних ламп Smart LED Light. Щомісяця на краудфандингових платформах реєструються десятки стартапів, що мають своєю спеціалізацією той чи інший елемент smart home. Довго шукати вдалих прикладів не треба – кілька років тому український стартап Petcube гучно заявив о собі на весь світ. Його пристрій для спілкування та контролю домашніх тварин за відсутності власника вдома в рекордні строки отримав видатний успіх серед бекерів.

«Розумні» вироби не фокусуються на чомусь одному – вони вже є у кожному сегменті людської життєдіяльності. Серед них багато доволі оригінальних та дуже корисних проектів, таких як: smart-охорона велосипедів, автоматичні годувальні системи для тварин, з функцією розпізнаванням морди власника, «розумний» гаманець та багато іншого.

До речі, цікаву тематичну новинку нещодавно вивела на ринок Google. Придбана IT-гігантом за величезні $3.2 млрд Nest Labs, випустила третє покоління своїх видатних термостатів Nest. Розумний пристрій здатен не тільки підтримувати задану температуру в домі та вимикати опалення, коли мешканці відсутні. Ґаджет також має функцію пам'яті, що дозволяє йому вивчати температурні уподобання кожного з мешканців та чітко дотримуватись їх.

Висновок

Питання – чи є майбутнє в системи smart home, давно не актуальне. «Розумний будинок» вже став невід’ємною частиною сучасного суспільства. Ми дивимось smart TV, звіряємо час за smart-годинниками, мріємо про smart клімат-контроль у своєї кімнаті. З кожним роком, людство стає все більш smart – саме це і є майбутнє.      

Якщо ви запитаєте – чи можна придбати елементи системи smart home в КТС, ми з радістю відповімо вам «так»! Універсальна система контролю за безпекою та життєдіяльністю будинку Xiaomi Smart Home Suite дуже прагне продемонструвати свої можливості саме у вашому помешканні.  

Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?