КТС цікаве: переваги та недоліки технології AMOLED

20/11/2015

Швидше за все ви, бодай хоч раз, замислювалися – що являє собою технологія AMOLED? Чим екрани AMOLED відрізняються від класичних IPS-дисплеїв? У цьому матеріалі ви знайдете відповіді на ці та деякі інші цікаві питання.

Термін AMOLED розшифровується як: Активна Матриця на Органічних Світлодіодах (Active Matrix Organic Light-Emitting Diode). Це означає, що такий тип екрану працює за напівпровідниковою технологію органічних сполук, котрі випромінюють світло, коли крізь них проходить струм. Зараз у багатьох сучасних смартфонах використовується технологія Super AMOLED – вдосконалена версія класичного AMOLED.

Цей стандарт, у порівнянні з класичними рідкокристалічними екранами, несе у собі, як плюси, так і мінуси. Поговорімо про них детальніше. Почнемо з недоліків.

Мінуси AMOLED

1.Занадто яскраві кольори.

Багато експертів відмічають надмірно велику яскравість AMOLED-екранів, що вкупі з невеличким спотворенням у передачі кольору, дає сильне навантаження на очі користувача. Також є великі труднощі з правильним відображенням саме білого кольору. На щастя, майже усі подібні проблеми можна вирішити за рахунок спеціальних програм налаштування кольорової гами, які надаються виробником смартфонів.

2. Вигоряння світлодіодів.

Через органічну природу світлодіодів AMOLED-екранів, вони мають обмежений термін користування. Після закінчення строку служби ці елементи вигорають назавжди. Але, наведений мінус можна назвати відносним, адже «час життя» світлодіодів складає 5-10 років в залежності від інтенсивності користування.

Заради справедливості відмітимо, що світлодіоди присутні й в IPS-екранах. Вони розташовані по контуру дисплея та використовуються у якості підсвічування.  

 

Плюси AMOLED

1.Економія енергії.

У смартфонів з Super AMOLED-екранами відсутні будь-які елементи підсвічування, без яких не можуть ефективно працювати рідкокристалічні екрани. Крім того, чорний колір тут не світиться, на відміну від IPS-дисплеїв. Подібні технічні нюанси дозволяють економити до 20% енергії, що робить час автономної роботи пристрою довшим.

2.Менша товщина.

Окрім покращеного енергозбереження відсутність підсвічення вивільняє купу місця. Саме тому, смартфони з AMOLED-дисплеями можна зробити більш тонкими ніж з екранами на IPS-матриці.  

3.Великі кути огляду та відсутність відблисків.

Особливості органічної структури світлодіодів дозволяють їм демонструвати чітке зображення, навіть при кутах огляду до 180 градусів. Крім цього, AMOLED не боїться сонця – на екранах такого типу картинка буде зрозумілою навіть при прямих сонячних променях.

4.Видатна контрастність.

Тільки AMOLED-дисплеї можуть видавати абсолютно чорний колір. Завдяки цієї особливості їхнє зображення є значно контрастнішим, ніж у рідкокристалічних аналогів.  

   

Висновок

Як бачите, переваг у технології Super AMOLED більше, ніж недоліків. Можливо, саме тому, окрім Samsung, яка робить велику ставку на цю технологію, екрани на органічних світлодіодах активно використовують Nokia у своїй серії Lumia та НТС. У будь-якому випадку, в мережі КТС завжди є гарний вибір смартфонів першопрохідця AMOLED – компанії Samsung.

Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?