iPad Pro 11’ (2018) VS iPad Pro 10,5’ (2017): який обрати?

08/11/2018

Компанія Apple регулярно оновлює лінійку своїх iPad і щоразу робить це успішно з точки зору інновацій та продажів. Якщо на ринку смартфонів та ноутбуків у Apple є серйозні конкуренти, то на ринку планшетів вони беззаперечні королі. Тішить той факт, що на цьому Apple не зупиняється і продовжує удосконалювати свої девайси.

У цій статті ми порівняємо два Apple-планшети зі схожою діагоналлю: iPad Pro 10,5’ представлений у 2017 році та iPad Pro 11’ представлений у 2018 році. Ви отримаєте відповідь на два запитання:

  • чи є сенс оновлюватись до iPad Pro (2018), якщо у вас є iPad Pro (2017)?
  • який з двох iPad придбати, якщо у вас немає планшета?

FZob2ff-JeJ6bBaklC9B3ZXDtjVXZqCVRIarUnDfuYYLXJUC0yJqOFwT9ei5DoY4tbCaxf93jZN8Q6usdmXaPINmr4EE6b9DP09D4d1sBhN2OnHbYir-ziKsDZeIvzwMBSttiVE6

Дизайн: згідно всіх трендів

Обидва планшети елегантні та мають преміальний дизайн. Їх легко ідентифікувати, як еплівські пристрої через мінімалістичний зовнішній вигляд. Проте у дизайні новішого iPad є декілька значних відмінностей:

  • відсутня клавіша HOME під екраном;
  • однакові, тонкі рамки та заокруглені краї екрану;
  • ширший об’єктив камери та роз’єм USB Type-C.

iPad Pro 11’ (2018) доступний у двох кольорах:

  • grey (сірий);
  • space grey (сірий космос).

zToG4-8k2Kn-48wq991V5AwKFgCtR4mdA4Fc3MHMdjJV8u-1R5aiGVNxLQ9MQuF8hLe8l_xloG5-k9xTv2EDmOVuCLaQXhC2_---lEQBLsubhw5H-di11jOdfX-nNr7twjGY-n3M

iPad Pro 10,5’ (2017) доступний у чотирьох кольорах:

  • grey (сірий);
  • space grey (сірий космос);
  • gold (золотий);
  • rose gold (рожеве золото).

Ще до презентації було відомо, що нові iPad не отримають роз’єму для навушників 3,5 мм, а перехідника в комплекті немає. Аж до початку презентації в мережі точилися суперечки чи отримає новий iPad моноброву, як у iPhone. Як бачимо Applе вдалося помістити усі датчики та камеру в рамку навколо дисплею.

Камера виступає з корпусу і швидше за все, буде покриватися дрібними подряпинами. Однак більшість власників iPad носять їх в чохлі, тому хвилюватися немає причин.

Щоразу, коли Apple презентує новий девайс, попередня версія здається вже не такою крутою та свіжою, а якщо враховувати всі моменти описані вище, то безумовно новий iPad по дизайну, принаймні до наступної презентації є кращим вибором.

Дисплей: більша діагональ в меншому корпусі

iPad Pro 2018 має екран Liquid Retina, як у нових iPhone XR. За словами Apple — це найкрутіший рідкокристалічний дисплей, який коли-небудь був встановлений на їхніх пристроях. iPad Pro 2017 має добре знайомий користувачам Retina-екран.

Одне з головних досягнень Apple у новому iPad полягає в тому, що їм вдалося у корпус схожий по габаритах з попередньою моделлю помістити більший екран без використання моноброви. У всьому іншому обидва екрани фактично ідентичні:

  • частота оновлення кадрів — 120 Гц;
  • кількість пікселів на дюйм — 264;
  • олеофобне покриття;
  • технологія ProMotion;
  • технологія TrueTone.

9Q42DCOnsnHAD6JsUQL08WpVzjDlyUBDK5Wo3OzixZC3Aaa56Wxt57L_H9vWV4dUEYiQHVMTrCr1ZPZz2qUv3BMZZqagQ1GpoLto1rqIkIPpuK_XkdW8BfxBcAuo0nnnJfU1hdLo

Обидва пристрої чудово підходить для читання книг, інтернет-серфінгу, перегляду соцмереж, а технологія TrueTone турбується про те, щоб для очей було комфортно при будь-якому освітленні.

Якщо ви з тих, хто любить у вільну хвилину побавитись іграми на великому екрані чи подивитись відео на YouTube, то айпадівський екран з частотою оновлення 120 Гц — ідеальне рішення.

H6-ySQnsYwEkaysnkQc3H-enZ_WczZSetofeAmKhhSFIlzIsnlPfQ9Z5Qak6L2dH6qyFMyCw5TmOIfInK-1gDclflHcD6rgSc4-wj-NklPV-hvZ8D7iuruqEJByhZSSnW8di5KOu

Якщо розглядати iPad, як девайс для роботи з графікою, то навряд чи для нього можна знайти конкурента. Обидва планшети використовують технологію ProMotion, яка корегує частоту оновлення кадрів відповідно до динаміки зображення та забезпечує швидкість відгуку Apple Pencil на позначці 20 мілісекунд.

dzXi0kf7vB9_VXR2kJfIznWh-LB9NbrUv7TaQCw-DP1SFK8oso-HW6NzbAT0D4vRU01A4P7FzLct_MObV7px2cZRdjvkUaGHcbiMW2DMSSfDtUN26JX9TNaN7O5BbFdr3hRsKBKr

iPad Pro (2018) має чудовий екран, але при цьому усі технології, які суттєво впливають на якість зображення та зручність роботи з девайсом аналогічні, як і в iPad Pro (2017). На мою думку, якщо виходити лише з міркувань “крутості” екрану, то оновлюватись до нової версії планшету від Apple не варто.

Потужність: бувайте ноутбуки

Для Apple надзвичайно важлива лінійка планшетних ПК і про це говорить той факт, що для iPad Pro (2018) вони випустили новий процесор A12X Bionic, який на 35% потужніший за недавно анонсований A12 Bionic, який встановлений в нових: iPhone XS, XS Max та XR. Окрім захмарної потужності процесор оснащений системою Neural Engine.

iPad Pro (2017) в найближчі кілька років залишатиметься топовим пристроєм, але все пізнається в порівнянні і для нового iPad Pro (2018) в плані потужності він не конкурент.

I-a_HW8WG27yVhFYKOU7lM-UkkTRLmHYRK7OAc2NK242y_Z-mzfN9uWCwd8hHMu7Gxd-lBqRya_kECy5psh3JOFsfNS0O2GNXNN8o48CjtaXnPA_Korznx9VP9bSymuJRx1QhnGY

На презентації iPad Pro (2018) здійснилася мрія багатьох веб-дизайнерів та усіх, хто працює з графікою, адже тепер Adobe Photoshop офіційно доступний для iPad. Для демонстрації потужності начинки планшета у фотошопі відкрили файл “вагою” 3 ГБ і працювали з ним без будь-яких затримок та підвисань. Крім того, в новому iPad ви можете працювати в режимі мультизадачності виводячи на екран декілька вікон.

Також компанія з Купертіно представила статистику, яка говорить, що iPad Pro (2018) потужніший за 92% ноутбуків, які продаються у світі, тим самим натякаючи, що наступні моделі Macbook працюватимуть на процесорах власного виробництва.

Клавіатура та стилус

Якщо ви хочете використовувати можливості iPad Pro (2017) та iPad Pro (2018) на максимум, то обов’язково потрібні такі аксесуари, як розумна клавіатура-чохол та стилус.

До iPad Pro (2018) можна окремо придбати Smart Keyboard Folio, яка приєднується до планшета за допомогою спеціальних магнітів і може закріплюватись у двох положеннях. Як тільки ви від’єднаєте клавіатуру, то вона відразу з’явиться на екрані планшета. Окрім зручності роботи з текстом, клавіатура є зручною підставкою для перегляду відео або читання. Схожа клавіатура є і для iPad Pro (2017), щоправда без приставки “Folio” та з іншим механізмом кріплення.

zIaOnYhjYUhncu3mhh4XPjbnKA-lu0Xhfvc6IAtfSq8vl72LoPGOf6sYHhhFoUoVUPaRijRC3OQK6GWSrIZ9PiyimgxkLOozZerUBKc8kXkNTHZ9rBqs4-Xt0TgP8ulDwv9SoDVN

Разом з iPad Pro (2018) Apple представила оновлений стилус під назвою Apple Pencil 2, який приєднується до iPad за допомогою магніту до однієї з граней і при цьому відразу заряджається, створює пару та міцно закріплюється. Коли ви пишете чи малюєте, то можете покласти руку на екран для опори і планшет не реагуватиме на ці дотики, а лише на те, що виконуєте за допомогою стилуса.

Перемикати інструменти можна прямо на стилусі подвійним тапом, а товщина ліній залежить від сили натискання. Як каже сама Apple про свій стилус: “Він влаштований, як комп’ютер, але працює, як олівець”.Щоправда новий стилус не підтримується старішими iPad.

Apple Pencil 2 порівняно з попередньою версією — справжній прорив, якщо пригадати хоча б заряджання Apple Pencil (перше покоління) від роз’єму lightning.

Pad4FrQDh5IttAuSqt4sRHuTuVPX2WciXUQWutvvMmnlnurzG0Iv4S28Pn838Tsvp7M4nlB1WuZYZSb1eX9Y4tI-e_FxL858WgocvTDUXd_XXLlmHWo6pCXhwqPKT4mZHgULMDaj

Захист та розблокування: від Touch ID до Face ID

Одне з основних нововведень в iPad Pro (2018) — наявність Face ID. У своїх смартфонах Apple вже давно використовує технологію розблокування по обличчю, а в iPad вперше. Незважаючи на те, що ця технологія тільки з’явилася в iPad вона вже має певну перевагу перед iPhone, адже працює в горизонтальному та вертикальному положенні.

Як і з Touch ID ви можете розраховуватися в магазинах, ставити паролі на додатки та розблоковувати планшет за допомогою Face ID. Разом з тим вам доведеться звикати до управління жестами, бо звичної клавіші HOME немає, хоча до хорошого звикають швидко.

ftHavldQ3ajFFW-zzfH7Zm4fohIhUfscEZnPU1OLPBX08QMI9Z0-XiqomF-aECHnP-th8g6FFwR6tHk-3x0QYJCT1stzf0L0RxBqyr1D7w5AYYeVzmrA1eSZR4AGGG9cYKwiHHVa

Роз’єм: від lightning до USB Type-C

Комусь таке рішення не дуже сподобалося, але це вже факт — нові iPad мають роз’єм USB Type-C. Замість того, щоб гучно кричати слово “навіщо” ми просто нагадаємо переваги, які дає новий роз’єм для планшетів Apple.

VIfcJOJrReq19lcLgGsrkQikVE2LldnEHlNYCNsnjxorV_NYDgtsEFtkCdGTpJQrb3_6lGeXYQR5xfm4_0jIjpHARsog18cpE8zi-m4CU4t5K4L2esTdOaBU0upZiIVi2Cnu7p3U

Ви можете підключати iPad прямо до фотоапарата. Тепер вам не обов’язково підключатись спочатку до ПК, а потім до камери, щоб просто перенести фотографії чи відео. Все стало набагато простіше. Завдяки новому роз’єму ви також можете підключатись до 4К-моніторів та переглядати вміст на великому екрані, як зображено на малюнку нижче.

OBo0BV4YCIzgnMm4_eA0pLd9zZ34cxjguGR3eGXqotUsedo5hKmkB9ebHCgEVHFYSi1RJkTJimD8sk2ftauVPwrosHcyl5EUGIpQL2woK6KOnvQj50jBF1cQSozUa7ZFvXqx25Tq

Крім того, ви можете легко підключатися до Macbook та навіть використовувати їхній зарядний пристрій. Чи перейде Apple на USB Type-C у всіх своїх девайсах, включаючи iPhone, невідомо, але iPad та Macbook вже оснащені цим роз’ємом.

Камера: покращення для любителів самознімків

Камера для планшетних ПК є першочерговою функцією і очікувати від неї високих результатів не варто. Тим більше, фотографувати на планшетний ПК діагональ якого  перевищує 8 дюймів вкрай незручно. Камери в планшетах використовуються здебільшого, як додаткова можливість для сканування документів, відеозв’язку, доповненої реальності і тільки після цього, як інструмент для створення якісних фотографій.

Основна камера нового iPad Pro (2018) в плані можливостей нічого революційного не отримала, а от фронтальна зазнала деяких змін, тепер вона підтримує:

  • режим “Портрет” завдяки камері TrueDepth;
  • Animoji, Memoji;
  • Smart-HDR.

Для відеозв’язку у Skype чи FaceTime такої камери більш, ніж достатньо та й для селфі вона цілком годиться. Якщо обирати між двома планшетами виходячи лише з можливостей камери, то оновлюватись немає сенсу.

bPuDA-Nczi7qs2cGhRWi3eaiZcGSYratwtekmvDLXD9zWQLZ8OrH-b159ZaTqZLuqr68NJpOKaLbHewwBdryINc0jBvnhIbqlp3v6YGXJgTK2CG_AD_PHlJYBwdU9qQgS8WF_Ppb

Автономність: без змін

Приросту в автономності iPad Pro (2018) не отримав. Згідно офіційного сайту Apple новий iPad і iPad (2017) мають однакову автономність:

  • до 10 годин роботи в інтернеті по Wi-Fi (перегляд відео або прослуховування музики);
  • до 9 годин роботи в інтернеті через стільникову мережу.

Qf3OYLKPlUbvVe2RhXA2PxckV7eKHNhP1Z4aJJTzd6H85nuYh2pZrt9jRLMgAgUPFBaUpGidgCA3c87w2THnwDDLtG_SDBMBx4swF1PUTg7QG5gJ4CL6xjYBK9_llOX3KKIV5gPP

Ціна:

Жоден з планшетів Apple, який з’являвся на ринку не був дешевим, а якщо ми порівнюємо дві моделі, які є найсвіжішими продуктами компанії, то на низькі ціни розраховувати точно не варто.

iPad Pro 10,5’ (2017):

  • 64 ГБ — 649$, якщо з LTE— 779$;
  • 256 ГБ — 799$, якщо з LTE — 929$;
  • 512 ГБ — 999$, якщо з LTE — 1129$;

Вартість аксесуарів (клавіатура та стилус):

  • Smart Keyboard — 159$;
  • Apple Pencil — 99$.

iPad Pro 11’ (2018) Wi-FI-версія:

  • 64 ГБ — 799$, якщо з LTE— 949$;
  • 256 ГБ — 949$, якщо з LTE— 1099$;
  • 512 ГБ — 1149$, якщо з LTE— 1299$;
  • 1 ТБ  — 1549$, якщо з LTE— 1699$;

Вартість аксесуарів (клавіатура та стилус):

  • Smart Keyboard Folio — 179$;
  • Apple Pencil 2 — 129$.

Якщо ви хочете придбати iPad Pro 11’ (2018) в максимальній комплектації з клавіатурою та стилусом, то це обійдеться вам у 2007$ при умові, що покупка буде здійснюватися у США. В Україні буде дорожче. У найпростішій комплектації без LTE, клавіатури та стилуса — 799$, iPad Pro 10,5’ (2017) у найпростішій комплектації вартуватиме 649$.

Висновки: хто кого?

У висновках ми дамо відповідь на два питання, які ставили на початку статті, але перед тим підведемо підсумки порівняння двох апаратів:

  1. Дизайн: iPad Pro 11’ (2018);
  2. Дисплей: iPad Pro 10,5 (2017) = iPad Pro 11’ (2018);
  3. Потужність:  iPad Pro 11’ (2018);
  4. Клавіатура та стилус: iPad Pro 11’ (2018);
  5. Захист та розблокування: iPad Pro 11’ (2018);
  6. Роз’єм: iPad Pro 11’ (2018);
  7. Камера: iPad Pro 10,5 (2017) = iPad Pro 11’ (2018);
  8. Автономність: iPad Pro 10,5 (2017) = iPad Pro 11’ (2018);
  9. Ціна: iPad Pro 10,5 (2017).

З 9-ти пунктів для порівняння новий iPad Pro 11’ (2018) виявився кращим у 5-ти, у 3-ох вони приблизно на одному рівні з iPad Pro 10,5 (2017) і лише в категорії ціни логічно перемагає старіший апарат.

Чи є сенс оновлюватись до iPad Pro 2018, якщо у вас є iPad Pro 2017?

Хоч це звучить надто рекламно, але однозначно є сенс. Новий iPad став не просто трішки кращим, потужнішим і красивішим. Це самобутній, унікальний, по-новому переосмислений пристрій з новою системою захисту Face ID, з новим роз’ємом USB Type-C, з новим стилусом, клавіатурою та дизайном.

Який з двох iPad’ів придбати, якщо у вас немає планшета?

Якщо ви обираєте між Pro-версіями 2017 та 2018 року, то переплативши 150$ ви отримаєте апарат з новими можливостями та потужністю, який в більшості завдань легко може замінити ноутбук чи ПК.

Читайте також:

Товари:
Читайте також:
Як підключити контролер DualShock 4 чи DualSense до iPhone?
Рівень графіки в іграх для смартфонів та планшетів, як на iOS, так і на Android пристроях дуже виріс. З року в рік ринок мобільного геймінгу тільки зростає, а виробники смартфонів навіть пропонують спеціальні рішення, щоб геймеру були створені всі умови для досягнення високих результатів. Якщо ви к
09/03/2024
OPPO Pad Neo: LTE, екран 2,4К та 4 динаміки Dolby Atmos 
Днями компанія OPPO представила планшет під назвою Pad Neo. На перший погляд, це черговий пристрій з доволі звичним для цього сегменту дизайном, однак в процесі огляду ми виявили достатньо фішок, які точно здивують вас. ДИЗАЙН Pad Neo, як і личить для планшета в 2024 році, має симетричні рамки нав
17/01/2024
Що таке сертифікація TÜV Rheinland і чому вона важлива?
Сертифікація продукції - це важливий процес, який гарантує, що продукція відповідає нормам безпеки та критеріям якості, які базуються на міжнародних стандартах. Великі компанії регулярно перевіряють свою продукцію. Така перевірка і сертифікація зазвичай проводиться сторонніми акредитованими організа
09/01/2024
Залишити коментар
Нещодавно переглянуті
Меню
Привіт! Допомогти ?